Dodaj do ulubionych

krzyżyk w Egipcie

07.08.10, 20:43
Witam

Pierwszy raz lecę w tym roku do Egiptu i chciałbym się dowiedzieć
jak na egipskich ulicach jest traktowany Prawosławny krzyżyk na
gołej klacie.
Zdajemy sobie chyba wszyscy sprawę, że "krzyżowcy", tak jak nas
nazywają muzułmanie, mogą mieć problemy ze swoją wiarą na
muzułmańskich ulicach, ale jak to jest w egipskich kurortach? Macie
Państwo jakieś doświadczenia z tym związane.

Jeszcze skorzystam z okazji i pozwolę sobię wkleić linka z mapką
Sharm El Sheikh
Tekst
linka
na której są zaznaczone ważniejsze atrakcje Sharm. Ale
moglibyście Państwo wskazać gdzie na tej mapce jest położone centrum
rozrywkowe Naama Bay ?

Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 21:03
      Ja byłem świadkiem jak gościowi z krzyżykiem na klacie obcięli głowe
      na żywca tak więc nie polecam.
      • zaskroniec123 Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 21:13
        colin1974 napisał:

> Ja byłem świadkiem jak gościowi z krzyżykiem na klacie obcięli
        głowe
        > na żywca tak więc nie polecam.

Proszę tu takich rzeczy nie mówić bo wielce prawdopodobne jest to że
        jakiś młody turysta nie daj Boże uwierzy w Pańskie słowa.
    • irhana Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 21:34
      Na pierwsze pytanie nie odpowiem, ale nie wydaje mi się żebys miał
      jakiekolwiek problemy w kurorcie ... co do drugiego pytania- centrum
      rozrywkowe w Nama jest poza Twoją mapą (w prawą stronę)kilka
      kilometrów od Old Marketu :)
      • egiptosek Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 22:36
        na mapce wrzuconej przez ciebie jest pokazana dzielnica hadaba
        i tak jak napisała irhana
        nama jest jakieś 8 km w prawo od tej części sharmu dojazd taxi
        to koszt 15-20 LE
        POZDRO
        • egiptosek Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 22:44
          a mapka jest autorstwa bywalca tego forum
          nick koalabis
          całkiem fajna zresztą i może sie przydać osobą wyjeżdzającym do
          sharmu
          • zaskroniec123 Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 23:02
            Dzięki Egiptosek za informację.
            Z tego co słyszę to koszt dojazdu taxówką jest tak niski że nie
            opłaca się liczyć na busiki hotelowe które kursują rzadko, zwłaszcza
            w nocy :)
            • jusytka Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 23:13
              To prawda taksówki są tanie, ale tylko wtedy kiedy cenę ustalisz zanim do niej
              wsiądziesz. Można też pojechać miejscowym busikiem, typu dolmusz w Turcji, jest
              jeszcze taniej;) Na krótkich trasach jest OK, na dłuższych nie polecam z uwagi
              na brak klimy.
              • gonia-65 Re: krzyżyk w Egipcie 07.08.10, 23:30
                W Egipcie około 20% mieszkańców to chrześcijanie. Większość z nich to właśnie
                Egipcjanie wyznania prawosławnego i również noszą krzyżyki na szyi. Poza tym w
                Sharmie jest kościół tego wyznania, więc głowy Ci nie utną a i pewnie nikt
                specjalnej uwagi na to, co masz na szyi nie zwróci :)
                • gladi3 Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 08:33
                  patrzc na mape skorzystales z mapy pana Piotra.wybierasz sie moze do
                  hotelu DIVE INN?
                  • tylko-kasia Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 10:33
                    Nie slyszalam o Kosciele Prawoslawnym ( byc moze sie myle)w Egipcie.
                    Jest Kosciol Koptyjski.Wyznawcy tego kosciola maja zwykle
                    wytatuowany krzyzyk po wewnetrznej stronie nadgarstka. Widzialam
                    rowniez krzyzyki na dloni pomiedzy kciukiem i palcem wskazujacym.
                    Koptowie sa traktowani z szacunkiem przez wyznawcow Islamu.Mysle, ze
                    chrzescijanin z krzyzykiem na piersi nie bedzie narazony na
                    nieprzyjemnosci
                    • sebcioo Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 11:34
                      tylko-kasia napisała:
                      > Nie slyszalam o Kosciele Prawoslawnym ( byc moze sie myle)w Egipcie.
                      Np klasztor sw. Katarzyny na Synaju.
                      pl.wikipedia.org/wiki/Klasztor_%C5%9Awi%C4%99tej_Katarzyny
                      • pc_maniac Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 14:31
                        Na 100% Chrześcijanie w Egipcie nie są wyznania prawosławnego, lecz
                        Koptyjskiego. Mają własną "głowę Kościoła" i nie podlegają Cerkwi Prawosławnej.

Poza tym dla Egipcjan turysta jest jak "święta krowa" (i chodzący portfel z
                        dolarami), więc o ile nie będziesz chciał ich nawracać na swoją wiarę, to oni
                        nie będą się wtrącać do Twojej.

Przy okazji dodam, że w Egipcie znajdziesz też Kościoły (nawet okazała katedra w
                        Asuanie stoi).
                        • aeki Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 14:46
                          Jak masz taki problem to poradzę w Kairze,a na pewno w hotelu ustawić z palmy
                          duży krzyż, zbiegną się obrońcy.
                    • gonia-65 Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 15:52
                      Rzeczywiście, źle napisałam. Masz rację, że to koptyjski. Jednak bardziej
                      chodziło mi o odpowiedź, dotyczącą krzyżyka. Za pomyłkę przepraszam :)
                      • gonia-65 Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 16:00
                        Po sprawdzeniu, dobrze napisałam. Pełna nazwa to: Prawosławny Kościół Koptyjski.
                        • kurczak48 Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 20:04
                          Ja nigdy nie zdejmuje krzyżyka który noszę na szyi i nigdy nie miałem też z tego
                          powodu żadnych problemów , a wręcz odwrotnie .
                          Kopt (chrześcijanin)jak zauważy krzyżyk to zaraz pokazuje wytatuowany swój i
                          zaprasza uprzejmie na zakupy do swojego kramu , są bardzo mili no i może
                          bardziej ugodowi ;)
                          • dana_n Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 20:45
                            Re: krzyżyk w Egipcie
                            tylko-kasia 08.08.10, 10:33 napisała:

Koptowie sa traktowani z szacunkiem przez wyznawcow Islamu.Mysle, ze
                            chrzescijanin z krzyzykiem na piersi nie bedzie narazony na
                            nieprzyjemnosci

Mówisz,że Koptowie są traktowani z szacunkiem przez wyznawców islamu???A to coś
                            nowego...Moi przyjaciele z Egiptu,którzy są Koptami nigdy się nie zgodzą z Twoim
                            zdaniem.
                            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7658669,Religijne_starcia_w_Egipcie__Dziesiatki_rannych.html

• tylko-kasia Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 09:58
                              dana_n napisała:

> Re: krzyżyk w Egipcie
                              > tylko-kasia 08.08.10, 10:33 napisała:
                              >
                              > Koptowie sa traktowani z szacunkiem przez wyznawcow Islamu.Mysle,
                              ze
                              > chrzescijanin z krzyzykiem na piersi nie bedzie narazony na
                              > nieprzyjemnosci
                              >
                              > Mówisz,że Koptowie są traktowani z szacunkiem przez wyznawców
                              islamu???A to coś
                              > nowego...Moi przyjaciele z Egiptu,którzy są Koptami nigdy się nie
                              zgodzą z Twoi
                              > m
                              > zdaniem.
                              > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7658669,Religijne_starcia_w_Egipcie__Dziesiatki_rannych.html
                              >
                              Pewnie jest tak jak mowisz. Byc moze znasz sprawe z innej
                              strony.Nie mam zamiaru sie sprzeczac.Ja pisze tylko o tym co
                              widzialam i czego doswiadczylam.
                              • pc_maniac Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 10:17
                                Prawda jest taka, że Koptowie pomimo iż są nieliczną grupą w Egipcie faktycznie
                                są dużo zamożniejsi niż wyznawcy Islamu. Więc tolerowani są, ale lubiani przez
                                Muzułmanów na pewno nie.
                                Świadczą o tym choćby co roku zdarzające się w niektórych miejscowościach napady
                                (czasem nawet lokalne zamieszki) na wychodzących z Kościołów Koptów. W tym roku
                                również takowy w Egipcie miał miejsce.
                                Owszem władza z takimi zamieszkami rozprawia się dość brutalnie. Ale faktem
                                jest, że bardzo wielu Koptów z Egiptu wyemigrowało. Tylko w tak dużych
                                miejscowościach jak Kair, Luksor, Asuan, czują się bezpiecznie i nawet
                                ostentacyjnie przyznają się do swojej religii, choćby dekorując sklepy, czy domy
                                krzyżykami, czy obrazkami świętych. W małych miejscowościach już tak nie jest.

Co do ich stosunku do turystów z krajów chrześcijańskich, nie zauważyłem
                                większej różnicy od podejścia Muzułmanów. Owszem w bajerowaniu klienta też
                                skorzystają z tekstów o religii, ale naciągnąć będą chcieli Cię identycznie jak
                                Muzułmanie. Powiedziałbym nawet, że z Koptami trudniej handluje się niż z
                                Muzułmanami.
                  • zaskroniec123 Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 21:33
                    Dziękuję serdecznie za wskazówki.

To budujące że chociaż w kurortach turystycznych Chrześcijanie mogą
                    okazywać swoje wyznanie, tak jak to robią muzułmanie na zachodzie
                    europy.

Gladi3, tak od 17 sierpnia będę wypoczywał w Dive Inn :)

Znalazłem jescze coś takiego :
                    Tekst linka
                    • dana_n Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 21:58
                      Myślę,że nic Ci nie grozi za okazywanie przynależności religijnej w takiej
                      miejscowości jak Sharm el Sheikh.Tam się "żyje" z turystów i nie wolno
                      pokazać,że się innych religii nie akceptuje.Przecież oni doskonale wiedzą,że
                      większość turystów/czy to z Polski,czy z Rosji,z Niemiec,Anglii,Włoch...itd. to
                      nie są muzułmanie./Ale prawda jest taka,że Islam nie akceptuje żadnej innej
                      religii... Jeżeli spotkasz tam Koptów,to na pewno będziesz im bliższy,ale nie
                      należy sądzić,że jak nikt nie zareaguje na Twój krzyż,to znaczy,że popiera Twój
                      wybór.Business is business....i tyle.
                    • koalabis Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 22:01
                      Skoro ci panowie nie mają żadnych obaw, aby zademonstrować swoją
                      przynależność religijną, to raczej reszta też nie powinna mieć problemów :)
                      • dana_n Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 22:04
                        Jasne..;-))))
                        • egiptosek Re: krzyżyk w Egipcie 08.08.10, 22:32

piotrze "ci panowie" mają zazwyczaj po 4 ochroniarzy koło siebie
                          sam osobiście widziałem "rosyjskich panów"
                          z taką ochroną w sharmie i z podobną ilością złota
                          :)
                      • pc_maniac Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 09:30
                        Koalabis - rozwaliło mnie to zdjęcie.
                        Do tej pory sądziłem, że za karę przywiązywano do nogi kamienną kulę.
                        Nie sądziłem, ze są na Świecie kraje, gdzie za pokutę należy nosić 5 kilogramowy
                        krzyż na szyi.
                        To zapewne prezes tego towarzystwa "krzyżowego" spod pałacu prezydenckiego w Polsce?
                    • gladi3 Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 09:29
                      www.holidaycheck.pl/hotel-Zdjecia_Hotel+Dive+Inn+Resort-ch_ub-hid_41218.html
                      jak do Dive Inn to bylem tam 15 dni w czerwcu tego roku,zdjecia od Darek na
                      Holidaycheck to moje,jak masz jakies pytania to wal smialo
                      • koalabis Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 16:24
                        Jeszcze jedna fotka tych panów
                        Każda nacja ma swoje upodobania :)
                        • egiptosek Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 16:43

piotrze czy przypadkiem nie pstryknałeś tych zdjęć w styczniu 2008
                          roku w sharmie ?
                          • koalabis Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 17:22
                            To niestety nie są moje zdjęcia :) mają chyba z dwa lub trzy lata. Chociaż
                            miałem okazję również widywać podobnych osobników nie tylko na plaży.
                            • egiptosek Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 17:45
                              pytałem dlatego że będąc w sharmie w 2008 roku w styczniu widziałem
                              na plaży "takich panów" niestety nie zrobiłem zdjęcia , a pamięć
                              już " nie ta co w młodych latach :)" i nie moge skojarzyć czy to oni
                              czy nie
                              ale to taki szczegół a raczej moja ciekawość
                              w każdym razie jeden z tych "rosyjskich menów" miał właśnie taki
                              duży krzyż a reszta mniejsze precjoza
                              i wyglądało to zabawnie bo za bosem krok w krok chodziło kilku
                              ochroniarzy tak mniemam
                              pozdr.
                              • zaskroniec123 Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 19:11
                                Ciekawa dyskusja się tutaj rozwinęła :)

DLa Pana Piotra dziękuję za wkład włożony w napisanie informacji na
                                stronie na temat Dive Inn.

Gladi, ja jadę na 7 dni, i boję się że będę załować że tylko na 7
                                dni a nie na 14....

Tak jak Pan Piotr zaznaczył na mapce, w okolicach hotelu są 3,4
                                plaże, najlepsza ta "włoska" Raff Beach(jakoś tak) ale chyba warto
                                wybrać się chociaż raz na opalanie na plażę do Naama Bay?

Gladi,jak było w Twoim przypadku? zwiedziłeś wszystkie plaże czy
                                może wybrałeś opcję, parę godzin przy basenie a potem podróż na
                                jakąś plaże?

Aha a jak wygląda tam sytuacja z klubami? podobno "wejściówki" do
                                takich klubów jak Hard Rock Cafe czy bodajże Pacha są bardzo drogie
                                i kosztują 25 $

Dziękuję za wszystkie opinie, komentarze i przepraszam za marudzenie
                                • egiptosek Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 19:58
                                  cena "wejściówki" do tych klubów jest uzależniona od dnia tygodnia
                                  i jest różna
                                  a np. do hard rocka możesz wejść za darmo o określonych porach
                                  ale to nie są najdroższe kluby w sharmie
                                  z tego co się orientuje to najwięcej życzą sobie za wejście w weekend
                                  do little buddtta i to ten klub jest najdroższy nie tylko pod
                                  względem wejściówki ale i konsumpcji
                                • gladi3 Re: krzyżyk w Egipcie 09.08.10, 20:02
                                  ja bylem cale 15 dni i naprawde to duzy czas pobytu,zwiedzilem tylko
                                  plaze el farana gdzie chyba maja najlepsza rafe w okolicy,plaza
                                  hotelu jest malutka strasznie ale fafy pieke!!po klubach tam nie
                                  chodze wiec ci nie powiem po ile wejsciowka,sam hotel maly
                                  skromny,moj najmniejszy ze wszystkich w ktorych bylem w egipcie ale
                                  o tyle ok ze malo bylo ludzi spokoj cisza i dobra lokalizacja,ma
                                  darmowy bus na plaze i do nama bay,za ogrodzeniem hotelu jest nowe
                                  centrum handlowe il mercato warto zwiedzic bo to za murem hotelu!!
                                  ale cicho i nic nie slychac,fajna obsluga szczegolnie wasik taki
                                  barman z baru,ogolnie bylem barzo zadowolony choc to hotel dla
                                  niewymagajacych gosci ale jak na 1 raz to ci sie spodoba.pozdro i
                                  pytaj jak by co ja wracam do niego na tydz w grudniu ja sie uda.
                                  • zaskroniec123 Re: krzyżyk w Egipcie 15.08.10, 17:31
                                    Dziękuję Panie i Panowie za porady. Po powrocie też będę starał się
                                    pomóc tym co chcą tam lecieć a mają jakieś obawy.

Sluchajcie, bez okrycia głowy to lepiej się tam nie pokazywać?
                                    Czapek nienawidze i nigdy tego nie nałoże na głowe, ale co radzicie.
                                    Lepiej kupić jakiś kapelusz w Polsce czy tam na miejscu ten arabski
                                    turban i zawiązać sobie na głowę? bo nie ukrywam że na słońcu będę
                                    spędzał dużo czasu..

Dziękuje i pozdrawiam
                                    • gladi3 Re: krzyżyk w Egipcie 15.08.10, 17:55
                                      masz bandane? to taka chusta na glowe jak bys nie wiedzial,ja taka
                                      nosze,swietna,arafatka to jest za goraca dobra na qlady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka