Dodaj do ulubionych

Informacja dot snorkelingu i nurkowania w Sharm

20.01.11, 10:12
1. Od dn. 13.010.2011 Park Ras Mohemmed znow jest otwarty dla osob snorklujacych zarowno z brzegu jak i lodzi:
cdws.travel/chamber-news.aspx?NewsId=63
2. Dn. 13.01.2011 wprowadzono calkowity zakaz polowu i karmienia ryb (grzywna 50tys LE, circa 6700euro) w okolicach Taby, Nuweiby, Dahabu, Sharm el Sheikh. Jaj sie podejrzewa jedna z przyczyn nie spotykanej aktywnosci rekinow byly masowe odlowy w rejonie Synaju oraz karmienie ryb przez turystow (swego czasu dla Rosjan organizowno Shark Feeding trips, zeby sie swolocz mogla podniecac rekinami podplywajacymi do lodzi)
cdws.travel/chamber-news.aspx?id=64
3. Dn. 09.01.2011 ogloszono oficjalnie, iz w rejonie Sharm nie ma zagrozenia ze strony rekinow
213.158.162.45/~egyptian/index.php?action=news&id=14265&title=9%20Sharm%20areas%20declared%20shark-free
4. Snorkeling przy Wyspie Tiran dozwolony.
5. Od dn. 20.12.2010 zniesiono wszystkie ograniczenia dotyczace nurkowania w rejonie Sharm el Sheikh
cdws.travel/chamber-news.aspx?NewsId=60
WSZYSTKIE plaze w Sharm sa lub moga byc otwarte, ale pod okreslonymi warunkami. Nowe wymogi dot plaz hotelowych narzucone przez CDWS (Chamber of Diving and Watersports) stanowia aby na kazdej plazy:
- znajdowala sie wieza obserwacyjna
- obszar dla snorkelingu byl jasno i wyraznie oznakowany bojkami i linia graniczna
- na plazy musza byc obecni odpowiednio przeszkoleni ratownicy w zakresie pierwszej pomocy oraz umiejacy plywac.
(zrodlo: 213.158.162.45/~egyptian/index.php?action=news&id=14036&title=Sharm%20beaches%20get%20%27conditional%27%20reopening )
Niestety oba wymogi dot staff'u nie sa tak oczywiste w Egipcie, biorac chociazby pod uwage fakt, iz w 2010 w hotelowych basenach w Sharm utopilo sie 27 osob. Glowna przyczyna byl alkohol i brak badz nie odpowiednio przeszkolony personel basenowy.

Reasumujac, jesli jakas plaza jest zamknieta dla snorkelingu w Sharm, to nie z powodu dekretu, ale z uwagi na fakt iz hotel nie spelnil wymogow CDWS. Obecnie najwiekszy problem, to skompletowanie odpowiednio przeszkolonego staff'u. Egipcjanie ktorzy umieja dobrze plywac a jest ich niewielu, wola pracowac za wieksze pieniadze jako snorkeling guides badz divemasterzy i instruktorzy nurkowania.
Czarna flaga nie zawsze oznacza zakaz kapieli. Czesto jest to traktowane jako kapiel na wlasna odpowiedzialnosc
Obserwuj wątek
    • jackylu Re: Informacja dot snorkelingu i nurkowania w Sha 20.01.11, 12:41
      Dobre i szczegółowe info , oby więcej takich na forum , skąd masz takie precyzyjne informacje ?
    • lelex Re: Informacja dot snorkelingu i nurkowania w Sha 20.01.11, 13:00
      prince-ashraf napisał:

"swego czasu dla Rosjan organizowno Shark Feeding trips, zeby sie swolocz mogla podniecac rekinami podplywajacymi do lodzi"
      Proszę o wyjaśnienie użycia tu określenia "swołocz", gdyż przypuszczam, że i mnie widok rekinów podpływających do mojej łodzi dostarczyłby podniety.
      • wojtek37k Re: lelex 20.01.11, 21:55
        Jak myślisz , dlaczego dla rosjan głównie były organizowane te wycieczki . Swołocz nie ma szacunku dla przyrody , swołocz słono płaci i zamówiony rekin ma na rejsie być , dlatego łamane było prawo i rekiny były dokarmiane aby podpływały do łodzi , czym się fantazja swołoczy skonczyła , to wszyscy wiedzą . Morze Czerwone nie jest dobrym akwenem , aby obserwować z łodzi pływające rekiny , nie łamiąc przy tym prawa .
        Czy Ty też chciałbyś je obserwować , łamiąc przy tym prawo ???? Jeśli tak , to nie tylko rosjanie , którzy tak robią , to swołocz :-))
        • lelex Re: lelex 21.01.11, 00:10
          wojtek37k napisał:
          > Jak myślisz , dlaczego dla rosjan głównie były organizowane te wycieczki . Swoł
          > ocz nie ma szacunku dla przyrody
          Jak ja lubię takie uogólnienia ... Zwłaszcza z ust ludzi, których, jak by nie było, ziomkowie niedawno urwali łeb psu, wlokąc go za samochodem.
          Co myślę? Ano zastanawiam się jak to jest: tylko Rosjanie (sorry za dużą literę. ale tak się pisze rzeczowniki określajace narodowość) mają wstęp na takie wycieczki, gdzie obsługa wabi ryby jedzeniem - Polaka czy Niemca na pokład nie wpuszczą? A może to są prywatne rejsy, tak drogie, ze tylko Rosjanina stać - tu też miałbym trochę mieszane uczucia, gdyż ogromna większość Rosjan obserwowanych w Egipcie nie sprawiała wrażenia specjalnie zamoznych - wręcz przeciwnie.
          A może jednak za takie dokarmienie odpowiada przede wszystkim ten czy ów przedsiębiorczy tubylec, który obiecuje dodatkowe atrakcje i potem stara sie je zapewnić? Może to on jest swołocz, a turysta ofiarą jego manipulacji? Mnie raz proponowano pokazanie rekina "wieczorową porą", akurat miałem inne plany, ale do głowy mi wtedy nie przyszło, że mogło chodzić o takie właśnie wabienie jedzeniem. Lecz gdybym aię wybrał i przy pierwszym podejrzeniu, że rekin podpływa nie całkiem przypadkowo, powinienem na znak protestu zamknąc oczy i bojkotować imprezę, bo inaczej jestem swołocz? Jeszcze napisz, że oprócz mnie tylko Rosjanin by się gapił na rekina. Na całym świecie tubylcy stosują rózne sztuczki, żeby dogodzić turystom i najczęściej to robią na tyle dyskretnie, że ci ostatni nawet się w tym nie orientują, a co dopiero oskarżać ich, że łamią prawo biorąc w tym niekoniecznie świadomy i, przede wszystkim, bierny udział.
          • wojtek37k Re: lelex 21.01.11, 14:29
            Śmieszny jesteś kolego ........ wyjazdy są robione na zamówienie , każdy kto zmawia to swołocz , pech chce :-)) , że 90 % to rosjanie . Tych których Ty oberwowałeś to bieda , przecież mieszkaliscie w jednym hotelu , nie sądzę abyś Ty mógł mieszkać w hotelu do którego przyjeżdża forsiasty rosjanin . Pamietam jak o 100 $ wiecej , za fakultet , za 4 osobową rodzine , robiłeś harmider na forum , dlatego taki wniosek ..... bez urazy .
            Wiem , wiem teraz sie zacznie ....... ;-))))
            • j_karolak Re: lelex 21.01.11, 15:25
              Podejrzewam, że nic się nie zacznie. Każdy jasno widzi, że z ludźmi twego pokroju nie ma sensu rozmawiać. Zostaniesz brutalnie, agresywnie wręcz zignorowany. I to wszystko kipiący źółcią wojtku37k.
              • wojtek37k Re: lelex 22.01.11, 10:19
                j_karolak napisał:

> Podejrzewam, że nic się nie zacznie. Każdy jasno widzi, że z ludźmi twego pokro
                > ju nie ma sensu rozmawiać. Zostaniesz brutalnie, agresywnie wręcz zignorowany.
                > I to wszystko kipiący źółcią wojtku37k.

Kulą w płot , lelex zawsze odpowiada , jak widać powyżej :-)))
                ja już spadam ....... nie czytając go
            • dzioucha_z_lasu Re: lelex 21.01.11, 15:32
              A czy możemy wrócić do tematu wątku - czyli czy i gdzie można snurkować w Sharm i darować sobie dygresje na temat Rosjan?
            • lelex Re: lelex 21.01.11, 20:25
              "Powazny" kolego ... Wygląda na to, że sam pracowałeś przy tych wyjazdach, albo przynajmniej zbierałeś te zamówienia i stąd posiadasz dokładne i wiarygodne statystyki - w przeciwnym wypadku nie opowiadałbyś nam tu jakichś niesprawdzonych plot czy mitów. Nie taki powazny (i forsiasty) koleś jak Ty!
          • dorka1502 Re: lelex 26.01.11, 01:05
            Lelex, czy ty ogarniasz, ze nie kazdemu proponuje sie takie wycieczki( atrakcje)? Czy nie pojmujesz, ze w knajpie nie kazdemu zaproponuja haszysz? Rosjanie sa w tym wzgledzie szczegolni. Lubia blysnac forsa. A ze nie maja podstawowej wiedzy i szacunku dla przyrody to wiadomo. Ile jest hoteli w Marsa zamknietych tylko i wylacznie dla obywateli zza wschodniej granicy? Poszukaj info i znajdziesz.
            • lelex Re: lelex 27.01.11, 00:12
              > Lelex, czy ty ogarniasz, ze nie kazdemu proponuje sie takie wycieczki( atrakcje
              > )?
              Ogarniam, że może nie każdemu, ale co najmniej paru osobom wypowiadającym się tutaj ze znawstwem, z tobą włącznie (ze mną to musiało być jakieś nieporozumienie - zapewne chodziło o bociana).

Rosjanie s
              > a w tym wzgledzie szczegolni. Lubia blysnac forsa.
              To całkiem jak nasz Wojtek ...

A ze nie maja podstawowej wi
              > edzy i szacunku dla przyrody to wiadomo.
              Fakt: gdzie im do naszych słynnych chłopaków od suczki husky, ba nawet takich podstaw nie mają opanowanych jakie u nas byle kilkulatek demonstruje na kotku.

Ile jest hoteli w Marsa zamknietych ty
              > lko i wylacznie dla obywateli zza wschodniej granicy?
              Hm, za wschodnią granicą jest ... Izrael - moze to zakamuflowane miejsca internowania jeńców z wojny Jom Kippur?!

Poszukaj info i znajdzies
              > z.
              A czy na to "info" mówią też "radyjo"?
    • walet Re: Informacja dot snorkelingu i nurkowania w Sha 20.01.11, 16:09
      Wydaje mi się Książę ,ze referujesz temat zbyt optymistycznie i częściowo wprowadzasz ludzi w błąd.
      To nieprawda ,ze snorkelling w Sharm jest oficjalnie dozwolony .
      To dotyczy tylko wypraw łodzią w rejon Tiran i Ras Mohamed .
      Dla reszty wybrzeża obowiązuje dekret zezwalający na snorkowanie ( i to pod opieką instruktorów)
      tylko na tzw. fringing reef czyli takich "kałużach" i zagłębieniach w dachu rafy - charakterystycznych np.dla rejonu Nabq , tam gdzie do ściany rafy prowadzą kilkusetmetrowe pomosty. Tak wiec snorkowanie na głębszych wodach położonych wzdłuż ściany rafy - jest nadal przez władze zabronione.
      Opisane prze ciebie obszary otoczone bojkami i linami to obszary dozwolone do pływania a nie snorkowania; dodatkowym ograniczeniem jest tam głębokość max. 2 m.
      Natomiast nurkowanie z brzegu jest dozwolone na kilku ,wymienionych z nazwy, rafach a nie na całej linii wybrzeża.
      Pojęcia "plaże otwarte" lepiej w tym kontekście nie używać bo otwartość plaż tak naprawdę nic nie oznacza - trudno żeby były zamknięte, toż rekiny dość wolno poruszają się po piasku :)

Zainteresowanych szczegółami odsyłam do właściwych informacji z cytowanej już przez Księcia strony CDWS :
      dekret 357 z 14.12.10
      dekret 389 z 28.12.10
      dekret 3 z 4.01.11

Pozdrawiam
      • lelex Re: Informacja dot snorkelingu i nurkowania w Sha 20.01.11, 22:32
        walet napisał:
        obszary otoczone bojkami i linami to obszary dozwolone do pływania a nie snorkowania; dodatkowym ograniczeniem jest tam głębokość max. 2 m.

Jakoś nie nie ogarniam w czym pływanie bez fajki miałoby być bezpieczniejsze od pływania z fajką ... (A z samą maską wolno? A z płetwami?)
    • magdak34 Re: Informacja dot snorkelingu i nurkowania w Sha 22.01.11, 17:12
      no ale do 22. 01 zamknieto plaze. jest tam zanjoma i mi mowila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka