Dodaj do ulubionych

bagaż podręczny - pytanie

25.08.10, 10:13
Czy w bagażu podręcznym można mieć kosmetyczkę ( puder, szminka, cienie itp)?
Nie chcę żeby mi się np. podkład rozlał po ciuchach, a nie wiem, czy można to
w podręcznym trzymać
Obserwuj wątek
    • olianaa Re: bagaż podręczny - pytanie 25.08.10, 10:27
      Wożę wyłącznie w podręcznym. Jedynym ograniczeniem jest ilość płynu - opakowanie nie może miec zadeklarowanej przez producenta pojemności większej niż 100ml. Dotyczy to tak perfum, jak i wszelkich szamponów, balsamów itd, które najczesciej są po 125 czy 150ml. Nieważne, że w butelce 200mililitrowej masz 30ml - ważna jest ta ilość deklarowana, bo nikt nie bedzie ilości w środku traktował uznaniowo. Tak mi wyłuszczyła pani celniczka, kiedy dyskutowałam, że mogę wnieść 100ml wody mineralnej w butelce 1/2l :-)
      Tak więc większe opakowania kosmetyków do bagażu głównego, najlepiej zaklejone taśmą i wsadzone w osobne woreczki, a kosmetyczka z mniejszymi do podręcznego. Pamiętaj jednak, ze wymagane jest wsadzanie wszelkich płynów wraz z podkładami do strunowych woreczków, moga być duże, żeby się kilka sztuk zmieściło. Mi sprawdzili te strunówki tylko raz na Okęciu (teraz, kiedy leciałam do Egiptu - ale może dlatego, że miałam płaską wodę toaletową, która mogła podczas prześwietlania sprawiać wrażenie większej niż dozwolona butelki), natomiast w Londynie stoi od razu pani z pękiem tych strunówek i towarzystwo pruje swoje bagaże podręczne i wielce szczęśliwe pakuje (bo nie czytało przepisów). To rzecz jasna nie obowiązuje poza Europą, w Egipcie można wnieść w bagazu podręcznym każdą ilość płynów - mieliśmy chyba z 5 litrów coli i wody.
      Jeżeli tak się zdarza, że masz tylko bagaz podręczny, bo lecisz na dwa, trzy dni, to warto się zaopatrzyć w drogerii (np. Rossmann) w małe, podróżne kosmetyki, już jest naprawdę fajny wybór.
      • dzioucha_z_lasu Re: bagaż podręczny - pytanie 25.08.10, 10:34
        Dziękuję za informację - opakowania kosmetyków mam w malutkich buteleczkach,
        więc powinno być ok :) Bo już miałam wizję wydłubywania resztek cieni z sukienek
        i bielizny :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka