patka.ben 03.11.11, 12:55 Czy w Kairze znacie lokalne biura podróży z polskim przewodnikiem?(Będę tylko w Kairze) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: fakultety Kair 03.11.11, 13:59 Czy są jakieś biura polskojęzyczne w samym Kairze to nie wiem ale podrzucę sposób w jaki Polacy zwiedzaja Kair po prostu wynajmują Taxi na jakiś czas i gościu ich wszedzie zawiezie -tylko cenę trzeba wytargować wcześniej . Kiedys na forum udało mi się wycisnąc z dwóch nicków tzn irhana i miriam co mozna zwiedzić jeszcze w Kairze oprócz Muzeum Starozytnosci Piramid i Alabastrowego Meczetu -Okazuje sie , że mozna więc trzeba odnaleźć te dwa nicki w wyczukiwarce a było to jakos w wakacje i poczytać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: fakultety Kair 03.11.11, 15:30 Voila: forum.gazeta.pl/forum/w,622,118604285,120136478,Re_Kair.html zdjęcia w linku w podpisie. Szkoda sobie zawracać głowę przewodnikami, uzbrój się w przewodnik książkowy (ja korzystałam z Lonely Planet), plus metro i taksówka. Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: fakultety Kair 03.11.11, 22:08 Do relacji Miriam ciężko coś dodać, no chyba że nową atrakcję turystyczną Plac Tahrir w piątkowe południe ;) A tak serio , nie wiem ile dni będziesz, ale jeśli starczy Ci czasu to odwiedź okolice Kairu: Sakarrę, Dahszur, Memfis. Można wynająć taxi i pojechac tam na cały dzień. Bardzo pomocna przy poruszaniu się jest mapa Kairu, nas kilka razy ratowała jak sympatyczny Pan z taxi znał tylko swój rodzimy język, pokazywanie paluszkiem na mapie gdzie chcemy się dostać zawsze było w 100% skuteczne. Co do przewodników ja lubię polski przewodnik wydawnictwa Bezdroża "Oazy w cieniu Piramid" , lekki, czarno-biały, z wieloma przydatnymi informacjami i mapami. Odpowiedz Link Zgłoś