Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo w Tabie

11.02.12, 13:05
Czy ktoś był ostatnio w Tabie ?. Mam wykupioną wycieczkę do hotelu Sofitel na 14 maja , codziennie czytam Wasze artykuły na forum i nie wiem co o tym myśleć , czy zmienić na inny kierunek , np. Turcja lub Tunezja . Czy może jeszcze poczekać , proszę o radę ............
Obserwuj wątek
    • karolina_pal Re: Bezpieczeństwo w Tabie 11.02.12, 13:57
      nikt z nas nie jest w stanie przewidzieć co się może zdarzyć do 4 maja. Ja lecę do Hurghady 20 kwietnia.. też się przejmuje tymi wszystkimi wpisami na forum, ale już stwierdziłam co ma być to będzie. Jak by miało mi się coś stać to równie dobrze może to stać się w drodze na uczelnie, czy do sklepu.. Mam zamiar lecieć i się znakomicie bawić..
      • alicja.zimnoch Re: Bezpieczeństwo w Tabie 11.02.12, 14:43
        Chyba masz rację , też będę się tego trzymać ......
      • zbyszek_1972 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 27.02.12, 08:28
        Witam serdecznie. Ja też wybieram się ale do Sharm w czerwcu.Podoba mi się Twoje podejście do życia tak Trzymaj.Pozdrawiam i zapraszam do moich relacji z podróży zbyszek-podroze.blogspot.com/
        • alicja.zimnoch Re: Bezpieczeństwo w Tabie 27.02.12, 09:16
          Witam !
          Widzę że,,chodzimy,, tymi samymi drogami , tylko trochę się mijamy . W Egipcie pierwszy raz byłam w 2007 roku w lipcu , następnie w czerwcu 2008 byłam w Tunezji a we wrześniu w Turcji
          zajrzałam do Twojego bloga i stwierdziłam , że kąpaliśmy się nawet w tym samym basenie Kleopatry , a skoro byłeś na basenie to odwiedziłeś również Pammukale , myślę że to jest fajne miejsce . Ja także uwielbiam podróże ...........
          Pozdrawiam !
    • honorata_20 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 11.02.12, 15:23
      Witam tak naprawdę to nie ma co się zbytnio przejmować. Pomyśl sobie co u nas w Polsce się dzieje codziennie a my tu żyjemy i nam nic nie jest. Jak pierwszy raz leciałam do Egiptu nie czytałam tego forum i mimo tego że lecieliśmy tuż po rewolucji było naprawdę spokojnie, teraz lecimy we wrześniu i śledze te forum to czasem się boję jechać tam z całą rodziną, ale gorsze rzeczy mogą się nam stać w PL. A na wszasach będe się dobrze bawiła i nie będę myślała co bybyło gdyby...
      • potwor_z_piccadilly Re: Bezpieczeństwo w Tabie 12.02.12, 22:50
        honorata_20 napisała:

> Witam tak naprawdę to nie ma co się zbytnio przejmować.

Pewnie.
        Nie ma co się łamać. Co najwyżej to Beduini najadą jakiś hotel by dla okupu uprowadzić towarzystwo gdzieś w dalekie zadupia półwyspu Synaj.
    • 45s11 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 13.02.12, 10:24
      Jeśli macie cykor prze wyjazdem do Egiptu /ja lecę 13-go marca/ ,to co mają teraz zrobić ci
      którzy kupili wyjazdy do Grecji ??????? !!!!!!!!!
      Egipt przy Grecji -to jak mówią - PIKUŚ ....... , a ma wkrótce stanąć i walczyć cały kraj !!!!
    • toja47 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 14.02.12, 11:16
      Byłam w Tabie w II połowie stycznia br. Jedż bez obaw. Ciche i spokojne miejsce. Proponuję wyjazd na wycieczkę do Jerozolimy i Betlejem oraz nad Morze Martwe. Z Taby jest bardzo blisko, a więc i w miarę tanio.
      • oksonable Re: Bezpieczeństwo w Tabie 14.02.12, 11:44
        hej. a jaka pogoda była podczas Twojego pobytu?? i w jakim hotelu??
        ja wybieram sie jutro do Movenpick Taba Resort
    • 45s11 Re: do oksonable ...prośba.... 14.02.12, 12:05
      Oksonable ...jak wrócisz z tego MOVENPICKA w Tabie , to napisz jak to aktualnie jest z tak skrajnymi opiniami o pokojach i wyżywieniu .Kiedy wracasz ????
      Swoją drogą zazdroszczę Ci klimatu w Tabie /znacznie mniej wieje jak w Hurghadzie i Sharm/ oraz niesamowitych widoków po drodze z lotniska do hotelu.
      • oksonable Re: do oksonable ...prośba.... 14.02.12, 12:38
        Hola,
        Wylatuje jutro, wracam 22.02. Zdecydowana wiekszosc opinii jest pozytywna.
        Ale jak będzie naprawde, to dowiem się dopiero jutro:) relacje zamieszczę po powrocie albo wyśle Ci na priv.

Wczesniej byłam 2 tyg w Sharm, dokladnie w tym samym terminie, 4 lata temu.

Jakies ciekawe informacje odnośnie Taby i mozliwosci spedzenia czasu poza hotelem??
        Wybieram się na wycieczkę do Jerozolimy, ale chcialabym rowniez odwiedzic wyspę faraona, orientujesz się może jak jest z rejsami tam?? jaki koszt??

Pozdr.

• 45s11 Re: do oksonable ...prośba.... 14.02.12, 16:32
          W Tabie byłem 2 razy i mi odpowiada tamtejszy klimat. Byłem w Jerozolimie i na Wyspie Faraona. Jerozolima koniecznie ,ale tą wysepkę sobie darujcie , bo ładniej wygląda z brzegu
          i rafki słabiutkie.Lepsze są przy Movenpiku- dokładnie 100 m. w lewo przy Hiltonie Nelsonie.
          Byłem obok w Hiltonie , łaziłem po terenie Movenpika ,ale nie zaglądałem do pokojów i re-
          stauracji. Wycieczki oferują w hotelu i na plaży , nie ma u nich gwarancji ubezpieczenia.
          My kupiliśmy u naszego rezydenta ,20 $ drożej ale z ubezpieczeniem.
          • alicja.zimnoch Re: do oksonable ...prośba.... 15.02.12, 08:34
            A czy koś z Was był w hotelu Sofitel , czytałam dobre opinie , myślę że dobrze wybrałam , czekam na opinie.....
            • kkosiak1 Re: do oksonable ...prośba.... 15.02.12, 18:56
              Ja też do Sofitela, nie byłam ale słyszam od znajomych bardzo dobre opinie :)
              • alicja.zimnoch Re: do oksonable ...prośba.... 15.02.12, 20:49
                A kiedy wylatujesz i skąd i z jakiego biura ?
                • kkosiak1 Re: do oksonable ...prośba.... 16.02.12, 17:03
                  A 25 lutego z warszawy i z Afa Star:) A Ty ?
                • kkosiak1 Re: do oksonable ...prośba.... 16.02.12, 17:04
                  Oops, już wiem, że w maju przecież ;)
                  • alicja.zimnoch Re: do oksonable ...prośba.... 16.02.12, 20:59
                    Jak wrócisz to napisz jak było , ja lecę z Itaki . Z Alfastar byłam 5 lat temu w Hurghadzie , biuro jest w porządku . Życzę miłego pobytu i bezpiecznego powrotu ........
                    • kkosiak1 Re: do oksonable ...prośba.... 10.03.12, 12:29
                      Witam, wrócilam :) Było wspaniale. Hotel Sofitel bardzo w porządku, choć mężczyźni troszkę narzekali na monotonne jedzenie. Jeśli o mnie chodzi było OK. Widoki wspaniałe, morze piękne choć zimne o tej porze roku. Pokoje już lekkko nadgryzione zębem czasu ale zawsze czyściutkie i przestronne. Bardzo spokojnie, bezpiecznie, komfortowo i przyjemnie. Obsługa bardzo uprzejma i uczynna i o dziwo (dla mnie, ale ja dopiero 5 raz byłam w Egipcie) kobiety pracujące w głównej restauracji! Bylismy z wypadem w Jerozolimie, Betlejem i nad Morzem Martwym (niezapomniane widoki). Dla rezydenta ogromny minus - nie powiedziano nam, iż w Jerozolimie lat pada śnieg, deszcz, grad i jest zimno. Wiele osób zabrało dzieciaki i nic do ubrania na 10 stopniowa temperaturę. Ale Tabę polecam dla chętnych spokoju i cudownych górzystych krajobrazów.
          • oksonable Re: do oksonable ...prośba.... 26.02.12, 20:31
            Czołem,

powróciłam z Movenpicka. Krotko odniose sie do Twoich pytan odnosnie pokoi oraz wyzywienia.
            Pokoje jak najbardziej zasluguja na pochwale. Duze, przestronne - codziennie dosc dokladnie sprzatane plus wymiana recznikow. Dodatkowo rowniez na pokoj przysluguja 2 butelki wody dziennie co moim zdaniem jest bardzo dobrym rozwiazaniem.

Jeśli chodzi o poziom wyzywienia to z tym troche gorzej: jest co prawda dosc spory wybor dań, sałatek, pieczywa to jednak bardzo duzy minus to brak owocow ( sa jedynie pomarancze i melony). Dania na cieplo monotonne i czesto powtarzajace sie, ale tak jest zazwyczaj w wiekszosci hoteli. Pomimo, iż jestem dość wybredna i wielu rzeczy nie jadam to nigdy nie byłam głodna:)

Plus dla osob wyjezdzajacych z Itaki: mozliwosc 2-krotnego skorzystania z restauracji a'la carte: 1 kolacja w restauracji orientalnej Sheherezada oraz 1 lunch w chinskiej knajpie Chopstick ( nie mozna wymienic na kolacje - probowalam to zrobic). Wyglada to w nastepujacy sposob: starter - salatka, zupa, danie glowne - wybieramy 1 z 2 mozliwych dan, deser- talerzyk z ciastkami. Płatne są tylko napoje.

W razie pytań służe pomocą:)

Pozdrawiam
            • alicja.zimnoch Re: do oksonable ...prośba.... 26.02.12, 20:43
              Witam
              A jak tam z bezpieczeństwem , czy byłaś na jakiejś wycieczce .
              Czy daleko od Twojego hotelu jest Sofitel , czy w pobliżu są jakieś sklepy z pamiątkami , odzieżą biżuterią ? Jakich turystów jest w Tabie najwięcej ?
              • oksonable Re: do oksonable ...prośba.... 26.02.12, 20:56
                Hej,

Obok Movenpick jest Hilton i wlasciwie tylko te 2 hotele są w tej czesci Taby. Ok. 200 metrow od granicy wiec nawet przy wyjsciu do sklepu trzeba sie liczyc z kontrola zawartosci torebki, bagazu.

Byłam na wycieczce w Jerozolimie, organizowanej przez lokalne biuro z Sharm. Zadnych zastrzezen, fakt 3 godziny spedzane na granicy, ale z tym trzeba sie liczyc.

Jest bezpiecznie - ani przez moment nie poczułam zagrozenia:)

Przy Hiltonie kilka sklepów z pamiatkami ( dosc drogo i niechetnie schodza z cen, ze wzgeldu na niewielka konkurencje) oraz jeden market. Wiecej nic nie ma :)
                • remedu Re: do oksonable ...prośba.... 23.08.12, 14:51
                  Witam
                  Wlasnie wybieram sie w tamte rejony (Sofitel) i chce wykupic wycieczke do Jerozolimy.
                  Z jakiego lokalnego biura jechalas? AABA-SHARM? Jakis kontakt?

Pozdrawiam
    • jamado Re: Bezpieczeństwo w Tabie 21.02.12, 13:21
      Jutro lecę do Taby Hotel Sol Y Mar Sea Star Jak wrócę za tydzień to nie omieszkam sie podzielić informacją z pobytu Pozdrawiam,
      • jamado Re: Bezpieczeństwo w Tabie 05.03.12, 15:54
        Wróciłem z Taby 29.02.12 Polecam każdemu :) Cisza i spokój ludzie są bardzo mili i życzliwi. Bez żadnych większych obaw można sie udać w tym kierunku. Na pewno dobra baza wypadowa do Izraela i Jordania. Ja czułem się w Tabie bardzo bezpiecznie ... Pozdrawiam
    • bogurem0909 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 22.02.12, 22:44
      Byłem w Tabie w okresie 1-8 lutego br w Intercontinentalu. Cicho i spokojnie. Sofitel wygląda bardzo dobrze, zresztą w tym rejonie Taba Heighst są tylko dobre hotele.
    • bogurem0909 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 22.02.12, 22:49
      Trochę Paulina zmyślasz, ceny do Petry w Itaki ( i innych biur obecnych w hotelach) to 290 dolarów , a oferta biur z Sharm to 230 dolarów więc skąd ta połowa. Poza tym odkąd zlikwidowano port w Tabie i do Jordani płynie się z Nuweiby wycieczaka jakby straciła sens. W Petrze jest się raptem około 2 godz a wyjazd z hotelu w Tabie około 3.30 i powrót około 22.
    • piotr_jakubowski_1982 Re: Bezpieczeństwo w Tabie 23.02.12, 11:33
      Cześć Alicjo,

Bardzo możliwe iż się w Sofitelu spotkamy. Wyjeżdzam na objazd po Izraelu i Jordanii 3. maja i od 10. mam wypoczynek w Tabie we wspomnianym hotelu.

Co do bezpieczeństwa to nie ma się co przejmować zawczasu. Rok temu byłem na objeździe po Egipcie na początku kwietnia, czyli jako jeden z pierwszych "turnusów" po wznowieniu lotów. Żadnych przykrych zdarzeń, nawet w Kairze. Zamieszki mają raczej podłoże ekonomiczno-polityczne i zysku z zabijania turystów Egipcjanie mieć nie będą. Choć oczywiście ryzyko stania się obiektem zamachu terrostycznego jest większe niż w Polsce.

Ale lepiej nie wybierać sie na mecze egipskiej piłki nożnej ;-)

Pozdrawiam,

Piotr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka