Dodaj do ulubionych

shalm en sheik kilka krótkich pytań

16.05.13, 19:12
jadę w lipcu do Sharm Cliff Resort pierwszy raz egipt ale nie pierwszy raz na wakacjach
1- wiec tak ;widzę że w mieście na mapie są 2 aqua parki i delfinarium czy kupować fakultety czy jechać samemu - np taxi?
2- lepiej wykupić około 7 fakultetów w e-sharm czy polsharm znam ceny ale może ktoś był i z tymi i tymi i ma porównanie w organizowaniu
3- fakultet jazda konna był ktoś?
4- co wolno a czego nie wolno i ile zabrać do bagażu podręcznego w samolocie lecę liniami enter air
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Sharm el Sheikh 16.05.13, 20:48

Przede wszystkim naucz sie poprawnej pisowni miejsca do którego jedziesz :P

>>> C'est la vie <<<
    • jowjas Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 16.05.13, 21:26
      Byłam niedawno w Sharm i skorzystałam z usług PolSharm. Jestem zadowolona. Ceny przyzwoite i jakoś usług również bardzo dobra. Pracownicy biura mówią dobrze po polsku. Mogę spokojnie polecić !!
      Co do bagażu podręcznego to 5 kg i nie wolno zabierać ostrych przedmiotów i płynów - jak w każdych liniach. Pozdrawiam!
    • dana_n Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 02:45
      Myślę, że dokonałeś dobrego wyboru. Sharm Cliff to przyzwoity 4* hotel w dobrej lokalizacji, w samym centrum Naama Bay. "Boczne" wyjście schodkami prowadzi do głównej promenady Naama Bay, tuż przy Hard Rock Cafe...co jest zaletą. :-), bo gdyby iść normalnie, ulicą, od głównego wyjścia z hotelu, to do tego samego miejsca jest mniej więcej 1,5 km/.

Myślę, że aquaparków w Sharm jest więcej niż dwa... Ale jeśli myślisz o Aqua Blue...i o Sunrise Tirana Aqua Park...to wiedz, że ten pierwszy jest dość blisko Sharm Cliff...a drugi w Nabq Bay...czyli niemal 30 km dalej. Cena dojazdu taksówką będzie się różnić, ale do Nabq można za grosze dojechać "niebieskim busem".
      Jeżeli chodzi o delfinarium, to lepiej skorzystać z usług lokalnego biura, ponieważ prawdopodobnie zaproponuje niższą cenę biletu, niż kasa delfinarium. Niedawno bilet do delfinarium kupowany w kasie kosztował 23 $, a w lokalnym biurze można było kupić bilet za 17$. Nie wiem jak jest dzisiaj, być może ceny się zmieniły.
      Co do lokalnych biur, to z tych dwóch, o których piszesz korzystałam kiedyś z e-sharm...i w zasadzie nie mam większych zastrzeżeń...ale to drugie, to coś nowego, nikomu nieznane... jedyne informacje jakie znalazłam w internecie, to spam...czyli pochwalne posty pisane przez osoby związane z biurem... :-( Na Facebooku profil powstał 12 kwietnia...a liczba osób, które lubią to biuro...1...mówi sama za siebie.

nie wiem nic na temat jazdy konnej w Sharm.

O przedmiotach, których nie można zabrać do samolotu w bagażu podręcznym możesz przeczytać tutaj: www.esky.pl/porady-dla-podroznych/Loty/Bagaz/Przedmioty-ktorych-nie-wolno-zabierac-na-poklad-samolotu

• white_millana1 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 07:47
        W kwestii jazdy konnej doświadczenia mam z Hurghady, Makadi Bay. Cena 50/60$ za 3 godziny, zawsze umawiam się na 6 rano, żeby można było pojeździć bez upału. Konie mają bardzo dobre, energiczne, takie iskierki. Znają właściwie dwa hody, stąp i galop. Jeździliśmy na ogiarach i klaczach, wałacha jak do tej pory nie spotkałam. Konie zadbane, siodła tradycyjne wielofunkcyjne, ogłowia w formie przypominają nasze munsztuki, ale to chyba lepiej. Podczas jazdy właściwie dowolność, zależy w jakie formie jesteście i na co możecie sobie pozwolić. Zwykle na poczatku jest krótka ocena umiejętności i przydzielenie odpowiedniego konia. My zawsze korzystamy z tej rozrywki i nigdy się nie zawiedliśmy. Polecam wszystkim jeżdźącym konno osobom. Pustynia, słońce, adrenalina i piękne konie.
      • mariusz_1987-87 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 12:36
        Ja wybieram sie na wakacje do egiptu za 2 tygodnie. Co roku korzystam z lokalnych wycieczek i nie kazde biuro jest dobre. Przegladalem fora i mozna sie natknac na komentarze o nich. Widac ze jest to poprostu nowo otwarte biuro ale nie mozna odrazu za to ich krytykowac, przeciez liczy się podejscie do klienta. Korzystajac ze znannych biur w sharm nie kazde ma odpowiednie podejscie do klienta a przeciez tyle znajomych na portalach i tyle reklam. Kazdy kto mysli racjonalnie to zauwazy. Porownujac ceny maja lepsze od innych biur. Sam zaczynalem ze swoja firma i wiem jak to jest. Strone internetowa maja szczegolowo opisana za co bardzo ich chwale.
    • darek614 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 12:52
      Ja juz skorzystałem z tego biura i faktycznie niedawno je otworzyli. Obsluga jest mila i zna jezyk polski barzdo dobrze, Nawet nie pomyslalem o tym żeby szukac ich na facebook. Wlasciciel jest bardzo mily i widać ze zna się na rzeczy. Rozmawialam z paroma przedstawicielami z innych biur i wybrałem akurat to i nie zaluje.
    • diveisfun Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 18:35
      Wróciliśmy w kwietniu z Sharm. Nurkowaliśmy i na łodzi była para, która mieszkała w tym hotelu. To stali bywalcy w Egipcie i hotel ich zdaniem był okropny. Zaznaczam, że prawie całe dnie spędzaliśmy na łodzi i ludzie ci traktowali hotel raczej jako bazę noclegową a mimo to byli więcej niż rozczarowani. Stan pokoi, hotelu a przede wszystkim jedzenia !!! był ich zdaniem fatalny.
      • volvo74 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 19:39
        dzięki wielkie jjak wrócę to opisze jak było do lipca niedaleko

@poprawna nazwa istnieje chyba tylko w języku arabskim شرم الشيخ
        na wiki Szarm el-Szejk
        na tvn meteo Sharm El Sheikhintl
        a w BP Wezyr Sharm El Sheikh
        zamiast trolować wybierz sobie nazwę jaka chcesz:P
        • volvo74 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 19:40
          dzięki wielkie jak wrócę to opisze jak było do lipca niedaleko

@poprawna nazwa istnieje chyba tylko w języku arabskim شرم الشيخ
          na wiki Szarm el-Szejk
          na tvn meteo Sharm El Sheikhintl
          a w BP Wezyr Sharm El Sheikh
          zamiast trolować wybierz sobie nazwę jaka chcesz:P
          • kasia_p45 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 17.05.13, 21:34
            Aj tam, aj tam, zaraz trolować :P Skręca mnie tylko jak ktos pisze Shalm zamiast Sharm..
            Nie wiem skąd to sie bierze ?
            • maj18-98 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 18.05.13, 17:52
              ja na pocieszenie dla autora wątku napiszę że znam z kolei osoby, które spędziły w Sharm Cliff wakacje i były bardzo zadowolone, podobno hotel, basen i jedzenie ok, pokój wystarczający, klima działa, obsługa pomocna, im bardzo się podobało, chętnie pojechaliby jeszcze raz, więc opinie są rożne i nie się co negatywnie nastawiać, aha, sama spędziłam urlop w Aqua Blue i miło go wspominam, aquapark fajny, o ile pamiętam wstęp dla gości spoza hotelu to zdaje się 35 dolarów dorośli, ile dzieci płaciły nie wiem,
              • bubu54142 Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 19.05.13, 08:56
                Byłem w Aqua Blue w zeszłym roku.Park wodny ok.Licz się z tym że płacisz za samo wejście na teren parku,jedzenie i napoje musisz sobie na miejscu kupić lub przynieść ze sobą.
            • ola_dom Re: shalm en sheik kilka krótkich pytań 20.05.13, 12:48
              kasia_p45 napisała:

> Shalm zamiast Sharm..

i en zamiast el

> Nie wiem skąd to sie bierze ?

ja chyba wiem, ale nie napiszę na forum...
    • volvo74 Re: shalm en sheik skąd się wzieło 20.05.13, 22:19
      napisze wam skąd się wzieło bo nie dacie żyć
      z lenistwa nie znałem nazwy wiec zrobiłem kopiuj -wklej z innego starego postu
      ponieważ sam nie znałem poprawnej nazwy nie miałem pojęcia że zle kopiuje
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,144215866,144215866,shalm_en_sheik_w_maju.html
      • brenda123 Re: shalm en sheik skąd się wzieło 22.05.13, 19:43
        a kasia_p45 tam była i tego nie skomentowała?
        • kasia_p45 Sharm el Sheikh 22.05.13, 22:58
          Jak nie? Załóż okulary..
          • deoand Re: Sharm el Sheikh 23.05.13, 00:00
            Oj Kaśka - poszłaś ostro po bandzie . Hurghada , Hurgada , Hurkada ,Hurmada ano cos w Egipcie -Sharm , shalm , Szalm ano chu - cos w Egipcie !
            • kasia_p45 Re: Sharm el Sheikh 23.05.13, 06:13
              Oj Deo ja i na ostro?? No cos ty.. A tak swoją drogą Hurghade też przekręcają.
              Nie żebym była jakaś czepialska ale troche to żenujaco wygląda jak gdzieś jedziesz i nie wiesz gdzie. Warto chyba spojrzeć na mape czy jakis przewodnik zanim się coś napisze..
              Przynajmniej takie jest moje zdanie :)
              • brenda123 Re: Sharm el Sheikh 23.05.13, 17:02
                Chyba jesteś czepialska i niepotrzebnie nerwowa.
                • kasia_p45 Re: Sharm el Sheikh 23.05.13, 20:44
                  A ty prowokatorka :P
                  • brenda123 Re: Sharm el Sheikh 24.05.13, 13:40
                    Może troszkę :) Pozdrawiam.
              • lans.a.lot Re: Sharm el Sheikh 24.05.13, 14:38
                żenująco to wyglądają skarpety do sandałów, obojętnie czy w Hurghadzie czy Sharm el Sheikh...
                • janan2 Re: Sharm el Sheikh 24.05.13, 17:29
                  Nudzi Ci się!Gdzie te czasy,gdzie taki temat wywoływał ożywione dyskusje i przeciąganie liny.Było minęło,kilka lat temu.To się nie wrati.
                  • kasia_p45 Re: Sharm el Sheikh 24.05.13, 20:20
                    Przecież skarpety w sandałach są teraz w modzie :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka