kedzi1 09.05.12, 15:33 Wylatuje na 2 tygodnie z dziewczyna do Marsa Alam hotel Sol Y Mar czy starczy mi 2500zl na wycieczki fakultatywne , napiwki ,pamiatki i zakupy prosze o pomoc???::) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianaa Re: Pieniadze 09.05.12, 16:01 Stary, litości! Może napisz na portalu wróżbiarskim. Skąd mamy wiedzieć jakie napiwki i komu bedziesz rzucał, czy chcesz kupić zakładkę z papirusu czy wielbłąda. Czy pojedziesz na quady czy i do Luksoru i Kairu. Może przeczesz wątki, pospisuj ceny i przede wszystkim zdecyduj się czego chcesz, bo chyba zamiast dziewczyny potrzebna Ci wróżka. Ile można zakładać podobnych, infantylnych wątków? No, chyba, że jesteś licealistą, za którego wszystko liczy mama i oczekujesz takich mamuś na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pieniadze 09.05.12, 16:14 Mnie 1000$ by nie starczyło... >>> C'est la vie <<< Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Pieniadze 09.05.12, 18:28 W Solymarze w lobby jest bankomat i to taki że i wypłaca i wymienia i rozmienia kasę. Zawsze można sięgnąć po zaskórniaki z Polski ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: Pieniadze 09.05.12, 21:01 jak planujesz jedna wycieczke jedniodniowa plus stateczek,qlady to na pewno ci na wszystko starczy na 100% z napiwkami i nawet czesc z tej kasy przywieziesz z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
kxjp Re: Pieniadze 09.05.12, 21:41 2500PLN to ok 780$ po przedwczorajszym kursie. Na dwa tygodnie - ok. 20$ za sprzątanie pokoju, ok 30 - 50$ dla barmana, etc, no chyba że sam lubisz biegać po drinki, taxi, wycieczki, pamiątki, nurki... . Jak będziesz liczył kasiorkę to wystarczy, jak będziesz chciał rozwinąć skrzydła, to nie ma szans. Ale przecież nie trzeba lecieć samolotem do Kairu, czy Petry, można wybrać wycieczkę na miarę kieszeni którą dysponujesz. Bogatsi Niemcy, czy Angole też tak robią i nie ma w tym nic złego. Czasami tylko buractwo popisuje się tym, że oprócz słomy z sandałów wystają im też zielone... .Człowiek mądry nigdy nie popisuje się, nawet wtedy, gdy jest majętny... Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Pieniadze 09.05.12, 23:04 kasia_p45 09.05.12, napisała: ,,Mnie 1000$ by nie starczyło...'' Ach ten bizantyjski styl życia:) Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Pieniadze 10.05.12, 07:54 50$ dla barmana??? Kogoś tu nieźle przygrzało. Odpowiedz Link Zgłoś
kxjp Re: Pieniadze 10.05.12, 08:57 ceide.fields napisała: > 50$ dla barmana??? > > Kogoś tu nieźle przygrzało. Myślisz, że to o wiele za dużo na dwa tygodnie? Zawsze możesz wziąć wygodne buty i sam popier.alać do baru. Wystarczy jednak, że dasz 5$ i barman cię zapamięta. Jak masz kilka barów i restauracji w swoim hotelu, to na 14dni 50$ nie musi być za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pieniadze 10.05.12, 09:03 Wiesz to wszystko zalezy od tego ile kto pije i ile przesiaduje w barach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pieniadze 10.05.12, 09:02 Ajtam Remuś czepiasz sie :)) Gdybym miała siedziec tylko w hotelu to spokojnie by starczyło. Ale z fakultetami to nie wiem. Z Marsy jest wszedzie daleko więc może i samolotowe fakultety a te jak wszystkim wiadomo nie są tanie :)).. 200-300 $ od osoby. Wystarcza dwa takie wypady na dwie osoby i tysiączka nie ma :)) A gdzie reszta? Jakies bakszysze ( mi na to wychodzi ok 100$)? Jakies bliższe wypady, zakup pamiątek... itd A zawsze warto mieć więcej kasy na nieprzewidziane wypadki. Coś ci sie stanie i potrzebujesz lakarza i co wtedy?? A z tymi ubezpieczeniami to każdy wie jak jest... Oczywiście to jest mój punkt widzenia. I każdy niech robi jak uważa.. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pieniadze 10.05.12, 11:18 >Ajtam Remus czepiasz sie:)) Orna!To hrabia ma jeszcze brata bliżniaka Romulusa,trzeba uważać,bo z tymi bliżniakami różnie bywa. O pieniądzach to z zasady się nie powinno gadać.Zazwyczaj najwięcej na ich temat mają do powiedzenia ci co notorycznie cierpią na suchoty kieszonkowe,albo ci co to na kredyt lub za cudze jadą.Czymś szpanować trzeba,przynajmniej tu. >A gdzie reszta? No właśnie!Taka lektyka to poważny wydatek.A jak by tak z niej wypadł?.Może być pod górkę lub nosidłowym przyjdzie do głowy jakiś galopek.No i coś sobie uszkodził lub złamał?Ja pierdzielę!Trzeba zawsze brać tyle,coby na nieprzewidziane wydatki starczyło, typu leczenie czy powrót na własną rękę,bo z BP różnie też bywa.Nic się nie stanie,nawet Tobie Kasia jak te banknoty "łandolar" nieco przewietrzy,coby mole nie zżarły w skarpecie.Ale przesada barmanowi 50$.Niektórzy to mają jednak gest.Jak mi się raz pomyliło i dałem 10,no to na rzęsach biegał.A tu 50!?Potem na suchą bułkę nie ma czy butelkę wody jakby tak utknął na lotnisku,co często bywa.Ale się ma gest i kropi panisko z szeroko pojętym bakszyszem,a ci rozsądnie myślący co to ręcznikowemu na dzien dobry dają mniej niż 100,no to jakieś bidule i plewy.No i bisurmany wszystkich tych rozsądnych traktują potem jak śmieci i centusiów.Wiocha albo jakiś okopowy.Pewno z tych co to prezes wysyła na plaże Egipt. Odpowiedz Link Zgłoś
klosshainz Re: Pieniadze 10.05.12, 12:04 Ale bełkot, chłopie, ty zamiast na wakacje, do szkoły się udaj i to najlepiej podstawowej, może nauczysz się trochę pisać po polsku. Co do tych 50dolców dla barmana, to chyba łatwo wyczytać, że na dwa tygodnie, a nie jednorazowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pieniadze 10.05.12, 12:33 Sam sobie idz do szkoły. A od Janana sie odczep on juz tak ma, ironizuje na kazdym kroku. A jak sie na tym nie znasz to najlepiej do przedszkola od razu :P Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pieniadze 10.05.12, 13:06 >Sam sobie idz do szkoły. Kasia nie podniecaj się tym czymś!Dla mnie wystarczające te cztery klasy szkółki parafialnej,no i nic nikomu do tego.Tym bardziej ze skierowaniem jeszcze i to tak poważnym do dalszych nauk,jak z ledwością te cztery klasy skończyłem.Molestować by mnie jeszcze mogli,albo inne bezeceństwa czy gusła uprawiali ,niczego już nie ucząc.W każdym razie chyba jakąś kużnię talentów kończył i "pomięszały" się mu języki albo co gorsza,nie pojmuje już celowej starocerkiewni-słowiańskiej mowy.Tak ,ze zamilcz.Pszenno-buraczani już tak mają,za to biegli w pokazówce i bakszyszach. Oczywiście,że jako nosidłowych,no to miałem na myśli od zawsze rosłych Nubijczyków.Czarniawi nieco więcej,ale przynajmniej klaty na minusie nie mają.To do hrabiego!A ty Kasia pomyliłaś nieco epoki.Trzeba by Ci wozić jakieś talary czy tam inne w brzeczącej złotej monecie,a nie zamartwiać się ile też tych papierowych "łandolarów".Wtedy pewno i jakiś z wachlarzem by się trafił,coby Ci za gorąco nie było w tej lektyce. Odpowiedz Link Zgłoś
kama-tari Re: Pieniadze 09.05.12, 23:58 mnie 400 $ wystarczylo, na 4 tygodnie :) z dwojką dzieci, z tym, ze na mieszkaniu bylam, to zalezy na co i gdzie wydawać będziesz Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Pieniadze 10.05.12, 11:50 Janan bliżniaka Romulusa niestety nie mam(jedynak), chyba Kasia ostatnio mity rzymskie czytała:)Co do kosztów to Kasiu pisałas że Kair masz juz zaliczony wiec samolot odpada.Pozostaje poruszanie sie lektyką tylko tu mała uwaga Egipcjanie na lektykowych sie raczej nie nadaja z racji oszczędnej budowy( w większości słabe to, z klatą jak szczur czoło):) Polecam zrobić zaciąg w Nubii to po drodze jeszcze te nieszczęsne Kolosy Memnona zaliczysz Wracając do bakszyszu to jestem zdania ze nie ma co miejscowych rozbestwiać nadmiernymi napiwkami(obojetnie ile dasz jestes dla nich jedynie dojna krowa ) owszem dać, ale bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pieniadze 10.05.12, 12:45 Kurde miało być Romuś od Romana a nie jakiegoś rzymskiego Romulusa. Juz tak mam, ze po drodze zjadam wszystkie kreseczki, haczyki i później wychodzi co wychodzi.. No Kair mam zaliczony.. nawet dwa razy. I autobusem i samolotem. Ten samolot to nas na dwóch troche wyniósł - 570$ o ile dobrze jeszcze pamiętam. Tak czy owak każdy niech bierze tyle kasy ile chce wydać. Ja na jednym fakultecie nie poprzestaje dlatego tez napisałam, że 1000$ to dla mnie za mało :)) Jesli idzie o bakszysze staram, sie miejscowych nie rozbestwiać ale tyle jest tych chętnych do otrzymania bakszyszu, że ta stówka łan dolarów szybko sie rozejdzie :) Chyba rzeczywiście muszę powoli myslec o tym aby wrócic na jeszcze jeden rejs i tak jak mówisz zacząc go od Nubii.. A te nieszczęsne Kolosy Memnona napewno na mnie zaczekają :) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Pieniadze 10.05.12, 22:01 Chcesz zaczynać rejs od Asuanu?Ja z Gdańska nie mam takiej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pieniadze 10.05.12, 22:21 vicehrabiadebragelone napisał: > Chcesz zaczynać rejs od Asuanu?Ja z Gdańska nie mam takiej opcji No własnie gdybym miała go powtórzyc to koniecznie od Asuanu i najlepiej z Marsa Alam. Zawsze cos nowego. Chyba tylko z Warszawy jest ta opcja. Ale jaki problem? Zawsze mozna dojechac czy doleciec :)) Nie wiem czy pamiętasz ja juz na ten rejs chciałam lecieć z Warszawy i zaczynac od Asuanu ale z tej racji, że była zima i trudne warunki na drogach dałam sobie spokój z tym pomysłem.. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: Pieniadze 10.05.12, 15:28 majac all w hotelu mozesz nawet w 2 tyg zlotowki nie wydac!!bo na co??nie ma takiego przymusu bo na co? napiwki nie sa przymusowe,drinki barman naleje wczrsniej czy pozniej a jak nie ma koleji to od razu i lachy nie robi,pokoj posprzataja i takie tam...kasy ci starczy na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś