Dodaj do ulubionych

Wiza SINAI ONLY bezpłatna Sharm el Shaik

03.06.12, 14:13
Czy wiza SINAI ONLY pozwoli mi na wycieczkę do Jerozolimy? W internecie znalazłam wiele sprzecznych informacji. Będę wdzięczna za odpowiedź, kogoś kto był w Jeroozlimie, mając wbitą do paszportu tą wizę. Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • malik12345 Re: 03.06.12, 14:24
      wałkowane miliony razy na forum. Z Sinaj only możesz smiało jechać do Jerozolimy. Ja również z całą rodzina byłem w Jerozolimie bez wizy płatnej.Wiza płatna tylko jak będziesz sie poruszała po drogach prowadzących do Kairu--a więc Kair i chyba Ras M. droga lądową
      • ewelinkam1983 Re: 03.06.12, 14:28
        Dziękuję za odpowiedź
        • donka18 Re: 03.06.12, 18:43
          A co ze sklepem wolnocłowym ? Czy z wizą "synaj only" można robić zakupy w takowych sklepach(chodzi o te do 24h po przylocie) ?
          • dana_n Re: 03.06.12, 19:43
            Przez 48 godzin, nie 24. Można.
            Poza tym zakupy w sklepach wolnocłowych można ponownie robić przez 48 godzin po powrocie z Jerozolimy, czy Petry.
      • maj18-98 Re: 06.06.12, 12:17
        może i wałkowane 100 razy na forum, ale wątpliwości są, ja byłam przekonana ze jadąc do Sharm wybiorę sie do Jerozolimy i za wizę nie zapłace, dzis pan z biura powiedział mi że potrzebna płatna wiza, i teraz juz nie wiem....podobno robia problemy jak sie wraca z Jerozolimy,w sumie to tylko 15 dolarów ale razy 3 to juz 45, troszkę szkoda niepotrzebnie wydawać, do Kairu sie nie wybieram, na Jerozolimie mi zależy....
        i faktycznie są sprzeczne informacje, jeśli pracownik biura podrózy mówi ze wiza potrzebna to jak mogę mu nie wierzyć?
        • niiktos Re: 06.06.12, 12:54
          To zdecyduj sie komu wierzysz i nie zawracaj ... gitary.
          Sprzeczne informacje wrzucasz tutaj ty.

A co do pana w biurze - albo jest niekompetentny albo chcial jak najszybciej zbyc cie i nie wnikal (bo po co mu to).
        • miriam_73 Re: 06.06.12, 15:14
          Mówiąc delikatnie, "pan z biura" rozmija się z prawdą. Nigdy, wracając z Izraela/ Jerozolimy do Egiptu, nie miałam żadnych problemów, z wyjątkiem próby wymuszenia zakupu wizy przez kooperanta ówczesnej Triady (niejakie Eagle Tours) w 2005 roku, i to za 18 a nie za 18 USD (teraz te 3 USD Sky Club nazywa opłatą za transfer, wtedy kasowali to na "krzywy ryj").

Sinai Only (co wprost jest nawet napisane na tej pieczątce) uprawnia do poruszania się wzdłuż całego wybrzeża zatoki Akaba, które to wybrzeże liczy się od rogatek w Sharm niedaleko Mariny Travco aż po terminal graniczny Taba/Eilat. Ogranicznikiem są drogi/ punkty kontrolne prowadzące poza półwysep Synaj (stąd np. nie da się pojechać lądowo do Ras Mohammad bez wizy).
          • maj18-98 Re: 06.06.12, 17:36
            muszę teraz dodać ze pan z biura zadzwonił i zapewnił że nie trzeba płatnej wizy do Jerozolimy, nie chciałam zawracać gitary ale przecież zmienia sie to i owo i mozliwe ze coś za co kiedyś nie płaciliśmy będzie kosztować, i na odwrót,
            faktem że jak na pracownika biura był słabo zorientowany ale miło że się upewnił,
            i nie chodzi o to czy ktoś jest bardziej czy mniej wiarygodny, bez urazy, dużo rzeczy sie zmienia i tyle,
            pozdrawiam
            • malik12345 Re: 07.06.12, 10:04
              może zdradź w jakim biurze pracuja tak kompetentni pracownicy by inni je omijali. Swoja drogą ciekawe jakby chirurg zamiast nerki wyciął wątrobe , bo też jest niekompetentny.......Panu należy się chyba reprymenda
              • maj18-98 Re: 07.06.12, 13:16
                chyba nie ma powodów żeby to biuro omijać, jadę z nimi bodajże 7 raz i zawsze wszystko było ok, starają się, nie wiem czemu facet tak sie pomylił ja go zapytałam raczej pro forma a on mi tak wyskoczył....moze jakis niz miał a moze do Egiptu on rzadziej sprzedaje, nie wiem,fakt ze dopytał i zadzwonił zeby mnie poinformowac co doceniam,
                biuro ma wielu pracowników, ten pan organizował nam do tej pory Turcje i Maroko, Egiptem zajmowała sie inna pani, nie chciałabym więc na nich nagadywać bo to jednorazowa wpadka, i właśnie dlatego byłam taka zaskoczona, przyzwyczaiłam sie że udzielają bardzo konkretnych i prawdziwych informacji,
                za tydzień pewnie zdam relacje z hotelu do którego się wybieramy i mam nadzieje ze znów będzie doskonale
          • niiktos Re: 07.06.12, 11:36
            miriam_73 napisała:

> .... z wyjątkiem próby
            > wymuszenia zakupu wizy przez kooperanta ówczesnej Triady (niejakie Eagle Tour
            > s) w 2005 roku,
            ehh miriam miriam, co ty piszesz? Popraw sie.
            Powinno byc " i to za 18 a nie za 15 USD ..."
            • mucha013 Re: 07.06.12, 13:12
              No właśnie jak to w końcu jest-ja mam wycieczkę ze sky club i na umowie pisze jak "byk" -usługi dodatkowo płatne-wiza egipska +transfer 18usd.Czyli skoro wiza 15usd to 3usd komu?A jeżeli chcę "synaj only" to 3 dolary za transfer do/z hotelu ? Już nic nie rozumię
              • malik12345 Re: 07.06.12, 13:22
                jeżeli podejdziesz sam do okienka wizowego---15$ a jak dasz paszport pracownikowi biura żeby Ci wbił wize to 18$ .Mam wrażenie że nazwa "transfer" tutaj tyczy sie transferu tychże 15 usd od Ciebie do okienka wizowego przez pracownika biura :-)
                Jeżeli bierzesz Sinaj Only to nie płacisz ani dolara
              • toej Re: 07.06.12, 17:01
                3 dolary za transfer zbierają w autobusie w czasie dojazdu do hotelu...
                • mucha013 Re: 07.06.12, 17:38
                  Dziwne hm... każde biuro tak kasuje czy tylko sky club?
                  • toej Re: 07.06.12, 18:09
                    Sky club kasuje. Bo jakie ma znaczenie, czy inne biura to robią jak jedziesz ze Sky clubem :D
                    • janoush Re: 17.06.12, 12:33
                      Witam,
                      Właśnie znalazłem ten wątek, a ponieważ jadę ze SkyClubem - od razu zapytuję :)
                      Jak uzyskać wizę SinaiOnly ? Pójść samemu do okienka, czy jak ?
                      Będę dopiero drugi raz w Egipcie - pierwszy byłem w Hurghadzie - i jeszcze się nie orientuję.

Pozdrawiam
                      • kiepa76 Re: wiza 17.06.12, 13:28
                        "Wypełnienie deklaracji nie jest trudne, na lotnisku, zaraz po przylocie dostaniesz takie druki do wypełnienia: fotoforum.gazeta.pl/photo/1/zc/pj/u2i9/QSPb0aRjDdvH0Lb3oX.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/1/zc/pj/u2i9/8ud0ybuQocyuMa0gFX.jpg Na pierwszej stronie wpisujesz kolejno /drukowanymi literami/ nazwisko/ family name/, imię/ forename/, data i miejsce urodzenia / date & place of birth/, narodowość/ nationality/, seria i nr paszportu / passport number & type/, adres w Egipcie, znaczy nazwa hotelu, do którego jedziesz/ address in Egypt/. W rubryce "purpose of arrival" zaznaczasz "tourism". Na odwrocie wpisujesz tylko "Sinai Only" i z tak wypełnioną deklaracją idziesz bezpośrednio do odprawy paszportowej. Jeżeli chcesz jechać do Izraela, to Sinai only wystarcza, nie trzeba kupować wizy za 15 $".
                        2012-06-13 21:43:45
                        : Sinai Only w SSH pytanie
                        Witam! Nie podchodzisz do okienka wizowego, tylko od razu do pogranicznika, który wbija Ci do paszportu pieczątkę "Sinai Only". Pozdrawiam :)
                        • andrzej644 Re: wiza 17.06.12, 19:08
                          Witaj. W lipcu wybieram się w tamte strony. Czy orientujesz się też czy z wizą sinai only wpuszcza mnie do Jordanii. Zamierzamy również zwiedzić Petrę, a taka wiza dla naszej rodzinki to 60 $. pozdrawiam
                          • miriam_73 Re: wiza 17.06.12, 20:33
                            Tak, możesz na SO jechać do Jordanii.
            • miriam_73 Re: 07.06.12, 13:29
              Wiem, zauważyłam literówkę. Lepiej się czujesz?
              • niiktos Re: 07.06.12, 13:58
                Czy tu chodzi o moje samopoczucie czy o to ze sama namieszalas i dalas innym zamęt zamiast informacji?
                Zamiast wyjasnic im raz do konca to ty strzelasz focha.
                • joasia_de Re: 17.06.12, 16:42
                  Ja niestety zostałam oszukana na lotnisku przez nasze biuro podróży, które od razu nas zwerbowało do okienka i wbiło nam wizy do paszportu po 15$, a skasowało za nie po 30$. Strasznie mnie to zdziwiło, bo wszędzie napisane, że po 15, ale na odpowiedz z biura podróży, z którym przyjechałam ETI, że to są aktualne ceny uznałam, że chyba nie chcą mnie oszukać. W Euro też brali po 20, więc mają swoją marżę. Szkoda, że człowiek taki głupi i od razu na wejściu daje się oszukać. To uczucie niestety nie odstępowało mnie na krok przez cały pobyt, jak tylko chciałam coś kupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka