09.06.11, 09:03
Witam,
Zauważyłam, że niewiele osób wypowiada się na temat Taby. Czytałam trochę i już wiem, że jest to idealne miejsce do odpoczynku, bo poza wspaniałymi urokami plaż i krajobrazów nie ma tam nic. Wybieram się do hotelu Movenpick. Czy ktoś może już tam był? Jak wygląda zejście do morza? Czy jest w pobliżu jakiś sklep, apteka czy choć niewielkie straganiki z pamiątkami? Czy ktoś może podsunąć pomysł na zobaczenie odrobiny Izraela niedużym kosztem (czy najlepiej wycieczka zorganizowana?).
Zastanawia mnie też bezpieczeństwo tych terenów (sama Taba i Izrael). Chętnie dowiem się wszystkiego na ten temat i będę wdzięczna za każdą wskazówkę i dobrą radę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wielkiczlowiek Re: Taba 10.06.11, 11:05
      bylismy w polowie maja w Tabie Hights, czyli troche inne miejsce niz sie wybierasz, ale tez Taba :) nie mam pojecia jak wyglada zejscie do morza w Movenpick - jak wspomnialem bylismy troszke dalej... w kazdym razie ogolnie jest spokojnie i bezpiecznie. w najblizszej okolicy kilka miejscowych sklepikow - bardzo mini centrum handlowe :), ale i tak chyba najwieksze skupisko sklepow w calej Tabie. Izrael - polecam! bylismy na wycieczce w Jerozolimie (oczywiscie jedz z miejscowym biurem - u rezydentow placisz drozej za to samo. ale o tym juz byla mowa wiele razy...). szkoda, ze granicy z Izraelem nie mozna sobie przejsc zwyczajnie jak np w Europie (nam z wycieczka zajelo to 2 godziny, a i tak podobno bylo to w tempie expresowym jak na miejscowe zwyczaje... :) ) no ale z drugiej strony, to ze wzgledu na sytuacje polityczna, trudno sie im dziwic... milego pobytu!
    • ku-sy Re: Taba 10.06.11, 20:06
      Witam.
      Z Movenpick'u wróciliśmy w poniedziałek.
      Tak jak piszesz jest to idealne miejsce do odpoczynku bo poza hotelem praktycznie nic nie ma.
      Praktycznie bo po wyjsciu z hotelu i kierowaniu się w lewo na uboczu jest kilka straganików ale wyboru na nich dużego nie ma, jest tez jakis spozywczak.
      Apteka jest w hotelu obok miejsca gdzie odbywaja sie nocne animacje.
      Zejscie do morza jest dosc lagodne ale dosc wczesnie zaczyna sie juz gleboko, potrzebne sa buciki.
      Po obu bokach plazy sa tam jakies skalki w ktorych plywaja jakies rybki ale szalu nie ma, mozna wyplynac na snurki po pobliskich rafach lub na wyjazd do Dahab.
      W kwesti bezpieczenstwa to bloga cisza i spokoj.
      Na wyjazd do Izraela mialem sie udac z ktoryms z biur z Sharmu, w jednym wyjazd kosztowal 88$ w drugim 95$+obiad jak sie nie myle, ale zdecydowalem sie wziasc wycieczke od rezydenta z innego Polskiego biura niz bylem, koszt 102$ bez obiadu.
      Obiad w lokalu do ktorego zawiozla nas Polska przewodniczka kosztowal okolo 13$.
      Najpierw byla kapiel w morzu martwym, pozniej Jerozolima, zwiedzanie bylo w spokojnym tepie, Gora Oliwna, Sciana Placzu, Droga Krzyzowa od 5 stacji, Bazylika Grobu Pańskiego z Grobem i Golgota.
      Pozniej wyjazd do Betlejem, wizyta w sklepie z pamiatkami i spacerkiem do Bazyliki Narodzenia Chrystusa, na koniec obiad i powrot do Egiptu.
      Wyjazd z hotelu o 2, przekroczenie granicy w godzinke z powrotem graniec przeszedlem chyba w 15 minut ( pustki na przejsciu ), poniewaz przed przejsciem od strony Izraelskiej przewodzniczka powiedziala co by troche poczekac pomiedzy punktami kontrolnymi Izrael/Egipt poniewaz autobus od strony Egipskiej przyjedzie z pol godzinnym opoznieniem a ze mi autobus nie byl potrzebny gdyz od przesjacia do hotelu jest piec minut to postanowilem pokonac punkty kontrolne sam.
      I spokojnie przemknelem granice sam w hotelu bylem przed 19
      Troche sie rozpisalem ale mysle ze troche Ci pomoglem.
      Pozdrawiam i Zycze Udanego Wypoczyku.
      Juz by sie chcialo wrocic ale to dopiero na jesieni :)))
    • terris Re: Taba 12.06.11, 09:24
      A podpowiesz z jakiego biura wykupiłeś wycieczkę do Jerozolimy?
      Ja wybieram się do Movenpick już za tydzień, - dzięki za informacje :)
      • ku-sy Re: Taba 12.06.11, 12:24
        Sun&Fun, zapomniałem dodać że w drodze powrotnej na lotnisko na jednym z puktów kontrolnych trzeba zapłacić 75F ( około 13$ ) Egipskich za to że opuszczało się Egipt.
        Nie wiem czy w innych biurach jest to wliczone w całkowity koszt czy też trzeba oddzielnie płacić.
        • terris Re: Taba 12.06.11, 15:42
          Dzękuje za odpowiedź i jeszcze tylko jedno pytanko czy faktycznie przy Movenpicku są problemy z wolnym leżakiem przy plaży i trzeba raniutko rezerwować bo nie ukrywam wolałabym posnurkować niż moczyć się w basenie
          • liliansob Re: Taba 12.06.11, 16:42
            Terris napisz coś proszę po powrocie. Ja dopiero we wrześniu do el wekala. Udanego wypoczynku, aż zazdroszczę
            • karolinqua Re: Taba 24.07.11, 22:03
              Hej, ja jadę w październiku do El Wekali. Napisz mi proszę, jak było :)
          • ku-sy Re: Taba 12.06.11, 16:50
            Może przy 100% obłożeniu hotelu i tak jest, jak my byliśmy to akurat było ono w granicach 50%.
            Lubiliśmy sobie dłużej pospać :), póżne sniadanko i na plaży bywaliśmy zazwyczaj między 10 a 11 i mozna było sobie spokojnie wybierać leżaki, przy basenach to samo , zwłaszcza przy basenie który mieści się na uboczu ( taki cichy basen, bez muzyki ) po lewej stronie idąc w kierunku plaży tam to wogóle pustki, zazwyczaj od 4 w porywach do 8 osób.
            Trochę więcej osób było w piątek i sobotę.
            • terris Re: Taba 12.06.11, 17:49
              w sumie jedziemy przed początkiem wakacji a tam raczej z dziećmi wyjazdy polecają to może też tłumu jeszcze nie będzie chyba że z innych krajów - oczywiście zdam relację jak było ;)
          • lelex Re: Taba 25.07.11, 13:11
            Ja nie sądzę, bo tylu pustych leżaków, co w Moevenpicku, to chyba nigdzie nie widziałem. Na snorkeling koniecznie odwiedź rafki sąsiedniego Hiltona - tam można pooglądać żyjątka z baaaaardzo bliska.
            Na zakupy też lepiej udaj się do butików przy Hiltonie, bo te straganiki pod Moevenpickiem są dość żałosne. W aptekach się targuj, bo startują z marży 1000 % albo więcej. Ale wiele i tak nie stargujesz i zapłacisz kilkakrotnioe więcej niż np. w Sharm :-(
        • lelex Re: Taba 25.07.11, 13:00
          Jednak te 75 € powinni byli wam byli odliczyć od ceny wycieczki do Jerozolimy (jak również opłatę wyjazdową z Izraela, jeżeli płaciliście ją już wcześniej - np. przy okazji wypadu do Ejlatu). Bez tych opłat cała wycieczka kosztowała nas 50 € rok temu.
    • desperato Re: Taba 14.06.11, 11:24
      2-lata temu byłem w hotelu obok - Hilton Resort. Jednak czasami chodziłem na spacery po sąsiedzku do Mövenpick a także po to, aby popływać z ich plaży. Generalnie spory ośrodek, z dłuuuugą plażą, lekko żwirowatą na podejściu do leżaków. Samych miejsc leżakowych od groma, więc z miejscem nie powinno być problemu, aczkolwiek te lepsze będą zapewne wcześniej zajęte. Fajne warunki do pływania - łagodne zejście do morza + pojedyncze rafy w formie wysepek. Generalnie - każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno dzieci (łagodne zejście) jak i dorośli -snorkeling. Sklepy są w pobliżu - tuż po wyjściu z ośrodka. Mam kilka fotek z plaży - może uda mi się je tu zamieścić. My też byliśmy w Izraelu, w tym zaliczyliśmy szczęśliwie ) Betlejem. Wjazd do Betelejem zależny jest od aktualnie panującej sytuacji politycznej. Wykupienie więc w ramach wycieczki jego zwiedzania nie oznacza automatycznie tego, że w dniu wycieczki możliwy będzie tam wjazd. Tak czy siak zaraz po minięciu muru następuje przesiadka do podstawionych autobusów lokalnych. Jeżeli chodzi o Morze Martwe to my zatrzymaliśmy się w drodze powrotnej - zaliczyliśmy kąpiel - niesamowite wrażenie (pływanie ala "pączek") ... a pod stopami kulki solne. Samo miejsce zatrzymania - okazało się cywilzowanym kompleksem (prysznice, obok toalety, sklepy). Bezpieczeństwo ? W 2004r.- chyba w październiku- był zamach na hotel Hilton, gdzie zginęło sporo osób (podstawiony jeep na parking wypełniony materiałem wybuchowym). Nie wiem jak w Mövenpick, ale w Hiltonie panują od tego czasu obostrzone środki ostrożności - jak na lotnisku. Po przyjeździe bagaż jest prześwietlany na taśmie. Druga kontrola jest tuż przy wejściu do hotelu (bramka). Po raz pierwszy natomiast spotkałem się z dozowaniem na ręce środka dezynekującego przed wejściem na teren restauracji - taki wymóg higieniczny. Izrael jest taki bardziej europejski, i chętnie bym tam jeszcze pojechał. O bezpieczeństwo bym się nie obawiał. Aha, i jeszcze jedno. Przejście graniczne (nawiasem widoczne z okien naszego hotelu - jakieś 300m) w Tabie przekracza się w obie strony pieszo, a izraelczycy mogą nawet kierować na osobistą. Testują też wybiórczo paszporty (ich okładki) pod kątem ew. przemytu narkotyków .... Odnośnie lotniska. Lepiej byłoby lądować w Tabie, a nie zawsze jest to możliwe. W naszym przypadku (pierwotnie miała być Taba) mieliśmy lądowanie w Sharm El Shaik i 3,5 godziny jazdy do hotelu.

---------
      • terris Re: Taba 14.06.11, 11:45
        A z jakim biurem jechałeś do Jerozolimy?
        • desperato Re: Taba 14.06.11, 12:13
          TRIADA
          ---------
      • ku-sy Re: Taba 14.06.11, 18:27
        W Jerozolimie i Betlejem też byłem 2 lata temu z Triadą ( objazdówka 7 dni ), i teraz i wtedy żadne przesiadki za murem w jakieś ichniejsze autobusy nie miały miejsca, jedyna przesiadka to była na przejściu granicznym, zmienia się autobus z Egipskiego na Izraelski.
        Teraz lądowaliśmy w Tabie - z nazwy bo lotnisko jest na pustkowiu - jakieś 30 minut jazdy pomiędzy górami do hotelu.
        • desperato Re: Taba 15.06.11, 09:21
          zmiana autobusów wynikała z tego, że to były autobusy izraelskie, a te nie mają pozwolenia wjazdu na tamten teren. Ty jechałeś prawdopodobnie autobusem egipskim. My - jak pisałem wcześniej - przekraczaliśmy granicę pieszo i wsiadaliśmy po jej przekroczeniu do autobusów izraelskich.

-----------
          desperato
          • ku-sy Re: Taba 15.06.11, 18:53
            My też przekraczalismy granice pieszo i pózniej wsiadalismy do autobusów Izraelskich, no chyba że przewodniczka/przewodnik nas oszukali :(
            • desperato Re: Taba 16.06.11, 08:00
              ku-sy napisał:

> My też przekraczalismy granice pieszo i pózniej wsiadalismy do autobusów Izrael
              > skich, no chyba że przewodniczka/przewodnik nas oszukali :(

nie ma sensu się licytować. Było, jak było. W tamtym regionie dziś jest tak a jutro inaczej. Często też wiele zależy od tzw. "widzimisię". Chodzi o to, że jak dotychczas mam dobre odczucia z wycieczek organizowanych przez Triadę. Może nie są błyskotliwi, ale też nie dołują. Trzymają dobry średni poziom. I jeszcze jedno. Jechaliśmy przez Izrael b.wcześnie rano, więc mieli okazję podziwiać przepiękny wschód słońca pojawiającego się zza pasma gór Morza Martwego. Do tego należy jeszcze dodać moment przejazdu przez najniższy punkt p.p.m. (poniżej poziomu morza -420m) i wrażenia były spotęgowane. Po drodze jeszcze widzieliśmy fabrykę VW (mają dzierżawę na 99 lat - ponoć to wtopa ówczesnego rządu izraleskiego) oświetloną jak miasto Las Vegas - eksplorującą i niszczącą zarazem Morze Martwe - widać to wyraźnie po opadającym poziomie (1 metr rocznie !) i kraterach. Niestety. A to wszystko pięknie opowiedziane przez izraelskiego przewodnika (oczywiście po polsku) zarówno w autobusie jak i na miejscu. Tak więc Triada całkiem ok.

---------
    • firenze3 Re: Taba 25.06.11, 15:04
      Na przełomie lipca i sierpnia (wiem, że to najgorszy okres, ale tak niestety dostałam urlop) wybieram się z przyjaciółmi do Taby. Wybrałyśmy Alfa Star - czytałam też na forum wypowiedzi o nich i jakoś średnio wyjazd z nimi widzę, ale ich oferta jeśli chodzi o termin najbardziej mi odpowiada... i jedziemy do Hiltona. Jeżeli ktoś z Was w ostatnim czasie w nim był to byłabym wdzięczna za inf odnośnie zwyczajów panujących w hotelu, plaży, leżaków, czy trzeba punkt 6 lecieć i te najlepsze zajmować, o jedzeniu, pokojach itd.
      Czy byliście też może na wycieczce w Kairze? Chcemy jechać chociaż kawałek piramidy zobaczyć, hehehehe... skoro będziemy w Egipcie, ile czasu zajmuje dojazd Kairu?
      I ostatnie pytanie, lepiej kupić wycieczkę od rezydenta czy też z jakiegoś lokalnego biura podróży? Tak robiłam w poprzednim roku w Turcji, te same standardy co u mojego biura a taniej, i jestem ciekawa jak to wygląda w Egipcie.
      Będę wdzięczna za wszystkie informacje.
      Pozdrowienia :)
      Ania
      • kkk Re: Taba 25.06.11, 16:10
        Hhmm, nie bede pytała dlaczego Alfastar bo juz wybraliście. Jedziecie na tydzien czy dwa? Jeśli jestescie 1 raz w Egipcie to wg mnie Taba to również niezbyt szczęśliwy wybór - daleko do kairu, jesli koniecznie chcecie zwiedzić piramidy. Ja bym sobie darowała - całodniowa podróz, chwila przy piramidach...:/ Proponuję raczej Izrael (jerozolima, Betlejem) lub Jordanie (Petra...) bo z tego regionu najlepiej zwiedzac własnie to. Ewentualnie Góra Mojżesza i Klasztor sw.Katarzyny na Plw. Synaj ;) - oczywiście z lokalnych biur - Wilkopolska, e sharm itd
        Hilton ni ejest złym hotelem, ale o wiele lepsze opinie ma w Tabie - Sofitel, Marriot czy Intrercontinental, ew. Movenpick czy Swiss in Dream (dobre ceny).
        • kkk Re: Taba 25.06.11, 16:14
          koniecznie weźcie maski, rafy w Tabie są przepiękneee, nastawcie się na spokojniejszy wypoczynek, spokój i relaks, w Tabie nie ma życia nocnego, targowisk i tego typu 'atrakcji' ;) dla mnie akurat to są zalety, nie wady :)
          Ale z tego też powodu uważam, że Taba jest dla tych, którzy byli już w Egipcie (Sharm, Hurgada) i chcą czegoś innego, spokojniejszego.
        • firenze3 Re: Taba 25.06.11, 18:24
          Konkretnie to jeszcze nie wybralismy, gdyz czekamy na jakies lasty, ale kolezanka pracujaca w biurze podrozy nad tym czuwa. Wybralismy Alfa Star, bo wylot jest planowany na 30lipca, a my urlopy mamy w niach 30.07-14.08 wiec chcemy cos w tym terminie znalesc, a mowiac szczerze spr po innych biurach i nie ma ciekawych ofert. Dlatego jezeli masz jakies sugestie co do biura to poprosze o podpowiedz, ale interesuje nas Taba. W Sharm bylam tydzien i tez jechaclismy stamtad do Kairu i wcale przy piramidach chwili nie bylismy tylko dluzej :P Jesli chodzi o Jerozolime i Petre, oraz gore Mojzesza to owszem sa na liscie. Dzieki za wskazowke o maskach.
          Czekam na jakies wiesci odnosnie biura podrozy, ostatnim razem tez z Alfa bylam dlatego teraz wybor padl na to samo biuro podrozy...
          Ania
          • firenze3 Re: Taba 25.06.11, 18:40
            No i zapomnialam dodac, ze pracujemy z ludzmi na codzien i chcemy odpoczac, dlatego tez spokoj Taby, bedzie dla nas najlepszy :) i tak samo jak Ty, brak zycia nocnego, szalonych tlumow itd uwazam za zalete :) rok temu bylam z Turcji, pelno dyskotek, targowisk, tlumy ludzi na plazy, wiecznie zejete lezaki wiec musielismy chodzi na plaze albo platna albo na brudny piach... powiedialam nigdy wiecej, a z rybkami chetnie ponurkuje :)))
          • desperato Re: Taba 25.07.11, 12:31
            byłem w Hiltonie w 2009 r., ale pamiętam ze dobre miejsca na plaży zajmowałem dość wcześnie rano (te bliżej Mövenpicka). Dużo było arabów (liczne rodziny). Jest z tym związany pewien dyskomfort. Obawiam się że w tych kryzysowych gospodarczo czasach będzie takich rodzin (hałasujących) jeszcze więcej. W Petrze też byłem, w dodatku w samo południe. I takiego wariantu nie polecam, raczej dla wytrwałych (ukrop). Petra jest fajna, ale nie o tej godzinie. Parę km pieszo w tą i z powrotem (6-7km) i człowiek ma dość. Fajnie byłoby ją zwiedzić wieczorem, kiedy skały nabierają barw. I wtedy nie jest tak "piekielnie" gorąco. Nie wiem też jaka jest tam akt. sytuacja polityczna (?). Rafa w Hiltonie jest lepsza niż w Mövenpick (zwłaszcza w kierunku pomostu i dalej).

Też uważam Kair z Taby za kiepski pomysł. Wspomnianie 2 kierunki (Izrael+Palestyna) i Jordania. OK.

Moim zdaniem nie ma powodów obawiać się ALfy. Triada, czy Alfa to dla mnie ten sam poziom. Średni, ale pewny.

----------
            • karolinqua Re: Taba 26.07.11, 15:55
              Średni, jak średni, ale jak rezerwowałam wycieczkę nikt inny nie organizował do Taby wycieczek tylko same Sharmy i Hurgady. Wielkie dzięki za info. Madzieję, ze od Twojego pobytu jest lepiej ;) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka