Dodaj do ulubionych

Lamaya czy Brayka

28.06.11, 10:37
Pomóżcie mi się proszę zdecydować. Chciałbym wybrać się do Marsa Alam, po przejrzeniu Internetu, zawęziłem listę hoteli do tych dwóch. Jednak dalej ani rusz i nie mogę podjąć decyzji, potrzeba mi jakiegoś impulsu :)
Chciałbym spędzić tydzień w ciszy i spokoju z daleka od "rozrywek", ponurkować z ABC i odpocząć. Zależy mi żeby nie było problemu z leżakiem na plaży, może być na końcu plaży w jakimś cichym miejscu :) najlepiej z daleka od muzyki i animacji.
Moja lepsza połowa nie pływa, więc przydałoby się łagodne wejście do morza, z możliwością zobaczenia choć kilku rybek i kawałka rafy. Ewentualnie miejsce przy hotelu, gdzie moglibyśmy wypożyczyć kamizelkę asekuracyjną.
Przydałoby się również smaczne i urozmaicone jedzenie, szczególnie ryby i owoce morza. Nie jestem ortodoksyjnym fanem schabowego, lubię arabską kuchnię i fajny byłby duży wybór takich potraw. Nie pijam mocnych alkoholi, ale chętnie napiję się piwa z butelki lub szklanki - nienawidzę plastiku!

Podsumowując:
1. brak problemów z leżakami na plaży.
2. łagodne wejście do morza.
3. smaczne i urozmaicone jedzenie (ryby i owoce morza)
4. piwo w szkle!

Nie są to chyba bardzo wygórowane wymagania :) Iberotel Lamaya czy Brayka Bay? Pomożecie?

pzdr

t.
Obserwuj wątek
    • delik-went Re: Lamaya czy Brayka 28.06.11, 17:35
      Miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się na Lamaya. Wylatujemy w sierpniu. Nie mogę ci podpowiedzieć wiele gdyż sam nie byłem w żadnym z tych hoteli. Jedyne co wiem to od siostry która była w Brayka.

Brayka ma łagodne zejście do wody z rafą z obu stron zatoki. Lamaya niestety zejście z pomostu. Bezpośrednio przy hotelu jest mur zabezpieczający rafę i uniemożliwiający wejście do wody. Jeśli się chce wejść do wody bezpośrednio z plaży, trzeba przespacerować się do sąsiedniego hotelu też Iberotela.
      Położenie obu hoteli zapewnia spokój i wypoczynek. Nam też na tym zależało.
      Brayka w 2009 roku podawała napoje w plastyku. Iberotel w szkle (podobno).
      Jedzenie w Brayka wg siostry świetne. Lamaya nie wiem. Liczę na wysoki standard Iberotela.

Wg. Holidaycheck w Lamaya nie ma problemów z leżakami w sezonie. Powierzchnia i liczba miejsc hotelowych w Brayka zdecydowanie większa. Może się to wiązać z większym gwarem np. podczas posiłków

Jeśli coś się nie zgadza to proszę tambylców poprawić.

Wybierając Lamaya my kierowaliśmy się również bliskością Aquaparku dla naszych dzieciaków
      • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 28.06.11, 17:43
        Obecnie Brayka w obszarze basenowo-plazowym nadal serwuje najpoje w plastiku lub takich papierowych jednorazówkach coca-coli - ze względów bezpieczeństwa, jak twierdzą. Szklane naczynia (szklanki, kieliszki, filiżanki) są w restauracji głównej i w Tiffany's, a pifffko mozna nalac sobie samodzielnie ;-) Mają Sakkarę z beczki.
    • tomolek Re: Lamaya czy Brayka 28.06.11, 18:04
      Dzięki za podpowiedzi!
      Do zejścia do morza możemy się przejść, aquapark nas nie interesuje jedziemy bez potworów :)
      Piwo w plastiku, brrrr :(
      Dalej się nie zdecydowałem, ktoś jeszcze coś poradzi?
      Jakieś wrażenia z Lamaya?
      • delik-went Re: Lamaya czy Brayka 28.06.11, 20:47
        Na wrażenia z Lamaya możesz się nie doczekać na tym forum. Przeglądnąłem wszystkie tematy na temat tego hotelu i nic ciekawego. Założyłem również nową dyskusję i zero odpowiedzi. Jedyne co pozostaje to Holidaycheck, Trivago, Traveligo itp.
    • walet Re: Lamaya czy Brayka 29.06.11, 07:47
      Byłem w obu.
      Jedz do Brayki bo spokojniej i rafa łatwiej dostępna;
      zona bezpiecznie wejdzie do wody na odległość dla niej komfortową .
      Na piwo ze szkła przejdziesz się do baru basenowego .
      Powodzenia.
    • tomolek Re: Lamaya czy Brayka 29.06.11, 09:30
      Powoli skłaniam się ku Brayce, potrzebuję jeszcze jednego małego impulsu, żeby się zdecydować...

;)
      • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 29.06.11, 10:11
        Na 200% na plaży, tam gdzie pobiera się ręczniki mozna wypożyczyć kamizelkę, jeśli ktoś czuje się słabosilnie w wodzie ;-)
        • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 29.06.11, 10:11
          To było o Brayce :)
        • tomolek Re: Lamaya czy Brayka 29.06.11, 10:50
          Kamizelka oczywiście dla małżonki ;)
    • ali76 Re: Lamaya czy Brayka 30.06.11, 21:45
      Bylismy z mężem w tym roku w styczniu w Brayce i bylam rozczarowana. Hotel rozreklamowany a w zeszłym roku byliśmy w dużo tańszym Pense Azur też w Marsa i był dużo dużo lepszy .
      Też chcieliśmy spokoju , ciszy, piaszczystej plaży i z dala od hałasu.
      Ale
      - nie ma przekąsek na plaży tylko jeden bar z napojami , drugi obok basenu
      Przekąski były podawane w głównym budynku i to tylko kruche ciasteczka . Zero owoców, frytek, hamburgerów. Na dodatek od plaży to dość kawałek i trzeba iść po schodach na samą górę,, masakra
      Jedzenie bardzo smaczne, ale tylko jedna restauracja , W Pensee Azur np, jest restauracja na plaży , wieczorem w romantycznym nastroju można zjeść kuchnie włoską
      W Brayce niestety nie.
      W Pensee np, od razu jest rafa i przy wejściu do wody do kostek pływają kolorowe ryby , dzieciaczki moje byly zachwycone, W Brayce te same dopiero po przepłynięciu sporego kawałka , gdzie ja osobiście jako kobieta umęczyłam się dosyć i bałam sie ze nie wróce do brzegu.
      Jest to jeden z niewielu hoteli do których niestety nie wróce.
      Iberotel jest super siecią , niestety nie byłam w Lamaya ale ludzie którzy z nami wracali go chwalili. Super zadowoloeni byli równiez z hoteli Soly Mar Abu Dabab, widzieli żółwie które tam podobno sobie spacerują oraz Sentido widać że dość luksusowy .
      Zobacz sobie może oferty i opinie jeszcze tych pozostałych. Brayka jak dla mnie nie zasługuje na pieniądze które kosztuje , pozdraiwam
      • delik-went Re: Lamaya czy Brayka 30.06.11, 22:55
        O jak się cieszę że nie wybrałem Brayka. Myślę jednak że ali76 włożyłaś kij w mrowisko.
      • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 01.07.11, 10:01
        W Brayce są obecnie przekąski w Da Mario oraz w Tiffany's. Jak wracałam codziennie z bazy po porze lunchu nie było najmniejszego problemu żeby wrzucić coś na ząb przed kolacja (na którą chodziłyśmy dopiero po 20, ze względu na zabiegi w SPA ;-)).

Do przejścia w zatoce (w wodzie o głębokości po kolana, nie wiem po ch... płynąć) do rafy południowej od brzegu jest może ze 100 m, na płn mozna wejść z brzegu od razu tak, że rafa zaczyna się od razu i wystarczy sie połozyć z maską i fajka żeby podziwiać krajobraz podwodny, trzeba tylko wejśc bezpośrednio przy bojkach, miejsce jest wyraxnie oznakowane.

Moja matka (jako i ja zresztą), też jest kobietą (do tego 60-letnią i dosyc schorowaną), tyle, że ma przyzwoitą kondycję i jakoś cały dzień spędzała pływając po zatoce, niespecjalnie się umęczając. Mnie (fakt dobrze pływam i dbam o kondycję), do wylotu zatoki spokojną żabką z maską, bez płetw prrzepłynięcie zajmowało kwadrans, w obie strony ok. pół godziny- 40 min, jeśli przez otwarty wylot zatoki przepływałam z jednej rafy na drugą. Czysty relaks, zupełni8e nie wiem jak mozna się "umęczyć" pprzy tak niedużych odległosciach jakie sa w tej zatoce. Ja rozumiem zmęczyć się płynąc przy sporej fali w poprzek Abu Dabbab z jednej rafy na drugą (przy spokojnym morzu to też czysta przyjemność), ale w Brayce????

Więc sorry, ale twój ewidentny brak kondycji, to jest pitolenie, które niewiele ma wspólnego z hotelem i jego rzeczywistym obrazem.

A po schodach Ali byś nie biegała, gdybyś nie posępiła na dopłatę np. do Royal lub Laguna Inn. Zresztą przy tych temperaturach i odległościach jakie są w Brayce narzekanie na te kilka stopni do Mountain Inn jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Codziennie z mamą po moim powrocie zasuwałyśmy np. na kliff na ławeczki i jakoś żyjemy pomimo "zapychania pod górkę".

Chyba że 76 to nie Twoj rocznik a wiek....

W Brayce też można zjeść kolację na plazy. W rybnej, za niewielką dopłatą.

W Bayce regularnie codziennie są zółwie i wiele innych stworow.
        • ali76 Re: Lamaya czy Brayka 01.07.11, 19:28
          Miriam,
          Może dla Cibie pitole ale to moja ocena i takiej samej tu poszukuje jeśli szukam odpowiedzi na swoje własne dotyczace różnych hoteli
          Gdyby ktoś napisał mi o schodach do recepcji, do baru na górze to z dwójką małych dzieci i wózkiem odrzuciłabym hotel od razu.
          Schody wymieniłam do co wchodzenia do baru , recepcji itp ... I jak się jedzie samemu bądź z mamą to jest inna sprawa niż z dwójka dzieci
          Zauważ ze osoba zainteresowana zaznaczyła ze chce odpocząć na plazy , leżeć i mieć wszystko pod nosem . Wiec wtedy sa inne lepsze hotele niż Brayka
          A zjedzenie za dopłata ? Pokój za dopłatą ? To po jaką holere wybrać 5 * hotel w ALL i płacić za coś co gdzie indziej jest w cenie .
          Leże na plaży z dziećmi i muszę się zbierać zeby iść po ciasteczko , gdzie w innych hotelech są przekąski na plaży czy basnie , Dla mnie to dość istnotne i warte uwagi .
          Ale może jak ciebie mamusia prosiła o pączusia to biegłaś bądź biegłeś .. jasne że można :)
          co do pływania - na kondycje nie nażekam ale jakbyś przeczytał ( - a ) znowu zapytanie zainteresowanego ... eh,,, napisałam , ze w innych hotelach w Marsa są blisko , moje dzieci stojąc po kostki oglądały , W Brayce nie opowiadaj że jest tak cudnie, chyba ze jesteś przedstawicielem biura i boli cie ze jeden z najdroższych hoteli jest przeze mnie skrytykowany
          • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 02.07.11, 22:20
            Moja matka ma nogi i sama sobie chodziła po wszystko, co chciała. No, może poza drinkami "pod sziszę" wieczorem, bo miło ją było wyręczyć. i nie naRZeka w odróżnieniu od Ciebie. W Brayce też jest masa rybek na płyciźnie. Ostatnio moja matka jak dziecko cieszyła się z podziwiania np. skrzydlicy i płaszczek, które jej pokazałam. Stojąc może pół łydki w wodzie.

Może i są lepsze hotele, ale akurat w Marsa - niekoniecznie. Pokój za dopłatą? Nie - za odpowiednio wyższą cenę określony typ pokoju. Podobnie jak w tym hotelu domki rodzinne, czy junior suity. Dostępne także "z ulicy" - właśnie sobie potwierdziłam bezpośrednio w rezerwacjach w Brayce bo zamierzam jesienią wyskoczyć na tydzień, jeśli po wyborach będzie spokojnie.- 120 EUR za pokój w Lagunie albo Royalu. Biorąc pod uwagę zwykłe stawki biur i koszty przelotów, to cena jaką zapłaciłyśmy zgadzałaby się (swoja drogą z Niemiec jest prawie dwukrotnie wyższa). Na stronie hotelu jest plan, trzeba było się przed rezerwacją zorientować czego się oczekuje. Proste. A nie potem narzekać, że daleko i pod górkę.

Osoba zainteresowana doskonale wypocznie na plaży (nota bene, na plażę w ostatecznie wybranym Dreamsie trzeba zapychać znacznie dalej niż w Brayce i naprawdę mocno pod górę, po schodach albo szutrem...). W Brayce JEST naprawdę dobrze. W porównaniu z kilkoma innymi hotelami w tym rejonie. Mam porównanie, bo jeżdżę do Marsa 3 sezon i to nie raz do roku. Akurat cena Brayki np 2 tyg. temu była identyczna np z Solymarem, którego oceniam znacznie niżej. Zaś Iberotele są po prostu nowsze, ale za to koszmarnie daleko od mojej bazy nurkowej.

Jakbyś moja panno ciut dłużej i wnikliwiej czytała forum, to wiedziałbyś dobrze że nie mam nic wspólnego z biurami podroży (może z wyjątkiem tego, że czasem z nimi jeżdżę, np. do Egiptu, a i to nie zawsze. Na własną rękę jest zdecydowanie więcej zabawy).
            • ali76 Re: Lamaya czy Brayka 02.07.11, 23:54
              Oj Miriam, ale się mnie uczepiłaś. Ja nie narzekam i wbrew pewnym minusom spędziliśmy super wakacje. A forum wnikliwie nie czytam, ponieważ wpadam wtedy kiedy sama szukam opinii
              A że przy okazji zauważyłam zapytanie na temat hotelu to się wypowiedziałam i oceniłam.
              To że oceniłam go krytycznie to co z tego ? od razu wyskakujesz niemiło ' pitole ' ,, narzekam itp
              Więcej tolerancji, każdy ma prawo do własnego zdania. W końcu temu służy forum.
              I po raz kolejny podkreślę, że pkt patrzenia rodziców z dziećmi będzie zawsze zupełnie inny niż osób bez dzieci. Wnoszenie wózka z śpiącym dzieckiem na przekąskę może być dla niektórych minusem, podczas gdy pozostali z ogromną ochota wbiegają na górę ...
              Ale chętnie poznam twoje rady i skorzystam z poleconego przez Ciebie hotelu by móc odpocząć poraz kolejny w Egipcie. Region nie ma znaczenia..... więc co proponujesz pitolącej marudzie z dwójką maluchów ? By dzieci miały frajdę a my z mężem mogli choć przez chwile na tyłku odpocząć ? Może być na maila ali76@interia.pl Z góry dziękuję :o)
    • tomolek Re: Lamaya czy Brayka 01.07.11, 19:50
      oj, ale się porobiło...
      ;)
      Dziękuje wszystkim za rady.
      Wybrałem Brayke.
      Niestety, zabrakło miejsc w samolocie :( to już drugi raz nie udało się wybrać do Marsa. Ale do trzech razy sztuka, może za rok lub dwa.
      W końcu jedziemy do Dreams Vacation w Sharmie (choć miał być Hilton Waterfalls, niestety wyparował nagle z oferty Alfy), mam nadzieję, że będzie ok.
      pzdr
      t.
      • ali76 Re: Lamaya czy Brayka 01.07.11, 20:23
        W Dreams Vacation byliśmy z rodzinką 3 lata temu, Super hotelik, bardzo fajny standard, super pokoje . Nie przyczepiłabym się do niczego . Jedzenie, ogród , czyściutko , Chyba od tamtego czasu nic sie nie zmieniło . Wg. mnie dużo lepszy a ma 4*
        Bardzo chętnie bym do niego pojechała ale jedyna rzecz mnie blokuje - plaża a jedziemy z maluchami 2,5 i 5 więc szukam piaszczystej.
        A z jakiego biura lecicie ?
        Mnie już głowa pęka od szukania ,,, chce dobry standard , piaszczystą plaże i fajny plac zabaw czy mini klub. I tak niewiele tu informacji na ten temat niestety. Dużo opinii na temat aquaparków a na nie dzieci jeszcze za małe .
        Życzę udanego wypoczynku !
        • rszalc Re: Do ali76 02.07.11, 08:22
          Jeśli chcesz piaszczystej plaży, to zwróć uwagę na hotel Al. Nabila Grand Makadi miejscowość Makadi Bya. Tyle jeszcze bawiących dzieci na plaży nie widziałem. Myślę że jest to hotel dla Twoich dzieci. Ma również łagodne piaszczyste zejście do morza.
          • ali76 Re: Do ali76 02.07.11, 23:55
            Bardzo dziękuję , chętnie o nim poczytam, pozdrawiam
        • tomolek Re: Lamaya czy Brayka 03.07.11, 11:12
          Lecimy z Alfa Star.
          Tobie również życzę udanych wakacji :)
      • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 02.07.11, 22:03
        Dreams jest fajny. Bardzo ładna rafa w lewo pod klifami (Pinky Wall). Bdb all.
        • banfield Re: Lamaya czy Brayka 02.07.11, 23:27
          Byłem i w Dream V. i w Brayce i stwierdzam ,ze Brayka jest lepsza. Za to W Dremsie lobby bar czynny "up all night". Dobra rzecz dla nocnych Marków :-)
          • miriam_73 Re: Lamaya czy Brayka 03.07.11, 19:58
            Fakt. Prawie ultra all ;-) Z tymże w Dreams Vacation, chyba w Beachu nie mieli takiego luksusu :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka