Dodaj do ulubionych

Ramadan 2010 w egipcie

05.08.10, 13:29
już za kilka dni, w tym roku wcześniej niż zwykle
rozpoczyna się ramadan
ci co planują wyjazd właśnie w tym terminie powinni o tym pamiętać
bo choć w egipcie w miejscowościach turystycznych w czasie ramadanu
życie nie zamiera to tempo pracy staje się jednak wolniejsze, wiele
sklepów , muzea i inne obiekty zamykane są w tym czasie wcześniej
a często otwierane są póżniej niż zwykle więc warto o tym pamietać
jest to jednak dobra okazja żeby poznać troszke bliżej kulturę
egipcjan
może ktoś z forumowiczów podzieli się swoimi obserwacjami (co
zmienia się na plus a co na minus )podczas pobytu w okresie
ramadanu ?
============================================
moje wspomnienia z egiptu :
forum.gazeta.pl/forum/w,622,108239471,108239471,Wspomnienia_2010_styczen.html
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 05.08.10, 20:06
      A mnie w tej chwili najbardziej interesuje to czy od jutra Egipt
      przechodzi na czas zimowy? wg:

24timezones.com/world_directory/current_cairo_time.php
      czy dopiero pod koniec wrzesnia jak mi powiedzieli w Biurze Podróży?.
      • dana_n Re: Ramadan 2010 w Egipcie 05.08.10, 20:31
        Zmiana czasu w tym roku w Egipcie jest bardzo wcześnie.
        Od 06.08.2010 do 31.10.2010 w Polsce i w Egipcie będzie ta sama godzina.Po 31.10
        2010 roku,po naszej zmianie czasu na zimowy, Egipt znów będzie godzinę do przodu.
        • kasia_p45 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 05.08.10, 20:34

No własnie na to czekam, zeby we wrzesniu miec ten sam czas co w
          Polsce :))

A tak na marginesie troche mnie dziwi, ze w BP podaja inne
          informacje..
          • cairo7 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 05.08.10, 21:41
            taka "duza"Dziewczynka i jeszcze ją można zadziwic...a juz w szczegolności biura
            podrozy:))
            • cairo7 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 05.08.10, 21:50
              A wracajac do tematu-chłopaki muzumłmanie,ktorzy nas obslugują caly dzień jedzą
              śniadanie przed wschodem słońca...potem nalewaja nam wodę,piwo,noszą papu do
              stołu...patrza na to,wachaja...i nastepny posiłek jedzą po zachodzie słońca.To
              jest dopiero post...a nie nasze zabawy,więc warto czasem wziąć sobie na
              powstrzymanie i nie marudzic i nie czepiać się,ze wolno chodzą...albo,że tak
              dziwnie patrza:)a w sierpniu będzie cięzko bez picia.
              Plażowi jak zwykle będą się starac wygnac wszystkich możliwie szybko z
              plazy,żeby posprzatac przed zachodem słonca i iść na kolację...ale Ci i tak się
              opieprzają caly dzień,więc jak kto uwaza:)
              • ami.ra Re: Ramadan 2010 w Egipcie 05.08.10, 22:19
                Trafiłam na ramadan raz jednak gdybym nie była w temacie przed wyjazdem to na
                miejscu ciężko jest wyłuskac ze cos jest inaczej.A że siedziałam dupskiem
                tydzien w hotelu ups w basenach to tez inne odczucia.
                • neurkrzysztof Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 00:17
                  2 x byłem w ramadanie ( 1 x w Egipcie i 1 x w Maroku).W Egipcie na samym
                  początku w 2008 r, więc specjalnie tego nie odczułem. Egipcjanie nie zdążyli się
                  jeszcze zmęczyć i "zdenerwować" ramadanem. Natomiast w Maroku w 2009 było
                  niesympatycznie. Żona kupiła na targu słodką bułkę i nie zastanawiając się
                  ugryzła ją od razu, co spowodowało dziką agresję u jednego z Marokańczyków. Mimo
                  tego nadal uważam, że wyjazdy w czasie ramadanu pozwalają lepiej zrozumieć i
                  uszanować muzułmanów.
                  W tym roku znów wybieram się w okresie ramadanu do Jordanii, Syrii i ponownie
                  Egiptu.
                  Pozdrawiam.
                  • malgonia1985 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 08:15
                    wygląda na to że ramadan wypadnie w połowie mojego wyjazdu...
                    ciekawa jestem czy cokolwiek zauważę... a czy ktoś zna dokładną datę
                    bo znalazłam dwie daty 10 i 11 sierpnia???
                    • sharm78 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 09:33
                      ale co ta data 10 i 11.08 ma do rzeczy? przecież ramadan nie trwa 1 dzień, w tym
                      roku Ramadan trwa od 11 sierpnia do 9 września w 2010
                      • egiptosek Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 15:08
                        sharm78 napisała:

> ale co ta data 10 i 11.08 ma do rzeczy? przecież ramadan nie trwa
                        1 dzień, w ty
                        > m
                        > roku Ramadan trwa od 11 sierpnia do 9 września w 2010

-------masz racje ramadan w tym roku najprawdopodobniej rozpocznie
                        się 11 sierpnia. Decydujący głos w tej sprawie ma jednak Rada
                        Mędrców, która na podstawie obserwacji księżyca podejmie ostateczną
                        decyzję, dzień lub dwa dni przed jego rozpoczęciem.

============================================
                        moje wspomnienia z egiptu :
                        forum.gazeta.pl/forum/w,622,108239471,108239471,Wspomnienia_2010_styczen.html
                  • pc_maniac Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 09:51
                    > Mimo
                    tego nadal uważam, że wyjazdy w czasie ramadanu pozwalają lepiej
                    > zrozumieć i uszanować muzułmanów.

:D

By zrozumieć to musielibyśmy również powstrzymać się od jedzenia jak oni. By
                    uszanować musielibyśmy nie jeść na ich oczach.
                    • egiptosek Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 11:09
                      pc_maniac napisał
                      >
                      > By zrozumieć to musielibyśmy również powstrzymać się od jedzenia
                      jak oni. By
                      > uszanować musielibyśmy nie jeść na ich oczach.

-----
                      • kartopaka Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 12:00
                        Byłam 2 razy w Egipcie podczas Ramadanu. Faktycznie obsługa hotelu działa na
                        wolniejszych obrotach. Poza tym po zachodzie słońca wymiata wszystkich. Trzeba
                        sie liczyć z tym ,że przez jakieś 30-60 min po zachodzie słońca nic specjalnie
                        się nie załatwi z obsługa hotelu, ale trzeba to po prostu zrozumieć i uszanować.
                        A z tych lepszych stron to polecam zakupy w południe koło 12 jak jest największy
                        upał. Arabowie próbują w ciagu dnia przespać głód i upał. Śpią w sklepach na
                        podłodze i sa w stanie wtedy wszystko sprzedać bez targowania za 1$ byle dać im
                        spokój. Polecam- sprawdzona metoda. Wieczorem sobie odbiją na innych turystach :-)
                      • pc_maniac Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 15:34
                        egiptosek napisał:

pc_maniac napisał...

> -----
                        • pc_maniac Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 15:37
                          oczywiście pisząc "picie" mam na myśli płyny jako takie, nie zaś alkohol.
                          • egiptosek Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 15:52
                            pc_maniac napisał:

> oczywiście pisząc "picie" mam na myśli płyny jako takie, nie zaś
                            alkohol.
                            >

---
                        • malgonia1985 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 15:39
                          skoro zapytałam to znakiem tego dla mnie ma to znaczenie... bede tam
                          zaledwie od jutra so nastepnej soboty i w sumie dobrze ejst wiedziec
                          kiedy wypada pierwszy dzien ramadanu choćby po to by nie byc
                          zaskoczonym że nagle znika ci pół hotelowej obsługi...
                          • dana_n Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 19:33
                            Ramadan w tym roku 11.08-09.09.2010.:-)
                            • malgonia1985 Re: Ramadan 2010 w Egipcie 06.08.10, 20:22
                              w sumie to sie ciesze.... zaluje tyko ze ja tak krotko tambede... ale c tam
                              wazne ze w ogole :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka