19.05.11, 10:30
Znajoma wróciła kilka dni temu z Egiptu. Odpoczywała z Sharm. Mówi, że po ciężkiej sytuacji sprzed kilku miesięcy nie ma śladu. Wszystko wraca do normy! Sporo turystów, piękna pogoda. Nie jeździła na wycieczki, bo akurat chciała przede wszystkim przez tydzień poleżeć i odpocząć, ale z tego co mówiła, to w niektóre miejsca odbywają się one normalnie. Ceny nie są wysokie, zwłaszcza jak się trafi na last minute. Bez obaw można latać!
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: Egipt. 19.05.11, 10:48
      Wycieczki we wszystkie miejsca odbywają się normalnie.. Tam NAPRAWDĘ NIC SIĘ NIE DZIEJE :)
      • zupelniebezcukru Re: Egipt. 19.05.11, 11:16
        I całe szczęście, biura wyprzedają wycieczki, można polecieć do Egiptu nawet za 999 zł! I to z wyżywieniem! Cieszy mnie to, bo uważam, że Egipt jest fantastycznym miejscem, bardzo bogatym w zabytki, z cudowną kulturą i wspaniałymi ludźmi. Sama uwielbiam tam jeździć i nie wyobrażam sobie żeby nie móc tam podróżować.
        • kkk Re: Egipt. 20.05.11, 17:55
          Wszytsko odbywa sie normalnie (wróciłam z Egiptu 2 dni temu) wycieczki itd byle nie do KAIRU! niestety, tam ciągle walki, zamies\zki, nie jest bezpiecznie - potwierdzili to miejscowi egipcjanie, z którymi rozmawiałam w hotelu.
          • mlarka Re: Egipt. 20.05.11, 20:47
            Sporo moich znajomych w Egipcie było i też tak mówia, że w kurortach super i bezpiecznie, niektórzy na własną rękę do Kairu jeździli i mówili, że ok, no ale wiadomo, nie wszyscy chcą ryzykować. Tak czy siak pogoda piękna, hotele czekają na turystów.
            • mariola-m3 Re: Egipt. 20.05.11, 22:10
              Pogoda, niskie ceny, przejrzyste morze, jedna z najlepszych raf na Ziemi, egzotyka, 4 godziny lotu z Polski. Kto da więcej?
          • dzioucha_z_lasu Re: Egipt. 21.05.11, 23:59
            Kurcze, a ja rozmawiałam z miejscowymi - mieszkańcami Kairu - i mówili, że jest bezpiecznie, wystarczy nie zapuszczać się samemu w niektóre dzielnice - ale tego to i u nas nie robię. Wycieczki do Kairu odbywają się zupełnie normalnie, nie siejcie paniki.
            • cairo7 Re: Egipt. 23.05.11, 22:51
              Hotele czekają....to mało powiedziane:).Czy jest bezpiecznie?dobre pytanie....cholera wie...zależy pewnie co kto ma w planach...lub co ma w gwiazdach zapisane.Hotele bardzo zapraszaja...bo wyglada to tak sobie.Hotele naprawdę się starają,menagerstwo wymysla promocyjne akcje.Ja siedzę w "Trójmieście"i złego słowa nie powiem.Obsługa przechodzi samą siebie....ale turisty...bez Was ani rusz.Pogoda bajkowa,morze ...ehhh cudowne jak zwykle.Tylko nie mam z kim grać!!!
              • zupelniebezcukru Re: Egipt. 24.05.11, 10:39
                Czekają, promocje są. Ostatnio widziałam w jednym biurze np Egipt od 899 zł! I to last minute, w czerwcu! Więc tak naprawdę w sezonie. Z wyżywieniem, przelotem, całkiem nieźle prezentującym się hotelem. Ofert jest sporo, jest w czym wybierać. No i promocje ( moje ulubione), naprawdę niektóre wycieczki są super tanio!
              • andrexx cairo7 24.05.11, 12:27
                cairo7 napisał:
                "Obsługa przechodzi samą siebie....ale turisty...bez Was ani rusz.Pogod
                > a bajkowa,morze ...ehhh cudowne jak zwykle.Tylko nie mam z kim grać!!! "

Jeśli ty jesteś w tym czasie w pracy ...
                to ja też tak bym chciał :)

• zupelniebezcukru Re: cairo7 26.05.11, 09:54
                  Moim zdaniem bardzo sie opłaca tam teraz latać, wycieczki są takie nie drogie! Już widziałam za 899 zł nawet! Najlepsze są last minute!
                  • renle Re: cairo7 26.05.11, 10:07
                    Pewnie, że niedrogie. W okresie od drugiej połowy maja do sierpnia/września w Egipcie jest taki ukrop, że ceny muszą być niskie, aby ktokolwiek się tam wybrał.
                    • cairo7 Re: cairo7 26.05.11, 13:41
                      Tak-Renle ma racje...wlasciwie to mieli zamykac Egipt na lato:)...nikt nikogo do niczego nie zmusza,mozna latac zimą mozna latem,ale nie chrza...ń mi tu o niskich cenach dlatego,że goraco...i zeby nie gadac po próżnicy-idz do biura podrozy i porownaj sobie ceny z kilku lat.I nie zapominaj ,że sezon na wysokie ceny wynika z wakacji szkolniakow,swiąt i sylwestrow.
                      • ggrregor Re: cairo7 26.05.11, 19:02
                        Witam ,wybieramy sie 16.06 do "TROJMIASTA" W zwiazku z tym pytanko do Ciebie- jak z obłożeniem i ogolnie jak wyglada tam" ZYCIE" na obecna chwile... :)
                        • cairo7 Re: cairo7 26.05.11, 19:45
                          Ludzi raczej mało.Dancingi na tarasie Aladdina-ok...Nasza Pani spiewa:)Pergola zamknięta.Disco "między nogami"czynne.Myślę,że w Waszym terminie się bardziej ruszy.Siatkówka na poziomie....4 ligi murzyńskiej:(.
                          • ggrregor Re: cairo7 26.05.11, 19:54
                            Mam tez taka nadzieje...kwateruja tylko w alibabie czy w pozos hotelach tez? dzieki za info pozdro ...
                            • renle Re: cairo7 26.05.11, 21:01
                              Z moich obserwacji wynika, że ceny wylotów do Egiptowa wyższe są w październiku (kiedy to nie ma świąt a i szkolniaki czy studenciaki lecieć wtedy nie mogą), niż w czerwcu-sierpniu. Zresztą nie od dziś wiadomo, że wakacje w Egipcie są tańsze, niż wywczas w Hiszpanii, Włoszech czy innym europejskim kraju. Taki fakt od lat :-)
                              • cairo7 Re: cairo7 27.05.11, 07:49
                                Ja nie mówię,że wakacje w Egipcie są drogie.I zawsze od połowy maja do połowy czerwca w Egipcie było taniutko i wpadały super okazje,potem wakacje byly droższe,potem różnie bywało ,potem świeta i sylwester drogo(jeśli z wyprzedzeniem)a lasty jak zwykle.Itd styczen,luty-taniocha,chyba ze znowu nasze ferie itd.....
                                I jesli uwazasz,ze wakacje we Wloszech czy gdzie bądz w Europie sa lepsze latem...to gratuluję pomysła na lipcowe zwiedzanie Rzymu cz Barcelony...itd.Na temat klimatu w Egipcie juz wiele napisano:)warto poczytac....a sa tez tacy co wrócili i zyją...nawet czasem mówią,że było fajnie...a że ciepło...taki urok Egiptu.Dziś znowu będzie 38C...ehh ide do morza 26C:)
                              • janan2 Re: cairo7 27.05.11, 12:45
                                <(Kiedy to nie ma świąt a i szkolniaki czy studenciaki lecieć wtedy nie mogą),<

Pażdziernik to tam sezon.Przeżyłem lipiec,sierpień i czerwiec też.Nie wzruszało mnie 46+ w Gizie czy Luksorze.Ale ciepłolubny jestem.Poza tym pod wodą tak nie grzeje.To tylko taka wstawka.

Ale patrząc na ceny(miesiącami),to nie tylko srale,czy ciała pedagogiczne za socjalny, robią robotę.W tym i ceny.Głupi w BP nie pracują.Wiedzą kiedy złupić, a kiedy nieco odpuścić.Prawidłowość wszędzie jest taka(poprzednicy potwierdzają),że nie tylko okres wakacji,ale i kalendarz kościelny,całkowicie odmienny od tego zwyczajnego,steruje tym biznesem.Więc najpierw na początku roku,ustalają uroczystości kościelne i tzw.święta ruchome typu B.Ciało czy Z.Swiątki i wtedy cena podskakuje.Poza tymi głównymi świętami i tymi średnimi w/w bywają jeszcze inne.Pazdziernik i listopad to przykładowo długa laba typu W.Swiętych czy 11.11.Więc cena sru w górę.A jak już się trafi taka uroczystość jak teraz początek maja, gdzie strach kranu czy lodówki otworzyć,bo święty wyskoczy,no to wtedy jest branie.Sam się zdziwiłem,bo w jednym z krajów ościennych na tę okoliczność ceny skoczyły nagle o 30%.Oni to wiedzą,zresztą się nie mylą,Polaków było,że nogi wcisnąć nie szło.To znowu nie jakieś skrzywienie,ale noromalne zachowanie ludzi,co wszelkiego typu partaytagi krajowe mają w głębokim poważaniu i wieją za granicę,no bo dość mają tego przez cały rok.To głównie kształtuje ceny.Trzeba się nauczyć żyć wreszcie w państwie wyznaniowym.A że więcej wtedy się płaci?No to już koszty ucieczki przed niechcianym.
                                • li1210 Re: cairo7 29.05.11, 00:27
                                  Dopiero wróciłam z Sharm -potwierdzam,że bardzo mało turystów.Wiele hoteli zamkniętych.Jak jest pusto , widać to w Nama Bay i Oldmarket .Prawdą jest,że hotelarze bardzo się starają ,żeby przyciągnąć turystów .Wyjazdy Kair-Giza -piramidy ,Jerozolima -jak najbardziej .Udanych pobytów
                                  • zupelniebezcukru Re: cairo7 29.05.11, 18:51
                                    Nie ma dużo turystów? Znajoma mówiła, że nie ma dużo, ale też nie mało. Pewnie wszystko zależy od miejsca. Ceny z pewnością zachęcają, pogoda też. No i już którąś z koeli wypowiedź czytam, że jest bezpiecznie. Więc faktycznie chyba nie ma się czego bać.
                                    • kkk Re: cairo7 29.05.11, 19:48
                                      to chyba lepiej jak jest mało turystów?
                                      j a byłam zachwycona, spokój, cisza, cudowny relaks...
                                      MNIEJ NARZEKAJĄCYCH :p
                                      • ladyindress Re: cairo7 29.05.11, 21:23
                                        Turystów faktycznie mniej (byłam w okresie 18-25 maja), plaża w połowie pusta, cichutko, spokojnie, zwłaszcza od godz 13:00 kiedy to większość zwijała się na obiadek:) Wtedy plaża była praktycznie pusta, dosłownie kilka sztuk:))
                                        W restauracji na posiłkach nigdy nie brakowało sztućców, czy wolnych stolików, nigdy cała sala nie była zapełniona (hotel sharm cliff resort)... Maj to super czas na urlop..
                                        Ciekawa jestem jak jest w październiku/listopadzie?
                                        • anjolka77 Re: cairo7 31.05.11, 10:43
                                          Moim zdaniem też lepiej jak jest mniej ludzi, nie ma tłoku, mnóstwo wolnych miejsc przy basenie, mniej narzekających. Sporo moich znajomych lata do Egiptu i naprawdę po powrocie nikt nie narzeka!
        • soldak46 Re: Egipt. 11.06.11, 11:59
          szukałem jakiś tanich wycieczek do Egiptu, ale nie na czerwiec, tylko w sierpniu, miałem nadzieję że będą promocje, a tu czytam że nie można na to liczyć, bo hotele muszą odrobić miliardowe straty jakie ponoszą za małą ilość turystów. Kiedy najlepiej jest jechać do Egiptu by mieć tanie ceny? (poza last minute, muszę jakoś zaplanować urlop w pracy)

soldak.pl/jachty/podroze-do-egiptu-sa-bezpieczne
          • niiktos Re: Egipt. 11.06.11, 13:43
            soldak46 napisał:

> Kiedy najlepiej jest jechać do Egiptu by mieć tanie ceny? (poza last minute, musz
            > ę jakoś zaplanować urlop w pracy)
            Np luty albo maj
        • lotka-1 Re: Egipt. 16.06.11, 17:06
          Lecę 17 czerwca z Gdańska do Hurghady. Koszt wycieczki 999 zł. W Egipcie już byłam, o nic się nie martwię, z opowieści innych wiem, że jest tam bezpiecznie. Cena za tydzień takich wakacji to 999 zł! Jak dla mnie pół darmo! Hotel Al Mashrabiya, na zdjeciach wygląda naprawdę fajnie.
    • kamyczek05 Re: Egipt. 08.06.11, 09:02
      Moi znajomi bardzo chętnie w tym roku latają do Egiptu. Opowiadali mi, że nie dość, że jest bezpiecznie to nie ma tłoku i można sobie super odpocząć. Również mam w planach taką podróż, najprawdopodobniej do Sharm, do hotelu Naama Bay. Pogoda ponoć piękna, jak to w Egipcie, zwiedzać można, jedzenie smaczne - czego chcieć więcej!
      • zupelniebezcukru Re: Egipt. 11.06.11, 16:03
        No cóż, ludzie mają różne wymagania i za kilkaset złotych chcą apartament prezydencki z widokiem na ogród i morze, chcą własnego lokaja, własnej opiekunki do dziecka i jeszcze najlepiej żeby z pokoju od razu wychodziło się na plażę ;) Egipt jest miejscem gdzie może lecieć każdy, ale wiadomo że jak się chce super warunki to się nie płaci 1000 zł. Ja byłam na takich wczasach za tysiaka, wszystko mi odpowiadało, a najbardziej to, że jestem w super miejscu za granicą za tak małą kasę!
    • anjolka77 Re: Egipt. 23.06.11, 22:19
      A jak byliście w Egipcie to z jakimi biurami jeździliście na wycieczki fakultatywne? Ja z tym biurem co byłam bo mieli najtaniej i nawet nie myślałam o jakiś miejscowych organizatorach. Bezpiecznie się czułam ze swoimi rezydentami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka