Dodaj do ulubionych

kto leci do Sharm pod koniec marca?

IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 04.03.04, 13:02
Czy są już jacyś chętni?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.u.mcnet.pl 04.03.04, 14:31
      Z grupą znajomych chcemy sie wybrać do Sharm właśnie w tym terminie (koniec
      marca, poczatek kwietnia).Szukamy ofert w biurach (last minute) ale to jeszcze
      za wczesnie na dobre ceny. Znalazłam fajne strony Sharm i slyszałam o
      miejscach, które trzeba tam zobaczyc. Chcemy zatrzymac sie w Naama Bay.Ty juz
      masz konepcje wyjazdu? Przelot, czarter, biuro, "na wlasna reke"?
      • Gość: trueba Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.powiat.bydgoski.pl / *.powiat.bydgoski.pl 04.03.04, 14:53
        koleżanka leci w 3. dekadzie i ma wielkiego stracha. jaka to strona o Sharm
        (proszę o adres), może to ją uspokoi???
        • Gość: Kasia Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.u.mcnet.pl 04.03.04, 16:35
          www.sharmguide.com, www.sharm-el-sheikh.com, albo na wyszukiwarce pod hasłem
          Egypt. Kiedy leciałam po raz pierwszy na wakacje do Egiptu, też odczuwałam
          niepokój. Ale teraz myślę, że nie ma sie czego obawiać. Jest naprawdę fajnie,
          ludzie są raczej przyjazni i nastawieni na turystów. Trzeba tylko uważać, bo
          trochę kantują na pieniądzach. Np. zamiast funtów wydają piastersy (różnica
          1:100). W hotelach tego nie robią, ale na bazarach może się zdarzyć. Jeśli w
          hotelu są płatne sejfy, to lepiej wykupić - nie kradną, ale jest lepszy komfort
          psychiczny - nie jest to drogie. Jeśli ktoś zabiera komórkę (dosyć chodliwy i
          exkluzywny towar w Egipcie), to na też można ją tam przechowywać. Kilka
          praktycznych rad - w knajpach nie należy pić napojów z lodem, wodę pić tylko z
          butelki oryginalnie zakręcone. Często w sklepach częstuja napojami i wtedy
          trzeba zwrócic na to uwagę. Chodzi głównie o florę bakteryjną, do której nasze
          organizmy nie są przyzwyczajone. Warto zabrać też alkohol o dużej sile rażenia.
          Znajomi, którzy często tam latają, zalecili picie po każdym posiłku - w imię
          profilaktyki zdrowia, wątroba idzie na ugodę:-). Nie jadłam nigdy "na mieście" -
          na to też trzeba uważać. Nic poważnego się pewnie nie stanie, ale "klatwa
          Faraona" podobno jest dosyć kłopotliwa i męcząca. Najlepsze jest to, że o
          wszytsko trzeba się targować - mnie zdarzało się kupowac rzeczy za 10% ich
          początkowej ceny. Oni trochę płaczą i narzekają, ale zdaje się, że to im
          poprawia samopoczucie. Cóż - kraje arabskie. Egipt jest naprawdę bardzo fajny.
          Piramidy, rafy, safari, a przede wszytskim możliwość poznania zupełnie innej
          kultury.
      • Gość: Ktoś Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.hestia.pl / 213.17.194.* 04.03.04, 15:03
        Ja lecę z żoną 24.03 z biurem Exim do Sharks Bay koło Naamy do hotelu Al Diwan
        (na forum same pozytywne opinie). Hotel 3* ale podobno super. koszt to 1800,-
        za 2 tygodnie. Taniej już niema!!! i nie będzie. Oprócz Kairu chcemy kupić
        wszystkie wycieczki. W grupie można lepiej negocjować ceny więc jak się
        zdecydujecie to daj znać. Możemy się spotkać na miejscu. Jeśli znajdziesz
        tańszą ofertę to sprawdź dobrze biuro bo ja tanio poleciałem na Kretę z Big
        Blue i za cztery dni padli.
        Pozdrawiam
        • Gość: borus Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: 213.17.150.* 04.03.04, 15:37
          cześć, Ktoś. Wróciłam z Al Diwan tydzień temu i zazdroszczę Ci bardzo, że to
          dopiero przed Tobą. Zabierz koniecznie maskę i rurkę - na "naszej plaży" są
          naprawdę fajowe widoki zaraz od brzegu, po obu stronach mola. Niestety materace
          na leżaki są płatne - ale to tylko 5 funtów na dzień. Z hotelu naprawdę
          będziesz zadowolony, zaś pakiety z Eximu są bardzo korzystne - nie pamiętam
          dokładnie, szkoda że zostawiłam ten informator w hotelu, ale taki max pakiet z
          kilkoma wycieczkami to było chyba koło 100 dolców. Kair 65. Hotel jest
          czyściutki, bardzo fajne apartamenty i naprawdę smaczne żarcie (mam porównanie
          z zeszłym rokiem - w chwalonej Aidzie w Hurgadzie nie było aż tak smaczne. Ale
          Ci fajnie! Baw się dobrze i odpocznij. Ja po powrocie (byliśmy tylko na
          tydzień) jestem jak mulat i nie mogę patrzeć na śnieg. Tam jest cudownie ciepło!
          • Gość: Ktoś Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 04.03.04, 15:48
            To rewelacja co piszesz. Proszę napisz czy daleko jest do plaży? i czy woda
            jest ciepła.
            Pozdrawiam
        • Gość: corrina_f1 Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.maqs.com 04.03.04, 16:12
          A !! I tu Cię zmartwię ! :)

Owszem - JEST taniej !
          Jadę do Amar Sina w Sharm, 8 maja z Alfą. To również 3* hotel, za który
          zapłaciłam (z oferty! nie z last minute!)... 1450 zł :)) To o 100 zl taniej niż
          moja zeszłoroczna Hurghada ;)

pozdrawiam serdecznie
          Kasia
          • Gość: Ktoś Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: *.okg.gdynia.pl / *.okg.gdynia.pl 04.03.04, 20:40
            To chyba jest cena za tydzień bo na pewno nie za dwa
            • Gość: borus Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? IP: 213.17.150.* 04.03.04, 22:37
              No nie, ja byłam w Hurgadzie w zeszłym roku na wielkanoc w Aida Verdi za 1300,
              sama Aida 3* była za 1200. Mieliśmy w cenie Kair (dopłata 20dolców,
              faktycznie). To było tanio. A Amar Sina jest w ofercie po 1600, 1450 jest z
              lasta.
              Ktosiu - morze jest bardzo fajne - mój mąż siedział w wodzie po godzinie i
              obfotografowywał wszystkie rybki. Myślę, że taki dość nagrzany Bałtyk się
              chowa - 22 stopnie? Temperatury w dzień ponioć 25 stopni, w słońcu upał i nam
              troszkę wiało tylko przez jedne dzień, a byłam 18-25.02.Przy zachodzie słońca
              nieco chłodniej, trochę wietrznie wieczorem, ale tak na polar bądź cienką
              kurtkę. Na upartego starczy sweter - ja jestem bardziej wrażliwa na zimno. W
              nocy spoko - a nawet jak zapragniesz, to klimę możesz nastawić jako
              ogrzewanie :-)))))))) Na plaży jest gruby, ostry piasek, do wody konieczne
              buty - rafa jest zaraz po wejściu. Polecam tenisówki albo sandały - ale możesz
              też kupić za kilkadziesiąt funtów specjalne tenisówki w Sharm. Koło 6,12 funta
              za dolara, wymieniają w recepcji. Aparaty do zdjęć podwodnych koło 70-80
              funtów. Warto - fajna zabawa i jak na takie idiotemkamery całkiem miłe fotki!
              Jeśli pójdziesz na Górę Mojżesza - ubierz się baaaardzo ciepło - wchodzi się za
              wcześnie, jest tam mnóstwo czasu czekania - spokojnie z godzina - na wschód
              słońca, a wieje przeraźliwie. Serwis z hotelu na plażę - jakieś 3 minuty, jest
              to na piechotę jakieś dwa kilometry, droga nieładna. W sklepie naprzeciw hotelu
              kupisz od nabiału, przez słodycze, drogeeryjne, po aparaty do wody. Koło hotelu
              też jest mini-sklepik z piciem, słodyczami i pamiątkami. Na plaży w okolicach
              południa dużo ludzi - prawie wszystkie leżaki zajęte. Ale do plaży natłoczonej
              w Lebie w lipcu jeszcze daleko. Jeśli masz jeszcze jankieś pytania - pisz.
              Hotelik jest naprawdę śliczny - pierwszy raz w życiu jak ostatni kretyni
              obfotografowaliśmy ze wszystkich stron hotel!
              • piotr-plate Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? 05.03.04, 08:41
                Borus,
                Czy możesz wysłać lub gdzies zazmiescić te zdjęcia z hotelu Amar Sina ?
                Z góry dzięki
                Piotr
            • corrina_f1 Re: kto leci do Sharm pod koniec marca? 04.03.04, 22:38
              Ktosiu, przysięgam, że za DWA tygodnie ! :)
              Kasia
              • corrina_f1 Re: cena 04.03.04, 22:40
                Zresztą wejdź na stronę Alfa Star, znajdź ten hotel na 8 maja, cena 1700 zł -
                10 % (do 29 lutego była promocja, teraz wciąż jest, tylko 7%, ale to i tak
                ładnie ;)
                Kasia
                • Gość: Ktoś Re: cena IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 05.03.04, 08:18
                  No tak, zapomniałem że to w maju. Ja muszę lecieć teraz więc wydałem trochę
                  więcej - trudno. Ale różnica 400 PLN to dużo. Ciekawy jestem jakie będą nasze
                  opinie o biurach (Alfa i Exim). Chciałbym zrobić zestawienie bo warto w końcu
                  podsumować jakość usług. Dużo się pisze na tym forum negatywnych opinii na
                  jednych i drugich. W końcu sami sprawdzimy jak jest. Ponieważ mam zamiar
                  regularnie latać do Egiptu to jest to istotna sprawa.
                  • Gość: borus Re: cena IP: 213.17.150.* 05.03.04, 14:56
                    piotr, ja byłam w AlDiwan, ie w Amar Sina. Nie zamieszczę, bo
                    robimy "tradycyjne", nie cyfrowe zdjęcia, nie mam ddostępu do skaneera. Ale na
                    stronach biur są podstawowe zdjęcia z tego hotelu, które napraawdę oddają
                    prawdę.
                    • Gość: corrina_f1 AMAR SINA - zdjęcia IP: *.maqs.com 05.03.04, 15:57
                      Scorpio podawał niedawno tę stornkę, myślę, że tu jest najwięcej zdjęć :
                      www.eltatravel.ru/egypt/ssh/index.htm

Poza tym:
                      www.arakea.be/site/hotel_11078.htm
                      dla niemieckojęzycznych:
                      www.holidaycheck.de/hotel.php?hid=8721
                      Tu są opinie narzekających (np na nadmiar głośnych Polaków) Niemców

Strona bazy nurkowej Colona, należącej (współpracującej) z Amar Sina:
                      www.colona.com/sharm/amarsina/
                      www.touregypt.net/magazine/mag05012001/mag8a.htm
                      www.sub-aqua.de/subaqua/reiseziele/rotes_meer/amar_sina.html
                      www.1001tur.ru/cgi-bin/hotels.pl?view=1&hotel=1462
                      www.virtualtourist.com/vt/1e93d1/3/-1/
                      A tu okolice plaży (wiem, że to nie ta sama, ale to jest podobno niedaleko,
                      gdzieś pod tą latarnią)
                      www.photo.source.cz/index.php?album=34
                      Jak coś jeszcze znajdę, to oczywiście dodam :)

pozdrawiam
                      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka