erwin444 20.02.25, 14:49 W Polsce istnieje dziwny twór prawny . Rozwody alimenty itd a po co ? Zrobić rozwody na życzenie w urzędzie , dzieci niech sponsoruje państwo jak tak chcą urodzeń. Sprawa prosta dość. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wawrzanka Re: Rozwód 21.02.25, 06:53 Może nie każdy chce sponsorować cudze dzieci, to raz. DWA: dzieci nie muszą się rodzić w małżeństwach. Odpowiedz Link
erwin444 Re: Rozwód 21.02.25, 16:58 A ciebie ktoś pytał ? Możesz nie chcieć. Bez znaczenia . Odpowiedz Link
wawrzanka Re: Rozwód 22.02.25, 07:52 erwin444 napisał: > A ciebie ktoś pytał ? Możesz nie chcieć. Bez znaczenia . Zdaje się mój drogi, że właśnie ty pytałeś. Cytuję: "Po co to?" To jest forum, jakbyś zapomniał. Wymiana myśli. Zadawanie pytań, odpowiadanie, dyskusja. Nie podoba się? Nie musisz tu wchodzić i zakładać wątków. Ale przy okazji wykorzystam twoją niezbyt sympatyczną odpowiedź do poruszenia pewnej kwestii, która jest ogólnie bardzo ważna w komunikacji między ludźmi w rodzinach: UNIEWAŻNIENIE. My niestety często nieświadomie unieważniamy uczucia bliskich nam osób w codziennej komunikacji. To skutkuje wycofaniem, przykrym samopoczuciem i "odbijaniem sobie" na innych polach. Zaczyna się niewinnie. Od takich właśnie niemiłych unieważniających uwag. Przykład powyżej jest bardzo dobry, bo i w rodzinie to pytanie często pada. Gdy jest jakaś kwestia i wypowiada się członek rodziny, którego temat pozornie nie dotyczy pada to pytanie: "a ciebie ktoś w ogóle pytał? Nie odzywaj się, nie twoja sprawa". Nieprawda. Wszystko co się dzieje w domu i jest wypowiadane przy wszystkich - jest sprawą wszystkich i każdy może się wypowiedzieć. Jeśli osoba oburzona nie chce znać zdania dziecka (bo to najczęściej w stosunku do dzieci to pytanie unieważniające pada) to niech po prostu nie porusza tematu w obecności dziecka. Inny przykład unieważnienia: dziecko wraca ze szkoły z płaczem. Mama pyta co się stało, dziecko tłumaczy, a mama twierdzi: "eeee tam, nic się nie stało, to nie jest powód do płaczu. Myj ręce i chodź jeść". Błąd. Skoro dziecko płacze to znaczy, że ma powód do płaczu. Mama w ten sposób unieważniła jego uczucia i choć jej intencje były dobre - problem nie został rozwiązany, dziecko dusi go w sobie. Typowe unieważniające komunikaty: Co ty opowiadasz? Jakie zimno, mi jest ciepło. E tam, nie wiesz co dobre. To nie jest powód do smutku, tylko do radości. Każdy by się cieszył na twoim miejscu. W dupie ci się już przewraca z tego dobrobytu. Itp. Oczywiście wszystko zależy od kontekstu, bo czasem takie stwierdzenia mogą być zabawne, ale warunek jest jeden: nie unieważniamy uczuć drugiej osoby. Jesteśmy na nią/niego uważni. Odpowiedz Link
erwin444 Re: Rozwód 22.02.25, 19:25 Tylko ty rownasz kobietę z facetem. A może i stawiasz wyżej. Nie ciebie pytałem . Zwróciłem się konkretnie do cb? Nie . Mnie wisi kalafiorem zdanie feminazistek Odpowiedz Link
wawrzanka Re: Rozwód 23.02.25, 09:31 erwin444 napisał: > Tylko ty rownasz kobietę z facetem. A może i stawiasz wyżej. Nie ciebie pytałem > . Zwróciłem się konkretnie do cb? Nie . Mnie wisi kalafiorem zdanie feminazist > ek Kochaniutki, że tak powiem Napisałeś na forum. Zatem zwróciłeś się do każdego, kto czyta. Odpowiedz Link
nida21 Re: Rozwód 23.02.25, 16:37 Wawrzanka ma rację. Jeżeli chcesz, żeby wypowiadały się tylko osoby o poglądach podobnych do Twoich, to załóż forum dla inceli. Odpowiedz Link
erwin444 Re: Rozwód 23.02.25, 21:00 A to może uważasz siebie za wyrocznię w temacie skoro rację przyznajesz ? Typowo urojeniowe myślenie . Tzn urojenia wielkościowe masz . A już w innym wątku ujawnilas swoje cechy 😁 ultimatum i wpier....ie się z złotymi radami. Które są żenujące. Faceta do ślubu namawiać . No boki zrywać. Aż tak desperacko trzeba 🤣. Tacy ludzie jak ty to i d....dadzą byle korzyść osiągnąć . Żadnego kręgosłupa moralnego . Osobiście byłbym za utylizacją takich jednostek. Odpowiedz Link
wawrzanka Re: Rozwód 23.02.25, 21:08 Erwinie, jesteś na forum, więc traktuj innych z szacunkiem, jakiego sam byś dla siebie oczekiwał. Każdy ma prawo mieć inne poglądy, niż twoje i dopóki cię nie obraża - ma prawo je wypowiadać. Ty zaczynasz tu nas obrażać, więc jeśli zrobisz to jeszcze jeden raz - dostaniesz bana. Odpowiedz Link
wrotek0 Re: Rozwód 04.06.25, 11:30 Facetowi d... y nie dawać bez ślubu, bo on żadnych dzieci nie chce. Odpowiedz Link
brenzi Re: Rozwód 27.05.25, 17:06 To jest ogólnie trudna sprawa, a polskie kwestie prawne nigdy nie są proste. Na pewno warto skorzystać z mediacji podczas rozwodu. Odpowiedz Link
ktos_z_kosmosu Re: Rozwód 27.05.25, 20:48 erwin444 napisał: > A może i stawiasz wyżej. Nie ciebie pytałem > . Zwróciłem się konkretnie do cb? Nie . Mnie wisi kalafiorem zdanie feminazist > ek One mają rację. Na forum nagannym jest zamykanie komuś ust. Naganne i błędne. W dezyderacie starym piśmie z podpowiedziami jak żyć mądrze i dobrze wyczytasz "Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść". Odpowiedz Link
erwin444 Re: Rozwód 30.05.25, 06:02 To wypowiadam się oględnie. Nie mój ból jak ktoś to odbiera. Odpowiedz Link
patkad3j Re: Rozwód 05.06.25, 14:26 Dzis trudno o sluchanie/czytanie ze zrozumieniem .. Odpowiedz Link