Dodaj do ulubionych

Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011

08.05.11, 21:57
Witam wszystkich :) właśnie wróciłam z Egiptu i chcę przekazać wszystkim wyjeżdzającym kilka wskazówek. Ogólnie ja nie jestem zadowolona z urlopu w Egipcie HURGHADA . Biuro Oasis OK godziny wylotu są nie fer ponieważ jeden dzień mi ukradli tak to panowie rezydenci naprawdę się starają i są pomocni :) ale i troszkę naciągają. wycieczka Luxor dla mnie strata czasu i kasy:( UWAGA nie dajcie się nacjągnąć na rejs po Nilu !!!!!!!!!! brudno widoki :) Brak ich, zobaczycie to co z autobusu brud, biedę itp. następnie sklep czy fabryka kamienia i rzeczy rzeźbionych też oszukaństwo bo jest tam bardzo drogo a wszędzie znajdziecie te wyroby z kamienia i nawet taniej :) HOTEL TITANIC PALACE 5* - nowy roczny brudno, jedzenie codziennie to samo i jeszcze łaskę robią że pomidora dostanę, rzucą coś na bufet i zadowoleni a Ty co jedz bo nic innego nie dostaniesz !!!! owoców „0” warzywa coś tam było ale dla mnie w porównaniu z innymi krajami to też „0”kolacje zaczynają się jak im się podoba, pokoje ładne ale brudne i zaniedbane łazienka prysznice i wanna z hydromasażem lecz zapuszczona. BARY na plaży, basenie brud krzesła fujjj stoliki cały dzień nie przetarte ani razu!!!!! Wszystkie ZJEŻDZALNIE tragedia całe się ruszają, są żle od samego początku skręcone i połatane gipsem, coś z nich wystaje i można się skaleczyć dlatego panowie pilnują by zjażdzać na karimatach i pontonach :) szczerze pierwszy raz z czymś takim się spotkałam. baseny czynne od 10 do 17.00 śmieszne sorry w innych godz. nie popływasz nawet nad morzem żeby popływać to też w tych godz. chyba że pójdziesz gdzieś indziej AAAaaaa ok 1, 1,5 km należy iść po morzu które jest do kolan i pływa mnóstwo meduz by wskoczyć i popływać lub nurkować :)Ogólne wrażenie hotelu hol i wejście robi wrażenie, reszta tragedia. Nie podoba mi się Egipt byłam tam 1-raz i raczej ostatni, naciągacze , podejście Egipcjan to abyś wydał jak najwięcej kasy wszystko co masz !!!
WARTO kupić :papirus, herbata z hibiskusa, fajka jak ktoś lubi, perfumy a raczej esencje, szale, chyba wszystko .
Pozdrawiam, proszę piszcie szczerze o swoich podróżach będzie nam wszystkim łatwiej a nie oszukujmy się płacimy to wymagajmy!!!!!!!!!! A nie cieszmy się tym co dostajemy. DLA MNIE EGIPT TO strata czasu , kasy , i wypoczynku, za te same pieniądze w innych krajach dostaję więcej i większy standard i poziom!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • niiktos Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 22:12
      malgosia009 napisała:
      > DLA MNIE EGIPT TO strata czasu , kasy , i wypoczynku, za te same p
      > ieniądze w innych krajach dostaję więcej i większy standard i poziom!!!!!!!
      Strata czasu to czytanie twych zali. Nie podobal ci sie hotel ale masz negatywna opinie o calym kraju. O kraju w ktorym g... widzialas i o ktorym tyle samo wiesz. Niestety ale taka jest prawda.
      • malgosia009 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 22:23
        jestem szczera nie ubarwiam wyrażam swoje zdanie nie każdemu musi to się podobać, dużo podróżuje i znam standardy hoteli. Cenie sobie opinie pozytywne ale i negatywne.Czas jaki tu poświęcam na opis ma służyć a nie uprzykrzać.
        pozdrawiam
        • renle Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 22:31
          Ładne plaże też mają, Twój hotel widocznie miał paskudną. Ale ja wróciłam z Egiptu z identycznymi wrażeniami - wszędzie brudno a Egipcjanie to naciągacze, oszuści ;) Natomiast Luksor i rejsik po Nilu bardzo mi się podobały, ale to rzecz gustu. Jeżeli zaś 5-gwiazdkowy hotel wyglądał tak, jak opisujesz, to lepiej nie zagłębiaj się nigdy poza kurorty turystyczne ;)
          • matanzas Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 22:49
            cyt "Luksor strata czasu "
            "UWAGA nie dajcie się nacjągnąć na rejs po Nilu !!!!!!!!!! brudno widoki "
            i następnie o hotelu tylko i podsumowanie ......
            " DLA MNIE EGIPT TO strata czasu , kasy , i wypoczynku, za te same pieniądze w innych krajach dostaję więcej i większy standard i poziom "

nawet nie wiem co napisać ....po prostu ŻENADA
          • eryk-555 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 22:52
            Leciałaś liniami Nesma Airlines? Jaki mają limit bagażu?Katering płatny?
            • malgosia009 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 11:04
              Tak leciałam Nesma Airlines limit bagażu standard 20 kg. napoje gratis, jedzena brak. Na maxa upchane fotele, ciasno :) ale trzeba wyrzymać :) udanego urlopu :)
              • eryk-555 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 16:06
                Dzwoniłem do Oasis i powiedzieli mi że bagaż 15kg.
                Coś nie za bardzo są zorientowani.
                Samolot miał monitorki?
                Z jakiego miasta leciałeś i czy samolot maił jakieś opóźnienia?
                • malgosia009 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 22:03
                  sorry bagaż 15 kg + 5 podręczny, w samolocie nie było monitorków. leciałam z Warszawy opóżnień nie było. odprawa w Egipcie naprawdę szybka i konkretna:) wiza 18 USD.
                  • niiktos 18$ za wize??? 09.05.11, 22:08
                    malgosia009 napisała:

> ... wiza 18 USD.
                    w Egipcie ?!?!?!? 18$ za wize?????
                    • cairo7 Re: 18$ za wize??? 09.05.11, 22:33
                      Widocznie -taka Twoja Karma-że nawet na wizie Cię wyhuśtali -kto jeszcze w tych czasach oświecenia(internetu i dobrych rad,daje się wychu...jać na wizie).jesuuuuuu...
                      • eryk-555 Re: 18$ za wize??? 10.05.11, 06:43
                        Wiza w oasis kosztuje 18 dolarów.
                        • niiktos Re: 18$ za wize??? 10.05.11, 07:22
                          eryk-555 napisała:
                          > Wiza w oasis kosztuje 18 dolarów.
                          Sranie w banie.
                          Po prostu oasis goli frajerow ktorzy nijak nie potrafia pojac ze wiza kosztuje 15$ i ani centa wiecej. Nikt nikomu nie zabrania kupienia wizy samemu w okienku. Ale jesli rezydent kieruje grupa jak stadem baranow to i placa po 18.
        • niiktos Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 07:59
          Zdecyduj sie o czym wyrazasz zdanie - o Egipcie czy o hotelu. O Egipcie napisalas "nic", o hotelach opinie sa gdzie indziej.

> ...dużo podróżuje i znam standardy hoteli.
          szacun
    • irhana Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 23:23
      Hmmm Luksor to strata czasu ... Oki hotel mógł Ci się nie podobać, bo to rzecz gustu i indywidualnych wymagań i oczekiwań, ale resztę Twojej opinii szkoda w ogóle komentować, skoro do Luksoru pojechałaś tylko po to żeby pooglądać czy ulice są czyste i jedyne co przykuło Twoją uwagę to brud i sklep z alabastrem.
      • rzelec Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 08.05.11, 23:29
        malgosia009 nie obraz sie znam ludzi ktorym ten hotel bardzo sie podobal... nie wiem co ma na celu twoj post? zdenerwowanie ludzi ? szykanowanie biura Oasis? zniechecenie do wyjazdow do Egiptu - ktorego nie da sie ocenic po jednym wyjezdzie...

aktualnie jade w maju do tego hotelu, w Egipcie juz bylem,

• doral2 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 07:42
          postu autorki za cholerę nie da się czytać, brak ładu, składu, znaków interpunkcyjnych, gramatyki i całej reszty.

uważam, że luksor to coś wspaniałego, swiątynia hatszpesut, lokalne bazarki, sklepiki, pseudofabryki alabastru to coś, co nadaje kolorytu i smaku wycieczkom po egipcie.
          i w związku z tym pojadę tam po raz szósty, piętnasty i trzydziesty.
          i akurat papirus jest ostatnią rzeczą, którą chciałabym kupić.
          • doiwony12 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 11:45
            Byłam trzy razy i pojade następne trzy .Hotel Al Nabila ,rewelacja .piękne rafy ,super jedzenie ,piekna piaszczysta plaża.Wycieczka do Luxoru,super sprawa.Po drodze mozna zobaczyc pustynie a za chwile wjechać w okolice gdzie są zielone pola uprawne.To wszystko sprawia że uwielbiam ten kraj.
    • malik12345 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 12:41
      Moim zdaniem wyjeżdzając do jakiegos kraju po raz 1 dobrze jest zaznajomic sie dokąd jedziemy i jak w danym kraju mamy sie zachować.To właśnie ten bród i syf jak Ty to piszesz powoduje,że 90% ludzi którzy raz tam byli chca do Egiptu wracac kilka razy.Zetknięcie sie z innymi obyczajami,z inna kulturą wymaga od nas troszeczke innego spojrzenia na to co nas w danym momencie otacza.Ot cała filozofia.Pojechałas do Egiptu nie mając pojęcia dokąd jedziesz.I czego sie spodziewałaś?? Bród i syf jest w tym miejscu normalnością z która nikt nie próbuje walczyć.Chcesz zmienic swiat?/ Myslałaś że jedziesz do Hiszpanii gdzie standart 5* jest raczej nieporównywalny z takim samym standartem w Afryce!! Bród i syf to narodowa cecha Egipcjan jak i całego Arabskiego ludu,choc ludzie często pachnący i czyści.Rejs po nilu sie nie podobał bo widziałaś Prawdziwy Egipt?/ A co -mieli jasnie Pani fototapete zawiesic na czas Twojego przepływu?? Ludzie--zanim napiszecie tak denna opinie to zastanówcie sie czy jest wogóle sens pisac takie dyrdymały!! Poznaj pierw miejsce do którego masz zamiar jechac--nie pasuje to nie jedziesz i tyle!

a Luxor.....dla mnie nie ma piekniejszej rzeczy niz swiatynia Hatszepsut i Karnak
    • miriam_73 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 12:54
      Dziecko, zanim zaczniesz opisywać cokolwiek (szczerze, bądż nieszczerze) postaraj się opanować elementarne reguły polszczyzny bo tego bełkotu nie da się czytać. Zęby bolą.

Poza tym - Ty nie byłas w Egipcie. Byłas w Hurgadzie, w jakims tam hotelu. A pomiedzy Hurgada a Egiptem sa pewne różnice.

Cóż, tekstu w stylu "Luksor - strata czasu" komentować nie będę. Zwłaszcza że byłaś na kilkugodzinnej pseudowycieczce. Nie będę się pastwić.

Tak, omijaj Egipt (i w ogóle kraje arabskie), bo tam tak niestety jest, że standardy szerokopojętej higieny i porządku sa odmienne od europejskich (choć to zależy gdzie...). Tylko dobra rada na przyszłość - poczytaj o miejscu, do którego masz zamiar się wybrać, przed wyjazdem. Oszczędzisz sobie emocji i rozczarowań.
      • kasian00 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 10.05.11, 08:27
        malik12345, miriam_73 BRAWO!!! i to są dobre uwagi i podpowiedź na przyszłość dla autorki.
    • kasia_p45 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 22:13
      A ja polecam Mój pierwszy raz w Egipcie... byłam zadowolona :))

forum.gazeta.pl/forum/w,622,90585027,90585027,Egipt_2008_Moje_wspomnienie_.html
      • cairo7 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 22:35
        Kasiu-a Twój pierwszy raz ...no wiesz...ten...jaki był?polecasz Słoneczko?
        • kasia_p45 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 23:07
          cairo7 napisał:

> Kasiu-a Twój pierwszy raz ...no wiesz...ten...jaki był?polecasz Słoneczko?

Jesli myslimy o tym samym to pewnie Cairo, że polecam :) :P

hahahaah
          • cairo7 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 23:51
            To żeby niby Twój chłopak mnie bzyknął?Ty to Kasiu jestes the best...a nawet the bestest:)
            • kasia_p45 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 11.05.11, 22:51
              cairo7 napisał:

> To żeby niby Twój chłopak mnie bzyknął?Ty to Kasiu jestes the best...a nawet th
              > e bestest:)

hahaha dobre :PP
      • janan2 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 22:40
        Hmmm!Przebrnąłem przez "relacje"z rewelacjami małgosi.Jedyne co mi przychodzi do głowy,no to nie da się skomentować,ani odnieść do tych egipskich rewelacji z relacji.Wychodzi,że jest kilka Egiptów.Może prawdziwy częściowo tylko hotelowy,no ale nie 5*.Nic mi tu nie pasuje i chyba byliśmy w całkiem innych krajach.Bez dodatkowego znęcania się nad autorką,ale ona widziała tylko to co chciała widzieć i to przez okulary kominiarza po przepuszczeniu przez komin.Niektórzy tak mają,wsio na opak.Piramidy to zapewne kupa kamieni,Karnak czy inne Memnony to jakieś szkaradzieństwa.No i jak tu wierzyć konserwatorom,począwszy od uczestników wojny trojańskiej co docenili te okropności faraonów starając się je zachować dla potomnych.Wychodzi,że nie mieli racji.Za to małgosia ma z pewnością,jak Pytia wieszczy rzeczy niesłychane.
        • deoand Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 09.05.11, 22:59
          A coście się na kobitkę tak rzucili - Takie miała wrażenie i takie są jej odczucia - ma do nich prawo
          Oczywiście , że Egipt to syf, brud i ubóstwo i tu całkowita zgoda z autorka natomiast nie zgodzę się , że Luksor to strata pieniędzy . Właśnie Egipt starożytny to jest to co jest najbardziej wartościowe i cenne w Egipcie . O rejsie nie powiem nie byłem -natomiast co do hotelu widocznie hotel nie przypadł do gustu autorce a może teraz po rewolucji jak zawsze pozostaje bajzel i smród i lenie araby nie chca się przykładac bo nie wiedzą kiedy wybuchnie nowa rewolucja -a jak policji mało to hulaj dusza a niech sobie turysci jedzą i piasek i śpią pod palma - i tak niektórzy forumowicze będą piali z zachwytu ....
          pzdr deoand

Ps. szczerze mówiąc pobyt w Sharm czyli mój drugi pobyt w Egipcie wcale mnie tak bardzo nie zachwycił jak pierwsza objazdówka po starożytnym Egipcie
    • robex4 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 10.05.11, 07:50
      Luksor to strata czasu hmmm pustosc bebna.
      • zjarka007 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 10.05.11, 12:34
        wszyscy tu przesadzacie. z jednej strony to takie polskie krytykować, nazywać coś, żenadą, syfem, brudem, etc. choć oczywiście może być to prawdą; z drugiej strony to takie polskie bronić własną piersią kraju, regionu turystycznego, w którym się było raz czy "x" razy niczym własnego M w latach komuny. Przesadzacie. A ralecja z 2008 roku o niczym nie świadczą. Bo dziś jest 2011 i od nawalanki i usunięciu Mubaraka mogło się zmienić wiele, wszystko lub nic. Więc nie piszcie, a jak byłem...Teraźniejszość jest teraz. Natomiast co do hotelu. Oczywiście, że należy się wzorować na oceniaczu, wakacje, holidaychecku, ale trzeba wziąć pod uwagę, że w momencie przewrotu i zmniejszenia ruchu turystycznego zaczyna się reakcja łańcuchowa, zwolnienia pracowników, zmiana podejścia do pracy, etc. Więc albo nie jedziemy tak jak Niemcy, ale jak się decydujemy to pie..my głupot jak było źle i niedobrze. No chyba jest po to rozum i głowa by wiedzieć, że w czasie jakiekolwiek kryzysu mogą być problemy. Gdyby u nas wybuchłby taki kryzys jak w Egipcie to nie byłoby żarcia w sklepach a bankomaty służyłyby do kopania. A jak wyglądają polskie wersje kryzysów można się było o tym przekonać w PRL. Więc z jednej strony nie mogę się zgodzić do końca z autorką tematu - bo widziały gały co brały, każdy widzi jakie są teraz ceny wyjazdów do Egiptu i Tunezji. Myślenie, że w 100% otrzymamy to samo co rok wcześniej może być myśleniem błędnym. Chyba, że się trafi na fartowny hotel. Natomiast krytykowanie krytyka obecnego obrazu Egiptu też nie jest fair. Nie idźmy tą drogą, ty też psie Sabo. Bo będziemy ginąć za Egipt. Jak tak czytam relacje różnych osób to w chwili obecnej Egipt przypomina mi lata 1983-1989 w PRL, od obrazu marazmu po czas szans na zmiany. Powtarzam, że jeżeli ktoś oczekuje, że w kraju, w którym dochodzi do przemian wszystko będzie cacy i super jak w Burj el-Arab to może się rozczarować. A bieda jest wszędzie, mniej lub bardziej widoczna...taki jest świat.
    • marcys1_70 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 10.05.11, 21:49
      Jeżeli dla kogoś jedynym kryterium wyjazdu jest sam hotel i jedzenie...to niech nie jedzie do Egiptu !!! Tam się jedzie przede wszystkim dla zabytków, pięknego morza i raf :)
      Jest tyle śliczniutkich kurortów w Europie, gdzie są hotele które zaspokoją Twoje oczekiwania.....ja jednak, pomimo wszystko, wybieram Egipt :)
      • niiktos Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 11.05.11, 07:19
        marcys1_70 napisał:
        > Jeżeli dla kogoś jedynym kryterium wyjazdu jest sam hotel i jedzenie...to niech
        > nie jedzie do Egiptu...

> Jest tyle śliczniutkich kurortów w Europie, gdzie są hotele które zaspokoją Two
        > je oczekiwania...
        Czyli ze hotele w Egipcie sa gowniane i nie nadaja sie do pobytu? hahaha rotfl to chyba masz na mysli jakies podrobki hoteli ***
        • marcys1_70 Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 11.05.11, 20:41
          Nigdy nie twierdziłem, że są "gó...ane" i nie nadają się do pobytu....zgadzam się jednak, że europejski hotel 5 czy 4 gwiazdkowy oferuje trochę inny standard i serwis..... Ktoś kto jedzie pierwszy raz, tak jak "narzekająca powyżej" może poczuć się rozczarowany...
          I to tyle...nie rozumiem twojej ironii i agresji :(
          • niiktos Re: Uwagi Podpowiedzi Egipt Maj 2011 12.05.11, 07:42
            marcys1_70 napisał:

> I to tyle...nie rozumiem twojej ironii i agresji :(
            Bez problemu, chyba i ja nie zrozumialem wiec nie bierz do glowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka