Dodaj do ulubionych

shalm en sheik w maju

30.04.13, 20:43
witam.

lecimy wraz z zona po raz pierwszy do egiptu w drugim tyg maja i mamy kilka pytan:
1) krem z jakim filtrem bylby najlepszy ? mamy 30, bedzie ok ?
2) jakie ciuchy wziasc ? trzeba cos z dlugim rekawem brac ?
3) jakies leki brac ze soba ?
4) jakie wycieczki fakultatywne polecacie na tygodniowym pobycie ? myslelismy nad rejs statkiem, kair oraz quad safarii.. co wy na to ? nie za duzo tego ?
5) co ciekawego zalecacie o czym mozemy nie wiedziec ?
pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: shalm en sheik w maju 30.04.13, 21:07
      ad.1 - obecnie w SHS jest 36 stopni, więc krem dobieraj do pogody, a nie wieku
      ad. 2 - poniżej twojego wątku jest inny watek o ciuchach
      ad. 3 - bierzesz takie leki, jakie są ci niezbędne jeśli się na coś leczycie. plus aspiryna, coś przeciwbólowego, nifuroksazyd na wypadek zemsty faraona
      ad.4 - opis wycieczek fakultatywnych dostaniesz od rezydenta. czynie za dużo? kwestia jaka macie wytrzymałość plus zawartość portfela
      ad.5 - poczytaj forum, to się dowiesz. nie bądź leniem.
    • coca.kola Re: shalm en sheik w maju 01.05.13, 17:31
      1. używałam 20 lub 15 przez 2-4 dni, a potem 10 lub 6, 30 tylko na twarz. zależy jak wrażliwą masz skórę
      2. długi rękaw jeden, głównie do autokaru na fakultet kairski. chyba że jakoś mocniej zawieje wieczorem
      3. nie mam co dodawać do tego co napisała doral
      4. nie za dużo, akurat. dwie małe i jedna konkretna
      5. Old Market i kolacja w El Maserien, dla mnie pyszności. Ichniejsze koktajle mango+kiwi+agawa czy co tam innego wybierzecie. Ale też na Oldzie a nie Naama Bay. Za 1 koktajl na Naama masz 3 albo 4 na Oldzie. Nie spinać się niczym, relaksować, wszystko z uśmiechem i życie jest piękne:)
      • siamer Re: shalm en sheik w maju 01.05.13, 18:46
        super. dzieki wielkie za informacje...

jeszcze jedno pytanie, czy ten lek na "faraona" mamy brac od razu jak przylecimy aby tego uniknac czy moze tylko wtedy jak nas juz dopanie to tym sie leczyc ?
        my wlasnie mamy hotel przy naama bay, royal paradise hotel, mam nadzieje ze nie bedzie bardzo daleko do old market bo slyszalem duzo dobrego o tym ;)

pozdrawiam...
        • doral2 Re: shalm en sheik w maju 01.05.13, 18:59
          czy bierzesz antybiotyk na wszelki wypadek?
          weź sie puknij w arbuz.
          i poczytaj forum, nie bądź leniem :/
    • wtopek a co to jest shalm en sheik? 01.05.13, 18:18
      ????
    • shouldbe Re: shalm en sheik w maju 01.05.13, 20:24
      oj tam! więcej luzu;)

Antinal zaczynasz brać jak czujesz że coś tam się zaczyna dziać. Na zapas nie ma po co. Do ostatniego razu nigdy nie potrzebowałam. Ostatnio, mimo że najlepszy hotel w jakim byłam, to miał najgorsze żarcie. Jakościowo/smakowo nie ilościowo. Od pierwszych pomruków antinal wjechał na salony i tak pozostał do końca urlopu. Burzy nie było, ale super komfortu też nie. Nie wiem dokładnie jak to jest, nie znam się na lekach, ale antinal zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za zemstę. Dlatego należy go brać profilaktycznie już przy pierwszych delikatnych nawet symptomach. Tylko bez przesady z dawkowaniem. A jak się rozwinie, to albo zastrzyk u lekarza albo przemęczyć się 2 dni na zwiększonych dawkach antinalu.
      Ale ja się nie znam;) Taką wiedzę przekazali mi polscy znajomi tam mieszkający.

TUTAJ fantastyczny wątek pełen odpowiedzi dla tych co pierwszy raz do Egiptu. Poczytaj - wart:)
    • kasia_p45 Re: Sharm el Sheikh 01.05.13, 21:29

e-sharm.pl/
    • coca.kola Re: shalm en sheik w maju 02.05.13, 01:45
      O ile się nie mylę to Royal Paradise jest na Hadabie, czyli kilka kilometrów od Naama Bay. Chyba że chodzi o inny hotel który ma podobną nazwę. Jeśli to jednak ten na Hadabie to moim zdaniem zyskujecie:) Cisza, spokój, a wszechobecny hałas Naama Bay macie na życzenie - jak się tam wybierzecie. No i dużo bliżej na Old Market niż z Naama. Z jakim biurem się wybieracie?
      • siamer Re: shalm en sheik w maju 02.05.13, 12:45
        dziekuje wszystkim za odpowiedzi a nawet tym ktorzy nie umieja byc wyrozumiali hehe ;)

tak hotel royal paradise to ten nie daleko naama bay (z tego co wiem)...
        wycieczke wzielismy z TUI i wlasnie z nimi walcze! bo przy rejstracji na stronie dostaje komunikat "email nie jest przypisany do numeru rezerwacji" dzwonilem do buira w ktorym bralem i maja mi nie dlugo dac znac o co chodzi... mial ktos juz taki problem ?

a co tego leku to zrobimy jak radzicie...

• flyr Re: shalm en sheik w maju 02.05.13, 12:52
          proste , jeżeli nie uaktualniłeś przy rezerwacji adresu to mają jakiś stary jeżeli wcześniej z ich usług korzystałeś i nie wejdziesz wtedy na strone ,, my TUI '' . Też tak miałem i wystarczyło zadzwonić do biura w którym kupiłem . Zmienili u siebie w sytemie i jest ok.
        • coca.kola Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 01:27
          Czyli jednak na Hadabie:) Na Old Market można spacerem, do Naama busem albo taxi. W pobliżu (przy stacji benzynowej i Aqa Blue) ichniejszy fast food "GAD" - przepyszne kanapki z falafelem, kurczakiem, grilowanymi warzywami., hummusem. Miejscowi się tam stołują, turyści w bardzo dużej mniejszości. Supermarket 24/7 albo SevenEleven - nie pamiętam. Stałe ceny, nie trzeba się targować. Obok sklep z alkoholem - ceny na półkach, też nie trzeba się targować.
          I restauracja na klifie "Sadiki Cafe" - wieczorem bardzo przyjemne miejsce - całkiem przyjemna pizza za rozsądną cenę. W jeszcze większym pobliżu - Il Mercato. Taki tam deptak z trochę "bardziej luksusowymi" sklepami, Starbucks, McDonald. Ale jeśli idzie o jedzenie zdecydowanie polecam El Masrien na Oldzie i GAD. Obok Il Mercato jest Alf Leila Wa Leila. Wieczorem jakieś pokazy artystyczne tam są, no i bazar oczywiście z całym szitem dla turystów. Z pamiątkami znaczy;) Maski i buty do snurkowania też tam można kupić. Zresztą przy samym hotelu też pewnie są jakieś sklepiki. Te hotelowe raczej omijaj bo drożej niż w takich ogólnodostępnych. Bardzo blisko hotelu publiczna płatna plaża El Faraana. Z tego co wiem jest tam jedna z najładniejszych raf w SSH.
          Tutaj masz mapkę, Wasz hotel jest pod nr 13. Jak wyjdziesz z hotelu w lewo to trafisz na tą publiczną płatną plażę. Jak pójdziesz prosto i skręcisz za hotelem oznaczonym nr 7 to najpierw trafisz na Farsha Cafe a 50m dalej jest Sadiki Cafe. Jak pójdziesz prosto w kierunku water tower to masz markety, GAD i sklep z miejscowym piwem w normalnych cenach:) Ale wcześniej rozejrzyj się przy hotelu,, bo na pewno jakieś sklepy tam są. I koniecznie spróbujcie karkade (herbata z ichniejszegio hibiskusa) mammoule (cieasteczka z daktylami) no i te koktjle mango/kiwi/agawa. W ogóle soki sprzedawane w miejscach gdzie je robią na miejscu a nie leją z kartonu.

Rany, jak ja za tym wszystkim tęsknię...
          • coca.kola Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 01:30
            Odezwij się koniecznie jak wrócicie, opowiedzcie o hotelu. Bo biorę go pod uwagę na kolejny wyjazd i byłoby miło mieć aktualne informacje. No i jak Wam się podobało.
    • flyr Re: shalm en sheik w maju 02.05.13, 16:39
      do john.987 !!! Po co radzisz człowiekowi wkładac 5 dolców w paszport w celu uzyskania lepszego pokoju . Byłem w Egipcie nascie razy i nigdy tego nie robiłem a pokój zawsze miałem w porządku czy to z widokiem na morze czy też na basen . Oczywiście 5 dolców nie majatek ale najpierw trzeba sprawdzić jaki dostajesz pokój a dopiero później ewentualnie prosic o zmiane jak to nie pomorze to wtedy dawać napiwek . Ja wogóle tego nie rozumiem , nie to abym załował Egipcjanom ale jak dla mnie to jest zupełnie nie potrzebne przyzwyczajanie do brania pieniedzy w sumie za nic .
      • siamer Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 16:30
        odezwe sie po przylocie na pewno i dam znac jak tam hotel. chyba jednak wloze z 10 dolarow w paszport bo slyszalem ze w tym hotelu to loteria, pol hotelu po remoncie a druga polowa to tragedia a ja jednak wolalbym miec troszke ladniejszy pokoj mimo ze nie bede w nim za duzo siedzial...

dzieki za mapke i informacje!! super sprawa :)

moze troszke dziwne pytanie ale ile kasy wziasc ze soba na tydzien ?

pozdrawiam...

PS. nigdy wczesniej nie korzystalem z TUI wiec moj blad na stronie to ich wina. po rozmowie tel z biurem czekam na napawde problemu...
        • kasiolegiptomanka Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 20:10
          zależy ile zamierzasz wydać. Pamiatki najtańsze na lotnisku przy wylocie do domu.Ja zawsze biorę więcej niż zamierzam wydać.Jest sejf więc niby można spać spokojnie.Co chcesz kupować?
          Jak masz all to jakbyś się uparł oprócz wizy nie musisz za nic płacić.Z płaceniem za pokój poczekaj aż ujrzysz swój.Jak Ci nie będzie pasił wtedy mówisz,że chcesz zmienić pokój.Ja dawałam 20 dolców ,ostatnio 30 ale pokój był,że hoho.Znalazłam w nim list powitalny dla jakiegoś Araba?Czasami warto dać te parę groszy,bo to w sumie majątek nie jest,nie po to się leci tyle tysięcy km ,aby być niezadowolonym przecież......
        • coca.kola Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 20:43
          Nie wkładałabym w paszport na Twoim miejscu. Zobacz najpierw co Ci zaproponują, potem ewentualnie zapłacisz za zamianę. No ale to ja, Ty rób jak uważasz;)
          Co do pieniędzy. Wszystko zależy od Twoich możliwości i hojności. Podczas moich wyjazdów absolutnie minimum to:
          1. 2-4$ dla bagażowych.
          2. 1$ dziennie dla sprzątacza (od osoby), czasem 3-5$ ostatniego dnia (za pokój)
          3. 5$ dla ulubionego barmana, kelnera, kogoś tam jeszcze - raz na tydzień. Ostatnio żaden nie dostał bo co chwilę się zmieniali. Poprzednio kilku dostało bo inny był od śniadań, inny od kolacji a jeszcze inny od drinków przy basenie. Pamiętali co lubimy, donosili bez proszenia.
          4. Taksówki - za ile wytargujesz, za tyle jedziesz. Pamiętaj tylko o tym żeby cenę za kurs ustalić ZANIM wsiądziesz do samochodu. Myślę że z Twojego hotelu na Old Market to max 4$, a i to po złodziejskim kursie. A gdybyś chciał posmakować miejskiego transportu to ze stacji benzynowej odjeżdżają busiki - 1 funta chyba kosztuje kurs.
          5. Jeśli jedziesz na fakultety to po 1$ dla kierowców,Beduinów goszczących herbatą i ewentualnie dla przewodnika
          6. Na fakultetach płaci się za napoje do obiadu - coś mi się kojarzy 2-3$ za puszkę coli, ale mogę źle pamiętać, na pewno super tanio nie jest
          7. Koszt kolacji w El Maserien dla 4 osób (przystawki, danie główne, napoje) to ok. 200LE czyli chyba 30-35$. Dużo tego strasznie, nigdy wszystkiego nie zjedliśmy, spokojnie więc można poczynić mniejsze zamówienie
          8. Pizza w Sadiki - pamiętam "17" - ale nie pamiętam czy funtów czy w przeliczeniu na złotówki;) Tak czy inaczej tanio
          9. Pamiątki.... możesz nie wydać nic, a możesz wydać 500$. Zależy od Twoich zdolności negocjacyjnych i tego co chcesz kupić.
          10. Koktajle - na Naama 20-30 LE, te same na Oldzie 8-10LE
          11. Najprostsze kanapki w GADzie - chyab 2LE

Trudno tak określić ile kasy, ja za pierwszym razem miałam 500$ albo 600$ na tydzień z tego ok. 280$ poszło na wycieczki i wizę, reszta na "życie" i pamiątki. Chyba nie wydałam wszystkiego. Teraz miałam 500$ na 2 tygodnie, jedną drogą wycieczkę i też nie wydałam wszystkiego. No ale ja nie kupuję pamiątek - spożywkę przywożę i przejadam na miejscu:) I jeżdżę taksówkami.

No i jeśli planujesz wycieczkę do Kairu to koniecznie musisz kupić wizę na lotnisku - 25$
          Nie wiem jak jest po rewolucyjnych zniszczeniach w Muzeum Kairskim, ale można tam było wejść do sali z mumiami - płatne oddzielnie chyba 300LE. Ale tutaj też mogę źle pamiętać.
          • coca.kola Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 21:01
            I jeszcze jedno - zastanów się nad fakultetami z biura miejscowego a nie od rezydenta. Zwiedzasz to samo w takich samych warunkach a płacisz mniej. Kair z TUI 85$,a z e-sharm 50$. Nie namawiam za wszelką cenę, ale przemyśl to sobie. A to że wycieczka jest od rezydenta nie gwarantuje w 100% polskiego przewodnika i pilota. Kiedyś się skusiłam na wyjazd z rezydentem, piloci do Kairu i Petry nie mówili ani słowa po polsku, a w Petrze przewodnikiem był Jordańczyk. Mówił po polsku, ale czasem bardzo dziwnie i nie bardzo było wiadomo o co chodzi.
            Biur miejscowych jest tam sporo, znajdziesz gdzieś tu na forum informacje o nich, były już takie wątki. A kupując w miejscowym biurze 2-3 wycieczki możesz jeszcze wytargować jakiś rabat.
            W Kairze przygotuj sobie drobne na bakszysz dla panów pilnujących piramid, bo oczywiście nie wolno na nie wchodzić. Ale jak zapłacisz to odwrócą głowę w drugą stronę i pamiątkowe foto na piramidzie będzie;)
    • kasiolegiptomanka Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 20:17
      odnośnie filtra,zależy jaką macie karnację.Ja nie blednę ,bo jestem w Egipcie 3 razy w roku i czasami nawet 50 jadę.Wszystko zależy od predyspozycji do opalania.Radzę przyjmować belissa sun ponoć pomaga....ja zażywam.Na zemstę faraona ale zanim się pojawi polecam whisky ze strefy wolnocłowej.Ale jeśli dopadnie to absolutnie odstawiamy alkohol i kupujemy Antinal w aptece lub zażywamy Nifuroksazyd z Polski.Jak masz jakieś pytania pisz.Ja wylatuję we wtorek i już nie mogę się doczekać tych upałów.Mam dosyć naszej" ciepłej wiosny"
      • siamer Re: shalm en sheik w maju 03.05.13, 23:41
        my tez wylatujemy we wtorek :D tylko ze nawet nie wiem o ktorej mam lot jeszcze bo nie moge sie zalogowac dalej na my tui... jutro znowu bede meczyl infolinie i biuro turystyczne gdzie kupilem wycieczk :/ jezeli lecisz z poznania to moge prosic o godzine wylotu bo ja jeszcze nie znam :P ??
        kupilismy juz ten lek w polsce na "faraona" :)
        nie mozemy sie doczekac juz wycieczki...

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje wsyzstkim za pomoc!!
        • kasiolegiptomanka Re: shalm en sheik w maju 04.05.13, 09:32
          Na dziś to godzina 8.30 ale w poniedziałek będą potwierdzać.Miłego wypoczynku!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka