Dodaj do ulubionych

kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz!

IP: *.a.jawnet.pl 06.05.04, 20:00
Kochani...prosze, odpowiedzcie :-)
1.Czy bardzo kolysze na statku?
2.Czy duzo osob dopada "zemsta"?
3.Jak z piciem? Nie ma opcji all...czy mozna sobie na brzegu kupic i wsadzic
w lodowke?
4.Czy Twoj statek mial basen na pokladzie?
5.Ile sie jedzie pociagiem z Asuanu do Kairu? Jakie sa warunki?
6.Ile trwa dotarcie z Asuany do Abu Simbel?
Jej...tyle pytan!
Mam nadzieje, ze ktos zyczliwy i kochany mi odpowie!
Pozdrawiam cieplutko!
Iw....
Obserwuj wątek
    • ra.kr Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! 06.05.04, 20:09
      Byłem sporo razy a więc odpisuje:
      1. nie kołysze
      2. bywa różnie zależy od osoby i jej predyspozycji, z moje doświadczenia wynika że ok. połowa uczestników ma zemste o różnym przebiegu
      3. można jeżeli nie przyłapią że wnosisz jak przyłapią to zabiorą i oddadzą przy wyokrętowaniu
      4. 95% statków na Nilu mam baseny na pokładzie prawdopodobieństwo że trafisz na taki bez basenu żadne.
      5. 12,5 h 20:00 wyjazd 8:30 (około) przyjazd warunki znośne w wagonach z fotelami lotniczymi zimno, jasno i często sie kręcą ludzie
      6. Średnio 3 h ale to zależy od kierowcy
      Pozdrawiam i sorry za ortografy jeślli są.
      • Gość: Iwonka Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.a.jawnet.pl 06.05.04, 20:16
        ra.kr-DZIEKUJE! Wielka buzka! :-*
        To jeszcze Cie wykorzystam i zapytam...
        1.Czy warto kupic w Luksorze wycieczke do Wioski Robotnikow i Swiatyni grobowej
        Ramzesa III? Czy lepiej samemy skoczyc do swiatyni Luksorskiej i np. Muzeum
        Luksorskiego?
        2.Czy warto kupic wyjazd do Aleksandrii?
        3.Czy ogolnie-jest to strasznie meczace?
        Przeraza mnie to, ze po calej nocy w pociagu-od razy jest zwiedzanie Kairu...
        Czy warto w kairze wykupic Swiatlo i Dzwiek?
        Pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc...:-)
        Iw....
        • eela Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! 06.05.04, 21:17
          Światło i dźwięk wykupic warto, bardzo efektowne.
          Aleksandria jest zupełnie inna od Kairu. Mnie najbardziej zadziwił bazar
          wylewajacy sie na tory tramwajowe. Gdy tramwaj nadjeżdza, ludzie wtłaczają się
          na pobocza i za chwilę znów przenoszą na jezdnię. Można zobaczyć amfiteatr
          odkopany przez polskich archeologów i pałac królewski. Niestety, gdy ja byłam,
          tam robiono remont. Obejrzałam tylko ogrody.
          Myśle, że lepiej do Luksoru wyskoczyć samemu. Ale to chyba powinno byc w
          programi?
          Rejs po Nilu jest rewelacją. Co za widoki! :-)
          • Gość: Iwonka Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.a.jawnet.pl 06.05.04, 21:29
            W luksorze jest w 1 dniu zachodni brzeg i na wschodnim-Karnak. W drugim do
            poludnia jest czas wolny. I albo sama wyskocze do swiatyni Luksorskiej. Albo
            wykupie wycieczke za 20$ od osoby a w niej Dolina Robotnikow oraz Swiatynia
            Grobowa Ramzesa III. I dlatego zapytalam-czy warto wykupic te wycieczke...
            Pozdrawiam slonecznie
            Iwonka
            • ra.kr Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! 07.05.04, 02:04
              Jak jedziesz z Eximem i trafisz na Fabiana to bierz wszystkie wycieczki jak leci.
              • bonia01 Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! 07.05.04, 09:24
                Iwonko czy w końcu udało Ci się znaleźć interesującą ofertę? Jesli tak to
                proszę podaj namiary - jak już wiesz mnie też interesuje rejs.

Pozdrawiam cieplutko
                Bożena
                • Gość: alunia Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:49
                  ja sama przewędrowałam przez cały Egipt ale własną mamę wolałam wysłać na
                  imprezę zorganizowaną. Poleciała na rejs+ pobyt w hotelu z Best Reisen. Mama
                  jest zachwycona tylko droga do kanionu na Synaju była zamknięta (podmyło!).
                  Strasznie drogie są dopłaty do jedynek na statku ale zgodziła się zamieszkać z
                  inną babeczką i nawet zaprzyjażniły się.
    • magdalena58 Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! 08.05.04, 20:28
      Popieram,ze z Exim oraz z Fabianem(z wykształcenia archeolog),nie
      kołysze,kajuty duze,klimatyzowane prawdziwie,basen mały,całosciowo przepiekna
      wycieczka
      • Gość: hania Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.smrw.lodz.pl 09.05.04, 02:32
        Uważam, że wioskę robotników warto zobaczyć i przy ograniczonym czasie lepiej
        wykupić wycieczkę. Natomiast świątynię luksorską zwykle zwiedza się pierwszego
        dnia wieczorem (przy takim rozkładzie jak piszesz). Spokojnie nmożna się wybrać
        tam samemu po kolacji. Jest to zupełnie blisko, trafisz bez problemu no i dużo
        taniej niż z autokarową wycieczką.
        • Gość: Iwonka BARDZO Wam wszystkim dziekuje! I jeszcze jedno... IP: *.a.jawnet.pl 10.05.04, 08:50
          Czy w kajucie mozna podlaczyc czajnik???
          Mam na poczatku 3 noce w hotelu i na koncu 4. Czy mam pewnosc, ze to bedzie ten
          sam hotel? Chodzi o to, zeby np. nie taskac z soba na rejsie sprzetu do
          nurkowania, tylko zostawic w hotelu...
          Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam cieplutko
          Iw...
          • Gość: olenka1 Re: BARDZO Wam wszystkim dziekuje! I jeszcze jedn IP: 213.134.130.* 10.05.04, 09:44
            Witam,
            Na statku nie można podłacząc grzałki, bo ze względów przeciwpożarowych mogą
            skonfiskować.
            Ola
            • Gość: hania Re: BARDZO Wam wszystkim dziekuje! I jeszcze jedn IP: *.smrw.lodz.pl 10.05.04, 19:32
              W żadnym hotelu nie wolno włączać grzałki, dlatego przed wyjściem z pokoju
              (kajuty) grzałkę trzeba schować.
              • egiptolog Re: BARDZO Wam wszystkim dziekuje! I jeszcze jedn 10.05.04, 21:56
                Dodam tylko że takie przepisy wprowadzono po tym jak spłonoł statek Afryka na którym w kajucie pozostawiono właczone żelazko.
            • Gość: kati Re: grzałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:45
              Ja nie miałam z tym żadnych problemów. Normalnie ją włączałam,leżała cały czas
              na wierzchu. Nikt się nie czepiał.

pozdrawiam
              • loka Re: grzałka 11.05.04, 15:32
                A czajnik elektr. można włączać? I ile razy trzeba wodę gotować, żeby nadawała
                się do picia?
                • Gość: kati Re: grzałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:36
                  Z czajnikiem to nie wiem. Wodę gotowałam tylko raz i było ok.

pozdrawiam
    • Gość: Mariola Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.gdynia.mm.pl 11.05.04, 20:29
      Czesć Iwonka ! Właśnie wróciłam z takiego rejsu i było suuuuuuuper ! Na statku
      w ogóle nie kołysze właściwie prawie nie czujesz ze płyniesz .... :) widzisz
      tylko w swoim wielkim oknie w kajucie ze palmy i brzeg przesuwają sie jak na
      filmie ...super ! Zemsta dopada PRAWIE wszystkich którzy zdecydują sie pic
      nieprzegotowana wodę albo drinki z lodem.Tego nie wolno robić .Ja wolałam być
      bardzo ostrożna i nie piłam w ogóle herbaty, kawy ani zadnych surowych warzyw
      czy owoców ze skórką .Nie miałam problemów. Ale jedzenie na statku jest bardzo,
      bardzo dobre , z wodą mineralną nie ma problemów ,są tez bardzo dobre soki
      tylko płaci sie dodatkowo. Mój statek miał basen na pokładzie i myślę ze chyba
      wszystkie statki pływające rejsami po Nilu mają baseny. Z Asuanu do Kairu nie
      jechałam . Pojechałam autokarem z Hurghady .Wstaje sie ok 1 w nocy , autokar
      jest klimatyzowany i jedzie sie w konwoju. Jest ok.Trochę to męczące ale rano
      jest sie juz w Kairze .A warto go zwiedzić !!!!!! Bardzo warto !
      Polecam tez Abu Simbel, pięęęękne świątynie! Jechałam z Asuanu tez autokarem,
      jedzie się jakieś 4 do 5 godzin.Ale dobrze być tam rano , bo potem okropny
      upał - Czarna Afryka za miedzą ...!!! Weż sobie wysokie filtry
      przeciwsłoneczne. Przydaje sie tez parasolka słoneczna , niektóre turystki
      miały i patrzyłam z zazdrością :) Można tez wziąć mały wachlarzyk.Naprawdę było
      cuuudooownie !! :) Jak chcesz coś więcej wiedzieć - pytaj. Paaa
      Mariola
      • Gość: Ola Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:11
        Jak to nie piłaś herbaty i kawy? Tego tez nie nalezy pić? Zemsta!!!1
        • egiptolog Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! 11.05.04, 21:19
          Bez panik można spokojnie i kawe i cherbate pić, nie polecam tylko owoców i to też tylko przez kilka pierwszych dni. Nie przesadzajcie z tą zemsta, byłem tam przez ponad 5 lat i jakoś ani razu mnie nie dopadła a stołowałem sie w tzw. ulicznych barach. Spokojnie i bez paniki.
        • Gość: Mariola Re: kto byl na rejsie po Nilu-prosze o odpowiedz! IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.04, 16:43
          :) Ja może byłam zbyt ostrożna , ale się bałam że czasami może taki nie do
          końca wrzątek podają , ale mój mąż pił cały czas i kawę i herbatę i nic mu nie
          było :) Także , naprawdę chyba nie ma paniki ... Natomiast ktoś z mojej
          wycieczki poprosił o lód do drinka i niestety zemściło się to na nim ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka