Dodaj do ulubionych

wiza a pobyt na półwyspie synaj ????

07.06.10, 08:06
czy to prawda,że jadąc do szarmy i spędzając cały urlop na pół.synaj
czyli bez żadnych wycieczek nie trzeba płacić za wize na lotnisku??
Obserwuj wątek
    • pawelmartyna Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 08:19
      tak tak jokero72 na lotniskiu wypelniasz specjalna deklaracje synai
      only i za wize nie placisz w momecie wycieczek np typu kair musisz
      wykupic wize i robi sie maly problem (zaznaczam maly bo trzeba
      pojechac tlko na lotnisko po wize) a takie fakultety typu quady
      spokojnie bez wizy mozesz smialo ruszac.. jakies jeszcze pytania?:)
      • miriam_73 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:46
        Żadnych specjalnych deklaracji!!!! Zwykła arrival card, jak przy każdym wjeździe
        do Egiptu, niezależnie od miejsca, na odwrocie, w dużym pustym polu dopisać
        Sinai Only i tylko z tym i paszportem od razu do kontroli paszportowej. Ot i
        cala specjalna filozofia.
        • pawelmartyna Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 10:30
          miriam_73 - piszac "specjalna deklaracje" mialem na mysli to co dokladnie napisalas, dla Ciebie to oczywiste.. dla kogos kto nie byl nie dokonca wiec tak sformulowalem odpowiedz.
    • 45s11 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 08:22
      Tak - to oczywista oczywistość !!!!!!!!!
      • matys_1973 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 08:26
        Z tego co się orientuje fakultet typu Jerozolima, Petra, też nie wymaga
        posiadania wizy Egipskiej.
    • fati75 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:25
      a czy do Parku Narodowego Ras Mohamed wymagana jest wiza?
      • kkk Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:30
        z tymi wizami jest dziwna sprawa, kazdy mówi inaczej, pracownicy BP
        i rezydenci tez...
        Na lotnisku kuoiłam wize bo mówili że żeby cokolwiek (!) ziwedzac,
        wyjechac poza Sharm TRZEBA ją miec :)
        -za kilka minut przy kolejnej bramce z paszportami pan nam wręcył
        karteczki gdzi ebyła inf. po polsku - cośtam... wize można kupić w
        autokarze podczas zwiedzania...:/ bezsesnnsss
        Byłam na safari Abu Galum, blue hole, Dahab - SPRAWDZALI CZY MAMY
        WIZE.
      • miriam_73 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:48
        Tak, pełna wiza jest konieczna, o ile do Ras Mohammad wybierzesz się droga
        lądową
        , ponieważ wjazd do parku znajduje sie juz za check pointem na
        drodze do Kairu. Natomiast łódką do samego Ras Mohammad - Sinai Only jest
        wystarczająca.
        • koalabis Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:55
          W kwietniu mieliśmy ułatwione zadanie- dostaliśmy druki z oryginalnie wydrukowanym (przystemplowanym) napisem Synai only :)
          • sebcioo Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 13:24
            O ile sie nie myle to napis Synai only musisz miec w paszporcie a nie na jakims
            swistku.
            • dorotawilk1 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 14:11
              Pewnie,ze zawsze pracownicy biur podrozy i rezydenci beda namawiac,zeby brac
              wize pelna,gdyz pozniej namawiaja na fakultety typu Kair a jak nie masz pelnej
              wizy to nie mozesz tam jechac i strata dla nich hehe
            • miriam_73 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 18:59
              mylisz się :-) pieczątka w paszporcie sama się nie pojawi. Zacząć trzeba od tego
              "jakiegoś tam świstka" i najpierw tam odnotować o jaki typ wizy się ubiegasz
              (Sinai Only).
              • sebcioo Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 19:37
                "W kwietniu mieliśmy ułatwione zadanie- dostaliśmy druki z oryginalnie
                wydrukowanym (przystemplowanym) napisem Synai only :) "
                Mi to nie wyglada na wniosek wizowy. Ale moglem nie zalapac idei.
      • jusytka Ras Mohamed 07.06.10, 13:21
        Też trzeba mieć wizę, ale podobno jak dociera się tam tylko statkiem (bez
        zejścia na ląd) to wiza nie jest potrzebna.
        • koalabis Re: Ras Mohamed 07.06.10, 13:58
          >>O ile sie nie myle to napis Synai only musisz miec w paszporcie a nie na jakims swistku.

Niestety mylisz się :) napis, czy to wydrukowany, czy wypisany długopisem znajduje się na tym "świstku" który to zobowiązani są wypełnić wszyscy turyści.
        • miriam_73 Re: Ras Mohamed 07.06.10, 19:00
          Nie siej dezinformacji, jak czegoś nie wiesz na pewno. Na "podobno" to można się
          przejechać.
          • brolka35 Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 21:16
            My lecimy za tydzień więc pytanie to w końcu przy Ras Mohamed
            statkiem ma być ta wiza czy nie bo juz się pogubiłam
            • sebcioo Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 21:24
              Czytac umiesz?
              forum.gazeta.pl/forum/w,622,112539464,112543283,Re_wiza_a_pobyt_na_polwyspie_synaj_.html
              • dana_n Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 21:46
                Już rano miriam73 napisała tak wyraźnie,że wyraźniej nie można,że jak do Ras
                Mohamed autobusem,to wiza musi być, a jak statkiem,to nie.I o co tu wciąz
                pytać?...i robić zamieszanie,że coś podobno,a coś podobno nie.Nie pisała,że
                chyba....,że być moze....,że prawdopodobnie....,że jej się wydaje...że gdzieś
                słyszała...Napisała,że TAK JEST....a jak tak napisała,znaczy,że wie...koniec.
                • brolka35 Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 22:33
                  ok ok, po co to ciśnienie
                  • jusytka Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 22:55
                    No właśnie, chyba Miriam ma tu monopol na wiedzę.
                    • dana_n Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:06
                      Nie,nie....miriam_73 nie ma tu monopolu na wiedzę....ona w przeciwieństwie do
                      wielu... MA WIEDZĘ....;-)....i jak zauważyłam,wypowiada się na temat miejsc w
                      których już była/czasem nawet wielokrotnie/...a nie tych ,do których dopiero się
                      wybiera..;-)))
                      • jusytka Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:21
                        Nie kwestionuję jej wiedzy, ale nie jest jedyną osoba, która tę wiedzę posiada.
                        • malediwypiotrs Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:27
                          Kilka razy już pływałem statkiem na nurkowania na Ras Mohammed.
                          Ostatni raz jakieś 3 tygodnie temu. Można spokojnie płynąć bez wizy.
                          Nie wiem jak wygląda przejazd drogą lądową bo nigdy takową tam nie
                          docierałem...
                          • dana_n Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:33
                            A czy ktoś mówi,że jest jedyną osobą,która posiada wiedzę,na temat Egiptu?Ale
                            zastanów się,jak sie ma jej wiedza,po wielu pobytach tam ..do Twojej....jak Ty
                            dopiero sie do Egiptu wybierasz...?
                        • miriam_73 Re: Ras Mohamed - ???? 08.06.10, 00:06
                          Nie, nie mam monopolu na wiedzę, natomiast w odróżnieniu od Ciebie, rybko, nie
                          piszę że coś jest "podobno", tylko jak jest, bo sama to wielokrotnie
                          przerabiałam. Z doświadczenia, po sprawdzeniu tego czy owego na własnej skórze.
                          Akurat jeśli chodzi o Sinai Only to nieskromnie powiem, że byłam jedną z
                          pierwszych osób na tym forum, które w ogóle o takiej możliwości szerzej zaczęły
                          informować. W 2004 roku czyli korzystam z tego od 6 lat. Proste?
                          • max77max Re: Ras Mohamed - ???? 17.06.10, 21:27
                            Witam właśnie wybieram sie po raz pierwszy do Egiptu konkretnie do
                            Hurghady i chciałem zapytać czy jak nie będe korzystał z wycieczek
                            to musze wykupic wize czy nie ? pozdrawiam
                            • kasia_p45 Re: Ras Mohamed - ???? 17.06.10, 21:38
                              Musisz wykupic wize... tyle to ja nawet wiem :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka