Dodaj do ulubionych

Prezent ....

20.09.10, 16:53
Hmmmm możecie mi podpowiedzieć co moge kupić w prezencie egipskiej rodzinie ?
Wiem były taie wątki, ale ja nie jade do "teściowej", nie jestem z jakims tam habibkiem, mam polskiego męża i nie mam zamiaru tego zmieniać ....

Zostalismy zaproszeni na obiad i spędzenie popołudnia u rodziny znajomego (zaproszenie przyjeliśmy) i teraz mamy dylemat... co dla mamy, taty, rodzeństwa ? Jak pytam o to kolege to sie ze mnie smieje i mówi, że nic, ale nam tak głupio z pustymi rękami ...
I jeszcze jedno pytanie kto powinien wręczać podarunek i komu najpierw, zeby nie popełnić jakiejś gafy?
Obserwuj wątek
    • aisza1979 Re: Prezent .... 20.09.10, 17:15
      Dzieciom kup słodycze-chyba żadne dziecko nie odmówi ;-)
      Kobiety-kosmetyk, jakąś cepeliowską serwetkę...
      Mężczyźni-kosmetyk,jeśli pali tytoń, dobra kawa...
      Co do wręczania-zróbcie to razem z mężem-zaczynając od głowy rodziny ;-)
      A jak to tylko krótka wizyta to kup jakoś fajnie zapakowane słodycze, dla dorosłych dobra kawa-u nich nie ma takiego wyboru jeśli o to chodzi, a jeśli nawet to zawsze to inny smak ;-)

Pzdr i powodzenia
      • 2009wa-wa Re: Prezent .... 20.09.10, 18:34
        Ja Ci dam dobra rade jezeli jestescie zaproszeni na obiad wystarcza slodycze, i wrecza je sie pani domu. Jezeli chodzi o kawe to nie wszyscy pija kawe, raczej pija herbate, ja znam wiele rodzin egipskich gdzie nie pije sie wogole kawy, oni twierdza ze kawa jest szkodliwa.
        • irhana Re: Prezent .... 20.09.10, 19:10
          Dzięki za podpowiedzi :)
          Jeszcze jedna rzecz mnie dręczy... w Egipcie jest diabelnie gorąco (przynajmniej jak dla mnie) więc jak te słodycze mają w tym upale przetrwać ? Zastanawiałam się nad dobrymi słodyczami ale boję się, że się "rozpłynął" zanim dotre na ten obiadek :)
          • bregulinka Re: Prezent .... 20.09.10, 20:07
            słodycze to na pewno bardzo dobry pomysł. Szczególnie dla dzieci. Jeśli martwisz się, że się rozpuszczą (chociaż o tej porze roku to zbytnio nie musisz się martwić, jeśli weźmiesz ze sobą opakowania termoizolacyjne), to weź dla łobuzów np. żeliki Haribo. U nich to strasznie drogie a dzieci uwielbają je na całym świecie. Małe opakowanie kosztuje tam około 30LE, czyli ponad 5$. U nas zdecydowanie mniej.
            Kobietom możesz właśnie kosmetyki kupić. Idź do drogerii i popatrz na kosmetyki Eveline albo Soraya. Mają ładne opakowania a koszt fajnego kremu do twarzy może zamknąć się kwotą 15 zł.
            Dla faceta zdecydowanie jakas woda po goleniu albo coś podobnego.
            • bregulinka Re: Prezent .... 20.09.10, 20:08
              p.s. słodycze zawsze możesz kupić na miejscu w Egipcie w sklepie bezcłowym. Na pewno w Sharm są takie 2 sklepy - możesz tam robić zakupy w ciagu 48h od przylotu, pokazując swój bilet i paszport.
              • irhana Re: Prezent .... 20.09.10, 21:07
                Najmłodsze dzieciątko ma 17 lat ;) a najstarsze prawie 40 ;) więc Haribo chyba odpada :) raczej myslałam o czekoladkach Lindor (bo sa bardzo gustownie zapakowane) ... pytałam o prezent bo to bogata i wykształcona rodzina więc chcemy kupić coś małego ale gustownego, może jakieś drobiazgi z Polski ?

A Sharm i Hurgade mamy zamiar ominąc szerokim łukiem tym razem ... umozliwił nam to LOT, który zaczyna latać z Wawy do Kairu :)
                • stedo Re: Prezent .... 20.09.10, 22:46
                  Może jakiś ozdobny zegar na ścianę albo na półkę. To jest kwestia kilkuset złotych u jubilerów. Np taki odlewany z brązu. Oni chyba cenią takie "złotości".
                  • bregulinka Re: Prezent .... 21.09.10, 16:15
                    więc........ jeśli to bogata rodzinka - choć z tym ich bogactwem to radzę uważać. Bo ten kogo stać kupić raz w tygodniu mięso to już jest uznawany za bogacza.
                    W mojej rodzince też są ludzie bardzo zamożni. Mają domy, kamienice i w Kairze i daleko od Kairu - w małej miejscowości.
                    "Kuzynce" i "cioci" zawsze wożę lub wysyłam właśnie kosmetyki. Póki co są zachwycone serią Soraya "kolastyna" oraz Eveline z odchideą oraz ze złotem. Szczególnie te ostatnie są bardzo gustownie zapakowane.
                    • irhana Re: Prezent .... 21.09.10, 18:49
                      Do portfela im nie zaglądałam, ale myslę że stać ich jednak na więcej niż nawet codzienna porcja miesa ;) Nie napisałam o tym po to żeby sie pochwalić zamożnymi znajomymi (bo mam wystarczającą ilość swoich pieniedzy i cudze mnie nie interesują), napisałam bo nie chcę jakiejś głupoty zrobić :)
                      Dziękuję Wam za rady, na pewno z nich skorzystam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka