Dodaj do ulubionych

Pytanie o wizę do Izraela

01.03.12, 09:18
Witam. Wybieram się do Sharm i mam w planach wycieczkę do Jerozolimy. Proszę o wyjaśnienie kwestii wizy: mamy z rodziną w paszportach wizy ZEA i słyszałem , że na granicy Izraelskiej może być problem z wjazdem????
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o podpowiedź, czy jechać czy wymieniać paszporty.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: Pytanie o wizę do Izraela 01.03.12, 10:10
      Zapytaj w biurze podróży.
      Wiem tylko, że mając wizę z Izraela do Emiratów cię nie wpuszczą, ale jak odwrotnie, to nie wiem. Oni się bardzo nie lubią.
      Jak jechaliśmy do Jerozolimy, to dwie panie cofnięto z granicy z powodu paszportów, musiały wracać na własny koszt.
      • hayaty Re: Pytanie o wizę do Izraela 01.03.12, 10:45
        Sprawdzę to ale będę wiedziała po południu, około 15
        Jak chcesz to daj e-mail wyślę wiadomość
        • deoand Re: Pytanie o wizę do Izraela 01.03.12, 11:28
          Sprawa wbrew pozorom jest dosc skomplikowana i wymaga niestety decyzji własnej . W 2010 jechałem do Egiptu i Izraela z biurem Alfa Star i miałem pieczątkę wizowa libijską / to co prawda było za Kadafiego /ale w biurze powiedzieli mi , ze mnie nie wpuszczą do Izraela i musze miec nowy paszport . Telefonowałem do Ambasady Izraela w Warszawie i powiedziani mi , że nawet jak mam pieczatke libijska to nie stanowi przeszkody aby wjechać do Izraela . I bądź mądry i pisz wiersze .

W każdym razie ja zmieniłem paszport na wszelki wypadek trwało to nieco ponad 2 tygodnie i wtedy siła rzeczy przeszedłem bezproblemowo . Ktos z forumowizy pisał , że w takim przypadku jak sie miało pieczątkę libijska i pewno na tych samych zasadach pieczątke Emiratów to trzeba było przejść jeszcze rozmowę z agentem Mosadu na granicy ale wpuszczali .

Ja poświęciłem parę złotych i paszport wymieniłem ale to oczywiście indywidualna decyzja każdego !
    • miriam_73 Re: Pytanie o wizę do Izraela 01.03.12, 11:21
      Jeśli macie na to czas, to wymieńcie paszporty. Teoretycznie wiza do ZEA, czy pobyty w innych nielubiących się z Izraelem krajach nie uniemożliwia wjazdu do Eretzu, ale decyzje podejmuje tak naprawdę urzędnik na granicy. Jak trafisz na upierdliwego służbistę (lub służbistkę), to w najlepszym wypadku wypytają drobiazgowo o ten wyjazd i dokładnie skontrolują, w najgorszym - mogą nie wpuścić. To są często młodzi ludzie, którzy bardzo pryncypialnie podchodzą do kwestii bezpieczeństwa i nie sposób wówczas dyskutować.
    • jot.be Re: Pytanie o wizę do Izraela 01.03.12, 12:21
      Ja nie miałem żadnego problemu.
      Spojrzeli , ale nie zadali żadnych pytań.

Pozdr
      • robert2013 Re: Pytanie o wizę do Izraela 01.03.12, 12:40
        Bardzo dziękuję . Też takie informacje miałem- reasumując bezpieczniej wymienić. Podaję e-mail tachograf@poczta.onet.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka