Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu i Abu Simbel

03.08.10, 15:01
Jadę z Triadą na rejs po Nilu. Czy podczas rejsu organizowana jest
wycieczka do Abu Simbel i ile ona kosztuje?
Potem w Hurghadzie można dokupić Kair? Będę wdzięczna za wszelkie
informacje :)
Obserwuj wątek
    • kkjp Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 03.08.10, 16:34
      Witam! My byliśmy z Alfą - Abu Simbel 75$ - warto! Kair mieliśmy w
      programie. Pozdrawiam
    • maria-lech Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.10, 08:08
      W ubiegłym roku kosztowała 70 dol.Kair też można wykupić.Wszystko masz na
      stronie Triady.Zazdroszczę.Było cudownie.I życzę przewodnika,Pana
      Krzysztofa.Kopalnia wiedzy,niesamowity facet.Pozdrawiam
      • walerka_1914 Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.10, 08:53
        Witam zgadzam się z poprzedniczką pan Krzysztof rządzi jest
        niesamowity,kopalnie wiedzy,prawdziwy pasjonat i zna dobrze arabski-
        w tym roku ABU SIMBEL na rejsie było droższe jak w ub ioegłym roku
        kosztowałao coś około 90$ jak dobrze pamiętam ,ale dokładnie niewiem
        ponieważ ani w ubiegłym roku będąc na rejsie ani w tym roku będąc na
        rejsie nieazliczyłam ponieważ to niezbyt mnie interesowało a jeśli
        chodzi o Kair to wykupisz u rezydenta na miejscu w hotelu
        • orsalavatrice Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.10, 09:20
          Dzięki śliczne :) Już na samą myśl zobaczenia tych wszystkich cudów
          mocniej bije mi serce!
          Na stronie Triady nie doszukałam się niczego o fakultetach - ani
          cen, ani destynacji. Tylko info, że u rezydenta takowe można
          wykupywać.
          Miłego dnia!
          • kkk Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.10, 10:19
            w Triadzie Abu SImbel kosztuje jakies 95 $ chyba...
            Jade na rejs ze Sky Club, to jakas 'córka' Triady.
            Zamierzam zwiedzić wszystko, Abu równiez, podobno jest piekne :)
            • pc_maniac Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.10, 10:30
              Fakt, Abu Simbel jest piękne. Krajobraz również.
              • walerka_1914 Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.10, 16:14
                Jak będziecie w hotelu to u rezydenta jest promocja jak się kupi
                jedną dużą wycieczkę(czyli w Waszym przypadku byłby to Kair bo Luxor
                jest na rejsie)+2 małe na.wyspa giftun i jeep safari to jest zniżka
                w wysokości 20$ ale pod wrunkiem ,że te 3 wycieczki wykupicie odrazu-
                na resjie z dodtakowo płatnych fakultetów jest City Tour po Luxorze-
                15$ od osoby natomiast w Aswanie jest jak już wiadomo Abu Simbel
                oraz Wioska Beduińska-23$ od osoby(ceny podaję takie jak były w maju
                gdy ja byłam na rejsie).Pakiet obowiązkowy na statku Triada ma w tym
                roku 155$ od osoby(w ubiegłym roku płaciliśmy 135$)-pozdrawiam życzę
                udanego rejsu i bezpiecznego lotu.
                • orsalavatrice Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 05.08.10, 09:06
                  Dziękuję Wam ogromnie za informacje!
                  Walerka, czy byłabyś tak uprzejma doprecyzować - ile kosztuje Abu
                  Simbel z Aswanu podczas rejsu?
                  Czy jeśli nie dokupię "city Tour" po Luxorze, oznacza że będę
                  zmuszona zwiedzać na własną rękę? Czy Luksor nie był w obowiązkowym
                  pakiecie Triady? Dziękuję Ci za Twój poświęcony mi czas!
                  • pc_maniac Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 05.08.10, 09:24
                    Luxor w pakiecie z Rejsem jest standardowym zwiedzaniem. Z tego co pamiętam,
                    dodatkowo można było dokupić fakultet na Wyspę Bananową.

Z tym, że zwiedzanie Luxoru i Zachodniego Brzegu w pakiecie jest bardzo skromne
                    i ogranicza się do:
                    W Luxorze - Karnak (bardzo rzadko Świątynia Luxorska).
                    Na Zachodnim Brzegu - Św. Hatszepsut, Kolosy Memnona, Dolina Królów (rzadko
                    Dolina Królowych, bardzo rzadko Medinat Habu).
                    • walerka_1914 Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 05.08.10, 16:26
                      Hej Abu Simbel z tego co pamietam kosztowało coś koło 90$ ale
                      niewiem na 100% ponieważ to niezbyt mnie interesowało więc
                      niepojechałam.Jeśli chodzi o city tour do jest to przejażdżka
                      dorożkami-KALE i niejest to zwiedzanie,zato świetna zabawa,i niejest
                      to obowiązkowe.W Luxorze zwiedzacie Świątynie Luxorską,Karnak,Dolinę
                      Króli,Świątynię Hatszepsut,Kolosy Memnona,potem jest Świątynia w
                      Edfu,następnie rejs do Kom Ombo,potem do Aswanu a w Aswanie,Wielka
                      Tama Aswańska,pałac prefum,niedokończony obelisk,sklep ze złotem i
                      dodatkowo płatne fakultety.Na samym statku są wieczorne
                      dyskoteki,jest Galabija Party,pokaz tańca brzucha i wieczorne
                      dyskoteki.Gdy my byliśmy w maju na statku był też kamerzysta(w
                      zeszłym roku niebyło,który wszystko kręcił i na koniec rejsu za 20$
                      można było zakupić pamiątkę w postaci filmu dvd z rejsu.Ważne proszę
                      pamiętać aby zabrać $ wydane po 1998roku,ponieważ wcześniej wydanej
                      waluty mogą nieprzyjąć-my byliśmy i w ubiegłym i w tym roku
                      świadkami jak starsze osoby miały problemy bo miały wiele banknotów
                      wydanych nawet w latach 80-tych i niechcieli w kantorach tego
                      przyjąć.gdyby były jakieś pytanka pisać proszę na
                      kanar1@poczta.onet.pl.zapraszam też do obejżenia moich filmików(z
                      zeszłego roku z tego narazie dodałam tylko start i lądowanie
                      samolotem).Niżej wklejam linki -pozdrawiam
                      www.youtube.com/watch?v=gvNbgmxdAdw
                      • filo764 Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 05.08.10, 19:28
                        okropne te zdjęcia :/
                        nie widać na nich praktycznie nic oprócz WAS :/
                        ale to wasze zdjecia w końcu...
                        • singielka33 Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 05.08.10, 20:17
                          ja we wrześniu jade do Egiptu Rejs po Nilu + Hurghanda 7 dni,
                          zastanawiam się nad olejkiem do opalania? factor 50? czy niższy.
                          Jestem blondyna i raczej jasna mam karnacje. Chce sie opalić a nie
                          spalić:)
                          • pc_maniac Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 05.08.10, 20:49
                            Wszystko zależy czy lecisz tam już zażywszy kąpieli słonecznych, czy też biała
                            jak niedźwiedź polarny. Najważniejsze są pierwsze 3 dni. Jeśli odpuścisz je
                            sobie i nie wpadniesz na chory pomysł leżenia plackiem na plaży, to wszystko
                            będzie OK. Wielu turystów po prostu zapomina, że to Afryka i rzucają się na
                            słońce jak hieny na padlinę i potem na drugi dzień wymiękają czerwoni jak raki.
                            A przecież w Egipcie słońce tak operuje, że nawet jeśli w ogóle nie będziesz
                            leżeć na słońcu to i tak opalisz się jak nigdy w Polsce.
                            A co do faktoru, to weź dwa. Na początek wyższy, a po 2-3 dniach zmniejsz. Czy
                            50 tego nie wiem. Idź do kosmetyczki i niech w zależności od Twojej karnacji
                            sama Ci zaproponuje najlepszy początkowy. Bądź co bądź one się na tym znają
                            lepiej niż my turyści.
                          • kkk Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 06.08.10, 12:26
                            weź 50 i ew. 3o tke
                            NIGDY olejek!!!!!!
                            Wrzesień w Egipcie to nie wrzesień w Polsce! uwierz ;)

Jade w październiku i biore 30 ew. cośsniejszego. Mam bardzo ciemną
                            karnację, ciemne włosy i teraz jestem mocno opalona na brązowo.
                            • vicehrabiadebragelone Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.11, 14:42
                              No właśnie,moze ktoś ostatnio wrócił z rejsu po Nilu ze SKY CLUB i napisze ile aktualnie kosztuje wycieczka do Abu Simbel:)
                            • miriam_73 Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.11, 14:56
                              A dlaczego nie olejek??? Ja używam suchych olejków w aerozolu (najlepszy jest Lancaster Sport, 30-ka) lub atomizerze (bdb jest Clarins albo Dior Monoi). IMo są zdecydowanie lepsze niż kremy czy lotiony, bo nie trzeba sie bawić w gruntowne rozsmarowywanie. I odpada problem szukania kogoś do smarowania pleców ;-)

Zawsze zaopatruję się na Okęciu, dzięki temu mam lżejszy bagaż ;-)

Mam dosyć ciemną karnację, zawsze opalam się na brązowo. Do Egiptu nigdy, nawet w lipcu i sierpniu nie brałam filtrów wyższych niż 30. Tyle wystarcza, żeby się nie spalić, a ładnie opalić. Plus zdrowy rozsądek, bo przy leżeniu na otwartym słońcu nawet przy najwyższym filtrze nie uniknie się poparzeń słonecznych.

W przypadku jasnej karnacji, filtry oczywiście odpowiednio wyższe. Ale to wcale nie znaczy, że nie mogą to być olejki. Mogą. Kwestia tylko dobrania odpowiedniego factora.

Aha, i przy pływaniu warto pamiętać o (i) odświeżaniu smarowania po każdym wyjściu z wody i opłukaniu się z soli, (ii) pływaniu w jakimś t-shircie lub czymś podobnym. W wodzie można zapomnieć o bożym swiecie, o poparzenia łatwo, a osłonięte plecy pozwalają na dłuższe, bezurazowe kapiele w morzu.
                              • vicehrabiadebragelone Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.11, 18:11
                                Smarowanie kremem pełni obecnie taka sama role jak kiedyś iskanie sie z pcheł grupy jaskiniowców ,wzmacnia wiezy plemienne (rodzinne):))
    • paewlek Re: Rejs po Nilu i Abu Simbel 04.08.11, 18:47
      W autokarze każdy otrzymuje kopertę w której są informacje o rejsie, fakultetach na rejsie i fakultetach z Hurghady wraz z cenami. W trakcie mojego rejsu nie odbył się fakultet zwiedzanie muzeum luksorskiego. Godziny otwarcia muzeum kolidowały z wolnym czasem naszej grupy.
      Przewodnicy na rejsie byli wspaniali, P. Krzysztof i P. Bożena przekazali wiele informacji w przeciwieństwie do przewodnika w Kairze zatwardziałego propagatora islamu, swoich poglądów nie oszczędzał nam w czasie wycieczki w Kairze, guzik dowiedziałam się o zwiedzanych obiektach, natomiast swoimi poglądami nt. rewolucji, wspaniałego życia w Egipcie katował nas cały dzień. Zajmował się handlem kartuszami, więc nie miał czasu opowiadać o tym co ogladamy. Przy Sfinsie zbierał imiona osób zamawiajacych i wzór kartusza jaki wybrała zamawiajaca osoba, przekazywał telefonicznie wszystkie informacje, pozostali stali i czekali w samo południe w lipcu na zakończenie tego procederu. Bardziej był zainteresowany sprzedażą niż pokazaniem grupie jak najwięcej i przekazanie nt. maksymalnie duzo wiadomości.
      Polacy powinni być przewodnikami, a nie Egipcjanin uważajacy, że zna język polski. Przewodnik po Kairze był jedynym słabym punktem pobytu w Egipcie.
      Dolary wydane przed rokiem 98 wymieniali przewodnicy, nikt nie miał żadnych problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka