Dodaj do ulubionych

OWD w Egipcie

27.05.12, 07:51
Chciałabym zrobić OWD w Egipcie, czy możecie polecić kogoś do szkolenia w Hurghadzie i Marsa Alam? Sharm chyba nie, bo byłam już tam i chciałam zobaczyć coś innego.

Czy w Hurghadzie e jest coś ciekawego do obejrzenia pod wodą? Hurghada jest tańsza i ma większy wybór baz niż Marsa, ale jeśli mam pooglądać wodę, to może warto dopłacić do Marsa. Z drugiej strony jeśli większość czasu zejdzie mi na kursie, to i tak wiele nie skorzystam z uroków Marsa. Czy ktoś po takim kursie może mi doradzić jak to wygląda i czy większości pobytu nie spędzę czytając podręcznik lub w basenie zakładając i zdejmując maskę?

W Marsie znalazłam nst. bazy beachsafari, avalondivers i 3will. Czy wiecie coś na temat którejś z nich lub możecie polecić coś jeszcze?

W Hurghadzie na pierwszy rzut oka jest tego więcej, może jakać polecanka?

TIA
Obserwuj wątek
    • anglia2112 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 08:40
      W Marsa znalazłam jeszcze Dive Top.
      • anglia2112 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 08:58
        I jeszcze Orca. Przepraszam, że tak sączę po jednym zdaniu, ale wciąż aktywnie szukam.
      • bet.i82 Re: OWD w Egipcie -odradzam 26.06.12, 23:28
        odradzam robienia kursów nurkowych w Egipcie...osobiście jestem za robieniem kursów a szczególnie podsatwowych w Polsce.
        W Polsce, kurs jest bardziej wymagający, dłuższy, więcej teorii, instruktor będzie chciał Cię zatrzymać przy sobie więc będzie się starał. W Polsce są trudniejsze warunki, choć też jest pięknie. Po zakończeniu kursu w Polsce jadąc do Egiptu jesteś bezpiecznym nurkiem. W odwrotną stronę już tak to nie działa. Dodatokowo koszt kursu w Polsce jest taki sam albo nawet niższy a nie marnujesz czasu w Egipcie na siedzenie w basenie i ćwiczenie tylko nurkujesz.
        Wybór należy do Ciebie:)
        Ja robiłam kurs w Warszawie w underwater.pl. Kończyłam u Roberta Dłużniewskiego.
        Polecam!!!!
    • miriam_73 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 11:01
      W Marsa polecam Avalondivers. Sama zaczynałam z nimi przygodę z nurkowaniem. Solidnie, bezpiecznie, cel jest taki, że nie masz odfajkować czterech dni i dostać kwit, tylko naprawdę nauczyć się tego, co jest ci pod wodą niezbędne do tego, aby czuć się bezpiecznie, komfortowo i mieć z tego przyjemność. Junior to mistrz w swoim fachu :)
    • miriam_73 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 11:04
      www.youtube.com/watch?v=4SS9kT4oJN4
      www.youtube.com/watch?v=rE7VQ5GyrLE&feature=relmfu
      PS. Jeśli wybierzesz Oriental, to masz faktycznie bazę w zasięgu spaceru, z ABu Dabbab jakieś 15 minut jazdy. Restę sobie odpuść. Nieciekawie i daleko.
      • anglia2112 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 11:41
        Fajne filmiki.

A znasz innych? Nie musi być z j. polskim, może być po angielsku (czyli np. wspomniana Orca).

Oczywiście antyrekomendacje też są b. przydatne.
        • miriam_73 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 17:05
          Nie wiem, kto w tej chwili jest w Orce, ja z nimi nurkowałam, jak jeszcze mieli siedzibę w Abu Dabbab. Teraz przenieśli się do Tulip Resort. Jeśli chodzi o organizację, ekwipunek itp. bez zarzutu. Orca jest niemiecka, ale oczywiście po angielsku też funkcjonują. Mają też swoją bazę na dalekim południu w Wadi Lahmi koło Hamaty (rewelacja!):
          www.orca-diveclub-tulip.com/e/location_dive_center_tulip_egypt_u40255d.html
          Z niemieckich solidnych baz godna polecenia jest też ExtraDivers (siedzą m. in. w Brayce):
          www.extradivers-worldwide.com/de/tauchbasen/land/aegypten_1.html
          Pamiętaj, że w Marsa w większości wypadków wszystkie nurkowania kursowe robisz w morzu, od samego początku, najpierw w płytszych zatoczkach w tzw. wodach basenopodobnych, więc start jest od razu "w naturze", potem tylko kontynuujesz "zwiedzanie" już z certyfikatem :)
          • wojtek37k Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 17:13
            Warto się jednak zastanowić , czy w 4-dniowy kurs , tak jak jest to realizowane w Egipcie
            jest wstanie zrobić z kogoś nurka , czy tylko osobę nurkujaca - to ogromna różnica .
            Bardzo lubię nurkowac w Egipcie , ale poziom wyszkolenia po tamtych kursach zostawia wiele do życzenia .
            • miriam_73 Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 17:42
              Wojtek, zależy jaki kurs i u kogo. Naprawdę.
              • wojtek37k Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 18:37
                Tu nie chodzi o to , u kogo kurs , nie znam samodzielnego nurka , po 4-dniowym szkoleniu
                takim jakie serwują w Egipcie , a przecież dostaje się licencję do samodzielnego nurkowania
                z partnerem o co najmniej takich samych kwalifikacjach .

• worldexplorerpl Re: OWD w Egipcie 27.05.12, 19:07
                  oj straszne to ze ludzie czują sie nurkami po kursie OWD... ale spoko ... jakby co to hyba HGH jest najmniej ciekawa nurkowo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka