syrenka.4 07.06.10, 11:52 Czy w hotelu Hilton Resort w Tabie obowiązkowe są dla panów długie spodnie na kolację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariusznow Re: długie spodnie na kolację 07.06.10, 18:47 syrenka.4 napisała: > Czy w hotelu Hilton Resort w Tabie obowiązkowe są dla panów długie > spodnie na kolację? nie wiem jak w tym hotelu, ale w przeważającej większości nie są obowiązkowe w tzw "stołówkach" gdzie się jada codziennie, natomiast w restauracjach tematycznych długie spodnie obowiązkowe i strój wieczorowy wskazany Odpowiedz Link Zgłoś
matys_1973 Re: długie spodnie na kolację 07.06.10, 20:33 Osobiście nie spotkałem się jeszcze z takim obowiązkiem w żadnym hotelu w Egipcie... . Odpowiedz Link Zgłoś
hudcigam Re: długie spodnie na kolację 07.06.10, 23:38 I jeszcze lakierki, krawat... ludziu jedziesz na wakacje (chyba) a nawet jeśli nie, to czy masz długie spodnie czy krótkie to nie będzie to przeszkadzało ci w zjedzeniu kolacji, tym bardziej egipskiej obsłudze restauracji, wyjątkiem mogą być sztywniacy z wyższych sfer, ale moim zdaniem to kwestia tego czy zależy ci na ocenie innych 'bo wypada' czy chcesz się dobrze czuć i nie świrować z trzewikami za 500 złotych. ps. w angielskich hotelach na restauracjach wieczorami ubiory bywają różne, od piór, poprzez garnitury do.... piżam i to nie są żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: długie spodnie na kolację 08.06.10, 01:10 hudcigam i matys....musicie jeszcze troche pojezdzic albo liznac...tego i owego.Jest wiele hoteli co nie pozwala na wchodzenie do restauracji na kolacje w krotkich spodenkach..dzis tak jutro nie...zalezy od menago....ogolnie sam musisz poczuc co jest grane...ktos tu pisze o stołowkach..tak -na stolowkach mozna...tylko potem nie wymagajcie w żalach ,ze na tych stołowkach krewetyek i homarow w all nie bylo....czy o takie rzeczy trzeba wogóle pytać????? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: długie spodnie na kolację 08.06.10, 11:45 No to widać jeszcze niewiele widziałeś. Przykłady: La Gazella w Fanarze (w głównej można "na luzie", ale tu długie spodnie obowiązkowo - efekt - fajnie, cicho, spokojnie, "atmosferycznie", świece itp.); główna w Hilton Dreams - wprost prosili panów o pójście przebrać się, dotyczyło to zresztą także pań - przy kolacji kostium plażowy z czymś tam na niego narzuconym, czy szorty nie przechodziły również. Poza tym, jak dobrze się przyjrzeć, to w wielu hotelach jest coś takiego wskazanego w broszurach informacyjnych o hotelu jako przynajmniej "recommended", ale odrębną kwestią jest to, czy jest to egzekwowane. Odpowiedz Link Zgłoś
syrenka.4 Re: długie spodnie na kolację 08.06.10, 08:41 Jak zwykle parę wydumanych odpowiedzi.Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj.Wiem, że to wakacje i do egiptu biorę raczej plażowe ubrania,a ostatnimmarzeniem męża jest branie długich spodni i odpowiednich butów ale w jednym z postów ktoś napisał, że wypraszali z kolacji panów, którzy nie byli w długich spodniach hotel 5*. Hilton jest hotelem 5* Odpowiedz Link Zgłoś
matys_1972 Re: długie spodnie na kolację 08.06.10, 09:10 To że hotel jest 5* nic nie znaczy, np. Golden Five też ma 5* a Siva Grand Beach 4*... . Napisałem tylko, że osobiście nie spotkałem się w Egipcie z takimi wymogami i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
egiptosek Re: długie spodnie na kolację 08.06.10, 09:35 będąc w hotelu 5* w egipcie właśnie, wymagano podczas kolacji nie tylko długich spodni ale też podkoszulki przynajmniej polo (musiała mieć kołnierzyk)zwykły podkoszulek z rękawkami albo bez odpadał tak że to zależy od hotelu i panujących we nim standartów pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
hudcigam Re: długie spodnie na kolację 08.06.10, 18:44 A angielskich hotelach 2-3 gwiazdkowych po prostu nie spotkałem się z takim NAKAZEM, cóż co kraj to obyczaj. Ale macie rację, nie powinienem pisać jak jest w Egipcie bo raz jeden byłem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 00:27 Tu już nie chodzi o licytacje-kto i ile razy był.na pewnej wysokości gwiazdek(co by one nie znaczyły)zaczynają obowiązywać pewne umowne reguły.Dlatego pisalem...czy o to naprawde trzeba pytac????Jak jestes totalnym turystą lub wiesniakiem-nie pchaj sie na 5 *...albo wez te dlugie spodnie i już.Problem i pytanie jest dla mnie głupie. Nawet jakby nie było wymogow o dlugich spodniach....to bym nie wszedl w szortach na kolacje....ale coz swiat sie zmienia....ale albo sie ma to coś we krwi...albo słomę w butach...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 00:55 ...nic dodać...nic ująć...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 20:59 cairo jesteś The Best Pozdrowionka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 21:20 Moje biuro turystyczne obwieszcza, że w moim pięciogwiazdkowcu w Hurghadzie trzeba iść na kolację w długich spodniach. Będę przygotowany na taką ewentualność. Ale jeżeli znowu się okaże, że wszyscy będą w krótkich spodenkach to sorry, ale nie będę się wygłupiał. Odpowiedz Link Zgłoś
olianaa Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 21:59 Marek - nie będziesz się wygłupiał? Czy jak wiekszość robi tak zwana wiochę, to należy postepować tak samo? Sorki, ale nie wyobrażam sobie, żeby facet jechał za granicę (nawet na luzie, nawet na totalny urlop, nawet w tropiki) biorąc tylko krótkie gacie. Nie wyobrażam sobie, a mam wyobraźnię bujną, jak można wejść do eleganckiej knajpy, gdzie kelnerzy przebierają się ekstra do kolacji - w krótkich gaciach, laczku z piętą wiszącą na podłodze, koszuli w palmy i okularach słonecznych natkniętych na czubek głowy. Wystaczy poczytać opinie o hotelach na zagranicznych forach - "uwaga, pełno niewychowanych Rosjan i Polaków w restauracji". Do tego dochodzi jeszcze często radosne stwierdzenie "kaczki i kury bierzemy w pazury" i mamy polską wiochę i słomę w butach. A jeśli ktoś ma z tym problem i jeszcze o tym pisze na forum to przepraszam - wydaje świadectwo o sobie. Myslę, że w knajpie w pięciogwiazdkowym hotelu dobre będą porządne, skórkowe sandały do tych długich, ale przecież spokojnie lnianych, jasnych spodni. Nikt nie żąda polskiego lakierka z frędzelkami i białej skarpety frotte ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_dab Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 22:15 A ja sobie wyobrazam,iz przy upalach 35-40st.C nie mozna zmuszac czy nakazywac,ze faceci maja sie "piec" i pocic w dlugich spodniach. My jako kobiety tez nie chadzamy w dlugich sukniach czy spodnicach po tzw."kostki". To jest w koncu urlop i trzebe odpoczac od dnia codziennego.Uwazam,ze spodnie zakrywajace kolana tzw.szorty w zupelnosci wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 22:33 No właśnie o to chodzi,że Ciebie nikt nie pyta,co sadzisz o noszeniu długich spodni przez panów w czasie kolacji.Są pewne zasady ogólnoświatowego savoir vivre'u,których kulturalni ludzie przestrzegają.Jeśli nie wyobrażasz sobie długich spodni przy kolacji,najwyraźniej nie powinnaś wybierać 5* hoteli na miejsce wakacji,bo tam panują zasady,które są dla Ciebie nie do przyjęcia.Zawsze możesz pojechać na biwak,tam nie trzeba sprostać takim zasadom.Teorię o "zakrytych kolanach" możesz stosować w miejscach sakralnych,gdzie wymaga sie,żeby kolana i ramiona były zakryte....ale to jakby inny temat:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dankakotkowska Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 22:42 Lepiej krotkie eleganckie spodnie niz dlugie pogniecione i wymietoszone lniane spodnie. A ciekawe jak Ty sie ubierasz pewne koszulinka na ramiaczkach i "motylki"z wystajaca pieta na nozkach Odpowiedz Link Zgłoś
matys_1972 Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 22:51 Wszystkim wiadome jest, że 5* hotele w Egipcie odbiegają znaczącoooo od większości takiej klasy hoteli w europie i na świecie... . Więc proszę nie piszcie bzdur o Savoir vivre, odpowiednim ubraniu itp, gdyż nijak się ma ta przez was tak bardzo wymagana elegancja (chyba bardziej niż przez samych Egipcjan) do panujących tam realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 06:22 > A ja sobie wyobrazam,iz przy upalach 35-40st.C nie mozna zmuszac czy > nakazywac,ze faceci maja sie "piec" i pocic w dlugich spodniach restauracje w naprawdę dobrych hotelach są klimatyzowane. Przy stoliku przy basenie możesz siedzieć z facetem smażącym nogi, ale dla niego też może być lepiej chronić te nogi przed upałem lekkimi przewiewnymi np. lnianymi spodniami. Poliestry to nie w tropikach... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 22:16 Nie chcę ciągnąć tego na siłę, ale... Bywam w dobrych lub co najmniej przyzwoitych restauracjach w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanem takich restauracji (znam lepsze rozrywki), ale dlatego, że moja praca tego wymaga. Strój i zachowanie w takich lokalach - wiadomo jak to ma wyglądać. Restauracje w tropikalnych pięciogwiazdkowcach ze szwedzkim stołem, kolejkami przy napojach i młodocianą obsługą (nie mylić z kelnerami) "zwijającą" ze stołów talerze ni cholery nie kojarzą mi się z garniturami. PS Nie nazywałbym eleganckich krótkich spodni "krótkimi gaciami" :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_dab Re: długie spodnie na kolację 09.06.10, 22:29 Dokladnie lepiej bym tego nie ujela. Te pseudo "Restauracje" ze szwedzkimi bufetami,kolejkami do baru po napoje i kolejkami po dania serwowane z grilla czy patelni nie sa restauracjami,ale stolowkami. Co innego w restauracjach a´la carte to pelna kultura i tam powinny obowiazywac dlugie spodnie u panow,a u pan bluzki nie na ramiaczkach czy nawet jak to bywalo bez, bo /"paniusiom" jest za goraco"/tylko zakrywajace ramiona. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: długie spodnie na kolację 10.06.10, 12:58 To co opisujecie dotyczy tylko części hoteli w Egipcie , ja znam nawet **** hotele , które prowadzą restauracje z obsługą kelnerską , a nie stołówkę . Warto to wiedzieć jaka forma obowiazuje w danym hotelu , a nie równać wszystko w dół , bo chce się luzu wakacyjnego . Jeśli się nie spotkaliście z taka sytuacją , jak obsługa kelnerska w restauracji głównej do kolacji , to przecież wniosek jest jeden , że bywamy w innych hotelach , a nie , że wszędzie jest tak jak Wy (krótkomajtkowcy) zdązyliście zaobserwować . Natomiast nawet częsciowy bufet , nie wyklucza kelnera w restauracji . Ktoś tam napisał , że temperatury nie sprzyjają . Nie wiem o co chodzi , bo jeszcze z żadnej restauracji hotelowej , nie miałem temperatur 30-35 C jak ktoś to napisał . W którym hotelu w restauracji nie działa klima ????? można jakiś przykład ???? bywało natomiast , że lekko marzłem w restauracji i nie był to jakiś pojedyńczy wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: długie spodnie na kolację 10.06.10, 23:57 Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości jak to na tych "stołówkach" w Egipcie bywa....bardzo proszę,oto fragmenty relacji osoby, która właśnie wróciła: ...Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure Autor: sole4 07.06.10, 10:39 Panowie muszą pamiętać o długich spodniach na kolację,jeżeli się nie dostosują zostają poproszeni o wyjście i przebranie się. Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure sole4 08.06.10, 08:40 Ze spodniami to prawda,nasz znajomy nawet raz włożył takie 3/4 i kelner poprosił go o pójście się przebrać.Również przy wejściu do restauracji wisi kartka z informacją o długich spodniach.Jakoś to wasi panowie muszą przeżyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawilk1 Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 00:03 A jak ktos nie wezmie dlugich spodni to co? Bedzie glodowal? Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 00:17 Przede wszystkim naje się wstydu..i jak ma odrobinę ambicji,to szybciutko kupi na miejscu.Albo wyżebrze te kolację,stając się pośmiewiskiem na długi czas.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawilk1 Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 00:22 hahaha,ale sie usmialam. A jak celulity wystaja i faldy tluszczu spod kusych bluzeczek czy minispodniczek u kobiet,to jest ok czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
ami.ra Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 09:21 Prosze juz wyluzujcie....kurcze moj mąz przewaznie ma spodnie 3/4 sporadycznie dżiny i adidachy i na sporo wyjazdów on ani nasi znajomi żadnych problemów nie mieli.Byłam w sierpniu w Jungle Aqua Park i faceta w długich spodniach do kolacji to nie widziałam.Teraz ostatnio bylismy w Tropicanie Sea Beach pełno anglików niemców i totalny luz.Wiadomo wszystko z umiarem.My rodacy pragniemy na wyjazdach szpanowac i zgrywac bogaczy a tymczasem wychodzimy na snobów i zakompleksiony naród. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 11:59 Przecież , nikt tu nie pisze , że w Egipcie na kolację nie chodzi się w czymś krótszym niż długie spodnie , każdy kto czyta ze zrozumieniem już dawno to przeczytał . Piszemy tu o tym , że nie w każdym hotelu jest tak samo i aby na to zwracać uwagę , to wszystko . Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: długie spodnie na kolację 11.06.10, 17:30 Byłam w kilku hotelach 5* w Egipcie z czego w dwóch nie było szans wejść na kolację bez "odpowiedniego" stroju ... Lubię luz, ale jadąc do takiego hotelu godzę się z zasadami i pakuję kilka rzeczy na wieczór. Odpowiedni strój na kolacji w pewnych hotelach nie ma nic wspólnego z "byciem polakiem, który chce się pokazać". Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: długie spodnie na kolację 12.06.10, 08:59 dokładnie tak. tym bardziej, że jedna para lekkich długich spodni, (super są lniane) zajmuje w walizce tyle miejsca co jeden T-shirt... Odpowiedz Link Zgłoś
syrenka.4 Re: długie spodnie na kolację 17.06.10, 08:49 Wszyscy bardzo dowcipni i bardzo mądrzy ale nie zrozumieli pytania.Pytałam o hotel Hilton Resort w Tabie.Ja również bywałam w hotelach 5* i nie spotkałam się z takim wymogiem, ale po przeczytaniu postu z pobytu w hotelu Tropicana Grand Azure mam wątpliwości. Wiem, że w szortach nikt nie bedzie chodził na kolację, ale zupełnie długie spodnie przy tych upałach to są trochę kłopotliwe stąd moje pytanie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: długie spodnie na kolację 17.06.10, 15:11 taba@hilton.com Tam wyślij maila , sama nie bądź dowcipna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: długie spodnie na kolację 18.06.10, 16:48 To juz jak kolega taki pomocny...to może i treść w jakimś zrozumiałym dla menago języku...bo jakby syrenka umiala to by sama zadzwonila na recepcje i zapytala....a nie zawraca ludziom 4 litery:) Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: długie spodnie na kolację 18.06.10, 17:46 Chyba jakies biuro sprzedaje jej ten wyjazd, wiec powinni to wiedziec. Google mowia: "All restaurants operate a no smoking policy and evening dress code (for gentlemen, full or 3/4 length trousers and no sleeveless shirts." Czyli dla panow spodnie 3/4 lub dlugie i zadnych "bezrekawkow". Odpowiedz Link Zgłoś
tymonek12 Re: długie spodnie na kolację 18.06.10, 18:11 Własnie wróciliśmy z Egiptu. W hotelu do kolacji u mężczyzn wymagane były długie spodnie. Mój mąż wziął jedne jasne, bawełniane i wcale się w nich nie przegrzał. W restauracjach klima była tak ustawiona, że nawet było nam trochę za chłodno. Przed wejściem była informacja i rysunek pana w przekreślonych krótkich spodenkach. Człowiek kulturalny potrafi uszanować zwyczaje panujące panujące w danycm hotelu lub kraju. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: długie spodnie na kolację 19.06.10, 19:28 Kultura nakazuje aby na „papu” w hotelu przychodzić godnie ubranym, nie tylko w Egipcie - kraju radykalnie muzułmańskim. Poza tym nie mówimy tutaj o spodniach czarnych na przysłowiowy kant, są spodnie lniane, jeansy, bądź jakiekolwiek inne – dresy bym sobie odpuściła. A panią też nie godzi się przyjść w „staniku”, zwykła koszulka z krótkim rękawem będzie cool. i kawałek szmatki za spódnicę w kolano, bądź za. Odpowiedz Link Zgłoś