Dodaj do ulubionych

Luxor 2 dni????

IP: *.tpnets.com 06.07.04, 12:54
A co sadzicie o wycieczce do Luxoru na 2 dni?
Obserwuj wątek
    • aicha_fr Re: Luxor 2 dni???? 06.07.04, 13:40
      Tylko 2 dni? Ja bym tam chciała spędzić przynajmniej tydzień, i mam nadzieję że
      tak będzie następnym razem... ;) ale to i tak za mało.
      • pc_maniac Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zabytków 06.07.04, 15:35
        Siedziałem w Luksorze i Zachodnim Brzegu 4 dni. Zwiedziłem wszystko czego nie
        zaliczyłem na fakultecie (czyli bez Karnaku, Św. Hatszepsut, Kolosów Memnona,
        Doliny Królów), choć była to gonitwa (4-5 zabytków dziennie). W 2 dni nie masz
        najmniejszych szans by zobaczyć wszystko na Zachodnim Brzegu.
        • Gość: cleo Re: Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zab IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 16.07.04, 20:29
          Na luksor napewno warto poświęcić 2 dni.
          Podstawowy "niezbędnik" luksorski to moim zdaniem:
          - karnak
          -świątynia luksorska
          -dolina królów
          -świątynia Hatshepsut
          - Medinet Habu.
          Ta ostatnia świątynia niestety często pomijana jest w programie jednodniowym, a
          szkoda, ponieważ jest piękna.
          Wieczorem można za grosze popływać feluką po Nilu
          Pozdrawiam
          • pc_maniac Re: Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zab 16.07.04, 21:28
            Gość portalu: cleo napisał(a):

> Na luksor napewno warto poświęcić 2 dni.
            > Podstawowy "niezbędnik" luksorski to moim zdaniem:
            > - karnak
            > -świątynia luksorska
            > -dolina królów
            > -świątynia Hatshepsut
            > - Medinet Habu.

Do tej listy dodam (zwiedzając Zachodni Brzeg od południa ku północy) odległość
            pomiędzy kolejnymi obiektami 100-200m:
            - Dolina Królowych (z przepięknym grobowcem Nefertari)
            - Wioska Budowniczych Grobowców z kilkoma grobowcami i Świątynią Hathor
            - wspomniany Madinat Habu (czyli Świątynia Ramzesa III)
            - ruiny Świątyni Meremptaha (nędza)
            - ruiny Świątyni Ramzesa II (zwane potocznie Rameseum - 30 m od Meremptaha)
            - naprzeciw (po drugiej stronie ulicy) 18 Grobowców Dostojników (rewelacja)
            - Świątynia Hatszepsut
            - Dolina Królów (w lecie PIEKŁO na ziemi)
            - pomiędzy Doliną Królów, a Świątynią Seti I - Dom (muzeum) Howarda Cartera
            - po przeciwnej stronie (bliżej Nilu) Świątynia Seti I

Luksor i Karnak (czyli wschodnia strona Nilu)
            Tutaj warto na pewno, jak wspomniała poprzedniczka posiedzieć w Świątyni w
            Karnaku i Świątyni Luksorskiej, ale poza tym polecam przepiękne Muzeum
            Luksorskie (nieduze ale naprawdę nowoczesne).

Potraficie to wszystko zobaczyć w 2 dni?
            MOWY NIE MA!
            Zdecydowanie odradzam Muzeum Mumifikacji. Prywatne, małe, dennie wystawione
            obiekty i dennie opisane).
            • platynka.iw Re: Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zab 17.07.04, 09:56
              - Dom (muzeum) Howarda Cartera
              pc_maniacu-czy zwiedzaliscie ten dom w stodku?? Nam powiedziano, ze jest
              nieczynny i nie ma mozliwosci zwiedzania...jestem ciekawa jak to z Wami bylo.
              Pozdrawiam cieplutko :-)
              Iw....
              • pc_maniac Re: Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zab 17.07.04, 10:20
                Nie, domu Howarda Cartera nie zwiedzaliśmy. Nie wiem czy byśmy mieli na to czas
                w tak napiętym programie. Jednak według przewodników National Geographic i
                Pascala ponoć jest możliwość jego zwiedzenia od środka.
            • katahdin Re: Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zab 18.07.04, 19:03
              czy byl to wyjazd indywidualny czy z grupa ?
              • pc_maniac Re: Luxor min5 dni o ile chcesz zaliczyć full zab 19.07.04, 00:39
                Wyjazd do Egiptu mieliśmy wykupiony w opcji HB na 2 tygodnie w 3* hotelu.
                Jednak, już na drugi dzień po przylocie wybraliśmy się do Luksoru
                autobusem "PKS". Na miejscu wynajęliśmy pokój w 2* hotelu Horus (znajdujący się
                niecałe 100m od krańcówki "PKS" i 50-70 m od Świątyni Luksorskiej.
                "Siedzielismy" tam 3 doby, w trakcie których zrobiliśm 2 wypady na Zachodni
                Brzeg oraz jeden całodniowy do Abydos i Dendery. Czwartą dobę mieszkaliśmy na
                Zachodnim Brzegu w pokojach do wynajęcia u Egipcjanina (REWELACJA).
                Po 4 dniach wyjechaliśmy do Asuanu również "PKS-em". Gdzie przebywalismy 2 dni,
                zwiedzajac Świątynię Izydy na File (super), Kalabsze (rewelka), Muzeum
                Nubijskie (najładniejsze muzeum w Egipcie). Pływając wokół Elefantyny i łażąc
                po asuańskim bazarze, bardzo fajny i masa towarów, których w Hurghadzie się nie
                dostanie (choć smakołyków z luksorskiego bazaru nie przebija).
                Taki 7 dniowy wypad po Egipcie wyniósł nas 200$ na 2 osoby. Uważam, że to
                smieszna kwota, szczególnie biorąc pod uwagę, że samych biletów do zabytków i
                muzeów kupiliśmy ok. 40.

W życiu za taką kwotę nie zobaczycie tyle i w tak wygodnych warunkach, gdy
                pojedziecie na fakultety i obojętnie czy z lokalnym biurem czy polskim.
                • katahdin Re: dzieki... 19.07.04, 01:54
                  Co to jest opcja HB i dlaczego nie pojechales od razu do Luxor tylko takie
                  kombinowanie. Czy angielski wystarczy i czy naprawde nie ma problemu z
                  przemieszczaniem sie ? Widze, ze wszystko szybko sie zmienia.
                • katahdin Re: napisz jeszcze... 19.07.04, 01:56
                  pc_maniac napisał:
                  > których w Hurghadzie się nie
                  > dostanie (choć smakołyków z luksorskiego bazaru nie przebija).

co to za smakolyki mozna tam kupic , zaciekawiles mnie.
                  • pc_maniac Re: napisz jeszcze... 19.07.04, 02:42
                    W sytuacji gdy wykupienie pobytówki w Hurghadzie wraz z przelotem i hotelem
                    (opcja HB oznacza 2 posiłki dziennie - śniadanie i obiadokolacja) jest tańsze
                    niż wykupienie samego przelotu do Egiptu, to jaki sens było kupowanie wyłącznie
                    przelotu? Tym bardziej, że dzięki temu nie musieliśmy targać wszystkich bagaży
                    ze sobą, bo część zostawiliśmy w hoteku w Hurghadzie. Drugą połowe pobytu i tak
                    spędziliśmy w HRG na pobytówce. Więcej napisałem w wątku "Egipt na własną rękę
                    (wspomnienia w odcinkach" - choć tu musze baaardzo przeprosić forumowiczów, że
                    nie ukończyłem opisywania tego urlopu. Jednak, już po tym co napisałem można
                    spokojnie zorientować się w praktycznie 99% kosztów jakie na tej wyprawie
                    ponieśliśmy.
                    Co do wymogów i bezpieczeństwa - w Hurghadzie masz jedynie obowiązek podać
                    obsłudze autobusu z jakiego kraju pochodzisz, wpisze Cię na pistę i po drodze
                    będą odchaczać czy ktoś się nie zgubił. To wszystko. Kierowcy ichniejszych "PKS-
                    ów" chyba bardziej szanują pracę niźli kierowcy autokarów fakultetowych, bo nie
                    pędzą na złamanie karku i (o dziwo) przestrzegają międzynarodowych prepisów
                    drogowych (widać, że znają je również).

Hm, co do frykasów na suku w Luksorze - wszelkie odmiany orzeszków z całego
                    Świata, również w polewie, sezamie, ciasta, ciastka. Sami zobaczycie. To nie
                    takie zadupie jak suk w Hurghadzie. Tyle, że ceny nieco roższe niż w Asuanie,
                    ale porównywalne z Hurghadą.

.
                    • katahdin Re: napisz jeszcze... 25.07.04, 13:52
                      pc_maniac napisał:
                      > Hm, co do frykasów na suku w Luksorze - wszelkie odmiany orzeszków z całego
                      > Świata, również w polewie, sezamie, ciasta, ciastka.

czytalam ale i tak mi sie juz wszystko placze, co gdzie jest i tak podroz
                      nie obedzie sie bez przewodnika w reku. A te slodkosci bardzo ciagna.

Napisz jeszcze, czym wypelniles czas w Hurgandzie. Czy moze lepiej drugi
                      tydzien spedzic w Sharm(?) i miec blisko do rafy koralowej, do sw. Katarzyny i
                      gory Syjam ?
    • Gość: Cleo Re: Luxor 2 dni???? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 16.07.04, 21:35
      Grobowciec Nefertari niestety nie jest obecnie udostępny do zwiedzania.
      • katahdin Re: Luxor 2 dni???? 25.07.04, 13:43
        Gość portalu: Cleo napisał(a):

> Grobowciec Nefertari niestety nie jest obecnie udostępny do zwiedzania.

A czy ktos sie orientuje kiedy bedzie ?
        Czy ktos byl w grobowcu Tutachemnona, 10 min. 30$ (?) czy warto ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka