Dodaj do ulubionych

pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ?

13.05.11, 11:30
Witam, pierwszy raz wybieram się do Egiptu (Hurgada w lipcu) i chciałabym poradzić się bywalców tego kraju. Na większość pytań znalazłam odpowiedź natomiast chciałam zapytać o sprawy finansowe. Jedziemy 2os dorosłe, na 2tyg, rejs po nilu, statek 4*all + tydzień w hotelu 5*all. Zabezpieczyliśmy się finansowo na wizy i pakiet zwiedzania. Wiem, że ogólnie każdy zabiera tyle na ile go stać jednak poradźcie ile $ powinniśmy zabrać na sam pobyt? Po rejsie planujemy raczej odpoczywać w hotelu (nie planujemy kolejnych wycieczek) i kupić jakieś pamiątki. Nie wiem ile powinniśmy mieć na bakszysz? Wiem, pytanie trochę trywialne jednak nie znamy Egiptu i nie wiemy na co powinniśmy się przgotować. Słyszałam np. o praktykach wkładania pieniedzy do paszportu by dostać lepszą kajutę/pokój ile w tym prawdy ile się daje? Będzę wdzieczna za Wasze rady...
Obserwuj wątek
    • wacha88 Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 11:51
      co do pieniędzy na pamiątki to jest kwestia co się chce kupić , pamiętaj jednak o podstawowej zasadzie w Hurghadzie tam nie ma egipskich pamiątek:) wszystko co tam znajdziesz jest z chin :)
      kosztują one grosze więc powiedzmy 50$ aż świat .bakszysz to rożnie ale licz około 5$ dziennie (sprzątający +kelner) oczywiście nie musisz nic dawać ale... stać Cię na to a Ich stać na naprawdę niewiele .co do pokoju to dają zazwyczaj 20$ w paszport ,ja osobiście nigdy nie dawałem wystarczył uśmiech mojej żony i załatwione:)
      pozdrawiam
      miłych wakacji
    • dzioucha_z_lasu Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 11:51
      Tzw. paszportowe - to zwykle 10 - 15$. Doliczcie uznanie za sprzątanie - zazwyczaj 1$ dziennie, jak jesteście wyjątkowo zadowoleni - to zostawiacie 5$. Dobrze jest tez zostawić coś w restauracji - wtedy będziecie mieć swojego kelnera na czas pobytu i na prawdę fajną obsługę. Wystarczy 1$ pod spodeczek :) jeśli jesteście wyjątkowo zadowoleni - dajecie więcej :D Co do kupowania pamiątek - najlepiej płacić w funtach i najlepiej owe funty wyciągnąć na miejscu z bankomatu. Cena końcowa powinna stanowić mniej więcej połowę ceny wywoławczej :) i mała porada - nawet jeśli świetnie mówicie po angielsku - przy zakupach zapomnijcie o tym. Serio. Do sprzedawców mówicie tylko po polsku, dzięki temu unikniecie spędzenia godziny w każdym sklepie do którego wejdziecie, a zakupy zrobicie mimo to.
    • nobi12345 [...] 13.05.11, 12:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dzioucha_z_lasu Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 12:25
        Kurcze - 50$ to chyba desperaci dają. Normalnie wystarczy 15$ i miły uśmiech, zwłaszcza, jak się ma na łbie blond kudły :D I relacje w recepcji istotnie się ocieplają. W zeszłym roku proponowali mi pracę jak wyjeżdżałam :D
    • krzdud Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 12:38
      Musisz sprawdzić, czy Twoje ubezpieczenie pokrywa wszystkie wydatki na leczenie. Często wydatki do 150€ trzeba zapłacić samemu i dopiero po powrocie starać się o zwrot.
      Osobiście wykupuję dodatkowe ubezpieczenie w Allianzie
      • deoand Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 13:43
        Dolicz sobie jeszcze 5 $ i jak nie chcesz wydawać 100Euro na leczenie to kup w pierwszym dniu pobytu ichni Antinal na zemste faraona gdyby was dopadła . Dawniej w Hurghadzie kosztował Antinal 1 $ a w ub roku w Sharmie własnie 5 dolców to powiedzmy w Hurghadzie będzie 4 dolary . A na zemste idealny
        • dzioucha_z_lasu Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 14:23
          Albo można zabrać z Polski Endex - to dokładnie to samo, co Antinal.
          • deoand Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 15:25
            No niby to samo a nie to samo coś tak jak bliźniak bliźniakowi nie równy - ja wole w Egipcie ich arabski antinal -przynajmniej mnie pomógł a polski kiepskawo .
            • dzioucha_z_lasu Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 15:32
              As ju łysz - ale skład i zawartość środka czynnego są dokładnie takie same :)
              • deoand Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 13.05.11, 15:45
                Zgoda co do składu ale od wielu lat polska wieść turystyczna niesie , że nasz rodzimy Nifuroksazyd działa kiepsko a egipski czyli Antinal dobrze - wątpiłem ale sprawdziłem i się potwierdziło .
                To tylko 4-5 dolców teraz ale oczywiście ... es ju wisz
            • missbella419419 Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 17.05.11, 11:49
              ANTINAL zdecydowanie najlepszy !! To pierwsza rzecz jaką kupuję będąc w Egiptowie. Mi pomaga na 100% !!!
    • maoko Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 14.05.11, 09:25
      Nie wiem jak kajuty, bo na rejsie po Nilu nie byłam, ale nigdy żadnych pieniędzy w paszport nie wkładałam i zawsze pokój był ok i w dobrej (dla mnie) lokalizacji. Uważam, że to wkładanie kasy do paszportu jest bez sensu. Logika podpowiada, że jak każdy włoży, to i tak nie ma wyboru w pokojach. Lepiej zakwateruj się normalnie, a najwyżej zmień pokój, jeśli nie będzie się podobał - jak zmienią, to wtedy można dać jako podziękowanie. Mam pytanie, bo zastanawiałam się jakiś czas temu nad rejsem, przeglądałam oferty i w naszych biurach nie znalazłam statku z wersją All, więc jeśli możesz, napisz z jakim biurem jedziesz i jaka to wycieczka?
      • mlarka Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 16.05.11, 17:40
        To zależy co chcesz kupować. Pamiętaj, że powinnaś mieć na jakieś drobne napiwki ( ludzie, którzy pracują w hotelu wcale kokosów nie zarabiają i dlatego warto coś im dorzucić, tym bardziej, że niektórzy naprawdę bardzo się starają o to żeby turysta był zadowolony). Generalnie nie jest drogo, fortuny nie trzeba mieć przy sobie. :)
        • vicehrabiadebragelone Re: pierwszy raz w Egipcie - ile zabrać $ ? 16.05.11, 20:36
          Z tego co wiem a troche sie naszukalem to tylko SKY CLUB ma opcje ALL na statku.Byłem mile zaskoczony bo cena z ALL w SKY CLUB była taka sama jak oferty z innych biur
      • anita_i Sky Club 17.05.11, 11:14
        tak, lecimy ze Sky Club. Dziekuję za wszystkie informacji. A przy okazji czy ktoś już lecieł z tym biurem? Jakie doświadczenia?
        • missbella419419 Re: Sky Club 17.05.11, 11:52
          Ja byłam z Nimi w Turcji w Alanyi. Rewelacja !! Polecam to biuro bez zastanowienia :) Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku :)
        • darek.b70 Re: Sky Club 17.05.11, 12:38
          Witaj. My byliśmy w tamtym roku ze SKY CLUB w hurgadzie 2 tyg. rewelacja polecam co do $ my mieliśmy 700$ i zostało na ten rok .Też SKY CLUB ale do sharm co do wkładki do paszportu to lepiej zobaczyć pokój a potem ewentualnie podejść i reklamować.Bo przecież w pokoju tylko kąpiel i sen nie prawda.Pozdrawiam i życzę udanych i wesołych wakacji.
          • janan2 Re: Sky Club 17.05.11, 12:53
            Też byłem z nimi.Akurat w Tunezji.Nie było się do czego przypiąć nawet jakby chciał.Akurat do takich nie należę.Miałem jednak mieszane uczucia wykupując u nich jak jeszcze raczkowali.Chyba pierwszy sezon.No bo dopiero po wykupieniu zorientowałem się w strukturze właścicielskiej.Ale to pewno nic ,lub wiele może znaczyć.Tu nie ma reguły.Ale to chyba Triada przygotowuje sobie poduszkę jakby co,no i dawne upadłe biuro Open Travel.Tacy właściciele.Zresztą nigdy nie wiadomo,jak to z tymi biurami jest,no i co właściciele postanowią w danym sezonie.Wszędzie może coś nie wyjść.Ale jak do tej pory SKY nad wyraz popisuje się dobrze na tle innych BP.
            • vicehrabiadebragelone Re: Sky Club 17.05.11, 20:19
              W zeszłym roku byłem z nimi w Turcji Egejskiej miasto Marmaris i bylo bez zastrzeżeń.
              W pierwszy dzień dostaliśmy pokoje z gorszej strony Hotelu mimo że w Polsce zapewniali nas że maja w tym hotelu najlepsze pokoje z widokiem na basen.Na drugi dzień szybka interwencja u rezydenta który na recepcji kazał wyciągać obsłudze umowę z hotelem i w 10 minut mielismy zmieniony pokój bez żadnego bakszyszu:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka