Dodaj do ulubionych

wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Triady

IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 13:25
Hi,
wrocilem 10/07 z 2 tygodniowego pobytu w Egipcie: 1 tydzien na statku
Achnaton (rejs po Nilu) a nastepnie
1 tydzien w hotelu 5* (Triada skierowala wszystkich do hotelu Le Meridien w
Makadi Bay (35 km od Hurgady).
Mam rady dla wszystkich ktorzy jada do Egiptu z Triada: JESLI CHCECIE BYC
ZADOWOLENI Z WYJAZDU LICZCIE NA SIEBIE A NIE
NA REZYDENTOW. Nie chodzi mi o to aby narzekac na rezydentow - oni wykonuja
tylko swoja prace tak jak potrafia
i tak jak im kaze firma. Przeczytalem przed wyjazdem mnostwo informacji na
forum o Triadzie oraz artykulow w Rzeczpospolitej.
Po przyjezdzie wykorzystalem te informacje i dzieki temu jestem super
zadowolony z wyjazdu (no i z Triady).

1. jesli masz problemy z pokojem (nie ta strona, zla klima itp) idz na
rezepcje i nie czekaj na rezydenta.
Ja tak zrobilem i otrzymalem dokladnie to co chcialem (a nawet wiecej) -
obsluga chotelowa jest super sympatyczna

2. zamiast brac drogie wycieczki z Triady bralem wycieczki od Hani Alibaby
(np wycieczka do Kairu kosztuje w Triadzie 60usd
a u Haniego 30usd). Tylko uwaga. Rezydentka bedzie przekonywala, ze
ubezpieczenie, ktore posiadacie nie obowizuje na
wycieczkach nie organizowanych przez Triade. Nie wierzcie w to. Jest to
bzdura. Dzwonilem do firmy ubezpieczeniowej
i sprawdzilem to.

Mam tylko jedna refleksje. Mam wrazenie, ze rezydenci chyba wierza w to co
robia i mowia bo w przeciwnym wypadku trudno
by mi bylo uwierzyc, ze ktos wygaduje straszne glupoty i jest nieswiadomy
tego, ze wszystko mozna sprawdzic i udowodnic im
ich indolencje. Mam jeszcze wiele innych przykladow (wliczajac moje
poprzednie wyjazdy z Triada), ze rezydenci bardzo
czesto mowia nieprawde lub tez ukrywaja prawde w imie nieznanych mi przyczyn.
(np rezydentka probowala mnie przekonac, ze
od transakcji karta VISA banki egipskie odciagaja 4 % prowizji - bzdura,
pracuje w banku i zajmuja sie tu akurat kartami
platniczymi - rezydentka chciala przekonac, ze najlepiej to placic dolarami)

Jesli macie jakies pytania sluze pomoca.

Totmes
Obserwuj wątek
    • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 14.07.04, 13:45
      Interesuje mnie hotel 5* - jak piszesz wszystkich umieszczono w Le Meridien.
      Jakie są opinie o pobycie w tym hotelu? W jakiej jego części mieszkali turyści
      z Triady? Co sądzisz o pilotach i ich wiedzy w czasie rejsu? Jak również o
      opiece naszych pilotów na trasie?
      • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 14:29
        w czasie rejsu pilotem byl Pan Jaroslaw chyba Wisniewski (nie pamietam
        dokladne). Super! Skarbnica wiedzy i bardzo uprzejmy.
        Z tego co wiem, to zawsze rejs jest statkiem Achnaton i 5* zawsze sa
        umieszczani w Le Meridien w czesci Dune. My chcielismy miec pokoje w budynku
        glownym (3 pokoje) - 2 otrzymalismy od razu a trzeci dopiero na drugi dzien -
        wszystko zalatwialismy sami w recepcji - bez problemu. Hotel super!!! Niedaleko
        jest male centrum handlowe tak ze nie trzeba przeplacac w hotelu. Co do
        rezydenta w hotelu to juz napisalem w temacie glownym - nie nalezy na nich
        liczyc.
        • ewamalecka Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria 14.07.04, 16:02
          Najważniejsze pytanie - ile Cie kosztowała zamiana pokoju na bud. główny?
          • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 16:35
            Nic nie kosztowalo!!! Warunkiem bylo to, ze moglem jedynie wybrac pokoj z
            widokiem na "ogrod" a nie na morze/basen. Widok na basen/morze kosztuje 30usd
            za kazda noc. Tam jest tak goraco, ze na taras wychodzilem jedynie po to aby
            powiesic reczniki do wysuszenia - nie ma mowy o wykorzystaniu foteli i stolika,
            tak, ze chyba nie ma znaczenia z ktorej strony ma sie taras.
        • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 14.07.04, 16:08
          A czym się różnią pokoje w budynku głównym od pokoi Dune? Odpowiedz proszę bo
          mnie ten hotel jest prawie napewno "pisany"?
          • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 16:42
            Jak pisalem, znajomi nasi jedna noc musieli spedzic w Dune tak, ze mialem
            mozliwosc porownania tych pokoi.
            W Dune maja wszystkie widok na morze oraz maja wieksze tarasy (jest tam tak
            goraco, ze i tak sie z tych tarasow nie korzysta - w nocy pow. 30 st.C), nie
            maja sejfu w pokojach oraz najwazniesze sa w pewnym oddaleniu od budynku
            glownego, bedacego centrum osrodka (basen, restauracje, bliskosc morza).

Pokoje w budynku glownym to: widok na ogrod (na morze/basen dodatkowo
            kosztuje), sejf w pokoju no i najwazniejsze blisko do wszystkich rekreacji
            osrodka: basen (olbrzymi), morze, restauracje, bary itp.

Poza tym pokoje sa identyczne!
            • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 14.07.04, 16:51
              Dziękuję za info, i pozwole sobie zadać jeszcze pytania o to, czy w budynku
              głównym nie przeszkadzały Wam jakieś hałasy wynikające z centralności
              lokalizacji? i jakie masz wrażenia z oglądania raf przy hotelu?
              Z Twoich wypowiedzi wynika, że jesteś zadowolony z hotelu, a to dla mnie też
              dobrze rokuje i cieszy. Pozdrawiam
              • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 17:02
                W poblizu plazy (super plaza z parasolami, recznikami i lezakami gratis)
                znajduje sie mnostwo raf - wspanialych, zywych raf z mnostwem kolorowych,
                pieknych ryb. Mozna caly dzien lezec na wodzie (koniecznie zabierz maske i
                rurke) i ogladac rafy i ryby. Jest to bardzo spokojny, rodzinny hotel tak ze
                jest wszedzie bardzo cicho i spokojnie. Nie wiem czy pisalem ale jedzenie to
                REWELACJA - jest chyba niemozliwym wyprobowanie wszystkich dan. Za zamowione
                rzeczy (napoje i itp.) sie nie placi tylko podpisuje rachunek. Na koniec pobytu
                oplacasz zbiorcza fakture (karta kredytowa lub gotowka)
                • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 14.07.04, 17:12
                  Jak to miło czytać takie wspaniałe wiadomości. Powaliłeś swoim optymizmem i
                  pozytywnym podejściem do życia wszelkich forumowych smutasów. Czytałam na forum
                  same prawie straszne relacje - wreszcie dawka optymizmu - i to jaka! Myślę, że
                  zapomnisz szybko o niezbyt udanym statku i pozostanie to co było piękne i
                  przyjemne. A było.
                  • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 17:30
                    Forum mimo wszytko ma wiele pozytywnych cech. Dzieki forum wiedzialem czego
                    moge oczekiwac od statku, tak ze jak go zobaczylem to wygladal dokladnie tak
                    jak go sobie wyobrazalem - bez rozczarowan. Rozczarowani byli jedynie pierwsi
                    forumowicze. Ale troche szkoda, ze tak odstawal wygladem od innych statkow-
                    palacy. Pozytywne jest to, ze kajuty i jedzenie w "palacach" byly takie same
                    jak na naszym statku (podczas 7 dniowego rejsu bylo wiele okazji aby podejrzec
                    zycie na innych statkach)
                    • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 14.07.04, 17:40
                      Jeszcze przez jakiś czas będziesz czytał to forum - z tęsknoty i dla wspomnień.
                      Ja też wyczytałam wiele dobrych podpowiedzi i z nich skorzystam - dzięki za to
                      forumowiczom! Wylatuję 24-go, zatem coraz bliżej...
                      Jeszcze raz dziękuję.
                      Janina
    • Gość: Piotr Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 13:59
      wiesz coś na temat hotelu tych, którzy wybrali opcję 4* ?
      • Gość: totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 15:27
        co do 4* to byla tylko jedna Pani z dzieckiem i oni zostali zakwaterowani do
        Megawish (ok hotel)
    • Gość: cs Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 195.215.5.* 14.07.04, 14:20
      jak tam statek ?
      Czy to ten oslawiony "Akhenaton" ?
      byly tu glosy za i przeciw, tak ze trudno sie zorientowac.
      • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 14.07.04, 16:30
        Niestety to ten sam statek.
        O ile masz mozliwosc wybierz kajute jak najblizej przodu (jak najdalej od tylu
        statku tam gdzie sa silniki). Na noc statki wszystkie cumuja na nabrzezu w ten
        sposob, ze jeden przylega bokiem do drugiego - tyl do tylu, przod do przodu.
        Statki nigdy nie wylaczaja silnikow - utrzymuja one klime, swiatlo itp. Tak, ze
        halas silnikow jest wzmocniony. Mialem przez 2 noce kajute w tylniej czesci
        statku - koszmar !!! Stopery do uszu nie pomagaly. Zmienilem kajute na polozona
        z przodu i dopiero wtedy bylo normalnie.
        Co do statku to kabiny sa male, z klima i lazienka. Obsluga statku jest super
        sympatyczna a jedzenie jest rewelacyjne. Dosc nieprzyjemne jest przechodzenie
        przez inne statki (jak pisalem na noc cumuja jeden obok drugiego) poniewaz
        dopiero wtedy mozna zauwazyc jak nasz statek odstaje wygladem od innych. Jest
        to frustrujace.
        • Gość: cs dzieki IP: *.unknown.tele.dk 14.07.04, 20:59
          teraz chociaz wiem, gdzie atakowac po przyjezdzie :o)
          • Gość: Piotr Re: dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 08:54
            czy ten statek jest rzeczywiście taki tragiczny ? lecę 24 lipca i po lektórze
            tych wszystkich informacji zaczynam wpadać w panikę.

pozdrawiam,
            • Gość: Totmes Re: dzieki IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 15.07.04, 11:04
              Na pocieszenie moge Ci tylko powiedziec, ze kabiny, wyzywienie i wyposazenie sa
              takie same jak na statkach 5'cio gwiazdkowych. Statek ten rozni sie jedynie
              tym, ze juz dawno nie byl remontowanym. Nie ma czego sie bac. Wszytko
              generalnie na nim jest OK. Powinienes sie jedynie obawiac temperatur.
              Wyjezdzasz w najgoretszym okresie (na szczescie na statku jest klima). Dla
              wszytkich statkow na Nilu jest to LOW SESON - sa one prawie puste a duzo z nich
              przeprowadza remont - przyczyna: TEMPERATURA ( sezon to IX-IV)
              • Gość: Piotr Re: dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:00
                dzieki za informacje. Powiedz mi jeszcze co jest z ta opłatą na statku w
                wysokości 91 $. czy jest konieczna ? Jak to tłumaczy rezydent ?

pozdrawiam,
                • Gość: cs 91 $ IP: *.k210.webspeed.dk 15.07.04, 13:49
                  ogolnie, te 91 $ przeznaczone jest na bilety wstepow do muzeow ( ponoc ok 40$ )
                  oraz na oplacenie autobusow, kierowcow i przewodnikow, ktorzy beda nas dowozic
                  na poszczegolne wycieczki w trakcie rejsu.
                  • przemoa Re: 91 $ 15.07.04, 21:06
                    cs zwroc uwage na fakt, ze w umowie impreza + rejs masz wyszczegolniona rubryke "transfery" - w liczbie mnogiej. Skoro ktos srzedaje impreze i pobiera oplate za transfery z nia zwiazante trodno mowic o dalszych oplatach za przewozy, a co zanczy oplata za autobusy i kierowcow ? Kierowca jest integralna czescia wynajmu autobusu. Jeszcze nie slyszalem o tym aby ktos wynajmowal autobus bez kerowcy, lub kierowce i autobus osobno. To nastepny chory wymysl pracownikow dz. egipskiego Triady.
                    • Gość: Piotr Re: 91 $ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 08:37
                      a co na to BP Triada? a poza tym jeżeli na bilety przeznaczone jest 40$ (co
                      jeszcze moge zrozumieć) to co zresztą ? Jeżeli mam dawać napiwki to bedę dawal
                      je bez pośredników.
                • Gość: Totmes Re: dzieki IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 16.07.04, 09:57
                  oplata wynosi 91 + 10 (bakszysz=napiwek) = 101usd. Jest to konieczne gdyz
                  informacja o tej oplacie jest w katalogu Triady. Z drugiej strony jest
                  IDIOTYZM, ze Triada robi takie prymitywne "promocje" a pod spodem malym
                  druczkiem informuje o koniecznej oplacie na miejscu.
    • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 15.07.04, 13:04
      Wybacz, że jeszcze Cie ponudze.
      Czy w pokojach są lodowki? Czy mozna wnosic wode ze sklepu i do nich wstawiac?
      Czy tez jest to niemile widziane i sprawdzane sa torby przy wejsciu do hotelu?
      • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 16.07.04, 10:09
        Tak, w pokojach sa male lodowki. Nie widzialem nigdzie zadnej informacji, ze
        nie wolno na teren hotelu wnosic art. spoz. z zewnatrz, ale lepiej schowac to
        do plecaka (hotel jest zbyt wysokiej klasy aby sprawdzac torby klientow). Po
        prawej stronie (patrzac na morze) jest osrodek do ktorego mozna spokojnie wejsc
        z plazy. Tam sa znaki wskazujace gdzie jest "shopping center" 8-24). Jest to
        jedyne miejsce gdzie mozna kupic tanio cos do picia (w hotelu np woda kosztuje
        9.35 LE). Pisze Ci o tym gdyz rezydentka "zapomniala" nam to powiedziec od razu.
        • Gość: Janina Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 81.219.144.* 16.07.04, 11:16
          Dziękuję. Jeszcze trochę okaże się, że rezydenci mogą być zbyteczni dzięki temu
          forum...
          Czy byliście zobaczyć Hurgadę? Jest w niej jakaś "starówka"? Czy jest to w
          zasięgu spacerku?
          • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 21.07.04, 18:14
            Niestety Hurghada jest 35 km od hotelu i rzecz najwazniejsz - najwieksza wada
            hotelu jest bardzo drogi dojazd do Hurghady-mozliwy jest dojazd
            srodk.transportu udostepnianymi przez hotel, a one sa strasznie wysokie
    • Gość: iblan Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:05
      Totmes,
      a czy spotkałeś podczas rejsu lub w hotelu kogoś z Ecco ? Wybieram się z Ecco
      na 7 dni statek 5*+ 7 dni hotel 4*. Ty miałeś chyba opcje odworotną?
      Dzięki za info.
      Iwona
      • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 21.07.04, 18:05
        Sorry, ze tak pozno odpisuje. Niestety nie spotkalem nikogo z ECCO
    • katahdin Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria 18.07.04, 19:57
      a moze tak slowko napiszesz o tym jak Ci sie podobalo cale zwiedzanie,
      hotele i zywnosc mnie nie interesuje...
      • Gość: Totmes Re: wrocilem z Rejsu Po Nilu + Le Meridien z Tria IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 21.07.04, 18:08
        Sorry, ze tak pozno odpisuje. ZABYTKI EGIPTU SA SUPPERRR! Bylem juz wczesniej
        prawie wszedzie nad M.Srodziemnym tak, ze mam porownanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka