Dodaj do ulubionych

urodziny proroka

IP: 213.212.195.* 24.04.04, 20:58
w maju, konkretnie w jego pierwszej polowie, a dokladnie 2 maja sa urodziny
proroka Mahometa.
czemu o tym pisze? jest to jedno z waznych urocvzystosci w tej religii,
dlatego prosilbym o troche szacunku w tym dniu w szczegolnosi ze strony
turystek.
tzn: nie wychodzimy w bikini na ulice, badz w miniowkach ktore bardziej
wygladaja jak pasek do spodni.
z gory zaznaczam iz nie uwazam ze wszystkie turystki tak sie ubieraja.
dziekuje za wyrozumialosc.
Obserwuj wątek
    • Gość: opozycja Re: urodziny proroka IP: 62.233.197.* 24.04.04, 21:45
      Oczywiście. Bić pokłony islamskiemu bożkowi, którego rzekomo oburza
      piękno kobiecego ciała, oto to, do czego zdolni są islamiści.
      Jak obrzydliwa jest religia, która brzydzi się ludzkim ciałem,
      utożsamiając kobietę - na modłę "młotów Inkwizycji" - z pomiotem szatana,
      wcielonym złem.
      • Gość: Maryla Re: urodziny proroka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 22:42
        A cóż to znowu za bzdury???? Człowieku, na przyszłość zanim zabierzesz głos na
        ten temat poczytaj sobie co nieco o islamie (i o chrzescijaństwie też, polecam
        zwłaszcza teksty św. Augustyna o kobietach!). A poza tym, nie przyszło ci
        przypadkiem do głowy, że należy szanować inne religie, jeśli chcesz żeby inni
        szanowali twoją?
        • Gość: opozycja Re: urodziny proroka IP: 62.233.197.* 24.04.04, 22:54
          Fakt, fanatyczne chrześcijaństwo też nie jest lepsze.
          Ale islam to ekstrema i nie ma co owijać tego w bawełnę.
          • egiptolog Re: urodziny proroka 24.04.04, 22:59
            Kolego opozycjonisto skoro tak twierdzisz to powiedz na jakiej podstawie byles choc w jedym kraju islamskim??
            • Gość: opozycjonista Re: urodziny proroka IP: 62.233.197.* 24.04.04, 23:12
              Cóż, byłem tylko w Egipcie (Turcja się nie liczy).
              Nie chcę wyjeżdżać z argumentami, że świat na modłę Iranu czy Arabii Audyjskiej
              byłby koszmarem.
              Chcę wyłącznie podkreślić, że to czepianie się kobiecości/jej atrybutów jest
              typowo średniowieczną skazą (zarówno u fanatycznych chrześcijan, ale przede
              wszystkim muzułmanów).
              Jasne, szanować zwyczaje...
              Ale przykład Francji pokazuje, że islamiści mają totalnie gdzieś europejskie
              wartości, choć tu mieszkają, zarabiają i... cieszą się wolnością, jakiej
              my nigdy, przenigdy nie moglibyśmy zakosztować np. w takiej Syrii.
              A co do Egiptu. Jaka szkoda, że w zamierzchłych wiekach opanowali go Arabowie i
              narzucili swoją religię. Całe piękno Egiptu to czas faraonów.
              • egiptolog Re: urodziny proroka 25.04.04, 00:12
                nie bede cie przekonywal ze islam tez stwozył piekne rzeczy. ale zacytuje cos czego z pewnoscia nie znasz jest to fragment doslownego tlumaczenia z Basni 1001 nocy niestety jak wiele podobnych usuniet z tych tlumaczen ktore znamy.
                ?Zaczęła się ze mną bawić, a ja bawiłem się z nią, gdy nagle członek mój stanął, podobny do wielkiego klucza. Dziewczynka przewróciła mnie na ziemię, tak że upadłem na plecy, usiadła mi okrakiem na piersi i jęła poruszać się na mnie. Wówczas odsłonił się mój członek, a gdy ona zobaczyła że tak sterczy wzięła go do ręki, zaczęła nim pocierać wargi swego sromu poprzez szaty. A wtedy ogarnęło mnie pożądanie, objąłem ją, a ona splotła mi ręce na szyi i przylgnęła do mnie ze wszystkich sił. Zanim się spostrzegłem członek mój rozdarł jej szarawary i wszedł do pochwy?
                jezeli kogos zgorszylem przepraszam ale po prostu nie mozna mowic o isamie nie znajac go dokladnie. to co wiekszosc z was zna i uznaje za normalne to wybryki niewielkiej grupy odszczepiencow i fanatykow religijnych ktorych u nas telewizja medja uznaja za wiekszosc.
      • lilypons Re: urodziny proroka 25.04.04, 11:06
        Gość portalu: opozycja napisał(a):

> Jak obrzydliwa jest religia, która brzydzi się ludzkim ciałem,
        > utożsamiając kobietę - na modłę "młotów Inkwizycji" - z pomiotem szatana,
        > wcielonym złem.

Czyżbyś czytywał Tertulliana?
        "Kobieto, jesteś bramą do piekieł! Winnaś ukazywać się zawsze w żałobie i w
        łachmanach, a w oczach mieć łzy skruchy, aby mężczyźni mogli zapomnieć o tym,
        że psujesz rasę."
        A może wolisz niejakiego Klemensa z Aleksandrii?
        "Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem na myśl, że jest kobietą."
        Miłego dnia
        • Gość: opozycja Re: urodziny proroka IP: 62.233.197.* 25.04.04, 12:14
          Jak już pisałem, wcale nie hołubię chrześcijańskich myślicieli. Oni mieli tyle
          wspólnego z nauką Jezusa, co z wiarą, że to Ziemia kręci się wokół słońca, a
          nie na odwrót.
          Pragnę tylko zauważyć, że jednak w krajach "chrześcijańskich" nie ma takiego
          przymusu, jaki niestety owi odszczepieńcy i fanatycy potrafią wyegzekwować
          u siebie. Nie ma sensu, by pisać, że czytałem Koran, bo i tak mi nikt nie
          uwierzy. Słowa słowami, lecz praktyka podąża swoją droga - a jaka ona jest,
          każdy widzi.
          Chrześcijańsko-laicka Europa nauczyła się tolerancji, co przejawia się m.in.
          tym, że kobiece ciało, zwłaszcza w tak niewinnych okolicznościach jak krótka
          spódniczka na ulicy, nie budzi zgorszenia. Można życzyć krajom arabskim, by
          uczyły się od Europy. U nas nikt nie wymaga np. w Święta, by kobiety ukryły się
          w swoich "hiżabach".
          Argumenty, że paru oszołomów z dawnych czasów porównywało kobietę z szatanem,
          nie ma tu nic do rzeczy. Wolność wyznania, tolerancja, liberalizm, a także
          demokracja - te pojęcia jeszcze długi, długi czas nie zagoszczą w świecie
          arabskim. Nie znaczy to, że należy go przekreślić. Wręcz przeciwnie.
          Lubię Egipt, zachowuję się "przyzwoicie" tam, gdzie jestem, razi mnie jednak
          nawoływanie prosto z mroków dziejów. Kim był taki Mahomet? Też nie należał
          do niewiniątek. To nie żadna święta krowa.
          I tu właśnie np. w takim Iranie zatłukliby mnie na miastem za te słowa.
          Natomiast w "naszym" świecie, gdybym obraził np. Jezusa, nie tylko nie grozi mi
          śmierć w imię państwowej doktryny, ale inne prawne konsekwencje. To jest to,
          czego trzeba bronić przed islamskim fanatyzmem, który - czy szyicki, czy
          sunnicki - rodzi ludzi, którzy nigdy nie pojmą, co to znaczy miłować bliźniego
          swego jak siebie samego.
          A najśmieszniejsze jest to, że nie jestem chrześcijaninem. Widzę jednak, jak
          dobrze, że dane nam było, by dziedzictwo helleńskie, rzymskie oraz właśnie
          chrześcijańskie stworzyło podstawy wolności sumienia (i miliona innych spraw)
          na tej szerokości geograficznej, w której żyjemy. Amen:)
          • egipcjanka15 Re: urodziny proroka 25.04.04, 12:26
            Gość portalu: opozycja napisał(a):

> Nie ma sensu, by pisać, że czytałem Koran, bo i tak mi nikt nie uwierzy.

Chyba masz racje. Jakos trudno w to uwierzyc, po przeczytaniu w Twoim
            wczesniejszym poscie okreslenia "islamski bozek". I, zebys nie zrozumial mnie
            zle, nie chce tu bronic doktryn islamu, ale... Piszesz tyle o tolerancji.
            Tolerancja to tez poszanowanie dla innych, nieprawdaz?
      • Gość: dolores Re: urodziny proroka IP: *.wup.zgora.pl 26.04.04, 13:27
        Czasami wiecej gorszych słów uslyszysz na naukach przedmałżeńskich w naszych
        kosciołach, dlatego nie wypowiadaj sie natemat innych religi i kultur jesli ich
        dostatecznie nie poznales. Zachecam do wybrania sie na takie nauki, warte
        dyskusji na forum.
    • Gość: cs nie widze powodu IP: *.k241.webspeed.dk 25.04.04, 16:30
      Muzulmanie z polnocnej Afryki i Bliskiego Wschodu przyjezdzajac do nas nie maja
      zadnego respektu ani do innych ludzi, ani do zwyczajow, ani do kultury.
      Bandy muzulmanow terroryzuja cale miasta i stoja za polowa napadow, morderstw i
      gwaltow.
      Tak ze pozwolisz, iz ja takze bede sie zachowywal tak, jak mi to sie spodoba.
      • egiptolog Re: nie widze powodu 25.04.04, 16:43
        Mialem cie za bardziej kulturalnego i cywilizowanego czlowieka cs a ty jak twierdzisz ze nalezy postepowac w mysl zasady Jak Kuba Bogu Tak Bug Kubie. To moze powiesz mi ktore miasta sa terroryzowane przez muzulmanow??
        • Gość: cs Nastepujace: IP: *.k241.webspeed.dk 25.04.04, 19:55
          Jak powiedzialem, tam gdzie mieszkam:
          Kopenhaga, Odense, Aarhus, Alborg, Herning, Fredericia, Viborg, Kolding, etc.
          Gwalty, napady, rabunki, bojki na noze - to normalna codziennosc.
          ok 60% to sprawa przyjezdnych muzulnanow.
          Pozyjesz troche w miejscu, gdzie oni sie osiedlaja, to sam zobaczysz.
          Ja nigdzy nie mialem zlego zdania o tych ludziach, dopoki nie bylem zmuszony
          mieszkac wsrod nich przek kilka lat, tak ze nie jest to bezpodstawne
          uprzedzenie.
          Aczkolwiek wierze, ze jest roznica pomiedzy zachowaniem muzulmanow w ich
          rodzinnym kraju, a emigrantami w Europie.

A poza tym nie uzurpuj sobie prawa do oceniania ludzi, chcesz przez to wmowic
          wszystkim, ze to wlasnie ty jestes tym najbardziej kulturalnym i cywilizowanym
          i najlepszym czlowiekiem na ziemi ?
          • egiptolog Re: Nastepujace: 25.04.04, 20:32
            nigdy tego nie mowilem poprostu nie lubie ludzi ktorzy mowia o czym o czym nie maja pojecia, a niestety tak bywa w 90% wypowiedzi na temat islamu i muzulmanow. co do twojej wypowiedzi to przepraszam przezyles, widziales to wiesz ale rzecztywiscie w swoich krajach to zupelnie inni ludzie moze to zasluga ich praw? i wiezien w ktorych europejczyk mialby problem przezyc. mialem okazje takie wiezienie obejzec w syrii cela 2/5 i 35 osob w srodku nie ciekawie prawda pewnie dlatego odsetek przetepstw jest tam mniejszy.
            • Gość: cs Re: Nastepujace: IP: 195.215.5.* 26.04.04, 13:51
              Generalnie to nie o to mi chodzilo w mojej wypowiedzi, zle sie rozumiemy.
              Po pierwsze, raczej zawsze zachowuje sie normalnie.
              Chcialem jedynie powiedziec, ze nie mam zamiaru okazywac szczegolnego szacunku
              dla kogos, kto w moim otoczeniu nie okazuje zadnego respektu do innej kultury
              czy tez religii i wrecz, w koncu jako gosc, narzuca wszystkim dookola swoje
              zasady.
              Ale to przciez nie oznacza, ze bede biegal po meczetach na golasa z radiem na
              ramieniu, okazanie normalnego zwyklego respektu dla drugiego czlowieka jest tu
              wystarczajace.
          • Gość: Maryla Re: Nastepujace: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 21:07
            Na świecie często mówi się o Polakach: złodzieje samochodów, religijna
            ciemnota, prymitywy, brudasy, kradną w sklepach, piją na umór, itd. Czy to
            jednak znaczy, że wiekszość Polaków taka właśnie jest i to z powodu
            katolicyzmu? Dlaczego uzurpujesz sobie prawo do oceniania Muzułmanów i islamu
            na podstawie zachowania przyjezdnych emigrantów? Wróć do Polski - tutaj
            >Gwalty, napady, rabunki, bojki na noze< bedziesz miał np. w Nowej Hucie jako
            normalną codzienność w wykonaniu co poniektórych rodaków, bynajmniej nie-
            Muzułmanów. Nie przyszło ci do głowy, że może na świecie po prostu są ludzie i
            ludziska bez względu na wyznanie, a bieda i frustracja wszędzie popychają do
            przemocy i przestepstw?
            • Gość: cs Re: Nastepujace: IP: 195.215.5.* 26.04.04, 14:01
              >> Dlaczego uzurpujesz sobie prawo do oceniania Muzułmanów i islamu
              >> na podstawie zachowania przyjezdnych emigrantów?

Dlatego, ze brak respektu do innych kultur i zasad zachowania dotyczy prawie
              calego spoleczenstwa muzulmanskiego na emigracji.
              Nie ma takich problemow z innymi grupami spolecznymi, a nawet i Polacy w
              wiekszosci potrafia sie zintegrowac z otoczeniem i akceptuja pewne zasady, tak
              samo Wietnamczycy, Chinczycy, Tamile, Jugole, Afrykanczycy z wyjatkiem Somali.

Poza tym, moja wypowiedz brzmiala raczej "jezeli oni przyjezdzaja tutaj i maja
              wszystko w d***, to ja takze nie bede sie naginal do ich zasad, jezeli pojade
              do ich kraju."
              Nie jest to raczej proba oceny Muzulmanow.
              A czy widzisz gdzies probe oceny Islamu ?
              • Gość: maria Re: Nastepujace: IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 26.04.04, 14:16
                Wiesz cs - muzulmanie to nie tylko przyjezdni. W Polsce tez sa rodowici
                muzulmanie :) wez to tez pod uwage mowiac o muzulmanach.
                To jak sie zachowujesz za granica lub w Polsce - to twoja sprawa i jest to
                tylko swiadectwo twojej kultury. Rob, jak chcesz i jak lubisz. I tak rozliczony
                zostaniesz z tego wszystkiego pozniej (Bog wystawi Tobie cenzurke).
                Wiesz z ta intergracia innych kultur tez jest roznie -popatrz sobie na
                dzielnice mniejszosci - chiczycy, zydzi itd nie zawsze sie tak asymiluja,
                jakbys na to wskazywal. Mysle, ze przyda Ci sie troszke popodrozowac, aby
                poznac inne kultury itd.
          • Gość: maria Re: Nastepujace: IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 26.04.04, 14:11
            Ciekawe co powiedzieliby Anglicy, Niemcy o Polakach u nich mieszkajacych.
            Jestem ciekawa jaki odset przestep jest przez naszych rodakow dokonanych. Nie
            chce oczywiscie bronic przyjezdnych muzulmanow - wszedzie sa dobrzy i zli
            ludzie - moze te miasta, w ktorych mieszkasz nie maja szczescia do przyjezdnych.
            • Gość: cs Re: Nastepujace: IP: *.k241.webspeed.dk 26.04.04, 19:52
              Moze wyda sie to dziwne :o)) ale Polacy generalnie stoja wysoko w hierarhii
              emigrantow. Potrafia sie zintegrowac, wiekszosc pracuje, w sumie nie popelniaja
              powaznych przestepstw, raczej dominuja drobne kradzieze sklepowe i przemyt
              papierosow i wodki.
              "Paskudne" zdanie o nas wyrabiaja raczej osoby bedace niejako przejazdem, nie
              na stale, szczegolnie spora ilosc gangow okradajacych domy sklepy i
              samochody "hurtowo", rozumiesz, 3-4 miesiace "pracy" i do kraju.

• Gość: Maryla Re: nie widze powodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 17:04
        Oj miśki, miśki, nie ma sensu z wami dyskutować bo i tak wszystko wiecie
        najlepiej, a kto nie z wami, ten przeciw wam. To właśnie postawy takich jak wy,
        bez względu na to skąd pochodzą i jaką opcję światopoglądową reprezentują,
        napędzają konflikty, złość i nienawiść między ludźmi. Jakie prawo macie
        oczekiwać szacunku i repspektu skoro sami go nie macie? Po cholerę jeździcie do
        Egiptu skoro tamtejsze zwyczaje macie w takiej pogardzie?
        • Gość: dolores Re: nie widze powodu IP: *.wup.zgora.pl 26.04.04, 13:24
          Zgadzam sie z wami, nalezy szanowac zwyczaje innych religi i nacji, jesli sami
          nie chcemy byc potepieni. To przez takich jak opozycjonista sa wojny na
          swiecie. Spedzilam w Egipcie 4 miesiace (w tym ramadan) i poznalam troche ich
          obyczaje. Jeli ty poszanujesz ich zwyczaje jako turysta oni beda szanowac
          ciebie i napewno bedziesz mial lepiej od innych turystow.
          Rabusie i mordercy zdarzaja sie w kazdej religi nawet azjatyckich, wiec islam
          nie jest wyjatkiem.
          Kazdego kto chce cos zlego powiedziec natemat innych religi i kultur niech
          najpierw troche poczyta o tym (moze byc w internecie) to wtedy mu przejdzie na
          lepsze. Ignorancja jest gorsza od faszyzmu.
    • Gość: maria Re: urodziny proroka IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 26.04.04, 14:57
      zielony:
      nie wiem po co ten manifest - szczerze zastanawiam sie.
      Oczywiscie 2 maja jest dniem wolnym np. w Egipcie - ale nie wiem czy wiesz, ale
      nie w Islamie ochodzi sie tak na prawde tylko 2 swieta - na zakonczenie
      ramadanu oraz pielgrzymki. Inne swieta - mozna potraktowac jako moment zadumy -
      nie powinno sie specjalnie obchodzic urodzin proroka (nic w Koranie lub Sunnie
      nie znajdziesz na ten temat).

poza tym turystki jezdza to Hurgady lub Sharm - i chyba taki stroj nikogo tam
      nie dziwi - wiec pozwol im, niech maja cos z wyjazdu (jak lubia, gdy faceci
      ogladaja sie za nimi).
      • Gość: zielony Re: urodziny proroka IP: 213.212.195.* 27.04.04, 13:27
        wiem doskonale o obchodzonych swietach. mieszkam tutaj dosc dlugo.
        w tej chwili nawet porozstawiane sa stoiska gdzie sprzedawane sa slodycze dla
        dzieci. jest to oczywiscie traktowane jako dzien radosny. dla wielu moich
        znajomych jest to dzien poswiecony na zadume i modlitwe.
        watpie tez ze ktokolwiek chcialby zobaczyc tancerke go-go obok szopki w
        kosciele.
        chodzi tylko o zrozumienie i szacunek w ten jeden dzien. niczego wiecej nie
        oczekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka