Dodaj do ulubionych

Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh

08.03.11, 17:48
Dzis w Sharm el Sheikh, w bialy dzien mialy miejsce dwa napady rabunkowe na sklepy "Metro" i "Hyper One". Uzbrojeni w karabiny i pistolety napastnicy najpierw probowali wejsc do pobliskiego banku. Kiedy im sie to nie udalo, zaatkowali supermarket "Metro" (Nabq, przy pasazu La Strada licznie odwiedzanym przez turstow). W poblizu znajduje sie wiele hoteli, np. Coral Sea Oriental Resort, Laguna Vista Beach Resort.

english.ahram.org.eg/NewsContent/1/7/7279/Egypt/Crime/Armed-robbers-target-Sharm-ElSheikh%E2%80%99s-%E2%80%9CMetro%E2%80%9D-and-.aspx
Obserwuj wątek
    • pawelmartyna Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 08.03.11, 18:14
      Poznańska policja zatrzymała trzech mężczyzn, którzy pod koniec października obrabowali supermarket na Ratajach. Znaleziono przy nich pistolet, materiały wybuchowe i narkotyki.

Do napadu doszło pod koniec października na os. Armii Krajowej. O godz. 21 z Biedronki wyszli ostatni klienci. Pracownicy zamknęli drzwi i zabrali na zaplecze kasetki z utargiem. Po chwili w sklepie zgasły wszystkie lampy. W sklepie zapanował półmrok, bo włączyło się awaryjne oświetlenie. Jeden z pracowników chciał sprawdzić, co się stało. Gdy opuścił zaplecze, zobaczył zamaskowanego mężczyznę i wycelowaną w siebie lufę pistoletu. Napastnik bronią sterroryzował jeszcze dwie kobiety. Zabrał kasetki z pieniędzmi - w środku było 30 tys
      • prince-ashraf Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 08.03.11, 18:42
        nie bardzo rozumiem, co twoj tekst ma wspolnego z forum o Egipcie, ale zmien dilera.

W obu napadach w Sharm napastnicy byli uzbrojeni w kalasznikowy. Drugi napad mial miejsce w mallu Hyper One w Naama Bay, na supermarket Carrefour w ktorym bylo pelno ludzi.
      • msa1 Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 08.03.11, 18:51
        pawelmartyna - co nas Poznań obchodzi , to jest forum o Egipcie, zresztą Sharm i okolice to rejon typowo turystyczny w przeciwieństwie do Poznania. Jak będą się okradali, napadali itd w innych rejonach wtedy będziemy mieli to gdzieś.

Idąc twoim tokiem rozumowania powinniśmy w 1997r. zlekceważyć atak w którym zabito 58 turystów przed wejściem do świątyni Hatszepsut. Po co te konwoje były, ochrona, policja itd. przecież u nas też są zabójstwa a nie konwojują turystów.

Egipt i Polska to 2 różne światy, nie ma co ich porównywać. Oczywiście nie należy też zanadto brać sobie do serca kilku incydentów ale trzeba mieć rękę na pulsie.
    • doiwony12 Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 09:35
      Jest to bardzo niepokojace.Mam tylko nadzieje ze policja cos z tym zrobi.Szybciej spodziewalabym sie takiego incydentu w Hurgadzie.Ja w tym roku odpuszczam sobie Egipt
      • kr_ka_11 Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 12:39
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9224808,Egipt_po_rewolucji___chaos__przestepstwa__grabiez.html
        • msa1 Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 13:40
          No to pięknie, widać że nie był to jednostkowy przypadek, oby szybko się z tym uporali.
          • deoand Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 16:04
            To wcale nie tak pieknie i bezpiecznie w tym Egipcie - jak tak dalej pójdzie to dopiero sie zacznie juz dawno temu pisałem dziwiąc sie , że leja sie na kamienie w Kairze a nie siegaja po złote kurki w Sharmie czy HRG i cos moje czarne przewidywania zdaja sie sprawdzać ... Oby nie

ale na zwykła logike , którą nawet arab pojmie to oprócz usuniecia starego dziadka , to Egipcjanie niczego innego nie zyskali !
            • pawelmartyna Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 16:30
              Chciałem nawiązać do tego, iż wszędzie są takie incydenty. Mimo wszystko wydaje mi się, że znajdzie się ktoś mądry w egipcie który dojdzie do wniosku, że turyści trzymają przy życiu ich kraj i zrobi wszystko, by zminimalizowac terroryzm i przemoc.
            • aqua_frigida Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 18:43
              Mają mieć referendum w sprawie poprawek do konstytucji i to już chyba niebawem. :)

hmmm... zyskali to o co walczyli, czyli odejście Mubaraka. :) Teraz chcą jeszcze paru innych rzeczy, ale...

Ja myślę, że tak bezpiecznie (dla turystów) jak było do rewolucji, już nigdy nie będzie. Turysta był w Egipcie, święty. Teraz, no zobaczymy...
              • li1210 Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 09.03.11, 23:13
                Wszędzie są napady u nas też i nikt nie chodzi z obstawą.Złodzieje też są wszędzie.Pojedziesz do Hiszpanii a nie wynajmij sejfu/za który trzeba płacić/ to możesz być okradziony .Wyjedż do Kenii każdy rezydent cię uprzedzi o złodziejstwie w hotelach.Można tak bez końca .Oni widać uczą się od ...kogo-no wiadomo.Nie siejcie paniki .Pozdrawiam.
                • ami.ra Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 09:34
                  Od paru lat latamy do Egiptu i zawsze czulismy się tam bardzo bezpiecznie.Jednak podczas ostatniego naszego pobytu a wrócilismy 4 dni temu,bardzo nas zaskoczyła pewna sytuacja.Poszlismy do pobliskiego marketu ,trafilismy na 2 chłopaków którzy chcieli nam sprzedac papirus.Odmówilismy i nagle jeden z nich próbował ukrasc kase z kieszeni od znajomego.Zrobiła sie bardzo nieprzyjemna sytuacja:( Dobrze ze bylismy większa grupa....Po paru dniach okazało sie ,ze nowo poznani rodacy równiez szarpali się z tym złodziejem.Jasne zawsze moglismy trafic na takich złodziejaszków jednak uwazam ze teraz czują się oni całkowicie bezkarni:(
                • prince-ashraf Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 12:13
                  li1210 fajnie sie pisze takie teksty jak twoje siedzac w spokojnym i stabilnym politycznie oraz ekonomicznie kraju, co nie? Niestety Twoje uwagi sa zalosne jak zuzyty kondom.
                  W ktorym z wymienionych krajow przez ciebie, policja jest W OGOLE nie jest obecna, a miejscowi musza sie organizowac w spoleczne grupy obronne, zeby pilnowac domow, mieszkan, dobytku, czy chociazby Waszych szanownych turystycznych tylkow? Ponizej zamieszczam streszczenie postanowien spolecnosci Sharm el Sheikh z wczorajszego spotkania w Shark's Bay. Po angielsku, ale wystarczy uzyc google translatora.

Community meeting, Sharks Bay, 9.3.2011
                  Due to the current security situation in Sharm el Sheikh and having looting problems, which were attributed to some irresponsible young Bedouins, we have contacted the Sheikhs/Heads of the Bedouin tribes in Sharm. We, a group of long-time Sharm residents along with Bedouins from our community, have investigated these incidents and concluded that these Bedouin are in no way related to the Bedouins of Sharm el Sheikh, but are outsiders, not from our city.
                  We have formed a committee consisting of Bedouins (living in Sharm) and residents to form a TEMPORARY security group to protect us and tourist installations until regular police force is present again in Sharm. 
We have agreed on the following points:.
                  1. Forming committees to enforce security consisting of Bedouins and residents living in Sharm (ONLY living in Sharm, i.e. not Bedouins from outside…)

2. Creating communication centers in each residential neighborhood to receive emergency calls and coordinate action, and having cars patrolling the assigned areas.

3. The fixed locations where these centers will be based are:
                  1. Sharm entrance / Check Point (from Cairo/El Tur)
                  2. Dahab entrance / Check Point
                  3. Split Rock area - desert road
                  4. Entrance of Wadi Madsus (half way to Dahab) and the Wadis leading to Nabq area
                  5. Old Market - Sandy Hotel
                  6. Hadaba - The Rock Hotel
                  7. Hay el Nour - coffee shop Alexandria
                  8. Naama Bay - Roza Mall
                  9. Roesaat (exact place TBA by Bedouins)
                  10. area between Sharks Bay and Montaza - Sharks Bay
                  11. Nabq: Sun Rise Hotel and La Strada
                  4. Each committee will be formed of a headquarter with about 4 volunteers in fixed positions/locations and a certain number of patrol cars (private cars), each with 5 guards. 

5. All security members will have to wear badges to be identified easily and will also have kind of an ID card/carnet with picture. The patrol cars will have stickers to be identified.

6. Emergency phone numbers will be assigned ASAP.

7. Patrol cars will refill their tanks from specified gaz stations to be arranged.

8. Hotels and tourist installations will have to create a fund to pay for the necessities as follows:
a. a tent or room with access to electricity and conveniences for the guards at the above locations
b. meals + drinks for the guards on duty
c. phone lines
d. benzin for the patrol guards

This fund will have a treasurer and an accountant.

9. All hotels will be responsible for protecting the streets in their surroundings by either supplying their own security personel or with the help of resident volunteers .

Znajomy zapropnowal mi dzis rano kupno Baretty i 30 sztuk amunicji. Wieczorem jade kupic, bo nie mam zamiaru bronic sie golymi rekoma z banda beduinow uzbrojonych w kalasze. Wszyscy tutaj w Sharm ustalilismy, jesli gdzies jest rozroba, demonstracja, rabunek, nie przygladac sie, ale uciakac. Local security ma nakaz walic do kazdego, kto rozrabia bez ostrzezenia. Ogolnie unikac wychodzenia w nocy. Wieksze supermarkety beda mialy takze uzbrojona ochrone w godzinach nocnych.

Dotarlo nie przejmujacy sie "luzaku" li cos tam? A pozostalych czytelnikow forum przepraszam za przyplyw emocji, ale rozwalaja mnie teksty laikow, siedzacych w bezpiecznym domku przed kompem i czerpiacych cala swoja wiedze o swiecie z TV.
              • irhana Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 13:32
                Turysta był swięty przed rewolucją, a teraz jest "demokracja" ...
                Może to zabrzmi troche okropnie i spadną na mnie gromy, ale do tej pory to turyści byli świetymi krowami w Egipcie, którym wolno było prawie wszystko, niestety było to wykorzystywane do granic mozliwości przez wielu. Nie raz mozna było usłyszeć, ze Egipt to piekny kraj, cudne zabytki, sliczna pogoda tylko żeby jeszcze tutaj "tych brudasów, dzikich itd" nie było to byloby super. Ci "dzicy" nas za to niestety nienawidzili i mieli cały czas pretensje, że turyści zagarneli ich główne miasta, a oni nic nie moga powiedzieć, zrobić. Mieli zal do rządu, ze turystom pozwala się na wszystko a ich ciagle kontroluje. No to teraz maja swoja "demokrację" i niektórzy zaczynaja odpłacać "pieknym za nadobne" turystom, oby szybko wszystko wróciło do normy, Egipt zapewne nie będzie już taki sam, ale nie tylko Egipcjanie musza nauczyć sie na nowo pokory, wielu z nas turystów też powinno wiedzieć do jakiego kraju jedzie na wakacje i ten kraj szanować.
                • janan2 Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 13:50
                  Oooo!Już jest!Nie ukradli,nie porwali,cała i zdrowa.Moze jakaś malutka notka po powrocie.Nawet na właściwym fotoforum,tam też można pogadać.A w Egipcie jak sądzę wszystko się rozprzęgło,no i nieco potrwa zanim wróci do normy.Oddala się coś mój wypad.Mubarak dzierżył wszystko żelazną ręką.Teraz to się zmieniło,ale najgorszy scenariusz to byłby bandytyzm i rabunki.Już to jest,nawet zabytków.Coś nie bardzo sobie cenia zasady własnej wiary.Teraz jeszcze w metropoliach ale i na prowincji muszą występować klasyczne w takich przypadkach porachunki z ludzmi i instytucjami odziedziczonymi po Mubaraku.Wiec różne scenariusze możliwe.Trzeba śledzić jak to się rozwija i w którym kierunku.
                  • irhana Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 17:23
                    Ano wróciłam cała i zdrowa i nawet butów nie zgubiłam !!! Coś tam naskrobię, ale nie dzisiaj bo nawet nie miałam czasu się przespać po przylocie. Póki co napiszę, że na południu było super :)))
                    • aqua_frigida Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 21:37
                      Irhano, oczywiście, że masz rację. Wielu białych turystów traktowało Egipcjan właśnie w opisany przez Ciebie sposób.
                      Pisząc , że "turysta był święty" miałam na myśli wyłącznie to, że turyście w Egipcie nie miało prawa nic się stać, że bezpieczeństwo turysty było tam, w Egipcie - nadrzędne.
                      Ja w każdym razie, czułam się tam bezpiecznie, nie bałam się samotnego łazikowania, oczywiście w granicach rozsądku. Czy teraz się na to samo odważę, nie wiem, nie znam realiów. Musze pojechać, zobaczyć... I jeśli tylko będę mogła trochę "pourlopować" , to oczywiście, że wrócę do Egiptu, bo tam odpoczywam najbardziej, bo kocham egipskie słońce, kocham wolniej niż u nas płynący czas, bo..., bo..., bo...
                      Wtedy przekonam się czy będą moje kolejne tam powroty, czy też ...
                      :)

pozdrawiam

-----
                      Nie musimy niszczyć przeszłości. Już minęła. (John Cage)
                      • deoand Re: Napady rabunkowe w Sharm el Sheikh 10.03.11, 22:15
                        Rewolucja to rewolucja - w końcu araby wpadna wreszcie na pomysł aby golic białasów i niewiernych jak za dawnych dobrych lat . Na razie chamrza się sami ale jeszcze troche i ....

A ja juz arabów wszystkich widziałem hahahahahahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka