Dodaj do ulubionych

Egipt Czerwiec 2011

31.01.11, 17:44
Hej, dzisiaj byłem w biurze podróży mam lecieć w czerwcu z sun&fun rezerwacje zrobilem juz w grudniu. 11 lutego kolejna rata, na dzien dzisiejszy wplacilem prawie 800zl. Mowia mi, ze "...smialo mam wplacac kolejna rate, ze wybiora sobie prezydenta i bedzie ok, ze to sie zmieni..." i w ogole. A Ja nie wiem co mam robic, zupelnie! Chcialbym zrezygnowac, ale to co wplacilem pewnie przepadnie, prawda? albo zamienic na inny kierunek z tym samym biurem? To chyba wpaśc z deszczu pod rynne.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 17:49
      Hm, aby wiedzieć co będzie w czerwcu to trzeba by mieć (prawidłowo działającą) szklaną kulę.

Więc nie zamartwiaj się (bo od tego można dostać wrzodów), tylko wyluzuj sie. Może faktycznie do czerwca w Egipcie będzie już wszystko OK.
      Tylko szkoda Skarbu Tutanhamona:( (dozywocie tym złodziejom bym dał)
      • ngba Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 17:57
        pc_maniac napisał:

> Hm, aby wiedzieć co będzie w czerwcu to trzeba by mieć (prawidłowo działającą)
        > szklaną kulę.
        >
        > Więc nie zamartwiaj się (bo od tego można dostać wrzodów), tylko wyluzuj sie. M
        > oże faktycznie do czerwca w Egipcie będzie już wszystko OK.
        > Tylko szkoda Skarbu Tutanhamona:( (dozywocie tym złodziejom bym dał)
        Ok mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok Tylko wiesz, zeby biuro mi nie padlo, kiedy ja kase wplace, to tez jest problem
        • andrzejlitwicki Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 18:05
          problem polega właśnie na tym, że te biura, dla których egipt stanowi większość oferty i nie mają solidnego zaplecza kapitałowego padną na pewno.
          właśnie dlatego tak panicznie bronią się przed zwrotem gotówki, chociaż logika i PR nakazywałaby tak zrobić. jeżeli zwrócą, utracą płynność i padną.
          specyfika tej branży jest brutalna.
          zakłócenie w cash-flow to śmierć dla biura...
      • this_is_it Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 17:59
        Ja tez planowalam wyjazd w czerwcu. Tylko,ze ja nigdy nie rezerwuje wyjazdow pare miesiecy wczesniej, bo pozniej wlasnie takie kwiatki wychodza. Niestey nie mam szklanej kuli, wiec nie ryzykuje.
        W czerwcu bardzo chcialam jechac. Ale na ten moment rezygnuje. Jezeli od marca bedzie spokoj, to w maju podejme decyzje.
        • this_is_it Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 18:06
          Mubarak sie twardo trzyma, zamieszki z dnia na dzien coraz wieksze. Az strach pomyslec w jakim kierunku to ostatecznie pojdzie. Jezeli nawet Mubarak ustapi, to zmiana rzadu ,prezydenta nie rozwiarze od razu problemow. To nie bedzie tak, ze rewolucja sie skonczy z dnia na dzien i wszyscy od razu wroca do normalnosci.

To jest tez duze wyzwanie dla biur podrozy. Nie jedno biuro zapewne bedzie mialo problemy, z plynnoscia finansowa. Teraz wykupisz wyjazd,a za pare miesiecy okaze sie,ze biuro nie poradzilo sobie z kryzysem.
        • pc_maniac Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 18:06
          Wiesz, wszystko jest kwestią kalkulacji. W innym wątku czytałem, że w Sun&Fun można zrezygnować z rezerwacji na odległy termin, tracąc jedynie 90 PLN od osoby.
          Jeśli nie chcesz się stresować, sam musisz podjąć decyzję czy rezygnujesz, czy czekasz.

Nikt za Ciebie jej nie podejmie, gdyż nikt nie wie jak się sprawy potoczą (również z biurem, bo może wcale żadne BP z tego powodu nie padnie).
          • ngba Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 18:10
            Jasne, chce zrezygnować tylko chcialbym rowniez odzyskac zaliczke, bo chcac nie chcac zmieniajac kierunek i biuro przydadza mi sie te pieniazki.
            • pc_maniac Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 18:25
              Ależ jeśli zmieniasz kierunek, lecz w tym samym biurze, to nie tracisz zaliczki. No chyba, że zmieniasz biuro...
              • ngba Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 18:26
                A co jesli padna do czerwca?
                • xyz.69 Re: Egipt Czerwiec 2011 31.01.11, 19:56
                  Mam wykupione w czerwcu, 3 tys. wpłacone do biura... chciałbym jeszcze odwiedzić Sharm, może się uda w tym roku?
              • malgg tylko nie w rainbow 31.01.11, 21:41
                W Rainbow to nie działa.
                Jeśli chcesz zmienić kierunek to dla nich jest to rezygnacja z obecnej umowy i zakup nowej na obecnych warunkach.
                Ale cóż - poznać biuro po tym jak traktuje klientów. Dziś jako jedno z ostatnich zawiesiło loty do Egiptu. Ze zwrotem kasy nie jest tak cukierkowo.
                Jeśli przyjmiesz ich propozycję to jest ok. Jeśli nie chcesz skorzystać z oferty - oddadzą kasę, ale potrącają 300,- od osoby opłaty manipulacyjnej.
                • gladi3 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 16:06
                  ja tez ma zaliczke na czerwiec wplacona i nie wiem co robic czekac czy zmienic na inny region swiata
                  • colin1974 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 16:17
                    Też mam zaliczke na czerwiec reszta dopłaty w kwietniu narazie czekam bo Turcja ,którą oferuje Sun Fun mnie nie bawi .Poza tym mam nadzieje że wszyscy wykupią Turcje i Grecje ,a w Egiptowie w czerwcu będzie sielanka i 20-40 % obłożenia hoteli .
                    • gladi3 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 17:20
                      ja mam z exim ale turcje maja strasznie kiepska a i grecja tez,no i zostaly same kiepskie hotele wiec mam problem i chyba czekam do maja co bedzie to bedzie
                      • colin1974 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 18:02
                        Będzie dobrze co 8 Egipcjanin żyje z turystyki ,chyba że zaczną się zjadać nawzajem ale wątpie.
                        • aurinko5 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 18:29
                          colin1974 napisał:

> Będzie dobrze co 8 Egipcjanin żyje z turystyki ,chyba że zaczną się zjadać nawz
                          > ajem ale wątpie.

Ciebie interesuje tylko, wygrzewanie sie na sloncu. Nie poza tym. Egipcjanie walcza wlasnie o to, zeby nie musieli zyc tylko z turystyki. Zeby nie musieli wyjezdzac 'za chlebem'. Zapewnic sobie lepsze zycie .Chca tez zyc w demokratycznym kraju. I zaplaca za to kazda cene.
                          • tacomabelle Egipt kupiony na raty??? 01.02.11, 18:41
                            Bez komentarza.
                          • colin1974 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 20:16
                            Ciewawe czy ich interesowało co się działo koło mojego domu w latach 80 ???
                            • aurinko5 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 20:23
                              colin1974 napisał:

> Ciewawe czy ich interesowało co się działo koło mojego domu w latach 80 ???

Tak.... Bo wtedy byly wolne media i wszyscy mogli zdawac relacje, na 4 strony swiata .Nie mowiac juz o 'wypasionych' antenach satelitarnych. I zwlaszcza biedne kraje arabskie mogly sledzic wszystko na bierzaco....
                              Ich tez nie interesuja Twoje rozterki pt. gdzie mam spedzic urlop.
                              • colin1974 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 20:32
                                bu ha ha .....
                                Oglądaj w HBO 6.02 ,może się zobaczysz w tv ???
                                • aurinko5 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 21:07
                                  Ciesze sie, ze moglam wprowadzic troche pozytwynego humoru, do Twojego zycia.
                          • sanvean7 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 21:21
                            aurinko5 napisała:
                            > Ciebie interesuje tylko, wygrzewanie sie na sloncu. Nie poza tym. Egipcjanie wa
                            > lcza wlasnie o to, zeby nie musieli zyc tylko z turystyki.

Hmmm... A z czego mieli by żyć? Z turystyki mają takie kokosy, że szkoda gadać. Chyba za bardzo się nie orientujesz co się tam dzieje. Zwróć uwagę kto i gdzie protestuje.
                            • aurinko5 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 21:48
                              sanvean7 napisał:

> Hmmm... A z czego mieli by żyć? Z turystyki mają takie kokosy, że szkoda gadać.
                              > Chyba za bardzo się nie orientujesz co się tam dzieje. Zwróć uwagę kto i gdzie
                              > protestuje.

Z turystyki zyja tylko Ci, ktorzy mieszkaja w kurortach. I to nie oni czerpia z tego sektoru najwieksze pieniadze.. Wszyscy mieszkancy egiptu maja maja urzadzic sobie wiosne ludow do kurortow, w celu poprawy jakosci zycia ?Wiesz w jakiej kwocie panstwo daje zapomoge ? 1,35$ . Ale Ciebie interesuja tylko kurorty wiec skupy sie na nich.
                              Wiesz jakie smieszne pieniadze oni zarabiaja ? Wiesz dlaczego im tak zalezy na bakszyszu?
                              Do jakiego kraju mozesz wyjechac i zamieszkac w 5* hotelu za 2-3 tys?
                              Pomieszkaj sobie pare dni poza hotelem. Zobaczysz jakosc ich zycia.
                              Wiesz ile w takiej hurghadzie badz sharm zarabia lekarz, pielegniarka ? Urzednik ?Robotnik ?
                              Myslisz,ze skoro nie protestuja w Kairze to znaczy,ze sie od tej rewolucji odcinaja ?
                              Myslisz,ze w ich zachowniu nic sie nie zmienilo ?
                              • sanvean7 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 22:17
                                Jeszcze raz Cię zacytuję:

aurinko5 napisała:
                                > Egipcjanie walcza wlasnie o to, zeby nie musieli zyc tylko z turystyki.

Dlaczego uważasz, że mieliby zrezygnować z takiej lukratywnej dziedziny. I z czego mieliby żyć? Sądzisz, że nowy rząd (kogokolwiek by nie wybrali) nagle znikąd stworzy nowe dobrze płatne miejsca pracy.
                                A bakszysz jest dla nich naturalnym zarobkiem, tak jak na świecie normą są napiwki, które stanowią większość pensji kelnerów. Nie wiem np ile pokoi sprząta jedna osoba w ciągu jednego dnia, ale niech w każdym znajdzie $1 (no, niech będzie w co drugim, bo są też sknery), więc nie sądzę, by miał jakikolwiek powód do niezadowolenia z turystów...
                                • aurinko5 Re: tylko nie w rainbow 01.02.11, 22:33
                                  sanvean7 napisał:

> Dlaczego uważasz, że mieliby zrezygnować z takiej lukratywnej dziedziny. I z cz
                                  > ego mieliby żyć?

A czy ja napisalam,ze powinni zrezygnowac? Napisalam,ze powinni lepiej zarabiac.

Sądzisz, że nowy rząd (kogokolwiek by nie wybrali) nagle zniką
                                  > d stworzy nowe dobrze płatne miejsca pracy.

Wystarczy,zeby narazie placili lepiej za obecne.

> A bakszysz jest dla nich naturalnym zarobkiem, tak jak na świecie normą są napi
                                  > wki, które stanowią większość pensji kelnerów. Nie wiem np ile pokoi sprząta je
                                  > dna osoba w ciągu jednego dnia, ale niech w każdym znajdzie $1 (no, niech będzi
                                  > e w co drugim, bo są też sknery), więc nie sądzę, by miał jakikolwiek powód do
                                  > niezadowolenia z turystów...

Nie napsialam,ze sa niezadowoleni. Oni dzieki bakszyszom maja szanse zarobic tyle co kelner w PL bez napiwkow.

Dla Ciebie Egipt to naprawde tylko slonce, plaza i palmy ?
                                  • sanvean7 Re: tylko nie w rainbow 02.02.11, 02:08
                                    aurinko5 napisała:
                                    > Wystarczy,zeby narazie placili lepiej za obecne.

A niby skąd Państwo ma wziąć pieniądze, by lepiej ludziom płacić? Oni tam mają bardzo niskie podatki, więc Państwo nie ma kasy. I dlatego, ci co żyją z turystyki są nieźle ustawieni.

> Dla Ciebie Egipt to naprawde tylko slonce, plaza i palmy ?

A gdzie tak napisałem? Akurat lecieć taki kawał, by pogrzać się na słońcu, to by mi się nie chciało. Dla mnie to interesujący kraj z olbrzymią historią, inna kultura i ciekawi ludzie.
          • sanvean7 Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 21:16
            pc_maniac napisał:
            > Wiesz, wszystko jest kwestią kalkulacji. W innym wątku czytałem, że w Sun&Fun m
            > ożna zrezygnować z rezerwacji na odległy termin, tracąc jedynie 90 PLN od osoby

Tak mieli w promocji, która już się skończyła (tzn koszt rezygnacji tylko w czasie trwania promocji, czyli do AFAIR do 25.01.)
            Teraz taka rezygnacja kosztuje 500 zł od osoby (jeśli ponad 30 dni przed wyjazdem).

Niestety też mam wykupione i niedługo kolejna rata, więc mam podobny dylemat... :/
            • ngba Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 21:24
              Nie rezygnujmy, zaczekajmy alb o zmiencie kierunek jesli az tak sie obawiacie. Ja czekam do czerwca.
              • sanvean7 Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 21:38
                Ja na razie czekam i dokładnie śledzę wszystkie wiadomości nt Egiptu.
                Cały czas mam nadzieję, że do połowy maja już się uspokoi.

Tylko mam dylemat czy wpłacać dalsze zaliczki... :/
                • ngba Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 21:51
                  ja wplacam 11 Ponadto, wiesz z tego co dzisiaj mowili w tv to ze nadal ludzie protestuja przeciwko Mubarakowi ale demonstracje odbywaja sie w spokoju no i to, ze podobno nagral wideo pożegnalne. W kazdym razie badzmy dobrej mysli:)
                  • aurinko5 Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 22:06
                    ngba napisał:

> ja wplacam 11 Ponadto, wiesz z tego co dzisiaj mowili w tv to ze nadal ludzie p
                    > rotestuja przeciwko Mubarakowi ale demonstracje odbywaja sie w spokoju no i to,
                    > ze podobno nagral wideo pożegnalne. W kazdym razie badzmy dobrej mysli:)

Moze i nagral. Ale w oredziu ktore wlasnie wyglasza, powiedzial,ze ustapi po wrzesniowych wyborach ...
                    • sanvean7 Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 22:19
                      aurinko5 napisała:
                      > Moze i nagral. Ale w oredziu ktore wlasnie wyglasza, powiedzial,ze ustapi po wr
                      > zesniowych wyborach ...

Na razie słyszałem to jako "podobno" to ogłosi...
                      Zobaczymy jaka będzie reakcja? Może wszystko wróci do normy do czasu wyborów?
                      Hmmm... pewnie płonne nadzieje...
                      • aurinko5 Re: Egipt Czerwiec 2011 01.02.11, 22:34
                        sanvean7 napisał:

> Na razie słyszałem to jako "podobno" to ogłosi...
                        > Zobaczymy jaka będzie reakcja? Może wszystko wróci do normy do czasu wyborów?
                        > Hmmm... pewnie płonne nadzieje...

A mi zarzuciles,ze nie orientuje sie w sytuacji... Skoczyl oredzie jakies 15 minu temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka