Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu

06.07.13, 08:57
Czy ktoś obecnie wrócił z takiej wycieczki? Czy te wycieczki się dobywają? Lecimy z żoną 12 lipca i nie wiemy czy dojdzie do tej wycieczki.
Obserwuj wątek
    • mirra9 Re: Rejs po Nilu 06.07.13, 09:32
      ... chyba lepiej, żeby się nie odbywały...
    • maximtao Re: Rejs po Nilu 08.07.13, 20:38
      Witam! Ja mam wylatywać z Raibow Tours 18 lipca na Egipt wzdłuż Nilu i jest to objazd i wypoczynek. W planach rejs po Nilu, Luxor, Asuan, Kair i Aleksandria. Gdy dzwoniłem do biura, to zapewniali, że wszystko odbywa się zgodnie z planem, ale... Muzeum Kairskie znajduje się opodal Placu Tahrir a polskie MSZ odradza wyjazdy do dużych miast... czyli biuro ściemnia, żeby nie stracić pieniędzy. Nie wiem co robić a nie mam ubezpieczenia od rezygnacji...
      • coca.kola Re: Rejs po Nilu 08.07.13, 20:55
        Dziś w Faktach przedstawicielka TUI powiedziała że nie realizują fakultetów do Kairu, Luksoru i Aleksandrii, odwołali też rejsy po Nilu. Może inni pójdą w ich ślady. Ciężką masz sytuację, teraz już pewnie nic nie możesz zrobić, jedyna szansa w tym że uspokoją się jutro z okazji ramadanu. Albo w tym że RT się opamięta, bo w takiej sytuacji raczej czeka wycieczkowiczów pobyt na statku, bez zwiedzania...
      • piasek.mi.zgrzyta Re: Rejs po Nilu 08.07.13, 20:55

Kiszka:)
        • marman78 Re: Rejs po Nilu 09.07.13, 11:30
          My lecimy z alfa star. Wczoraj dzwoniliśmy i mowili ze rejs się odbywa. W w niedziele organizowali jeszcze wyjazd do kairu - ale z tym kairem pani z biura powiedziała ze moze sie zmienić i wsniej nas gdzieś zakwaterują na wypoczynek. Moze w czasie raamadanu sie uspokoi:-)
      • maximtao Re: Rejs po Nilu 09.07.13, 16:07
        Dzwoniłem dziś do biura Rainbow Tours i znów usłyszałem to samo, że wszystko się odbędzie. Kiedy zapytałem, czy złamią państwo zalecenie MSZ by nie opuszczać kurortów, pani odpowiedziała, że tak... już mnie krew zalewa, bo może się okazać, że wykupiłem wycieczkę objazdową a polecimy do Hurghady i nie opuścimy hotelu przez 2 tygodnie! Już się zastanawiam nad procesem. Jak to załatwić, żeby nie pojechać na taki wyjazd a odzyskać pieniądze? Trzeba iść do sądu?
        • marman78 Re: Rejs po Nilu 09.07.13, 22:46
          My przy rezerwacji kupiliśmy ubezpieczenie od rezygnacji. Z tym że rezygnacja nic nam nie daje bo około miesiąca należy czekać na kasę a już mamy zaplanowane urlopy. Aby skorzystać z ubezpieczenia potrzebne jest zwolnienie lekarskie :) o co chyba nie byłoby trudno :)
          • maximtao Re: Rejs po Nilu 09.07.13, 23:04
            Tu jest wyraźnie napisane.... czemu biuro czeka z ogłoszeniem odwołania wyjazdu do końca? Czy za tydzień coś się zmieni i zamach stanu się "zakończy"???

kair.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/komunikat_ob_rp
            Niestety nie wykupiłem ubezpieczenia od rezygnacji i pluję sobie w brodę... Jednego nie rozumiem, przecież nie zabiorą nas do Hurghady a potem nie ogłoszą, że "siła wyższa" sprawiła, iż nie mogą zrealizować programu, bo jeszcze przed wyjazdem wiadomo, co to jest za "siła". Czy biuro może zignorować komunikat MSZ i ambasady w Kairze??? Ktoś zna prawo w tym temacie???

Dla mnie tu jest podstawa do żądania zwrotu pieniędzy, bo to biuro "ma nadzieję, że sytuacja się ustabilizuje".... w tydzień a oni zrealizują łaskawie program.

Jesteśmy rozżaleni całą tą sytuacją... a miało być tak pięknie!
        • kruszynek_me Re: Rejs po Nilu 10.07.13, 06:57
          > Dzwoniłem dziś do biura Rainbow Tours i znów usłyszałem to samo

Ja też dzwoniłem i usłyszałem co innego.
          Mianowicie, że Kair w ramach tej imprezy jest nierealizowany obecnie i turyści posiedzą dłużej w hotelu

W tej sytuacji biuro powinno zwrócić trochę pieniędzy, bo koszty pobytu w hotelu *** są dużo niższe niż przejazd pociągiem oraz objazd Kairu
          • maximtao Re: Rejs po Nilu 10.07.13, 16:09
            @kruszynek_me

A co z rejsem po Nilu? Kolejne dni w hotelu? Czyli z wycieczki objazdowej zrobiło się siedzenie w hotelu. Tylko ja za to nie płaciłem. Gdybym chciał jechać do Hurghady i leżeć na plaży dwa tygodnie to bym wykupił inną - tańszą!- wycieczkę.

Sprawa jest inna. Biuro łamie umowę, bo wiedząc, że nie zrealizuje programu zabiera nas narażając nasze życie i zdrowie! Potem usłyszymy: "siła wyższa" i po wykłócaniu się dostaniemy np. 200 zł w bonach na poczet innego wyjazdu. Czytałem na różnych portalach jak biura łatwią swoich klientów i całymi miesiącami nie odpwiadają na złożone reklamacje.
            • kruszynek_me Re: Rejs po Nilu 11.07.13, 09:21
              > A co z rejsem po Nilu? Kolejne dni w hotelu?

Z tego, co mi wyjaśnili, to rejs po Nilu tak, ale Kair i Aleksandira nie. Czyli bez wycieczki na północ pociągiem

Jestem w tej szcześliwej sytuacji, że jeszcze nie zakupiłem, ale dopiero chicałem zakupić.
    • liber166 Re: Rejs po Nilu 10.07.13, 16:52
      Ja już dzisiaj wiem, a objazd miał się rozpocząć 25 lipca, że na 99,9% nie dojdzie do skutku. Rozmawialiśmy z Reinbow a ci palą przysłowiowego głupa. Twierdzą, że będziemy mieli pobyt w hotelu takiej kategorii jak na trasie objazdu, czyli trójka z HB. Kiedy z żoną stwierdziliśmy, że czegoś takiego nie chcemy, to odpowiedzieli, że możemy zrezygnować, ale tracimy 80% wpłaconej sumy. Nikt nad tym nie panuje. Myślę, że jedynie pozew zbiorowy ich uspokoi. Tak jak to zrobili klienci Itaki wysłani do Kenii. Ci którzy wyjeżdżają jutro na bank żadnego objazdu mieć nie będą. Jedyna rada to się skrzyknąć ponieważ pojedynczo nie ma się takiej siły przebicia.
      • maximtao Re: Rejs po Nilu 10.07.13, 17:12
        Wreszcie ktoś gada z sensem! Ze mną tez gadali jak z głupkiem, jakbym nie wiedział jakie jest stanowisko MSZ i ambasady w Kairze. Zapłaciłem za objazdówkę nie po to, żeby, siedzieć w hotelu i drżeć o zdrowie i życie bliskich. Oni zakładają, że zabiorą nas do Hurghady a potem to jakoś będzie. A jeśli ktoś się będzie skarżył w sądzie, to da mu się 200 zł w bonach... odszkodowania na następny wyjazd. Tak załatwili moich znajomych. Tylko kto pojedzie z takim biurem raz jeszcze i te bony wykorzysta?
      • torrent29 Re: Rejs po Nilu 10.07.13, 17:32
        Czy Wy 25 lipca lecicie w ramach objazdówki „Potęga południa”?
        • liber166 Re: Rejs po Nilu 10.07.13, 17:41
          Nie, to jest Wzdłuż Nilu.
      • maximtao Re: Rejs po Nilu 11.07.13, 13:02
        Oficjalne stanowiska Rainbow Tours:

W związku z sytuacją polityczną jaka ma obecnie miejsce w Egipcie, niniejszym informujemy, że z przyczyn od nas niezależnych mogą powstać okoliczności, w których nie będzie możliwości zrealizowania podczas wycieczki Egipt – wzdłuż Nilu jednego z punktów jej programu katalogowego – zwiedzania Kairu i okolic.
        Jesteśmy w stałym kontakcie z lokalnym kontrahentem, naszymi rezydentami oraz przedstawicielami polskiego konsulatu i na bieżąco otrzymujemy informacje odnośnie aktualnej sytuacji i bezpieczeństwa w Kairze.
        Według oficjalnego komunikatu MSZ w chwili obecnej odradza się organizowanie wyjazdów do Kairu i innych dużych aglomeracji miejskich.

Zaistniała sytuacja spowodowana jest zdarzeniem nadzwyczajnym w postaci wzmożonych zaburzeń życia zbiorowego (zamieszki krajowe), zaliczających się do zdarzeń w układzie siły wyższej. W myśl Art. 11a Ustawy o usługach turystycznych z dnia 29 sierpnia 1997r (Dz.U.04.223.2268), odpowiedzialność Rainbow Tours za brak możliwości realizacji wyjazdu do Kairu (jeśli takowy nastąpi) jest zatem wyłączona. Z tego względu nie przewidujemy możliwości bezkosztowej rezygnacji lub zmiany terminu, kierunku wyjazdu.

Tym niemniej, jeśli nie będzie możliwości realizacji zwiedzania Kairu, zostanie zaproponowane Państwu świadczenie zastępcze w postaci pobytu wypoczynkowego w Hurghadzie w podobnym standardzie jak noclegi w Kairze. Jednocześnie cały czas monitorujemy sytuację na miejscu i jeśli będzie taka możliwość i pozwolą na to względy bezpieczeństwa zwiedzanie Kairu będzie zrealizowane.
        Ponadto zawiadamiamy, że reszta programu będzie odbywała się bez przeszkód i nie istnieje żadne zagrożenie dla naszych Klientów na trasie realizowanego programu.

Wierzymy, że sytuacja w Egipcie wróci do normy tak szybko, jak to tylko będzie możliwe. Wraz z naszymi lokalnymi przedstawicielami będziemy nieustannie monitorować sytuację. Wszelkie istotne informacje odnośnie najnowszych okoliczności będziemy przekazywać w kolejnych komunikatach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka