Dodaj do ulubionych

Buźka z Marsa :)

24.04.12, 20:10
Nie udało mi się zwalczyć "pociągu" do internetu.
W Solymarze bez zmian, cisza, spokój, nawet Włosi się mocno nie dają we znaki. Sporo rodzi z dziećmi.
W górnym basenie woda lekko podgrzewana, dzisiaj dało sie bez wzdrygnięcia zamoczyć, natomiast morze zimne, woda ciągle się miesza i potrafi po plecach pociągnąć niezłym chłodem. Dzisiaj w płytkiej zatoce (Assalaya) od 22 do 26 stopni, w Abu Dabbab 23-24. Żółwie są, dugong zrobił mi w niedzielę komitet powitalny w Marsa Egla. Pogoda OK, silny wiatr, momentami jeszcze chłodnawo, ale juz raczej długi rękaw tylko dla zmarzluchów. W ub. tygodniu była burza piaskowa. W Brayce działa juz nowa część (jako Royal Brayka).
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Buźka z Marsa :) 24.04.12, 21:50
      oo, dzięki :)
    • zla_kobieta_po_30tce Re: Buźka z Marsa :) 24.04.12, 23:06
      a ja liczę dni do wylotu do Marsa, ponownie wybrałam Brayke, rok temu była oazą ciszy i spokoju :)
      pozdrawiam Panią serdecznie
      p.s. gratuluję albumu
    • porzeczka1 Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 06:55
      miriam - nie strasz mnie tym zimnym morzem... jadę 10 maja do makadi - tam też będzie zimne?? pytam jako laik, dwa lata temu byłam w sharmie jakoś pod koniec maja i woda była ciepła, mam nadzieje, że tym razem też... :)
      • kkk Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 09:02
        miriam--Twoje slowa pisane to miód na moje serce! :)
        Wybieram się na Marsa co prawda za niespełna m-c ale juz sie przygotowuje psychicznie hehe i nastawiam na fajnie spędzony czas, mam nadzieje, ze w licznym towarzystwie rybek i żółwi własnie! :)
        Ja jeżdze do Egiptu w maju własnie - dla mnie to najlepszy m-c - goraco ale nie tak bardzo, tłumów jeszcze nie ma, spokój ...
        chociaz w Sharm w I połowie maja kiedys - było w nocy 29 st.C!! domyślcie sie co było w dzien :)
        w Tabie ciut chłodniej, morze w Akabie chłodniejsze, wieczory wietrzne ale ciepełkoooo i tak
        • kkk Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 09:03
          w maju bedzie coraz goręcej!! poza tym Marsa jest nisko na południu... bedzie gorąc ;)
          • kolpik124 Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 09:15
            250 km między Marsa a Hurghadą nie ma znaczenia jesli chodzi o temperatury. Idąc tym tokiem myslenia najgoręcej powinno być w Kenii na równiku.

Jesli już to szczególnie ekstramalne temperatury panują w okolicach Taby czy izraelskiego Ejlat - brak otwartego morza, obszar osłonięty górami, słabe bryzy.
          • bogusia7012 Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 16:53
            witam , byłam w Marsa Alam w hotelu Resta Reef Resort,,,w marcu, zaliczyliśmy i piękna pogode , i wiatr i delfiny było widać , i rafa cudna, diabli mnie biorą na marudzących klientów, po co w końcu tam sie leci??? odpocząć? opalać się nurkować? , toć w końcu każdy coś dla siebie znajdzie, pozdrawiam tych co sie setnie tam bawili, czy to z Itaki jak my, czy to z Exim-u,Włosi nie przeszkadzali , Czesi też nie , nie rozumiem , to jest ogólne zdanie-złej baletnicy -przeszkadza rąbek spódnicy... i tyle , iiii ,,, wrócimy tam... pozdrawiam tych co byli od 10.03:)
            • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 17:03
              Dziubku, do mnie pijesz? Tak, Włosi mi (czasem) przeszkadzają, jak jest ich np. koło 50% gości, panoszą się wszędzie, a do najcichszych nie należą, eufemistycznie rzecz określając. A wypoczynek polega m. in. na tym, żeby od zgiełku uciec. I wtedy permanentne darcie japy przeszkadza. I bynajmniej nie jest wtedy "rąbkiem" ani marudzeniem. Zwłaszcza że ciężko cokolwiek z tym zrobić. Niemiec czy Czech jak się go poprosi, to potrafi zachowywać się cicho, nie mówiąc już o tym, że nie zdarzyło mi się jeszcze w Egipcie żeby któraś z tych nacji dawała "popalić". Nawet rodaków można skutecznie i grzecznie "spacyfikować" (w większości wypadków). Ale Włochów się nie da.A wypoczynek w otoczeniu permanentnego jazgotu dookoła stanowi dla niektórych istotny dyskomfort. Że tobie to nie przeszkadza? Lucky you.
              • bogusia7012 Re: Buźka z Marsa :) 17.05.12, 19:27
                hahah dziubku... nie , a uchowaj.... mieliśmy to szczęście, że nas , tzn.. rodaków było tak z 50 %, cisza spokuj, nikt nie przeszkadzał,, nawet pepiki czy Włosi, jesteśmy zadowoleni ,jednym słowem , pozdrówka
    • olianaa Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 09:13
      "nawet Włosi się mocno nie dają we znaki.
      > Sporo rodzi z dziećmi."

Takiego tekstu potrzebowałam od rana :-DDDD
      Miriam, nie chwaliłaś się, że na Kongres Położników jedziesz :-D

Miłego pobytu, ja już odliczam pomału czas do wylotu do Brayki.
      • elzsko Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 17:46
        @olianaa
        aż mi 'dusza rośnie' jak czytam takie komentarze :) brawo :)
        to jest super przykład - inteligentnej krytyki ' małej wpadki' autorki
        jak widać można - dowcipnie, inteligentnie, niezłośliwie, delikatnie, itp. itd.
        powinno być podwieszone na wieeelu wątkach, żeby ludzie zobaczyli, że można się szanować i nie obrażać inwektywami współtowarzyszy forum
        jestem pod wrażeniem :)
        • olianaa Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 19:32
          elzsko - dzięki. Ja mam fabrycznie wmontowany gen złośliwości ustawiony na "High", do tego z blokadą rodzicielską :-)
          Kocham takie literówki, bo człowiek nawet gdyby chciał, to by na to pewnie sam nie wpadł. A tu poranna kawa, jedna noga w bucie, w perspektywie cały dzień w pracy i taka gratka! Sama sadzę literówki z pośpiechu, więc wiem, jak to jest.
          To forum zrobiło się okropnie złośliwe, fakt. Z drugiej strony niektóre wątki przyprawiają o mdłości, o kolejnych listach wylotowych nie mówiąc. Ta przyszpilona u góry jest najwyraźniej zupełnie niewidoczna...
          Ale już nie psuję wątku miriam, czekając, aż znów się podłączy do globalnej sieci :-)
      • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 20:21
        :))) Miało być "rodzin".

Aha, Itaka teraz informuje na miejscu że lokuje ludzi w nowej części Brayki. Można korzystać ze wszystkiego w "starej".

Na Samadai dzisiaj delfiny tylko z daleka pomachały ogonami, ale na nurku na zewnątrz nadal urzęduje baby shark. Temperatura wody dzisiaj 23 stopnie. Silnie sie woda miesza, widać wyraźnie na morzu prądy.

Teraz wreszcie przestało wiać, silny odpływ. Ciepło można siedzieć bez długich rękawów.

Nowe fotki w niedzielę :)
        • olianaa Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 20:45
          "Aha, Itaka teraz informuje na miejscu że lokuje ludzi w nowej części Brayki. Mo
          > żna korzystać ze wszystkiego w "starej"."
          Ciekawe jak będzie z TUI, bo z nimi lecę i mam pokój rodzinny. W TUI nie maja pojęcia w jakiej części hotelu dokonywali rezerwacji :-/, pytałam.
          • vicehrabiadebragelone Re: Buźka z Marsa :) 25.04.12, 20:50
            A ja już myślałem ze na Marsie wylądowałaś:))
            • kkk Re: Buźka z Marsa :) 26.04.12, 08:21
              Juz nie moge sie doczekać kiedy zjem kolacje siedząc na powietrzu w letniej sukience na ramiączkach :) :) :) a w dzień bede się przewrcała z boku na bok, niczym dorsz smażacy się na patelni (bez tłuszczu :D) i wydłubywała piasek z... ;) :D
              • aska1_cz Re: Buźka z Marsa :) 26.04.12, 23:24
                @miriam- dugong od dłuższego już czasu "urzeduje" na Marsa Egla :-)
                nie moge doczekać sie zdjęc, nam przyspieszyli wylot o 2 dni,
                wylatujemy do Brayki 19 maja :-) juhuuuu
                • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 27.04.12, 20:44
                  Ania, on się ostatnio włóczy wzdłuż całego wybrzeża, a to w Imbarak, a to w Egla a to w Assalaya :)))
                  Wszędzie dużo żółwi, bo pływa dużo galaretek. Na Abu Dabbabie siedzą nawet na 2-3 metrach. Ale wizura kiepska. Dużo "błotka" pływa, plus wiatr podnosi piasek :(
                  • timur10 Re: Buźka z Marsa :) 30.04.12, 11:00
                    do miriam_73, podobno w zatoce Abu Dabbab oddano do użytku nowy hotel Concorde Moreen Beach Spa & Resort czy możesz coś napisać na jego temat. Szczególnie interesuje mnie możliwość snurkowania (dostęp do rafy i oraz jej stan).
                    • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 30.04.12, 11:22
                      Nie mam pojęcia gdzie ten hotel może się znajdować. Na północnej stronie jest Hilton, na płd Solymar, a na środku Abu Dabbab Diving Lodge. Nic więcej. Biura dziwnie opisują ten hotel tzn. "w otoczeniu zatoki Abu Dabbab", co sugerowałoby, że jest gdzieś na otwartym wybrzeżu na płn lub na płd od zatoki. W którym miejscu - niestety nie wiem. Na pewno jednak nie nad samą zatoką.
                      • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 30.04.12, 11:39
                        Aha, już wiem, oczywiście Abu Dabbab to ściema:
                        wikimapia.org/16242385/Concorde-Moreen-Beach-Resort
                        wikimapia.org/#lat=25.3368118&lon=34.7402071&z=16&l=28&m=b
                        • kkk Re: Buźka z Marsa :) 01.05.12, 07:43
                          ja jeszcze sie nie zdecydowałam co do hotelu na Marsa... pomożcie, zależy mi na łądnej rafi ei ogólie zeby hotel był przzwoity, wiadomo. Mam ograniczony termin (26maja-3 czerwca)
                          Dreams Beach? Oriental Bay? Resta Reef? ewentualnie Fayrouz Plaza Beach (ale tu 25 maja wylot późny i skrócony dzień pobytu w porównaniu z innymi wylotami0
                        • timur10 Re: Buźka z Marsa :) 01.05.12, 12:23
                          Serdecznie dziękuję miriam_73 :)
                • miriam_73 Zdjęcia 01.05.12, 20:51
                  Żółwie: outdoors.webshots.com/album/582724934CURajJ
                  Inne "gadziny" i korale: outdoors.webshots.com/album/582730388bwEHmm
                  Kaniony na Samadai: outdoors.webshots.com/album/582732359TgtMjW
                  • miriam_73 Z powierzchni tu 01.05.12, 21:21
                    travel.webshots.com/album/582727032sRpxzc
    • irhana Re: Buźka z Marsa :) 27.04.12, 10:51
      Podziwianie podwodnych stworków nie dla mnie, ale tego słoneczka, jedzonka, atmosfery i burzy piaskowej to Ci zazdroszczę :-)

Pozdrawiam
      • dariusznow Re: Buźka z Marsa :) 27.04.12, 13:03
        ja też zazdroszczę, w pozytywnym tego slowa znaczeniu :)
        tym bardziej że kolejny termin safari przleci mi koło nosa, ale co zrobić - proza zycia i obowiązki....

"Nowe fotki w niedzielę smile"

Własnie miałem pytać kiedy można będzie coś podziwiać w galerii :)
    • brolka35 Re: Buźka z Marsa :) 27.04.12, 21:54
      Słonko wreszcie i do nas zawitało ale niebo tak błękitne nie jest.zazdroszczę i odliczam
    • dea_a Re: Buźka z Marsa :) 07.05.12, 22:36
      d.wieczór
      Miriam bardzo lubię czytać Twoje wpisy o Marsa Alam. Wybieram się w czerwcu w te okolice. Chciałam podpytać Ciebie i innych bywalców tych pięknych miejsc - czy może wiecie jak wyglądają rafy w okolicach zatoki Coraya, a dokładniej interesuje mnie rafa przy hotelu Three Corners sea beach ( czyli otwarte morze )
      Interesuje mnie również wiatr w okresie czerwca, czy faktycznie tak kiepsko jest ze względu na silne wiatry :(
      i jeszcze jeden temat to wycieczki "rejsowe" po zatokach...żeby sobie "posnurkować" przy każdej ;-)
      z góry dziekuję
      pozdr.
      • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 08.05.12, 14:18
        Przykro mi, ale nie pomogę - Coraya jest dla mnie za daleko w stosunku do bazy nurkowej, znam ją tylko z podjazdów pod poszczególne hotele ;-) Nie spodziewałabym się jednak czegoś odmiennego od innych fragmentów wybrzeża w tej okolicy.

W czerwcu może wiać, niestety, do tego stopnia, że na otwartym wybrzeżu hotele potrafią zamykać pomosty i wieszać czarną flagę.

Itaka, z którą byłam, z takich lokalnych wypadów "zatokowych" oferuje wycieczkę na Marsa Imbarak (niedaleko Port Ghalib), bywa tam czasem diugoń oraz do Abu Dabbab " na żółwie", a także morską na Samadai (delfiny). Innych ofert, dot. najbliższej okolicy nie widziałam. Można jeszcze pojechać do Hamaty z stamtąd popłynąć na Qualaan.
        • dea_a Re: Buźka z Marsa :) 11.05.12, 22:45
          Witaj miriam_73.
          dziękuję Ci za wypowiedź
          Hotel Three Corners Sea Beach wybrałam ze względu na zjeżdżalnie dla dzieciaka ( chciałam mieć 2 w 1 ), ale kurcze kusi mnie zamiana ze względu właśnie na to otwarte wybrzeże i te nieszczęsne wiatry :-(, bardzo podoba mi się plaża przy Brayka Bay. Ty pewnie wybrałabyś Brayke :-) ?
          • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 12.05.12, 08:49
            Tak, albo Braykę, albo Solymara Abu Dabbab, bo mam do niego spory sentyment. Chociaż, jeśli uda mi się jesienią gdzieś wyjechać, a nie będzie to safari nurkowe, to możliwe, że zdecyduję się na Hiltona. Rezydent Itaki mówił, że powinien się wkrótce pojawić w ich ofercie.
            • dziadzio Re: Buźka z Marsa :) 13.05.12, 19:14
              Witam,
              Hilton jest w ofercie Exim-u, ale ma jedną wadę - aby wejść do wody (i rafy) trzeba przejść 300m od parasoli, dlatego preferuję Solymar.
              A propos, po powrocie (dziś rano) z Sentido, autorytatywnie stwierdzam, że największymi niszczycielami raf jest nacja Czeska. Pewnie dlatego Bozia nie dała im dostępu do morza.
              Pozdrawiam
              • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 13.05.12, 20:34
                Dziękuję, ale z Eximem nie polecę nigdy, choćby mi dopłacali. Podobnie z Alfastar, który też Hiltona sprzedaje.
                A ten 300 m to żaden problem. Codziennie z ojcem po południu robiliśmy rundkę wokół całej zatoki. Ja tam biegałam 2 lata temu prawie spod Solymara na północną rafę w pełnym "uzbrojeniu" nurkowym i z powrotem, więc te parę kroków z plaży do wody to pestka.
                • dziadzio Re: Buźka z Marsa :) 13.05.12, 21:06
                  Witam,
                  zwróć uwagę na mój nick :) a co do wędrówek, to w czasie pobytu w Solymar rano była jedna rafa, po południu druga, a w międzyczasie jeszcze żółwie z środka.
                  Co do Exim-u, przecież oni współpracują z Itaką choćby w organizacji przelotów i mają wspólne hotele.
                  Właśnie wróciłem z drugiego pobytu organizowanego przez Exim. Za pierwszym razem było wszystko według planu, teraz samolot opóźnił się o 12 godzin. Exim zapewnił na ten czas pokój, wyżywienie i wyszynk, czyli zachował się b. poprawnie.
                  Pozdrawiam
                  • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 13.05.12, 23:46
                    Exim mi podpadł na tyle, że po prostu nie dostaną ode mnie kredytu zaufania. Niestety.
                    • gladi3 Re: Buźka z Marsa :) 14.05.12, 10:08
                      tez latam z exim od kilku lat i wszystko jest ok natomiast wczoraj byl artykul o itaka bardzo nieprzyjemny na jej temat.
                    • natahtari Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 13:30
                      Miriam, a możesz polecić hotel w tamtej okolicy na snorkeling/blisko sensownej bazy nurkowej dla osoby totalnie początkującej? Mam wielką nadzieję, że uda mi się wyskoczyć na początku czerwca i myslalam właśnie o Solymar z Alfastar.... (bo łączka z żółwiami podobno najbliżej i dugongi :)
                      • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 15:50
                        Solymar jest OK, w hotelu masz bazę włoską (nie polecam). Łączka z żółwiami jest przy plaży hotelowej, dugong z zatoki się wyniósł. Do snorkelingu dobra jest też Brayka, bo i zatoka hotelowa ładna (żółwie bywają), można się przejść do "dzikiej" zatoczki Gebel Rosas (w prawo od hotelu twarzą do morza), blisko do polskiej bazy Avalondivers (na upartego też można piechotą), a w samym hotelu jest solidna niemiecka baza nurkowa Extra Divers.
                        • natahtari Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 16:01
                          Dzięki! A jest może jakaś mapka okolicy z zaznaczonymi hotelami i zatoczkami? Przejrzałam wątek o nurkowaniu, ale tam na mapce była tylko łączka :)
    • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 16:25
      Taką "ręczną" mapkę wybrzeża masz tu:
      www.marsaalam.com/Marsa_Alam_Map.html
      Układ i topografię poszczególnych zatok masz tu:
      avalondivers.com/nurkowe-miejscowki.html
      Można też wejść na Googlemaps (np. poprzez Holidaycheck - szukasz konkretnego hotelu i tam masz wtedy po prawej stronie taki przycisk "Zobacz hotel na mapie") i obejrzeć wybrzeże w poszczególnych odcinkach:
      www.holidaycheck.pl/map?action=gmhoteldetaillightbox&hotelId=156011
      • natahtari Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 16:31
        toda raba ;)
        • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 16:44
          Bewakasza :)
          • kasia_p45 Re: Buźka z Marsa :) 16.05.12, 22:34
            Jakie to ładne :)

www.cogito.com.pl/forum/index.php?topic=23140.0
            www.hatikvah.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=163:bewakasza-prosz&catid=26:iskierki-duchowe&Itemid=43
            • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 17.05.12, 22:10
              Kasiu, dzięki, śliczne :)
              • dariusznow Re: Buźka z Marsa :) 18.05.12, 08:42
                fotki z Marsa fantastyczne :)
                trochę czasu zajęło ich obejrzenie, ale warto było

Aby do września...

Czy nurkowałas gdzieś w M Śródziemnym? - warto?

Pewnie w wakacje krotki wypad będzie
                • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 18.05.12, 09:33
                  Chorwacja - zdecydowanie warto, chociaż raf nie ma. Za to są cudne skałki, rybki, ośmiornice, krewetki itp. stwory. Jest inaczej, co nie znaczy że gorzej. To mogę na 100% polecić. Grecji i Turcji jeszcze nie próbowałam, w czerwcu matka obada mi zachodnie wybrzeże Sycylii, ponoć w ZIngaro jest jakaś baza
                  • dariusznow Re: Buźka z Marsa :) 18.05.12, 12:06
                    To jest myśl :) Chorwacja bardzo nam się podobała, ale to było ładne kilka lat temu

Będąc na Minorce na snurkach można było zobaczyć wiele fajnych miejsc i stworków, ale cienko z centrami nurkowymi, stąd moje pytanie o M Śródziemne
                    ponoc Malta godna polecenia, zobaczymy gdzie los (i żona) rzucą...
                    • riber Re: Buźka z Marsa :) 22.05.12, 15:06
                      do Miriam
                      pozdrawiam i zazdroszczę ;-)))) zdjęcia jak zwykle super..
                      Mam pytanie o Gebel Rosas - czy nadal jest dzikie ? bo jak byłem 2 lata temu to wyglądało jakby coś tam budowali ?
                      pozdrawiam
                      • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 22.05.12, 15:48
                        Przy Gebel Rosas, przy południowym brzegu powstał hotel Oriental Bay i nad zatoką mają swoją plażę, do której goście dochodzą przez szosę. Brzeg północny nie jest zabudowany, jest tylko wiata nurkowa i kilka parasoli oraz - przy samej drodze - nowo zbudowana baza nurkowa Ducks Diving, która teraz "zarządza" północną stroną. Ruch w zatoce nie jest duży, tłoku w każdym razie na poziomie nurkowym nie zaobserwowałam ;-) Snorklerzy raczej trzymają się blisko brzegu, nie ma ich w ilościach hurtowych ;-), więc wystarczy odpłynąć ciut dalej żeby cieszyć się rafka i rybkami.
                        • pawelmartyna Re: Buźka z Marsa :) 23.05.12, 12:09
                          Czesc pytanie z innej strony, czy w marsa bez problemu mozna kupic melase do sziszy i jezeli tak to czy nie ma problemu dostac ja po normalnej cenie jak np w hurghadzie (Powiedzmy maksymalnie za paczuszkę 50gr cena do 2zł). Dzieki za odpowiedz, wiem ze na pewno ktos sie wypowie :)
                        • kejszoleq11 Re: Buźka z Marsa :) 23.05.12, 14:49
                          A był ktoś z Was w Concorde Moreen Beach Spa Resort?
                          Ja wybieram się w tym roku i jestem bardzo ciekawa co zastanę :))
                        • krzysiek_909 Re: Buźka z Marsa :) 23.05.12, 20:24
                          Witam,
                          Miriam duzo ladnych zdjec masz w swojej kolekcji i ciekawych recenzji jak i zdiagnozowane uzaleznienie od internetu ;)

Caly czas wacham sie miedzy wyborem Brayka Bay a Hotel Sol Y Mar Abu Dabbab.

- Co do Sol Y Mar, nie wiesz na kiedy planuja otworzyc nowa czesc i czy to tylko dodatkowe pokoje czy rowniez i restauracje, lobby itd. ?

- Nurtuje mnie kwestia lezakow przy basenie w Sol Y Mar - na zdjeciach wyglad jakby bylo ich kilka pod dziwnymi daszkami :)

- Wycieczki nad zatoke nie przeszkadzaja ? Na google maps po stronie polnocnej (w strone lotniska) widac druga "serie" lezakow, to wlasnie dla przyjezdnych gosci ?

- Samo wyzywienie duzo ustepuje w porownaniu z Brayaka ? Dla mnie glownym kryterium jest rafa i zolwie :) ale jade z zona i chcialbym zeby bylo calkiem komfortowo.
                          • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 23.05.12, 22:56
                            Nie wiem kiedy zamierzają otworzyć to dodatkowe skrzydło, wygląda jakby tam było już wszystko gotowe. Nie wydaje mi się, żeby było nowe lobby czy dodatkowa restauracja, tylko po prostu dodatkowy budynek.

Z leżakami przy basenie jest tak, że nie ma ich dużo, bo mało kto urzęduje przy basenie. Wszyscy chodzą na plażę. Latem to zupełnie przy basenie są puchy.

Tak, plaża dla "przyjezdnych" jest przy północnej stronie zatoki i oni sobie tam urzędują. Wzdłuż brzegu oczywiście można chodzić po całej linii brzegowej. Mnie tam nigdy specjalnie nie przeszkadzało, że byli goście z zewnątrz. Zatoka jest na tyle duża, że ten "tłok" nie jest jakiś szczególnie uciążliwy dla turystów (gorzej ze zwierzakami, dugong tego psychicznie nie wytrzymał ;-).
                            Mam wrażenie (moje subiektywne zdanie), że jedzenie w Brayce jest ciut bardziej urozmaicone i lepiej doprawiane.
                            • pawelmartyna Re: Buźka z Marsa :) 24.05.12, 08:27
                              Czesc pytanie z innej strony, czy w marsa bez problemu mozna kupic melase do sziszy i jezeli tak to czy nie ma problemu dostac ja po normalnej cenie jak np w hurghadzie (Powiedzmy maksymalnie za paczuszkę 50gr cena do 2zł). Dzieki za odpowiedz, wiem ze na pewno ktos sie wypowie :)
                              • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) 24.05.12, 09:29
                                Co masz na myśli mówiąc "w Marsa"? W mieścince Marsa? Pewnie tak, acz nie zapuszczałam się tam po zakupy. Ewentualnie zapewne w El Quesir. No i spory wybór smaków jest na lotnisku w duty free. Nie mam jednak orientacji jakie są ceny.
                                • krzysiek_909 Re: Buźka z Marsa :) 24.05.12, 18:20
                                  Ktoś może aktualnie powiedzieć jak wygląda rafa w hotelu Sentido Oriental Dream Resort ?
                                  Nie widać tam pomostu, więc można pływać chyba tylko w zamkniętym obrębie rafy.
    • natahtari Internet? 29.05.12, 15:40
      Miriam, a jak łączyłaś się z Marsa ze światem?
      Bo z tego, co widzę, ceny dostępu w hotelu są nieco zaporowe...
      • miriam_73 Re: Internet? 29.05.12, 15:49
        2 razy wykupiłam dostęp wifi na recepcji (takie karty ze zdrapką, można wykorzystać albo na raz albo kilkakrotnie w ramach limitu) i siedziałam sobie w hall z drinkiem ;-) i w przerwie między obróbką fotek z nurkowań trochę posurfowałam.
      • dariusznow Re: Internet? 31.05.12, 00:39
        Z Miriam o kasie się nie dyskutuje
        Jak coś potrzebuje, to po prosu to ma, i to bez udziału stereotypowego faceta...

Babka z klasą z "l" i bez niego :)

Zobaczcie jej fotki, warto...
        • aska1_cz Re: Internet? 05.06.12, 19:43
          halo halo, czas szybko leci, zdecydowanie za szybko,
          jestem juz ponownie w kraju,

zapraszam do mojej galerii, tam troche nowych zdjęć,

ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,120513,10446073.html?user=aska1_cz

los był dla mnie bardzo łaskawy,
          trafiliśmy na gromade kilkudziesięciu deflfinów, na rekiny oraz 2 razy dugonga na różnych rafach,
          pozdrówki :-)
          • dziadzio Re: Internet? 05.06.12, 21:25
            Witam,
            piękne foty Asiu... aż zazdroszczę.
            Pozdrawiam

• aska1_cz Re: Internet? 05.06.12, 21:34
              dziękuje,
              sporo nie wyszło, są poruszone z powodu sporych prądów, ale ciesze sie bardzo z tych, które mam :-)
              pozdrawiam
          • miriam_73 Re: Internet? 06.06.12, 10:07
            Krówka oraz delfiny są boskie. Gdzie je spotkaliście?
            • aska1_cz Re: Internet? 06.06.12, 10:22
              jedną krówkę spotkaliśmy na Abu Dabbab, drugą na Marsa Egla :-)
              delfiny trafiły nam sie miedzy nurkami na Shaab Marsa Alam :-)
              biegliśmy do zodiaka skacząc przez skrzynki ze sprzętem, do dzisiaj mam siniaki na nogach ...
              echh nie potrafie opisać uczucia, które towarzyszyło mi przebywając w ich towarzystwie, mając je praktycznie na wyciagnięcie ręki ... to było moje marzenie od wielu wielu lat :-)
              mam jeszcze sporo zdjęć, powrzucam cos wieczorem :-)
              • miriam_73 Re: Internet? 06.06.12, 10:54
                O, czyli krówka zaczęła znowu zaglądać do Abu Dabbabu :) Miejmy nadzieję, że latem jej turyści nie wypłoszą. Na Egli też "Maleństwo" spotkałam, z całą czeredą tych żółtych pilotów :)))
                Delfiny, mmmm.... Ja miałam okazję z taką dużą grupą pływać na Samadai, ale tylko raz, 2 lata temu.
                Widzę, że wizurka się poprawiła, ale galaretek nadal bardzo dużo.
                Słyszałaś może, jak udało się majówkowe safari i czy Junior planuje coś na jesień?
                Dawaj, dawaj foty. The more the better :)
                • aska1_cz Re: Internet? 06.06.12, 13:58
                  wiosennym safari byli zachwyceni :-)
                  planują na jesień kolejną wyprawe, jest juz znana orientacyjna cena :-)

Krówka z Egli nie miała "przy sobie" żółtych pilotów , jedynie ta z Abu Dabbab,
                  na Egli jest widywana coraz częściej, ostatnio co nurkowanie :-)
                  upierałam sie na nurki na Marsa Egla sugerując sie tym,ze widziałaś ja podczas Twoich nurków :-)
                  wspominaliśmy Cie z Juniorem Miriam :-)
                  widoczność podczas mojego pobytu nie była najlepsza, niebo często zachmurzone, wzburzone ,(zatoka przy Brayce zapiaszczona), a wiadomo co światło potrafi zdziałać w wodzie :-)
                  ale tak czy siak jestem przeszczęśliwa i ogromnie zadowolona z nurków z A.D. :-))
                  ... mam nadzieje,ze szybko tam powróce... z Islamem miałam przyjemnośc nurkowac w pażdzierniku, pracował wtedy dla innej bazy :-)
                  • miriam_73 Re: Internet? 06.06.12, 14:57
                    Mam nadzieję, że dobrze wspominaliście ;-)
                    Widziałam nogi Islama na jednej z Twoich fotek ;-) - ja go w ub. roku w czasie pobytu w Brayce widziałam w Extradivers, ale wrócił do Juniora. Hmmm..., myślą o jesiennym... Więc ja chyba też pomyślę. Zaraz muszę napisać do KH. Jesienią powinno się udać. Wiosną nie dało rady, bo praca się "postawiła", ale jesienią już powinno być OK. Może też się wybierzesz?
                    • aska1_cz Re: Internet? 06.06.12, 18:35
                      Miriam, ja na safari pieniężnie sie nie wyrobie, ale gdybyś kiedyś nie miała towarzystwa to ja jestem chętna na wyjazd :-)
                      na dodatek w pracy sie komplikuje, jakieś przesunięcia, zastraszanie itp...
                      nie wiem kiedy sie uspokoi,
                      jaki diabeł mnie pokusił, aby wybrać zawód pielegniarki, ani wolnych weekendów, ani świąt ... echhh :-)...
                      żadnych złych wspomnień na Twój temat nie było, same superlatywy :-))
                • krzysiek_909 Re: Internet? 06.06.12, 18:36
                  Czy wspomniane galaretki "gryzą" ? :)
                  • aska1_cz Re: Internet? 06.06.12, 18:44
                    poparzyły mnie troszkę w okolice brody, ale sladów nie było,
                    uczucie pieczenia szybko zanikło :-)
                    snurkując w zatoce w pewnym momencie znalazłam sie w "grubej "warstwie galarety, widok pod wodą był oszałamiający,opamietanie przyniósł moment gdy na głowe wpłynęła mi czarna poszarpana reklamówka, myslałam ,ze to mój koniec ;D
                    • krzysiek_909 Re: Internet? 06.06.12, 19:12
                      Zabiore wiec ze soba parasol :)
                      Sa jakies grozne stwory na widok ktorych lepiej zmienic wektor ? :)

www.holidaycheck.pl/data/urlaubsbilder/images/1/1156392907.jpg
                      a te fajne rybki jak sie nazywaja ? :)
                      • aska1_cz Re: Internet? 06.06.12, 19:36
                        rybki ze zdjęcia to makrele :-)
                        w pażdzierniku było ich sporo, teraz niestety nie ...
                        grożne stwory to moze niekoniecznie, aczkolwiek pod wodą nie powinno sie niczego dotykac, ani też dokarmiać ryb co turyści czynią nagminnie .
                        • aska1_cz Re: Internet? 06.06.12, 19:46
                          *Miriam, na FB pojawiła sie zapowiedz Safari :-)
                          3-10.11 :-) Rocky, Zabargad, St. John's
                • darjol Re: Internet? 07.06.12, 12:01
                  Witam czy z Oriental Bay daleko do Marsa Egli
                  Pozdrawiam
                  • miriam_73 Re: Internet? 07.06.12, 13:19
                    Kilka kilometrów na południe. Wejdź sobie na Google maps
                    • krzysiek_909 Re: Internet? 10.06.12, 13:43
                      Sol Y Mar zarezerwowany :)
                      Mila Pani w salonie mowila ze mimo zatoki w wodzie przy rafie bywaja silne prądy. Duzo czytalem o tym hotelu ale nikt o tym nie wspominal. Znalazlem tylko reportaz chyba TVN o polskich ktorym niestety nie udalo sie wrocic :(

Czego mozna sie spodziewac "kilka metrow" dalej od brzegu ?
                      • miriam_73 Re: Internet? 10.06.12, 14:08
                        Prądy w Abu Dabbabie??? Ciekawe, ciekawe... Pierwsze słyszę, chociaż znam zatokę jak własną kieszeń. Muszę poszukać następnym razem.
                        A osoby, które niestety utonęły, po prostu przeliczyły się z siłami. Z tego co czytałam przy sporym wietrze wybrali się na snurkowanie nad żółwiami bez kapoków.
                        • krzysiek_909 Re: Internet? 10.06.12, 14:33
                          To wyplywajac wzdluz rafy poza zatoke, jakby nie bylo na otwarte morze nie spotkalas sie z pradami wodnymi ? Silny wiatr to czynnik ktory trzeba brac pod uwage.
                          • natahtari Re: Internet? 10.06.12, 15:38
                            no proszę, czyli ktoś tam jednak utonął... bo zastanawiałam się, czy to w ogóle możliwe.

właśnie wróciłam z abu dabbab, snurkowałam wzdłuż obu krańców rafy i żadnych prądów nie doświadczyłam (pływam średnio, nie brałam kapoka). muszę jeszcze przejrzeć mapki, ale zawracałam w miejscach, gdzie na oko było ok. 20 m. wyporność jest taka, że wg mnie przy 'normalnych' warunkach trzeba się naprawdę postarać, żeby coś tam sobie zrobić... chyba że przy bardzo silnej fali (teraz przez większość dni była czerwona, ostatniego dnia żółta flaga).

może Ci się przydać fajka z zabezpieczeniem przed wlewaniem wody. no i warto mierzyć siły na zamiary, jeśli jest większa fala/wiatr
                            • miriam_73 Re: Internet? 10.06.12, 18:45
                              Hamata jest fantastyczna. Z tym, że większość rafek tylko z łodzi. Polecam Wadi Lahmy Azur - bardzo kameralny, ma rozsądną cenę (bo na sąsiedni hotel, Lahami Bay ceny są zaporowe, ale on jest drogi także z Niemiec), na terenie hotelu niemiecka baza (Orca), która ma swoje łodzie i codziennie gdzieś z Mariny w Hamacie pływa.
                          • miriam_73 Re: Internet? 10.06.12, 18:51
                            Wystarczy czasem niestety zwykłe zachłyśnięcie przy nieco sfalowanym morzu i nieszczęście może się zdarzyć. Dlatego do morza ZAWSZE trzeba wchodzić z respektem i ostrożnością, starać się wzajemnie asekurować i zwracać uwagę na to, co dzieje się z innymi. Zwłaszcza gdy jest fala, a ktoś słabiej pływa.

Prąd to prąd, a falowanie wywołane wiatrem to falowanie wywołane wiatrem. Jedyne miejsce w Marsa z brzegu gdzie z prądami mocno miałam do czynienia to Abu Dabur, gdzie w "kominie" mocno potrafi przetrzepać, dlatego jest przy wyjściu olinowanie i nie pływa się tam przy silnym wietrze. No i fajne prądy (czasami jest naprawdę niezła jazda, lepsze niż kolejka górska) bywają na Elphinstone. W zatokach są czasem po prostu fale. I na to trzeba być przygotowanym - fajka z zaworkiem, plus jeśli ktoś czuje się niepewnie - bezwzględnie kapok.
                          • miriam_73 Re: Internet? 10.06.12, 18:56
                            Wypływałam w prawo twarzą do morza za "zakręt" wielokrotnie, bo tak się często widuje np. ławice polujących makreli (super wyglądają z otwartymi paszczami), mątwy, czasem w toni coś większego się włóczy. Tam po prostu pracuje przybój związany z wiatrem. Przy silnym wietrze północnym najbezpieczniej jest nie wypływać poza krawędź, bo w drodze powrotnej trzeba mocno walczyć z falą, ale przy spokojnym morzu nie ma najmniejszego problemu.
                            • natahtari Re: Internet? 10.06.12, 19:29
                              makrele są super, wyglądają jakby miały zbiorowy atak paniki :)

a jak idzie rafa po lewej stronie? bo podobno za częścią głębszą (za pierwszą zatoczką) później znów jest płyciej, ale już tego niestety nie sprawdziłam. była gdzieś mapka z głębokościami, chyba nawet Ty ją linkowałaś, nie mogę jej teraz znaleźć i sprawdzić.

mam jeszcze pytanie o ryby, ktore widziałam na łączce
                              • miriam_73 Re: Internet? 10.06.12, 21:01
                                To są tzw. guitar sharks. Pod wodą znakiem jest gest przypominający granie na gitarze. Tak naprawdę to odmiana płaszczki, ang nazwa Red Sea sharkfin guitarfish. Bo chodzi Ci zapewne to to stworzenie?: outdoors.webshots.com/photo/2538890300053734009ccjTWC
                                Rafa w lewo ma w pewnym momencie duży spadek, ja tam robiłam pierwszego deepa na advanced OWD, testując efekt martini na własnej skórze ;-)
                                Mapki są tutaj:
                                avalondivers.com/images/stories/abu%20dabbab.jpg
                                • natahtari Re: Internet? 10.06.12, 21:09
                                  właśnie o to! po polsku rochowate, już nie tak ładnie :P

jeszcze raz dzięki :)
                                  • mivo71 Re: Internet? 12.06.12, 20:50
                                    Z tego co przeczytałam wynika że rozsądnie byłoby an taskie snoorki z dzićmi w SAD wybrać się w kapoku czy jest więc możliwość wypozyczenia na plaży przy hotelu i ile taka przyjemność kosztuje? Miraiam polecała kiedyś taki rejsik na snoorki o nurki z Avalon - rozumiem ze na stateczku/łodce kapoki sa?
                                    • miriam_73 Re: Internet? 12.06.12, 20:55
                                      Na plaży przy bazie hotelowej z tego co wiem można kapoki wypożyczyć. Na rejsie na delfiny bez kapoka w ogóle nie wpuszczą na zodiak i do wody. Na statku są kapoki.
                                      • msxoxo Re: Internet? 13.06.12, 19:13
                                        Mam pytanie czy zalapie sie na last w sierpniu do tego hotelu. Teraz sa ceny z kosmosu. Czekam na odpowiedz :)
                                        • dziadzio Re: Internet? 14.06.12, 10:33
                                          mam odpowiedź na Twoje pytanie: nie wiem.
                                          Podejrzewam, że nie wie nikt, no chyba że Protazy albo Gerwazy, kogutki rasy kurka jedwabista (szalenie mi się podobają kogutki rasy kurka), typujące wyniki na Euro w tvn24.
                                          Pozdrawiam
    • alka1111 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 16.06.12, 22:20
      Miriam_73, ogladalam twoje fotki z tych przepieknych wysp, z whale shark, wspaniale.
      Jestem zainteresowana takim wyjazdem, czy mozesz napisac w jaki sposob tam
      podrozowalas / nurkowalas , indywidualnie, czy wykupilas caly pakiet ?
      pozdrawiam
      • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 16.06.12, 22:28
        Byłam na wyjeździe zorganizowanym z krakowską Nauticą:
        nautica.pl/pl/menu-wyprawy/terminy-cennik-wyprawy-2012
        Zajmują się m. in. organizacją egzotycznych wyjazdów. Malediwy w tym roku późną jesienią są ponownie zaplanowane, mają zakontraktowaną tę samą łódkę, Carpe Diem. Polecam.
        • alka1111 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 18.06.12, 00:14
          zapoznalam sie z oferta, dziekuje, tanio nie jest :)
          • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 18.06.12, 09:42
            Malediwy nigdy nie są tanie, w jakiejkolwiek formie byś tego nie kupowała. Raz, że loty drogie, bo to daleko, dwa, że polityka miejscowych władz jest taka, żeby nie było nigdy najazdu backpakerów, więc śrubują ceny.

W każdym razie łódź to jest najlepsze rozwiązanie, bo alternatywą jest tydzień lub dwa na jednej wysepce i ewentualne wypady z lokalną bazą po okolicy. A to siłą rzeczy zawęża możliwości znalezienia jakichś fajnych zwierzaków. A jesienna cena, zwłaszcza bez Sri Lanki jest bardzo dobra, zwłaszcza, że 3 nurki dziennie są w cenie.
            • alka1111 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 19.06.12, 16:28
              miriam_73 napisala :
              >A jesienna cena, zwłaszcza bez Sri Lanki jest bardzo dobra, zwłaszcza, że 3 nurki dziennie są >w cenie.

miriam_73, czy mozesz podac ta cene, oferta pokazuje Malediwy tylko w polaczeniu ze Sri Lanka, a ta ostatnia nie jestem zainteresowana. Z gory dziekuje.
              • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 19.06.12, 17:54
                Wersja bez Sri Lanki - Minus 600 USD. Poza tym moja mała sugestia - skontaktuj się bezpośrednio z Anią Rocką (miła, nie gryzie ;-) i wypytaj o wszystkie interesujące Cię szczegóły.
                • riber Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 20.06.12, 15:40
                  Co do Malediwów to nurki z safari nieporównywalne z tymi z hotelu; może dobrze trafiliśmy ale obsługa na safari była super natomiast w hotelu słabo, nie panowali nad ludźmi, brak info (np. ze drugi nur na 30 m będzie pół godziny po pierwszym)... tak trochę po egipsku było... ;-)

Ale mam pytanko o Marsa - znajomi teraz wrócili z safari i z rozmów z ludźmi na miejscu wyszło że generalnie turyści z europy zachodniej jednak niezbyt dopisują, że sporo miejsc wolnych a tylko naszych i ruskich jak zwykle pod dostatkiem... prawda to ? ;-)
                  pozdrawiam
                  • majkel8606 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 20.06.12, 16:20
                    Wróciłem 3 dni temu z Sol y Mar Abu Dabbab i jedynie z byłego Związku Radzieckiego była moja narzeczona ( Ukraina :) ). Ani 1 rosjanina, ani ukraińca itp. :)
                  • miriam_73 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 20.06.12, 17:14
                    W Solymarze w końcu kwietnia praktycznie Rosjan nie widziałam ani nie słyszałam. Było sporo starszych osób niemieckojęzycznych (albo Austriacy, albo Szwajcarzy, bardzo specyficzna niemczyzna ;-)) oraz Włochów (jak zawsze) i rodzić z dziećmi i dziadkami z Polski.
                    • kamire12 Re: Buźka z Marsa :) - Malediwy 19.07.12, 09:55
                      a możesz napisać jak wygląda pokój 2+2 w tym hotelu? i czy w łazience jest prysznic na stałe? bo przeczytałam gdzieś, że tak. zastanawiam się jak umyć małe dziecko...
    • milo.e Re: Buźka z Marsa :) 30.06.12, 20:19
      A od dwóch dni w zatoce hotelu Lamaya można spotkać cztery delfiny w godzinach od 6 do 9.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka