Dodaj do ulubionych

Egipt i Ziemia Świeta

19.01.11, 20:38
Wybieram się 30 marca na objazdówkę 7 dni Egipt i Ziemia Święta z Reinbow Tours
Może ktoś z forumowiczów był na takiej wyprawie??? jesli tak to może odpowie na kilka moich pytań
-w którym hotelu w Sharm jest nocleg i w jakich w Izraelu
-czy jest to bardzo męcząca wycieczka ,czy jednak zwiedzając Świete miejsca jest czas na zadumę,przemyślenia,"złapanie oddechu"
- no i pytanie ile pieniędzy zabrać na taką wycieczkę-śniadania i obiadokolacje w cenie więc wydatki związane z pamiątkami dla najbliższych no i oczywiście wodą do picia
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 00:11
      jaaacieee ale ci zazdroszcze :D.. a kasy bierz full.. jakies 1000 USD chyba starczy?
      • maja1308 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 12:15
        1000 usd ??????????????????? tyle nie mieliśmy w te wakacje w Hurghadzie na 4 osoby , a byliśmy 2 tyg ;) no ale tu będzie hb............nie no tyle to nie wezmę.
        Marzyłam o tej wycieczce już ze 2 lata aż w końcu się udało-przekonałam moją mamę która od chwili podpisania umowy martwi się jak to będzie bo panicznie boi się lecieć samolotem.....i lecimy:)
        • janan2 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 12:35
          Sam tytuł mylący.Objazdówka czy fakultety.Bo to dwie różne sprawy.Jedno jest pewne.Wody dużo!Minimum 3l na łebka na dzień i to pewno mało.Oczywiście kupionej w Egipcie.Izrael drogi.Mała kawa 3$.Sam tak płaciłem.Na zachodnim woda tańsza niż w Izraelu,ale niepewna.Kasi nieco się język wyostrzył.To nie ta kwota.Ale pewno sama coś nie zdążyła jak była i ją kręci,albo przeżywa rejs pancernikiem.Egipt to też ziemia święta.Ale zakryta całkowitym milczeniem przez naszych pośredników do Pana Boga.Coś mają do ukrycia.Chrystus też przebywał pod piramidami,czy w Aleksandrii,dotarł do Teb,czynił cuda i był tam wiele lat po ucieczce przed Herodem.Zastanawiające jest ukrywanie tego okresu,no i dlaczego.Coś tu śmierdzi.Więc cały czas będziesz w ziemi świętej,obojętnie gdzie,czy to Egipt czy Izrael.
    • 78dario Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 08:16
      Napisz jaki jest program tego objazdu.

Dario.
      • kasia_p45 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 08:40
        Przeciez jest tu ramowy program wycieczki:
        www.rainbowtours.pl/ziemia-swieta-i-egipt/zakwaterowanie-eis#2011-03-30
        • 78dario Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 09:22
          Nie przeglądam od dawna ofert biur podrózy.

Dzięki za link. Program ok. Nawet jest Zachodnia Jerozolima.

Będzie dobra zabawa. Koniecznie wjedź na Masadę i naciskaj na przewodnika, żebyście zachaczyli o Hajfę i zobaczyli Ogrody Bahajów.

Dario.
    • miriam_73 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 16:19
      Moi rodzice byli na tej wycieczce w ub. roku na przelomie sierpnia i września, byli zadowoleni. W Egipcie na starcie jedna noc w jakims nieciekawym hotelu (bez plaży), ale z basenem, więc jak stwierdzil mój tato, dało się przeżyć ;-) potem w Izraelu noclegi w Betlejem (miły spokojny hotel, chwalili jedzenie, bliziutko sklepik spożywczy, gdzie się zaopatrywali w wodę), jeden nocleg w Galilei i jeden w kibucu. Pilotka polska, p. Małgosia i przewodniczka-legenda , p. Estera, oboma paniami cała "moja" ekipa (w sumie 6 osób) zachwycona. Trasa dosyć napięta, b.dużo zwiedzania, potem dopiero na wypoczynku i po powrocie do domu "ogarniali" wszystko stopniowo, bo tyle mieli wrażeń... Trasa ciekawa, ekstra byli w Tel Avivie i Cezarei oraz wieczorem w Jerozolimie.
      Pamiętaj, ze trzeba miec określoną kwotę na wstępy, tipy, opłaty graniczne, itp. podaną w katalogu, którą pilot zbiera na początku objazdu.

Po powrocie siedzieliśmy (bo ja doleciałam) 2 tygodnie w Coral Beach Tiran - nie polecam - brudny, hałaśliwy, bez porządnej plaży.Z tych hoteli, które oferuje RT najlepiej wybrać Faranę.

Na granicy przy powrocie, jeśli nie planujesz wyjazdu do Kairu wystarczy pieczątka Sinai Only. Jeśli zaś przewidujesz wycieczki fakultatywne, trzeba sobie dobrze zaplanować sekwencję. Moi najpierw polecieli do Luksoru, potem byli w Kairze, potem Św. Katarzyna, a na koniec panowie pojechali do Petry i wracali już z Sinai Only.

Poszukaj opisów na Turystyce zorganizowanej, sporo było na temat tej wycieczki, nawet stosunkowo niedawno.
      • maja1308 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 17:48
        Miriam dziękuję bardzo za odpowiedź.My nie zostajemy na kolejny tydzień w Egipcie tylko wracamy do domu , więc "przeżywać" będziemy już z najbliższymi......Chętnie bym została oj chętnie .......
        A może wiesz czy pobyt nad morzem Martwym to tylko w biegu czy jednak był czas na kąpiel ?????????? No i jeszcze jedno pytanie ,bo czytałam gdzieś że np różańce zakupione w Betlejem mają na pudełeczku napis Made in China :( -prawda to?????
        • miriam_73 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 18:57
          Był czas na kąpiel, bezproblemowo :)

Zależy które różańce :)
    • szafran48 Re: Egipt i Ziemia Świeta 20.01.11, 23:31
      My z mężem też wybieramy się z Rainbow Tours na taką wycieczkę tylko 3.05.2011 .
      Też chętnie się jeszcze dowiem coś nowego. Napiszcie co koniecznie trzeba zabrać , na co uważać itp.
      • miriam_73 Re: Egipt i Ziemia Świeta 21.01.11, 09:03
        Bradzo uważajcie na klimatyzację, to jest bardzo zdradliwe dla kogoś nie przyzwyczajonego to tego, u mnie się wszyscy poprzeziębiali, matka musiała nawet jednego dnia zrezygnować ze zwiedzania bo miała b. wysoką temperaturę.
    • maja1308 Re: Egipt i Ziemia Świeta 21.01.11, 16:22
      Szafran , relacje oczywiście zdam po powrocie.
      Za wszystkie odpowiedzi dziękuję i proszę o jeszcze :)
    • miriam_73 Re: Egipt i Ziemia Świeta 21.01.11, 16:28
      forum.gazeta.pl/forum/w,19,115141319,115507573,Re_Egipt_Ziemia_Swieta_z_Rainbow_Tours.html
    • maja1308 Re: Egipt i Ziemia Świeta 21.01.11, 23:52
      Ale miałam lekturę.....na cały wieczór , dziękuję za linka :)
      • szafran48 Re: Egipt i Ziemia Świeta 10.02.11, 11:55
        Czy wycieczki Egipt i Ziemia Święta też są odwołane? Jeśli tak to do kiedy ?
    • ro_br_rt Re: Egipt i Ziemia Świeta 11.02.11, 11:07
      Witam.
      Niektóre biura odwołały pobyty w Egipcie (marze-kwiecień) w ramach objazd Izrael pobyt w Egipcie. Dały opcje zastępcze. W tych opcjach ja zmieniłem pobyt w Egipcie na pobyt na Cyprze. Jest drożej bo Cypr nie jest tak tani jak Egipt, ale dla mnie chyba dobrze bo Egipt już znam a Cypru nie.
      Pozdrawiam
    • maja1308 Re: Egipt i Ziemia Świeta 11.02.11, 12:59
      Jak już pisałam wyżej wylot mam 30 marca i nie wiadomo jakie do tego czsu będzie postanowienie RT o wylotach.Na dzień dzisiejszy zaproponowano mi Izrael nie tylko dla pielgrzymów lub Izrael i Jordanie.Do tego pierwszego dopłata w granicach 550 zł ,gdy powiedziałam że nie jestem zainteresowana przedstawicielka kazała mi czekać na kolejny komunikat zarządu który ukarze się 1 marca.Gdybym już dziś złożyła rezygnację tracę kasę -bo sama rezygnuję z imprezy :(
      • szafran48 Re: Egipt i Ziemia Świeta 11.02.11, 17:27
        Ja własnie przełożyłam wylot z maja na pażdziernik . Może do tego czasu sytuacja się ustabilizuje. Bardzo chciałabym jechać na tą wycieczkę , więc nie rezygnuję. Nodmienię , że biuro zamianę zrobiło bezkosztowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka