Dodaj do ulubionych

na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" forum

18.05.12, 15:43
Jest tutaj bardzo fajny wątek dla nowicjuszy Pierwszy raz do Egiptu - Egiptomaniacy podpowiadają
Czy są jakieś ważne (niezgodne z regulaminem?) przyczyny do tego aby go nie przyszpilić na górze? Mimo że wątek już kilka lat ma, nadal jest tam cała masa pożytecznych i ważnych informacji, które nie tracą na swojej wartości z upływem czasu. Przed moim pierwszym wylotem przeczytałam całość i tam odnalazłam odpowiedzi na moje wszystkie pytania. Nie każdy kto leci po raz pierwszy i szuka tu odpowiedzi wie o istnieniu tego wątku.
Tak, wiem - jest wyszukiwarka;) Ale tam jest tyle pożytecznych informacji....
Obserwuj wątek
    • glupota.nie.boli Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 18.05.12, 19:21

Po wpisach wyraznie widac, ze do Egiptu lataja w wiekszosci
      nierozgarnieci obywatele. Jest najtaniej i najcieplej. I, oczywiscie,
      all inclusive. Wiec co mi tam - zapytam o recznik:0
      • a.m-skurska Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 18.05.12, 19:30
        też jestem zaaaa
        pytania typu czy potrzebny mi paszport wyrywają mnie z butów
        • deoand Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 18.05.12, 20:46
          Wątek "Egiptomaniacy podpowiadają " był kiedys przyszpilony ale lekko zdezaktualizował sie od czasu gdy jego założyciel pc_maniak stracił zainteresowanie Egiptem i pisaniem na forum też .
          Gdzies tam chyba jeszcze jest i mozna do niego wrócic .

Pytania jak pytania choc oczywiście pytanie o paszport to juz jednak przegiecie ale czasem jeszcze głupsze sa odpowiedzi na proste pytania pseudo znawców Egiptu jak chocby niektóre odpowiedzi na Podstawowe i Klasyczne pytanie czyli gdzie jechac za pierwszym razem do Egiptu do Hurghady czy do Sharmu ?
          Ale nic to - piszcie dalej , zawsze cos z tego wyniknie a czasem nawet komuś się przyda !!!
          • coca.kola Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 18.05.12, 21:58
            Owszem, nieco się zdezaktualizował, ale wciąż są tam informacje uniwersalne. Pytanie czy SSH czy HRG na pierwszy raz jakoś jestem w stanie zrozumieć - chociaż warto uściślić "chcę zobaczyć Luksor" albo "planuję wycieczkę do Jerozolimy" Niby rzut oka na mapę wystarczy żeby znaleźć odpowiedź na pytanie, ale...
            A tamten wątek jest super! Gdzie lepiej na nurki i snurki, kiedy lepiej na wypoczynek i gdzie, nawet jest skan tego karteluszka co się wypełnia do nabycia wizy bądź "sinai only" :) I naście porad co na zemstę i jak tanio dzwonić....
            Ech, jak kiedyś będę miała czas to wrzucę wszystko co się nie zdezaktualizowało w jeden wątek i poproszę o przyszpilenie. Oczywiście za zgodą autorów poszczególnych postów:)
    • padalec39 Droga Pani! 19.05.12, 07:50
      Tak się składa że nie ma głupich pytań ale są niestety głupie odpowiedzi. Człowiek lecący pierwszy raz gdziekolwiek (na przykład do Egiptu) Pyta się o sprawy JEGO ZDANIEM ważne. I tyle. Proste jak budowa cepa. Oczywiści są osobnicy którzy te pytania uważają za mało lub zgoła nie ważne, w końcu się było już ze dwa razy na last minute w Szarmie albo Churgadzie to się wie jak leżaki na zająć z bladym świtem, ile dać bakszysza sprzątaczowi itp. Ta wiedza daje wam prawo patrzenia z góry na tych wszystkich prostaczków dla których wczasy w Egiptowie to podróż życia. Żenada
      • daga617 Re: Droga Pani! 19.05.12, 07:57
        Witam.
        Jadę pierwszy raz do Egiptu, na wszystkie moje pytania znalazłam odpowiedzi na różnych forach.

Pozdrawiam
      • coca.kola Re: Droga Pani! 20.05.12, 01:00
        padalec39 napisał:

> Tak się składa że nie ma głupich pytań...

W pełni się z Tobą zgadzam. Z tego powodu głupich i zaśmiecania ubrałam w cudzysłów. Zdaję sobie sprawę że każdy kto wybiera się po raz pierwszy gdzieś tam, ma wiele pytań, JEGO ZDANIEM ważnych. I nie potępiam obecności tychże pytań na forum. Forum po to m.in. jest. Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że gdzieś tam w czeluściach forum istnieje bardzo fajny i wyczerpujący wątek i moim zdaniem warto go przyszpilić;)
        Jak ktoś tu już napisał - te niby "głupie" pytanie też potrzebne, bo być może znajdzie się ktoś inny szukając odpowiedzi właśnie na nie.
        Mój pierwszy raz do egipskiego hotelu - nawet nie byłam pewna czy dostanę ręcznik plażowy czy mam brać swój. I wcale nie było to dla mnie oczywiste. Dlatego naprawdę rozumiem i nie potępiam zadawania pytań, na które dla "bywalców" odpowiedź jest oczywista:)
        wielkie pozdro!
        • janan2 Re: Droga Pani! 20.05.12, 08:59
          Głupie pytania prowokują jeszcze głupsze odpowiedzi.Gdzieś muszą się i one zmieścić.Ale jedyna możliwa opcja, to nie tworzenie nowych wątków,ale odnowa starych i podobnych traktujących o tym samym.Przyszpilenie wątku co zauważyłem, powoduje jego martwotę,najlepiej więc odnawiać.Wcześniejszy pomysł na podniesienie czy nawet przepisanie istotnych wątków pc-maniaka,chyba nie wymaga jego zgody,on do pieniaczy nie należał.Informacji dużo,bardzo przydatnych,ale wątek utonął.Zresztą autor zniechęcony atakami (nie moimi,poważnych ludzi doceniam)wybył,no i szkoda.A teraz głównie powielające się pytania i martwota,no bo ile razy można o to samo zaczepiać.Nie ma już wątków o kilkuset wpisach,interesujących dla tych co jadą,gdzie można było się dopytać o szczegóły i detale.Teraz same spady i meteoryty jakieś z tymi "poważnymi"pytaniami o "Churgadę", czy różnice między miejscami czy hotelami pomiędzy SSH a HRG tudzież kolor ręczników i inne tego typu nadzwyczaj "yntelegyntne" pytania.Do tego jeszcze hotele i typu ja lecę,to news dnia.To już nawet nie zasługuje na zainteresowanie i jako kandydatura do obśmiania czy zironizowania, no może poza chęcią wyskoczenia z butów jak ktoś tu wspomniał,szkoda zachodu i klawiatury.No,ale można sobie pogdybać tylko. Odpowiedzi czy podpowiedzi trzeba unikać z takich wątków,no bo "yntelegyntny" autor gotów śmiertelnie się obrazić.Dlatego można sobie podyskutować tylko ze starszymi nickami,znanymi,nawet z humorem czy przenośnią w tle.Tacy się nie jeżą i nie obrażają za "wytyki" i odpowiedzą.
          • kasia_p45 Re: Droga Pani! 20.05.12, 10:32
            Tak jak mówisz Janan.
            Zresztą forum tak jak nasze życie ciągle sie zmienia i "płynie" do przodu jak rzeka.
            Nie mamy na to żadnego wpływu.
            Starzy gdzies wybyli a nowi przybywaja. Ci którzy sie tu zasiedzieli zaczynaja sie wkurzac powtarzającymi sie pytaniami, wątkami. Ale nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Taka kolej rzeczy i tego nie zmienimy choćbysmy stawali na głowie..
            Co sezon będą przybywac nowe nicki z wieloma pytaniami nt. wyjazdu do Egiptu. I będą to raczej infantylne pytania... Ale musimy to zrozumieć. Każdy kiedyś stawiał pierwsze kroki w wyjazdach i nie wiedział na ten temat nic, więc szukał pomocy. Co niektórzy lądowali na tym forum, inni dowiadywali się z innych źródeł..
            I możemy tak sobie dyskutować nt. głupich pytań czy zaśmiecania forum. Ale czy coś zmienimy? Wątpie :))
            Bywalcy z długoletnim stażem mogą po kilkaset razy odpowiadac na te same infantylne pytania ale jak się juz tym znudzą pałeczke przejmują ci z mniejszym stażem. I tak w kółko :))
            Nawet nie ma co sie dziwić jak forum zbacza z tematu i tworzą sie takie dziwolągi jak ten wątek. Myślę, że dzieje się to troche z nudów i z chęci pogadania z forumowymi znajomymi nawet o pogodzie czy innych głupotach. A czasami z chęci powkurzania nieznajomych :D
            Jest to taka troche Wieża Babel. Tylko na szczęście wszyscy gadaja w tym samym języku :))
            Kazdy jest inny i ma inne poglady więc uszanujmy to. To nie Sejm abyśmy sie kłócili :P
      • elzsko !!! 20.05.12, 05:07
        no jak ktoś jedzie do "Churgady" to ja wymiatam ..:):)
        • kasia_p45 Re: !!! 20.05.12, 10:33
          Ja tez :P
          • padalec39 Łolaboga! 20.05.12, 22:44
            Tyla błędów żeś ta przegapili, jeno Churgada zauważyliśta . Uczta sie czytać nie ino to co napisane.
            • niiktos Bzdury piszesz kolego 21.05.12, 09:04
              Tyle w temacie.
    • padalec39 Droga Pani! 19.05.12, 07:52
      Tak się składa że nie ma głupich pytań ale są niestety głupie odpowiedzi. Człowiek lecący pierwszy raz gdziekolwiek (na przykład do Egiptu) Pyta się o sprawy JEGO ZDANIEM ważne. I tyle. Proste jak budowa cepa. Oczywiści są osobnicy którzy te pytania uważają za mało lub zgoła nie ważne, w końcu się było już ze dwa razy last minute w Szarmie albo Churgadzie to się wie jak leżaki na zająć z bladym świtem, ile dać bakszysza sprzątaczowi itp. Ta wiedza daje wam prawo patrzenia z góry na tych wszystkich prostaczków dla których wczasy w Egiptowie to podróż życia. Żenada
      • vicehrabiadebragelone Re: Droga Pani! 19.05.12, 09:10
        Dla mnie żenadą nie jest brak wiedzy tych co pierwszy raz leca do Egiptu tylko ich lenistwo.Po co wyszukiwarka i wujek google ?Lepiej założyć 50 watek o tym czy w hotelu wkładać $ w paszport.Pózniej trzeba się przebijać przez przez takie śmieciowe tematy w które mało kto czyta a jeszcze mniej odpowiada.Rozumiem ze ktoś chce aktualnych informacji o danym hotelu tylko zamiast tworzyć nowy wątek niech chociaż sie podepnie pod stary temat.No tak ale po co jak zaraz po wejsciu na forum można dumnie zadać pytanie ,,Jaka pogoda w Sharm??? Prosze o szybka odpowiedz plizzzzz!!!!!!!:)))
        • irhana Głupie pytanie? 19.05.12, 10:03
          Skoro nie ma głupich pytań, to zebrałam się na odwagę i też jedno zadam- Czym róznią się od siebie poszczególne hotele w Egipcie (zakładając podobny standard) i czym te egipskie różnią się od hoteli w miejscowościach turystycznych innych krajów? Zawsze mnie zastanawiała filozofia pt nie wracam do tego samego hotelu, bo chcę zobaczyć i poznać coś innego, nowego. Co nowego można poznać w hotelu oddalonym kilka km od tego w którym się było? Leżaki podobne, jedzenie podobne, baseny jak baseny, pokoje podobne, widoki z pokojów podobne, animacje podobne, alkohol wszędzie paskudny, napiwki to globalny zwyczaj. Opinie o wszystkich hotelach też podobne, jednym się podobało innym nie. Mozna tak wymieniac i wymieniać te podobieństwa, a gdzie róznice?
          • vicehrabiadebragelone Re: Głupie pytanie? 19.05.12, 10:24
            Mysle ze w sprawie hoteli poszłas za daleko:)Moze nie na przykladzie Egiptu ale Turcji stwierdzam ze hotele w tej samej miejscowości moga sie bardzo różnić i nie chodzi tu o gwiazdki.
            • irhana Re: Głupie pytanie? 19.05.12, 10:48
              Nie wiem czy przesadziłam czy nie, to moja subiektywna ocena, ja tam specjalnych róznic nie widzę ani w Egipcie ani w Turcji. Zresztą to co mi się podoba może nie podobać się innym. Wszystkie opinie o hotelach są identyczne, jedne pochlepne inne krytyczne. Czytając opinie o róznych hotelach, to tak jakby się czytało o tym samym, to gdzie te różnice?? Fakt ja nie zwracam uwagi na hotele, nie przyglądam się kształtom basenów, nie testuję wygody barowych stołków i nie widzę specjalnej różnicy w hotelowym jedzeniu więc pytam.
          • kasia_p45 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 10:47
            Czuje lekki przytyk do mojej osoby:) Powiem tak: zgadzam sie z tobą, ze egipskie hotele są budowane raczej na jedną modłe i specjalnie sie nie różnią. Standardy tez podobne.
            Piszac kiedys, ze mimo wszystko nie lubie wracac do tych samych hoteli miałam na myśli cos więcej. Bez sensu byłoby dla mnie pojechac do jednego hotelu a za rok do hotelu obok. Może gdyby jakies miejsce/hotel przypadło mi bardzo do gustu to może po latach chętnie bym tam wróciła z sentymentu.. ale to tylko takie gdybanie :)
            Świat jest wielki i różnorodny nawet Egipt ze swoimi hotelami. Byłam raptem 3 razy w Egipcie i w 3-ech hotelach plus statek na rejsie i mimo wszystko uważam, że te 3 hotele różniły sie od siebie. Każdy miał w sobie to "coś" co je różniło i nie umiem tego wytłumaczyć..
            Może to atmosfera tam panująca? Inni ludzie?
            Ale to może tylko moje odczucie. Ktos inny powie inaczej :))
            Pewnie zaraz zostane zaatakowana, ze gadam od rzeczy. Ale nie poradze nic na to, ze jestem "pozytywnie zakręcona " :)
            • irhana Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 10:55
              Nie Kasiu to nie był przytyk do Ciebie, poprostu mnie to zastanawia, bo ja specjalnych róznic nie widze, wiele osób mówi o różnicach, ale jak się czyta opinie to wszystkie sa podobne, jak juz pisałam wyżej. Nie mówię też o miejscach, bo fakt to je na pewno rózni, wkońcu Egipt to nie Turcaj, Kanary, Grecja czy co tam jeszcze innego.
              • kasia_p45 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 11:06
                Jedynie może byc taka różnica, że np w jednym hotelu lepiej sprzątają, jest lepsze żarełko i napitki.. więcej basenów, leżaków itp, itd.. pierwsza lub druga linia brzegowa i nie wiem co tam jeszcze.
                Ja jeszcze biore pod uwage to co jest poza hotelem.. z jakich wycieczek moge skorzytać.. co zwiedzić..
                Ty Irhano nie patrzysz na różnice bo ciebie interesuje cos zgoła innego. Jedziesz do Egiptu w innej sprawie a nie dla hotelu. Ci którzy jada tylko po słońce, all niclusive... i po to aby nie wychodzic z hotelu wierz mi, że te różnice widzą :))
                • irhana Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 11:29
                  Kasiu po części masz rację, jakieś tam różnice na pewno są, ale pytanie w stylu prosze o opinię czy lepszy holel x czy y dla mnie są bez sensu, bo co dobre dla mnie to nie zawsze dobre dla kogoś innego, odpowiedzi zawsze będa na takie pytania różne, a pytający i tak nie będzie wiedział czy dobrze wybrał póki nie odwiedzi sam i jednego i drugiego hotelu. Nie mówię też o zewnętrznych różnicach, bo jesli ktoś chce zobaczyć coś poza hotelem to one akurat są istotne i to normalne, mówię o samych hotelach.
                  • kasia_p45 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 11:38
                    Tu się akurat zgadzam z toba w 100procentach :)
            • janan2 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 11:58
              Kasia!Ty wszędzie wietrzysz podstęp i przytyki w stosunku do siebie!?Już wszystkich podejrzewasz o niecne zamiary.Nawet irhanę.Wcale bym się nie zdziwił jak by do mnie były pretensje,no bo lubię Ci czasami podnieść ciśnienie.A co!Ale cała reszta to już Ci wychodzi chyba jako atakowanie.

Co do głupich pytań,no to niektóre są obłędnie głębokie myślowo.Te hotelowe też,ale i temperatury (jakby aktualnego meteo nie było)czy jakie różnice między kurortami,no i czasami celowo prowokujące.A wystarczy tylko odnowić wątek podobny lub taki sam,który już tu jest na forum z pewnością.To wyrywa z butów jak ktoś słusznie zauważył.Ale nic na to nie poradzi.Niektórzy tak już mają.Można też założyć japonki,albo inne sandały, coby szybciej to wyrywanie minęło i nie kontynuować,ani nie odpowiadać.Denerwowanie się nic nie da.A hotele wszędzie(przynajmniej dla mnie) są podobne.Obyczaje także.Na niuanse nie zwracam uwagi,bo trudne do uchwycenia.Między Turcją i Tunezją przykładowo,a Egiptem różnica taka,ze w pierwszych dwu przypadkach sprzątają kobiety,a w Egipcie mężczyżni.To już ustawia te niuanse i róznice.
              • kasia_p45 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 12:29
                Haha Janan :)) Ja nie wietrze żadnego podstepu a już w stosunku do Irhany.
                Aleś teraz wymyslił :))
                Napisałam tylko, ze wyczuwam lekki przytyk do mnie tylko dlatego, ze nie tak dawno był podobny temat: czy jechac do tego samego hotelu czy wybierac zawsze inny. I tam pisałam, że jednak wole inny bo tyle jest miejsc/hoteli na naszej ziemi, że nie warto wracac w te same miejsca... itd itp..
                A głupich pytań jest tu rzeczywiście dość sporo i przyznam, ze też mnie to troche denerwuje. Ale sama zadawałam ich mnóstwo jak zjawiłam sie na forum po raz pierwszy i dlatego rozumiem nowicjuszy. Co najwyżej mogę sie tu troche podroczyc aby wesoło było.. :D
                Tak, ze z butów czy sandałów sie tu nie wyrywaj bo nie ma takiej potrzeby :)) A i te skarpety co stoją w kącie i czekaja na kolejny wyjazd zostaw w spokoju bo zakłócisz cały porządek rzeczy:))
                • janan2 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 12:48
                  Sama wymyśliłaś,że przytyk odnosi się do Ciebie.A to tylko podobne sformułowanie,które czasami sie komuś uda przypadkiem bez określenia autorstwa..A Ty zaraz,że Twoje.Plagiat czy co!?Nowicjusz nowicjuszem,ale przynajmniej pierwsza strona to przepatrzył by choć tematy.Może akurat będzie i jego.Nikt nie odsyła na 10 czy 50 stronę.Ale bywa,że na pierwszej jest dwa trzy takie same pytania czasami nawet jedno pod drugim.A o skarpetki to sie nie martw.Zabytkowe i oszczędzam,czasami tylko zakładam na noc jak zimno.Trzeba trochę podcerować,może uda mi się wyjechać gdzieś w tym roku.Ale niech stoja sobie ku udręce mojej ślubnej.Wyskoczyć z nich szybko trudno,bo nieco twardawe i gruntownie zużyte.Więc tylko sandały w domciu,albo walonki do kolan.
                  • kasia_p45 Re: Głupie pytania? A może głupie odpowiedzi? 19.05.12, 12:59
                    Oj nic nie wymysliłam. Zaraz dostaniesz w zęby przez monitor wiec lepiej przyłbice zakładaj. O!
        • warmianka35 Re: Droga Pani! 19.05.12, 12:20
          A czy nikt nigdy z tych "zaradnych" osób na forum, którzy szczycą się tym, że sami umieją znaleźć potrzebne im informacje, nie zastanawiał się, że znaleźli to, co było im potrzebne, bo ktoś w dalszej lub bliższej przeszłości zadał właśnie takie a nie inne pytanie? Poza tym, czasami nie każdy ma czas przekopywać się przez odpowiedzi sprzed kilku tygodni lub nawet miesięcy. Ale, żeby nie było nieporozumień, i jak dla mnie niektóre pytania pojawiają się niepotrzebnie, ale jak już są, to może, jak ktoś już zauważył, ktoś skorzysta z odpowiedzi. A czy pytanie o pogodę na chwilę obecną w danym kraju jest infantylne? Nie powiedziałabym. Pogoda jak pogoda zmienną jest i ktoś może chcieć wiedzieć co spakować do walizki, szczególnie ważne przy podróżach z dziećmi. Zimą planowałam wybrać się do Maroka i już miałam wykupić wycieczkę, gdy w Maroku spadł śnieg. Wyjazd przełożyłam na lato, bo doszłam do wniosku, że nie po to jadę do tego kraju, aby marznąć i brodzić w śniegu. Takich atrakcji mam pod dostatkiem w kraju. W Egipcie też różnie bywało zimą. Jednego dnia bezchmurne niebo a drugiego zamglone niebo i porywisty wiatr, tak silny, że trzeba było darować sobie pływanie po morzu.
          • kasia_p45 Re: Droga Pani! 19.05.12, 12:31
            Z ust mi wyjełaś :))
            • vicehrabiadebragelone Re: Droga Pani! 19.05.12, 12:59
              Jaki jest sens pytac o pogode jak sama piszesz ze jest zmienna?:))Jak pisałem wczesniej wujek google lepiej sie sprawdzi w tym wzgledzie wbijasz np ,,pogoda w Hurgadzie'' i wyskakuje ci kilka linków z pogoda na dzisiaj jak i przewidywana pogroza na nastepne dni.Ale po co jak można załozyc kolejny temat o pogodzie:)
              • warmianka35 Re: Droga Pani! 19.05.12, 13:33
                Z tym przewidywaniem pogody to różnie bywa. Czasami prognoza sobie a pogoda sobie, dlatego ja osobiście wolę wiadomości z pierwszej ręki. Ostatnio jak rozmawiałam przez telefon z koleżanką, która mieszka w tym samym mieście co ja, to ja z zadowoleniem mogłam powiedzieć, że siedzę na słoneczku w ogrodzie a ona w tym samym czasie miała nad głową burzę. Odległość między naszymi domami niewiele ponad 10 kilometrów. W Maroku z tego co pamiętam też nikt nie przewidywał, że spadnie śnieg. Gdyby przewidywali, to zaskoczeni Marokańczycy nie pozamykaliby szkół. A kto przewidywał dwa dni temu, że spadnie śnieg w Chorwacji? Ubiegłe lato w Polsce niby też miało być super, dlatego hotelarze i właściciele pensjonatów liczyli po cichu już zyski, a jak przyszło co do czego, to zmarźnięci ludzie ruszyli do biur podróży, aby upolować jakiś last do Egiptu, mimo, że media rozpisywały się o rozruchach w Egipcie. Nieraz moi znajomi wracali wcześniej z pobytu nad Bałtykiem, bo mieli dość wilgotnych ubrań, parasolek, cen o wiele wyższych niż w rodzimym mieście i trzeba było wyleczyć przeziębione dzieci. A pojechali, bo właśnie skusiła ich dobra prognoza pogody. Więc może jakoś pogódźmy się z tymi pytaniami o pogodę.
                • marylakos Re: Moi drodzy! 19.05.12, 16:21
                  Przebrnełam przez wasze wypowiedzi i niestety to od was wieje nudą stwierdzam,że się wam wyczerpał temat kasia45 ,janan2 i nawet viceh...odpowiadacie sobie wzajemnie na mało istotne tematy na forum, które nic już ciekawego nie wnoszą w temacie Egipt .To niestety Wy od jakiegoś czasu zaśmiecacie to forum.Lubię czasem tu zajrzeć ale od jakiegoś czasu prowadzicie wzajemnie dialog mało ciekawy dla reszty.Jak się nie ma co ciekawego do powiedzenia to może lepiej chwilowo się nie udzielać. Pozdrawiam!
                  • janan2 Re: Moi drodzy! 19.05.12, 17:07
                    O ile pamiętam,no to już trafiło się spięcie jakiś czas temu między mną a tobą.Wynikało ono właśnie z bardzo "ciekawej" tematyki podpadającej w sam raz pod ten wątek akurat w twoim wydaniu.Jeśli masz tak istotny temat i problem do rozwiązania to wysil się nieco i podaj co ewentualnie dolega i czego nie wiesz,co już nie było na tym forum o Egipcie.Nie będzie powodu do "wytyków" czy przepychanek tylko włącznie z pewnością same miarodajne odpowiedzi czy tam podpowiedzi.A jak chcesz koniecznie doprowadzić do polemik i dyskusji,no to chętnie służę jak na to zasługują omawiane tu kwestie.Poza tym jaki temat,wolny i bez szczególnych ograniczeń,no to i taki typ wypowiedzi, też jakby o niczym.Jak cię nudzi,no to nie czytaj,nikt nie zmusza.Tym bardziej nie oceniaj,no bo zwrotna ocena twojej osoby może być cokolwiek zaskakująca.Luzik proszę.I nie prowokować.
                    • marylakos Re: Moi drodzy! 19.05.12, 20:47
                      Nie przypominam sobie byśmy mieli już jakieś spięcie, byłam na rejsie po nilu i na zapytania kasi45 starałam się udzielić wyczerpijących odpowiedzi,czytając jej wspomnienia wszystko się potwierdziło.Post był o zaśmiecaniu ,więc stąd moje spostrzeżenie .Ty za to zawsze na wszelkie uwagi dotyczące twojej osoby reagujesz agresją .A mnie nie znasz więc nie obrażaj.Więcej luzu.
                      • janan2 Re: Moi drodzy! 19.05.12, 21:52
                        A to nowość!
                        Najwyżej wykpię,zironizuję czy tam obśmieję włącznie z sobą,ale agresja,no to przesada.Nie lubię zasadniczo marud i blondynek. Poza swoją,bo jakby z lekka muszę.Tym bardziej przygłupich powtarzalnych zapytań o bzdetne problemy.Na tej zasadzie trzeba by wyszczególnić więcej niż tylko trzy nicki.90% piszących tutaj robi podobnie,więc z czego to wyróżnienie wynika?To jest forum,więc chyba definicję tego pojęcia znasz. Wymiana poglądów,a że czasami odbiega czy faluje w temacie?No to wszystko musi być zasadnicze?Zresztą jakie tematy takie odpowiedzi czy podpowiedzi.Nie upoważnia to po kilku wpisach na forum do ocen i wystawiania laurek,po jednym rejsie i kilku wpisach.Nie masz też obowiązku czytania moich wypocin adresowanych do innych.W zasadnicze tematy jeśli się wkręcam to na poważnie.A głupsze to jak widać wyżej.Zal trochę tak zasadniczych ludzi w każdym przypadku,musi być im ciężko w życiu.Znam czy nie. Mniejsza.Może taki sam nick w interii,pomyłka całkiem możliwa.Masz zwidy!?Gdzie niby jest to obrażanie?Tobie wolno komentować mnie,więc należy się liczyć z tym,ze może być zwrotka podobnie "uprzejma".

Takie jest życie (cyt.z Kasi)
                  • piasek.mi.zgrzyta Moi kochani 19.05.12, 18:37
                    Z calym szacunkiem i nikogo nie obrazajac zauwazam, ze to jest forum
                    dla niezaradnych, nierozgarnietych turystow tak zwanych "egipskich"
                    ktorzy na nieszczecie dla innych czytajacych blakaja sie po tym forum nie
                    mogac znalezc forum dla przedszkola egipskiego i zyciowego.

Czasami na forum pojawia sie wielkoegipska swiatowosc i bijac wode w Nilu
                    odpowiada autorytatywnie. C`est la vie. A nie inne:) Carpe diem!

A propos czy na statku na Nilu jest wystarczajaca ilosc miejsc w lodzi ratunkowej
                    i czy po przybiciu do brzegu, juz w hotelu, dla wszystkich wystarczy lezakow?

Za ewentualna odpowiedz lub jej brak bede zobowiazana. C`est i tak dalej:)
                    • kasia_p45 Re: Moi kochani 19.05.12, 19:05
                      piasek.mi.zgrzyta napisał(a):

> A propos czy na statku na Nilu jest wystarczajaca ilosc miejsc w lodzi ratunkow
                      > ej
                      Nie bój żaby. Dam rade wpław. Moze nie uda sie po linie prostej ale po skosnej napewno :P
                      • deoand Re: Rejs po Nilu a Costa Concordia 19.05.12, 19:34
                        Pytanie o ilość szalup na statkach pływających po Nilu jest bardzo wazne bo jak sie okazało na luksusowym wycieczkowcu Costa Concordia dla 32 osób zabrakło miejsc w szalupach i mimo iz byli pare metrów od brzegu to dopłynęli do Hadesu . Statki egipskie czyli wszelakie Cleopatry czy skarby Nilu na ogół nie sa takie skrupulatne w wyliczaniu miejsc na szalupach ratunkowych i jak przyjdzie co do czego to dawaj jak Allach da !

A krokodyle czuwają .
                        • janan2 Re: Rejs po Nilu a Costa Concordia 19.05.12, 19:57
                          Ale jak te krokodyle zagada po francusku,no to może odpuszczą pamiętając co żołdacy Napoleona zrobili ze Sfinksem.

Ważne pytanie o szalupy.Ale Egipcjanie albo ich nie liczą,albo dzielą pasażerów na pływających i tych co nie.Jeśli połowa pływa,no to dla drugiej starczy.A musowo to wszyscy w razie czego maja przyśpieszony kurs pływania.Ostatecznie do brzegu blisko.

Przepychanki na znajomość języków też nic nie dają.Taki krokodyl może nie zrozumieć w żadnym języku.Ale na migi chyba pojmie.Trzeba mu tylko jakoś wytłumaczyć ręcznie,że zna się tylko język własny plus te dwa w butach.Co tam bawić się w znajomości tychże.Jest ich tyle,że tylko jeden B-16 zna wszystkie.
                  • kasia_p45 Re: Moi drodzy! 19.05.12, 20:58
                    marylakos napisała:

> Przebrnełam przez wasze wypowiedzi i niestety to od was wieje nudą stwierdzam,ż
                    > e się wam wyczerpał temat kasia45 ,janan2 i nawet viceh...odpowiadacie sobie wz
                    > ajemnie na mało istotne tematy na forum, które nic już ciekawego nie wnoszą w t
                    > emacie Egipt .To niestety Wy od jakiegoś czasu zaśmiecacie to forum.Lubię czase
                    > m tu zajrzeć ale od jakiegoś czasu prowadzicie wzajemnie dialog mało ciekawy d
                    > la reszty.Jak się nie ma co ciekawego do powiedzenia to może lepiej chwilowo si
                    > ę nie udzielać. Pozdrawiam!

Podnosimy sztucznie ogladalność tzn czytalność tego forum bo wieje nudą :))
                    • saderan0 Re: Moi drodzy! 19.05.12, 22:59
                      to forum o egipcie a nie o ocenianiu tego o co kto zapyta, nie wam to oceniac, tez kiedys byliscie zieloni
                      Żalosny wątek !
                      Potwierdzam - tam gdzie trafiam na watki janana to sie czepia innych piszacych
                      Kiedys to forum zylo informacjami o Egipcie
                      a teraz...
                      • glupota.nie.boli Re: Moi drodzy! 19.05.12, 23:47

Jacy turysci egipscy takie forum. Bieda z nedza. Nie sadze aby potrafili
                        odczytac godzine. Tez pytaja.
                        • faraon.drugi Lecenie do Egipta 20.05.12, 06:01
                          Forum byloby zrozumiale i przejrzyste gdyby pytajacy o hotele, pogode,
                          temperature morza/piasku, kolory recznikow i biura z ktorymi inni leca
                          (kiedy, gdzie i za ile) od razu, na wstepie, posypali sobie swoje kwadratowe
                          glowy piaskiem przyznajac, ze wrodzony matoletyzm uniemozliwia im
                          znalezienie odpowiedzi na wiercace ich pytania i blagali na kolanach
                          znawcow Egiptu o odpowiedz na wszystkie lub laskawie tylko pare
                          zadanych pytan ktore dyskwalifikuja pytajacego.

Dotychczas trzeba sie troche wysilic aby odroznic idiote od kretyna
                          i imbecyla od debila. Z radoscia jednak zauwazam, ze wszystkich - durni
                          i tych innych laczy wspolna demokratyczna sympatia do najtanszych
                          zagraniczych wycieczek. Przypadkowo sie zlozylo, ze jest to Egipt.
                          • ami.ra Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 10:10
                            Bez pytań nie ma forum.....a debilne komentarze typu jacy turysci takie forum plus bieda z nędzą...żenada.Człowieku zastanów się co piszesz czy ludzi pracujacego na zwykłym etacie stać na wyjazd do Egiptu z cała rodzinką?Dlaczego odpowiadający na pytania potrafią zmieszac kogoś z błotem po co im to???tego nie moge zrozumieć....nie łatwiej na te pytania jest nie odpisywać??
                            • niiktos Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 10:42
                              ami.ra napisała:

> ....nie łatwiej na te pytania jest nie odpisywać??
                              Niezbyt rozumiem po co w ogole piszesz? Nie latwiej nie odpisywac na taki "bzdurny" watek?
                              • miriam_73 Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 10:59
                                Jeśli znajdę chwile czasu, mogłabym zestawić taki podobny zaktualizowany wątek (mam nadzieję, że PC nie zarzuci naruszenia praw autorskich ;-)

Dwa "ale": niezależnie od istnienia takiego wątku i jego ewentualnego przyszpilenia różne dziwne pytania i tak będą się pojawiać, bo spora część populacji "turystycznej" cierpi na nieuleczalne niedowidzenie :) Ponadto, przyszpilanie odbywa się "po uważaniu" Giwi, więc...

Z własnej perspektywy powiem tyle: są pytania, na które chce mi się nadal odpowiadać, i takie, że wszystko opada. 10 lat temu, kiedy forum startowało zasoby globalnej wioski były dużo uboższe, doświadczenia w wyjazdach do EGiptu my Polacy dopiero zdobywaliśmy, dostępność tych wyjazdów była zupełnie inna. Teraz wyjazd jest na wyciągnięcie ręki, a informacje są wszędzie na jeden klik. Tylko, że niektórym naprawdę się nie chce poczynić choćby minimalnego wysiłku i dopiero następnie zapytać, jeśli faktycznie nie ma w necie żądanych informacji.
                                • niiktos Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 11:07
                                  Ciekawe co pomysli po lekturze wpisu miriam autorka ponizszych slow?

warmianka35 napisała:
                                  > Nie wiem na ile jesteś w stanie kojarzyć nicki
                                  > , ale odpowiedziały ci osoby, które raczej się na turystyce znają i na tym co p
                                  > owinno być a czego nie na tym forum.

oraz
                                  warmianka35 napisała:
                                  > Poza tym, czasami nie każdy ma czas przekopywać si
                                  > ę przez odpowiedzi sprzed kilku tygodni lub nawet miesięcy.
                                • kasia_p45 Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 11:40
                                  Ja bym dodała jeszcze jedno
                                  ale..
                                  Nie wszyscy w naszym polskim społeczeństwie sa kumaci informatycznie i długo nie bedą.
                                  Dla kogos takiego "dorwanie się" do Forum to juz duuzy sukces..
                                  Tak, że komuś takiemu wykonać jeden "klik" może sprawiać wieele trudności.
                                  I to wcale nie jest śmieszne..
                                  Tak, że droga Miriam nie raz Ci jeszcze szczena opadnie..
                                  A tak na marginesie fajnie by było zaktualizować wszystkie najpotrzebniejsze informacje dla jadących po raz pierwszy do Egiptu tak jak to jest na Turcji..
                                  Pozdrawiam :))
                                • janan2 Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 12:28
                                  Pomysł dobry,tylko czy coś to da.Zestawienie takich najbardziej przydatnych i aktualnych informacji z pominięciem tych lekko przebrzmiałych,to byłby taka mini encyklopedia w jednym miejscu.Ale kto czegoś takiego by się podjął,no i czy nie jest to przekładanie piasku z kupki na kupkę.Chyba nic to nie zmieni.Nie sądzę też,żeby ktoś z autorów rościł sobie jakieś prawa z tytułu "przedruku".Miriam chyba ma tu największe doświadczenie i forumowe obycie.No cóż,tylko pozazdrościć podróży i tej galerii foto,ale chyba próżna robota.Każda fotka no to co najmniej 1000 słów,ale trudne...trzeba kliknąć.Podobny wątek(pomysł) wisi i istnieje na forum Turcja.Traktuje właśnie o najbardziej istotnych informacjach i poradach.Przyszpilony,ale nie używany,na egipskim też mógłby taki istnieć,pewno i giwi by przekonał.Ale martwy,podobnie jak jego założyciel isabeau.Tylko dzieło i jego praca jeszcze istnieje.Mimo ,że wszystko tam jest,no to nadal bardzo "mondre" pytania zakładaczy padają,no bo kliknąć się nie chce lub jakaś próba zaistnienia.Więc należy przypuszczać,że ten sam los spotka podobną na tym forum pracę.Pomysł do rozważenia.

Sam od lat nie odpowiadam,czy nie podpowiadam na temat hoteli,no bo zbyt mnie nie interesują podobnie jak z listami wylotowymi czy innymi wielokrotnie powielanymi tematami.Lubię czasem się pośmiać czy wydrwić celowo zakładane prowokacyjne od początku wątki.Ale to takie,co wiadomo,że nie o informacje idzie,tylko sobie pogadać.Ale nawet drwić czy kpić się nie chce,jak trafi się delikwent,co tego nijak nie pojmuje i nie rozbiera i traktuje takie coś śmiertelnie poważnie.A nawet robi nie raz za adwokata takiego pomysłowego założyciela i jeszcze ma pretensje o wcinanie się w tak "poważne" tematy.Ostatnio były takie dwa,przykładowo "wlk.blondynki",czy jakoś tak.Z tych nowych nicków wiele się na takie coś łapie,nie odróżnia kpin od prawdy.
                                  • kasia_p45 Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 12:34
                                    Janan sto razy ci mówiłam, że isabeau to kobieta!!!!!!!
                                    • deoand Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 13:02
                                      Lepiej jak ludzie cokolwiek piszą i się pytają bo wtedy forum żyje niż miałoby się stać to , co się stało z wyjątkowym forum założonym przez wybitnych egiptologów, na którym pisali sami geniusze intelektu i poprawności forumowej a jego los był taki -
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,51391,132346426,,Czyzby_to_forum_juz_zdechlo_.html?v=2
                                      pozdrawiam deoand
                                    • janan2 Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 13:18
                                      To już nic nie mów.To był jej ojciec,a nick taki przybrał na cześć swojej córki.Wspólnie prowadzili ten wątek,przyuczał córkę.Ty wiesz swoje a ja swoje.Korespondowałem z nim jak żył i w dosadnych słowach(ale bez obrazy i urazy) napisał mi kim jest.Jeszcze raz zapytaj.Tak ,że pozostanę przy swoim zdaniu.Możesz co najwyżej się obrazić o!!!Tylko powiedz kiedy,to założę ten zakuty łeb z przyłbicą oczywiście.Znowu ktoś żle odczyta nasze zamiary i przepychanki i dorobisz się nowego obrońcy i fana jak na tym wątku he he.Przykre,że niekumaty cokolwiek,ale nawet wesoło mi nie jest z tego powodu.

No ale tamtejsze porady nie mają wzięcia.Przyszpilony wisi,ale na zasadzie analogii nawet jakby Miriam dostała natchnienia i się wzięła do takiej roboty,to podobnie będzie pewno i tutaj.
                                      Więc jakoś ciemno to widzę.Co chwilę wqorzy się niktoś powiedzmy i znowu będzie nawoływał do rozsądku,ale i tak nic z tego nie wyniknie.Prędzej będzie mu głowa świeciła z "uciechy"jak żarówka niż osiągnie zamierzony cel.
                                      • kasia_p45 Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 13:28
                                        Ja korespondowałam z Izą "isabeau" i zaręczam ci, że to kobieta!!!
                                        Nawet fotki wymieniałyśmy. Może kiedyś tak było jak mówisz ale to juz napewno nieaktualne!!
                                      • niiktos Re: Lecenie do Egipta 20.05.12, 13:47
                                        janan2 napisał:

> Co chwilę wqorzy się niktoś powiedzmy...
                                        Etam, od razu wqorzy ;p
    • chuda41 Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 20.05.12, 18:33
      Założycielka wątku chciała dobrze,a tu się takie przepychanki bez sensu zrobiły.Każdy kiedyś gdzieś leciał pierwszy raz i miał masę wątpliwości.To jest FORUM i tu wolno pytać o co się chce.Pewnie że wkurza 20 wątek typu -Titanic Beach ,ale takich po prostu już nie otwieram.Ale przynajmniej to forum jest aktywne,codziennie ktoś coś pisze,nie tak jak na innych-martwe.Ja tu zaglądam z przyjemnością,ale teraz wkurza mnie ,że część osób traktuje je jak swój prywatny folwark.Bo to prawdziwi TURYŚCI.Uwielbiam czytać wpisy ,głównie Irhany i Vicehrabiego,ale sorry bardzo-większość turystów latających na wczasy chce po prostu wypocząć-nie musieć siedzieć w pracy,gotować i żeby za ciebie pozmywali.Zazdroszczę bardzo turystom mającym zapał i energię na nieustanne zwiedzanie-ale trzeba wziąć pod uwagę,że gdyby obsadzić was 3-4 dzieciaków w wieku np.3-12lat ,którym trzeba też jakoś zapełnić czas,to może nie dziwilibyście się ,ze ktoś kto będzie spędzał czas w hotelu prze te 7-14dni czyta jaki on jest,czy jest ładna plaża,podgrzewany porządnie basen ,czy jest zjeżdżalnia,kids club,animacje polskie itp.Więc moze więcej tolerancji dla całej rzeszy ludzi ,których tu niektórzy wyzywają od półgłówków.
      Poza tym jak płacisz ciężko zarobione pieniądze za 4-5 osób to już nie jest mała suma -i naprawdę warto poszukać jakichś informacji o danym hotelu,bo np.ja plułabym sobie w brodę ,że tego nie zrobiłam.I dla mnie hotele nie są takie same.I wiele razy się nie zawiodłam na wpisach turystów.Niech kazdy pisze i czyta co lubi.
      • faraon.drugi "Lece jutro - napiszcie cos o moim hotelu" 20.05.12, 21:57
        chuda41 napisała:

> Poza tym jak płacisz ciężko zarobione pieniądze za 4-5 osób to już nie jest
        mała suma -i naprawdę warto poszukać jakichś informacji o danym hotelu,bo
        np.ja plułabym sobie w brodę ,że tego nie zrobiłam.I dla mnie hotele nie są takie same...
        Niech kazdy pisze i czyta co lubi.<

Spokojnie mozna sie zgodzic z Twoja argumentacja ale...jest roznica miedzy
        Twoim szukaniem informacji o miejscu, hotelu przed podjeciem decyzji a
        kims kto "kupil" najpierw hotel, za dwa dni leci i nagle zaczyna pytac.
        Masz ochote pomagac idiocie? To rzucanie perel przed wieprze. Osobna sprawa
        sa te zalosne watki z listami wylotowymi. Lecisz za ciezko, lub lzej, zarobione
        pieniadze i chcesz juz przed wylotem laczyc sie z grupa nieznanych Tobie
        wczesniej ludzi ktorych dotychczasowym wysilkiem jest umieszczenie jednozdaniowego
        postu typu: Kto leci w piatek do hotelu Krokodyl z Katowic?

I ostatnie: niech kazdy sobie czyta i pisze to co chce. Wspaniala, demokratyczna idea.
        I ja tez to robie. I jezeli uwazam, ze napisanego postu jasno wynika, ze autor/ka
        jest idiota to zgodnie z Twoim credo wyrazam swoja opinie.
        • padalec39 Napisz,proszę... 20.05.12, 22:39
          Gdzieś ty takie posty widział?
          • niiktos Re: Napisz,proszę... 20.05.12, 23:25
            np forum.gazeta.pl/forum/w,622,136019126,136019126,ile_kasy_na_tydzien_w_Egipcie.html
            "za parę dni lecę na tydzień do Egiptu, po raz pierwszy.
            Doradźcie, ile trzeba mieć ze sobą pieniędzy"
            Wiecej nie chcialo mi sie szukac.
            • padalec39 Przeczytaj jeszcze raz, tylko powoli 21.05.12, 08:12
              Gdzie widziałeś PYTANIE O HOTEL z dopiskiem "za parę dni lecę"? Takich pytań nie znajdziesz bo ich po prostu nie ma, no może pojawiają się sporadycznie. No ale elyta chciała zabłysnąć a że nie było czym to głupie pytania wymyśliła.
              • niiktos Re: Przeczytaj jeszcze raz, tylko powoli 21.05.12, 08:17
                Przeczytaj jeszcze raz, tylko powoli:
                "Wiecej nie chcialo mi sie szukac. "
                • padalec39 Bzdury piszesz kolego 21.05.12, 08:35
                  Tyle w temacie.
                  • niiktos Bzdury piszesz kolego - to samo pomyslalem o tobie 21.05.12, 09:03
                    padalec39 napisał:

> Tyle w temacie.
                    Jesli to sa bzdury to faktycznie koniec dyskusji z toba.

< Przeczytaj jeszcze raz, tylko powoli:
                    "Wiecej nie chcialo mi sie szukac. " >
            • hanka_1974 Re: Napisz,proszę... 21.05.12, 09:28
              kompletnie nie rozumiem, co jest nie tak w moim pytaniu :)
              owszem, jestem nowa, nieobyta tutaj, wśród Was - znających się i wiedzących o co kaman :) ale żeby zaraz linkować jako przykład głupiego pytania... no super :):):)

• padalec39 Pytanie jak najbardziej na miejscu 21.05.12, 16:12
                Zresztą wątek żyje wlasnym zyciem. Prostaczkami się nie przejmuj. Jeszcze raz milego wypoczynku. Pozdrawiam
    • mirra9 Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 02.07.12, 13:21
      No to pytam - czy w sierpniu jest gorąco, czy w Nilu można nurkować i czy w morzu są krokodyle? ;-)
      • janan2 Re: na temat "głupich pytań" i "zaśmiecania" foru 02.07.12, 15:30
        A juści panocku.Wszyćko to jest jak piszesz.Szczególnie niebezpieczne to te słonowodne krokodyle różańcowe,czasami przypływają z Australii.Ale odstaw tę mirrę.Zioło nie każdemu służy,jeszcze jaką książkę napiszesz o św.Dodzie i przypierdzielą ci znowu z pięć tysiaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka