Dodaj do ulubionych

club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy

21.10.10, 08:36
Waham sie mię dzy nimi ,leżą obok siebie,Fanara wydaje się bardziej klimatyczny,o Fanarze czytałam że kamienista kiepska plaża(jadę z dzieckiem).Czy sa podgrzewane baseny tu i tu? A jak jedzenie?Rafa to chyba taka sama?Prosze o obiektywne opinie
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 21.10.10, 10:03
      Iberotel nie jest takim molochem jak Faraana, poza tym (moim zdaniem) ma zdecydowanie lepszą kuchnię, zwłaszcza w La Gazelli (kameralna "włoska" restauracja na końcu hotelu przeciwległym do morza, długie spodnie wieczorem obligatoryjnie, przy świecach, fajne welcome drinki ;-). Plaża mniejsza (krótszy kawałek wybrzeża), ale nigdy nie miałyśmy problemów z leżakami - rano przy basenie, po lunchu na dole nad morzem. Iberotel nie ma pomostu, ale nie ma problemu z wchodzeniem do wody i pływaniem czy chlapaniem sie na płyciznie. Moim zdaniem Iberotel, z racji tego, że jest jedym z flagowych hoteli niemieckiego TUI lepiej "trzyma poziom", niż Faraana (myśmy były z polskiego TUI). Nawet bardzo upierdliwi pod tym względem Niemcy nie narzekają zazwyczaj. Fakt Faraanę pamiętam sprzed kilku lat, Iberotel sprzed roku, niemniej drugi raz wybierając który z nich - na pewno zdecydowałąbym się na Iberotel.

www.holidaycheck.pl/hotel-opinie_Hotel+Iberotel+Club+Fanara-ch_hb-hid_8740.html
      www.holidaycheck.pl/detail-opinie_Hotel+Iberotel+Club+Fanara+Przyzwoity+standard+w+dobrej+cenie-ch_hb-id_1540280.html
      www.holidaycheck.pl/hotel-opinie_Hotel+El+Faraana+Reef+Resort-ch_hb-hid_107230.html
      www.holidaycheck.pl/hotel-opinie_Hotel+El+Faraana+Reef+Resort-ch_hb-hid_107230.html
      Niestety nie wiem jak wygląda sprawa pogrzewania basenów, gdyż byłam w sezonie letnio-jesiennym, gdy takiej potrzeby nie było.

Do Iberotela mam kontakty - napisz albo zadzwoń i spytaj o basen. Tel.: +20 69 366 39 66 albo mailem clubfanara@jaz.travel
      • bogna71 Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 21.10.10, 12:32
        Miriam, a na rafę na snurki do Iberotela warto??:)
        (Jak się widziało już rafy m.in. przy Conradzie i Sol Y Mar Abu Dabbab)
        Tzn. ja każdą rafę lubię oglądać, byle tylko nie było na niej pustki...;))))
        • flyr do bogna71 21.10.10, 12:50
          witaj . Byłem na początku października w Jaz belvedere ale chodziłem do Conrada snurkować i powiem że conrad wygląda tak jak by go budowali od początku . co prawda praca idzie pełną parą ale wątpie aby sie wyrobili przed wakacjami 2011 . Mam nadzieje że sie mylę bo chetnie bym wrócił do Conrada , no ale rozwałka niezła . Boje sie tylko o plażę i rafe . Plaża makabra teraz . Przy brzegu woda metna i syf straszny , na szczęście rafa jest ok i nie widać aby coś złego z nia sie działo . Piszę o tym bo pamietam że też wyrażałaś chęc powrotu do Conrada i zdaje relacje z tego jak wygląda to na dzień dzisiejszy . pzdr
        • miriam_73 Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 21.10.10, 13:00
          Wiesz... ;-) po Marsie niewiele smakuje ;-) Jeśli snurkować to po stronie cypla, gdzie jest latarnia, czyli od publicznej plaży, i raczej "za zakręt" a nie w kierunku zatoki.
          • bogna71 Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 21.10.10, 13:53
            Dzięki:)
            Biorę Iberotela pod uwagę na przyszłość, bo sporo dobrego o nim czytałam, a do Marsa trzeba lecieć z Warszawy, co mi jakoś nie po drodze...:)
            Chociaż, jak zrobią Conrada, to się będę zastanawiać....;)

Kurczę, Flyr, mam nadzieję, że krzywdy rafie nie zrobią. Pamiętam, jak Ci pisałam, że w maju byłam w Coral Beach Montazah i chodziliśmy na plażę Conrada... Wtedy było na niej pusto i nawet nie tak tragicznie, woda była czysta, tylko na pomoście Conrada siedziało z reguły kilku tubylców (chyba z budowy) i łowili rybki na haczyk:\\\
            Na uliczce, tej bezpośrednio przy plaży, leżało wszystko, co powyciągali z tego pierwszego rzędu bungalowów - rozpieprzali je do gołych ścian - kible, umywalki, meble, materace, lustra..., ale sama plaża wtedy jeszcze wyglądała jako-tako...

Dzięki za pamięć i informacje. Mam nadzieję, że wrócimy kiedyś jeszcze do Conrada-Corala i w dalszym ciągu będzie tam fajnie.
            Pozdrawiam:)
            • flyr Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 21.10.10, 13:56
              też mam taka nadzieję , oby tylko rafa była nietnięta .
            • monjan Bogna 22.10.10, 09:24
              widzę że moimi sladami podążasz:)
              ja byłam w Conradzie, a 2 tyg temu wróciłam z El Faraana Reef Resort(taka jest pełna nazwa)
              i powiem ci, że sam hotel plaża i jedzenie lepsze w Conradzie, ale mąż twierdzi, że rafa w Faraana najlepsza jaką widział :)
              co prawda hotel juz stary, nadaje się do remontu ale i tak ludzie tam ciągną...w sumie pobyt udany(bo w Egipcie jest zawsze słonce) ale nie nastawiałabym się na luksus, takie 4 gwiazdki...
              jak masz pytania pisz, jakoś nie mogę się zebrac, zeby swoją opinię dodać do opisu hoteli
              • bogna71 Re: Bogna 22.10.10, 11:00
                :)))
                Kurczę, no nie mówcie już nic!!!:))
                Jak bym mogła, to zaraz bym wsiadła w samolot i przynajmniej na tydzień poleciała - nawet wczoraj na TVN Meteo oglądaliśmy z chłopem temperatury w Sharm i nas skręcało z tęsknoty......;)
                No ale poszaleliśmy w tym roku za bardzo i urlopu zero (w maju Egipt, w sierpniu Madera, a teraz, dosłownie kilka dni temu, wróciliśmy z Japonii...).
                Mam nadzieję, że w przyszłym roku znowu będzie nam dane wciągnąć w płuca to wspaniałe, ciepłe, pachnące Egiptem powietrze...;)
                (Też tak macie, że wyjście z samolotu w E. jest nieporównywalne z niczym innym?????;)

Pozdrawiam!
                • flyr Re: Bogna 22.10.10, 11:12
                  pamietam jak kilka lat temu byłem pierwszy raz w Egipcie i po wyjsciu z samolotu aż mi sie nogi ugieły z wrażenia . Pamietam uderzenie gorąca i zapach powietrza . Niesamowite po tylu latach . Tak masz racje jest nieporównywalne z niczym inny i zostaje w pamieci do końca zycia . Mimo , że wróciłem 2 tygodnie temu to juz okropnie tęsknie mało tego teskniłem juz na schodkach do samolotu przy wylocie . No cóż teraz trzeba cierpliwie czekać kilka miesięcy .
                  • flyr Re: do bogna 22.10.10, 11:21
                    fiu , fiu Japonia ! Super . Jak wrażenia ? Mam nadzieję , że kiedyś i ja zobacze ten kraj . Teraz kombinuje objazdówkę po USA i mam nadzieje , że wreszcie wypali .
                    • monjan Re: do bogna 22.10.10, 20:26
                      no to super wojaże!!
                      ale to gorące powietrze zaraz po wyjściu z samolotu UWIELBIAM
                      tak, tez tak mam...
                    • bogna71 Re: do bogna 24.10.10, 20:58
                      Nie będę tu opowiadać o Japonii, bo nas wytną:))) Ale ogólnie SUPER.
                      picasaweb.google.pl/bogna71/Japonia?authkey=Gv1sRgCLP8ksqJt_CSJg#
                      Hehe, Stany też planuję na przyszły rok:))
                      • monjan Re: do bogna 25.10.10, 10:03
                        ech piekna Japonia
                        a te kimonka to jukaty-takie "szlafroczki" domowe
                      • miriam_73 Re: do bogna 25.10.10, 14:49
                        Bogna, piękne :)
                • miriam_73 Re: Bogna 22.10.10, 21:34
                  Tak, Bogno, tez tak mamy :) to jest jak narkotyk :) Latem uderza jak obuchem, rozprażone, aż parzące, zimą delikatne, przyjemne. Lekko słonawe, zawsze jedyne w swoim rodzaju. Ten pierwszy haust po wyjściu z samolotu to jest "ta chwila" (boże, jeszcze trzy tygodnie.... ;-)
    • cleopathre Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 26.10.10, 14:13
      Byłam w obu i zdecydowanie polecam Iberotel. Znacznie wyższy standard podstawowych pokoi i zdecydowanie smaczniejsza, dużo bardziej urozmaicona kuchnia. Ja czułam się w nim jak w rajskim ogrodzie.

Obsługa przemiła w obu hotelach.

Faraana to hotel przede wszystkim dla włochów, więc gwarno w nim. Iberotel spokojniejszy.
      Plusem Faraany są fajne baseny i pomost na plaży.

Jak bym miała jednak raz jeszcze wybierać z ogromną przyjemnością pojechałabym do Iberotelu, do Faraany już nie.
      • cappricio Re: club Faraana czy iberotel Fanara-który lepszy 15.11.10, 20:57
        to samo pytanie: który wybrać Faraane czy Fanare...
        Faraana za 2005zł z RainbowTours, z miejsca zamieszkania...
        czy
        Fanara z Tui, cena na chwilę obecną przekraczająca budżet, ale liczę, że im bliżej wyjazdu, tym taniej będzie...

Rainbow wyszło dziś z nową ofertą na lato, które zaczyna się już od kwietnia! W związku z czym obsługiwane są też mniejsze lotniska, jak np. Łódź... to kusi. Bo do Poznania czy Warszawy i tak trzeba będzie dojechać.
        Tylko pytanie, czy Fanara się pojawi za mniej niż 2tys? Czy raczej nie ma co na to liczyć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka