kinimod1 18.04.12, 22:21 Poradźcie czy zabrać do Egiptu Euro czy Dolary Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orija Re: Do Egiptu - Euro czy Dolary 18.04.12, 22:25 dolary, egipcjanie kochają zielone:-) Odpowiedz Link Zgłoś
deimos2009 Dolce i tylko dolce. 18.04.12, 22:41 Zapłacisz nimi za fakultety i dasz napiwki, które są stanie wymienić na swoja walutę ( dolary są w banknocie już od jedynki euro dopiero od piątki a banki nie wymieniają bilonu). Żyj i daj żyć innym Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Dolce i tylko dolce. 18.04.12, 22:46 Dolary...w tej chwili przelicznik 1$=6.02 LE Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 07:59 Jeśli jesteś w posiadaniu euro to tez możesz zabrać. Ja brałam obie waluty. Dolarami płaciłam za fakultety i dawałam napiwki a euro wymieniałam sobie na funty i miałam na zakupy pamiątek czy starteru i zasileń do telefonu. Ale jesli musisz zakupic walute to oczywiście dolary kupuj.. Odpowiedz Link Zgłoś
doiwony12 Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 10:23 tylko dolary .Oni udaja jeleni i euro traktuja tak samo jak dolary.Dla nich to jedna waluta.Nie bierz euro ,chyba że masz juz teraz .jeśli będziesz dopiero kupowac to kup dolary Odpowiedz Link Zgłoś
aska1_cz Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 15:17 to zalezy na co zamierzasz przeznaczyć walute, ja sugeruje zabrać dolary jak i euro, np w Marsa, wszystkie bazy nurkowe podaja ceny w euro, płacąc dolarami bedziesz w plecy gdy zaczną przeliczać wg swoich kursów ;) pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 19:51 Jak dla mnie zdecydowanie dolary a najlepiej dużo jednodolarówek.Ja zamówiłem u znajomej w kantorze to mi zostawiła 150:)szt W sumie myslałem ze po co mi tyle ale wziałem i nawet na miejscu bardzo sie przydał(głównie na napiwki,taxi, drobne zakupy ale tez dla znajomych którym akurat brakowało drobnych.Motyw z braniem przez miejscowych euro za dolary tez moja znajoma przećwiczyła:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 21:22 I dlatego ja euro wymieniam na funty. Jakby nie było przelicznik lepszy niz dolara. Jakies 8 funtów za euro :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 21:36 Jak lepszy jak 1$=6.02 funta jak to ktos pisał powyżej,Ty piszesz ze 1ero to 8 funtów.Nie chce mi sie szukac ale 1 euro to ok 4,20zł a 1$=3,20zł:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 22:00 No 8 funtów za euro.. Wiem przeciez bo zawsze wymieniałam jak byłam Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Dolce i tylko dolce. 19.04.12, 23:58 Według dzisiejszych informacji/ wiarygodnych/ z Egiptu, zdecydowanie dolary... 1$=6.03 LE 1euro= 7.9 LE Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Dolce i tylko dolce. 20.04.12, 00:14 No więc patrząc na dzisiejsze kursy średnie euro i dolara u nas, to wszystko jedno czy euro czy dolary :-) Jeśli kurs euro w Egipcie spadnie poniżej 7,9 , a dolar pozostanie na tym samym poziomie, to zacznie być bardziej opłacalny. Ja osobiście zabieram głównie euro, a dolarów tylko kilka na początek zanim nie dotrę do banku, później wszystko płacę w funtach. Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Dolce i tylko dolce. 20.04.12, 01:34 No rzeczywiście... miałam wrażenie, że euro jest droższe teraz...ale przy obecnej cenie, to dokładnie na jedno wychodzi... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Dolce i tylko dolce. 20.04.12, 08:12 No pewnie macie racje, ze na jedno wychodzi gdy musicie walute zakupic.. Ale jesli np ktos w rodzinie zarabia w euro?? To co wtedy? Za bardzo nie opłaca kupowac sie dolarów? Bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Dolce i tylko dolce. 20.04.12, 10:46 Kasiu jeśli ktos ma taką sytuację, ze posiada juz jeden z rodzajów waluty, to jest to raczej oczywiste i nie ma o czym dyskutować, że zabiera tą walutę, która już posiada. Ja tak samo jak Ty zabieram euro, bo je mam i nie opłaca mi się przewalutowywać tego na dolary, a że stosunek euro do dolara jest podobny u nas jak i w Egipcie, to sprawa jest prosta i oczywista. Natomiast Ci co musza kupować, to tak na prawdę wszystko jedno co kupią, pod warunkiem że będa to wymieniać na funty i w nich wszystko płcić (w tym napiwki). Jeśli ktoś chce kupować w Egipcie płacąc walutą inna niż funt, to zdecydowanie dolar lepszy, bo na euro drobni handlarze lubią oszukiwać :) Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Dolce i tylko dolce. 22.04.12, 01:43 99% turystow Rosji.A oni placa w Dolarach. Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_mama a bankomaty? 20.04.12, 14:47 A co powiecie na wypłatę funtow w bankomacie i, poza posiadaniem oczywiście zróżnicowanej waluty (EURO i dolary), posiadać jeszcze miejscową? Kilka lat temu to się opłacało bardziej niż kupowanie i wymiasna Odpowiedz Link Zgłoś
doiwony12 Re: a bankomaty? 20.04.12, 16:02 Z góry prosze nie gniewajcie się ale placicie dośc spore pieniądze za wycieczke a potem dzielicie włos na czworo pięc groszy w tą dziesiec w tamtą.Suma sumarum przy 1000$ jakies 10 zł różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: a bankomaty? 20.04.12, 22:01 To nie jest kwestia zysku czy straty tylko jak ja uważam bardziej dogodności w płaceniu.czyli co jest bardziej wygodne dolary vs euro Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: a bankomaty? 22.04.12, 01:47 czy dolary czy euro i tak cie oszukaja...Najlepiej w bankomacie.Stoja wszedzie.I placic w ich funtach.!! Odpowiedz Link Zgłoś