Dodaj do ulubionych

sponsorowanie Mubaraka

30.01.11, 11:06
Przy okazji rozruchów w Egipcie i tamtejszej sytuacji politycznej nasunął mi się temat do podjęcia na forum turystycznym. Czy przy okazji wakacji nie powinniśmy zastanowić się nad druga stroną medalu, czyli wspieraniem naszymi pieniędzmi reżimów- tu Mubaraka.
Podobna sytuacja jest w przypadku Chin - cudownego kraju środka.
Każdy taki wyjazd to wspieranie tego reżimu, poprzez tworzenie obrazu kraju otwartego na turystów, nowoczesnego itp. Doskonały argument dla władz, poza nabijaniem kasy państwa.
Ja do takich krajów się nie wybieram, szczególnie gdy drastycznie widoczna jest dysproporcja pomiędzy enklawami turystycznymi a poziomem życia obywateli, rządzonych przez reżim.
Dla tamtejszych mieszkańców nic szczególnego nie wynika z turystyki, Egipt jest najbiedniejszym państwem Magrebu.
Podsumowując - pomyślmy czy opalanie naszych tyłków nie szkodzi innym.
Obserwuj wątek
    • kasia_dwa Re: sponsorowanie Mubaraka 30.01.11, 11:25
      A czy ty wiesz o tym, że Egipcjanie pracujący w kurortach i tamtejszych hotelach za swoją pensję utrzymują kilkuosobową rodzinę w Kairze, Aleksandrii czy innym mieście. Jeśli turyści przestaną tam latać, to setki Egipcjan straci pracę i dodatkowy zarobek z bakszyszów. Pomijam fakt, że oni zarabiają oficjalnie grosze, a większość dochodu to napiwki, więc jeśli nie orientujesz się tak do końca, to nie pisz, że zwykli ludzie nic nie mają z turystyki, bo z tego żyją. Ci, co pracują w kurortach, to szczęśliwcy i pomagają całym swoim rodzinom.
    • deoand Re: sponsorowanie Mubaraka 30.01.11, 11:26
      Dla tamtejszych mieszkańców nic szczególnego nie wynika z turystyki, Egipt jest najbiedniejszym państwem Magrebu.

Bo zyski czerpia bogaci a te biedaki w kurortach co najwyżej moga przeleciec pare Polek które potem beda wzdychac na forach inernetowych. No parę dolców pewno załapia !

Wszędzie tak jest - a w Usa na Bronxie to niby lepiej a na przedmieściach Paryża to niby jak ..
      ale my zawsze oglądamy standarty i to co bogaci pozostawili po sobie a nie rozpadłe chatki plebsu .
      Trzech takich którzy chcieli troche sprawiedliwości to nazywali sie Marks , Engels i Lenin ale teraz poszli w niebyt bo tłuszczy czyli miliardom nie potrzeba jakiegoś lepszego bytu - wystarczy tak jak arabom , że przeleca jakąs polke a polskim profesorom , że wygryzą drugiego profesora ...
      Przecież to logiczne , że na bazie rozwiniętego społeczeństwa kapitalistycznego powstanie społeczeństwo socjalistyczne ... ale nie powstanie bo wytłumacz mi albo zaneguj moje tłumaczenie .... Produkcja sie rozwija nowe technologie szaleja i nagle ludziom zaczyna się żyć lepiej a tu ci nagle KRYZYS ... i wszystko w d...

Ano po co - ano żeby znowu ci debile powoli wspinali sie po drabice do góry a nie myśleli o tych co na górze .... i tak w kółko .. Nieważne komu dasz swoje pieni adze i tak nie tym ,którzy by ich naprawdę potrzebowali

ale taki świat !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka