Dodaj do ulubionych

Egipt sierpień 2013

27.07.13, 11:52
We wtorek 30 lipca b.r. wraz z rodziną i przyjacółmi wybieram się do Egiptu i Sharm El Sheikh - hotel Regency Aquqpark&Spa (wylot z Rzeszowa).
Proszę o wszelskie informacje nt hotelu oraz obecnej sytuacji w Sharm (czy jest spokojnie, czy może odczuwa się bieżącą sytuację w Kairze?).
Może wrócił ktoś z Państwa ostatnio z tego hotelu. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Spotkałem się z wieloma opiniami (jedne dobre, drugie złe) nt w/w hotelu, jedzeniem itp., dlatego proszę o informację.
Pytam również o koszt wizy. Informacyjnie dodam, iż nie wybieram się na wycieczki do Kairu ("Synaj only").
Obserwuj wątek
    • des4 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 12:18
      rzeź w Kairze

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14344560,Egipt__70_osob_zginelo_w_starciach_w_Kairze___Nie.html?lokale=rzeszow#BoxWiadTxt
      miłego wypoczynku pod palmą z drinkiem w ręce
      • focus41 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 12:57
        Proszę wstrzymać się od wszelkiego rodzaju uszczypliwości oraz złośliwych komentarzy. Ja również wylatuję do Sharm 30 lipca i obserwuje wszelkie wydarzenia mające miejsce w Egipcie i z pewnością dla nikogo nie je jest przyjemnością lecieć do kraju, w którym morduje się ludzi, a jednocześnie co zrobić gdy wczasy wykupione byly juz w styczniu, a MSZ nadal nie wydaje żadnego oświadczenia, wówczas wiadomo, że każdy z nas z chęcią zmieniłby kierunek wczasów bezkosztowo na inny. A komentarze typu "miłego wypoczynku po palmą z drinkiem w ręku są nie na miejscu. Nie po to jest to forum by oceniać innych!! Oceniać należy działalność naszego MS, które nie widzi przeciwskazań, aby polskie rodziny z dziećmi jechały tam na wakacje. Jedna Pani napisała wcześniej, że jej córka jest teraz w Sharm i że jest tam spokojnie więc tego póki co się trzymajmy, a nie osób które jedynym miejscem jakie zwiedziły jest ich salon w domu i wypowiadają się złośliwie zza ekranu komputera. Podrawiam i przepraszam za ten przydługi elaborat.
        • zawalski1972 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 13:09
          Dzięki focus 41
          Ja również wykupiłem w styczniu, więc teraz z niecierpliwością odliczam dni, a od znajomych, którzy niedawno wrócili, mam informację, że jest bardzo spokojnie i nie czuć "atmosfery" Kairu

TZ
          • focus41 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 13:43
            My również odliczamy dni do wylotu, wylatujemy z Poznania do Rehana Royal Beach Resort 5*. Przed chwilą kontaktowałam się ze znajomą, która prowadzi biuro podróży z którego lecimy i powiedziała, że ze spokojem nas tam wysyła. Bądźmy więc optymistami i miejmy nadzieję, że uda nam się spędzić urlop w spokojnej atmosferze. Zresztą wszyscy turyści, którzy stamtąd powrócili bądź też są tam obecnie potwierdzają, że jest tam spokojnie. Pozostaje mieć nadzieję, że tak pozostanie.
            Pozdrawiam i życzę udanych wakacji wszystkim udającym się do Egiptu
            • walo14 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 14:39
              Oczywiście nikt nie wie, co może być jutro. Ja wróciłem z Sharmu z Rehany Royal Beach 2.lipca, a więc kilka dni po tym, jak to wszystko się zaczęło - z rodziną, z małym dzieckiem. W sławną niedzielę zniknęło nawet kilka programów arabskich z hotelowej kablówki /na kilka godzin/, mieliśmy problem z telefonami, wcześniej jubiler, u którego robiliśmy zakupy opowiadał, że obalą w niedzielę prezydenta. I to wszystko. Nikt z miejscowych nie chciał nawet miną zdradzić się, że coś się dzieje. Dla nich w środku sezonu, to katastrofa i pewnie śmierć głodowa.

Dzisiaj spokojnie jechałbym jeszcze raz /niestety już po urlopie, czyli po ptakach/. To był mój czwarty pobyt w Egipcie - nie za wiele, ale już patrzę na nich troszkę inaczej.
              Zdaje się, że tam również na wojnie można się targować.
              Tak, więc życzę miłego wypoczynku, z palemką w dłoni.
        • pigue Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 18:06
          Zgadzam się , nie jest łatwo zwłaszcza że nie wszyscy śpią na pieniądzach , biuro nie chce zmienić destynacji na inną lub chce , co wiąże się z kosztami tak dużymi, że człek zastanawia się co ma zrobić . A poza tym jakbym wiedziała, że się przewrócę to bym usiadła. To wszystko razem wzięte nie jest na pstryknięcie palcem....Nie daj Bóg ,żeby ten , który dzisiaj się naśmiewa był sam kiedyś w takiej sytuacji. Ja wylatuje z Łodzi 13.08 do Sharm.
    • ewelinkam1983 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 14:42
      Na temat hotelu Regency w Sharm, mogę powiedzieć na podstawie mojego tygodniowego pobytu z zeszłym roku. Jak dla mnie to hotel dość kiepski - tragedii nie ma, ale szału również. Jedzie jak to w Egipcie - bardzo słabe, do tego brud, który panował w stołówce. Pokoje bardzo średnie, łazienka - osobiście spędzałam w niej jak najmniej, jak się tylko dało czasu. Baseny bardzo fajne, plaża ładna, choć baaardzo płytko i zero raf na plaży hotelowej. Teran hotelu bardzo ładny.Naprawdę bardzo lubię odpoczywać w Egipcie, jadę w tym roku po raz 4, niemniej jednak nie pojechałabym ponownie do tego hotelu. Ale to tylko moje subiektywne odczucia, każdy ma inne wymagania :)
      • pietnacha40 Opinie i zdjęcia turysrów 27.07.13, 15:47
        pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297555-d623280-Reviews-Regency_Plaza_Aqua_Park_Spa_Resort-Sharm_El_Sheikh_South_Sinai_Red_Sea_and_Sinai.html
        • zawalski1972 Re: Opinie i zdjęcia turysrów 27.07.13, 19:31
          Pietnacha
          Dzięki, ale z tą stroną zapoznał się już chyba każdy.
          Mi chodzi o opinie osób, które tam były
          Pozdro
          Zawalski
      • zawalski1972 Re: Egipt sierpień 2013 27.07.13, 19:18
        Ewelinka nie załamuj mnie. Szukalem, czytałem, pytałem i ze znajomą rodziną
        zarezerwowalismy ten hotel, m.in. ze wzgledu na aquapark.
        Jest aż tak Ź?le?
        Pozdrawiam
        TZ
        • ewelinkam1983 Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 09:35
          Tak jak napisałam, nie ma tragedii, ale 5* egipskich to na pewno nie jest, co najwyżej słabe 4. Nas było 6 osób i każdy miał podobne odczucia. Trafiliśmy na stare pokoje blisko plaży, mimo, że daliśmy $. Pozostawiały one naprawdę wiele do życzenia i nie chodzi tu o jakieś wymysły, tylko podstawowe kwestie. Mimo moich próśb o ich sprzątanie, sprowadzało się to co najwyżej do wymiany ręczników w łazience. Karaluch który leżał w pokoju od momentu kiedy do niego weszliśmy, dalej był tam kiedy wyjeżdżaliśmy :D Druga kwestia, która była na nie, jak dla mnie to jedzenie. To, że w Egipcie jedzenie jest słabe , w porównaniu do jedzenia w Grecji czy Hiszpanii, to nie ma wątpliwości. Jednak jak widzisz kucharza, który robi jakąś potrawę i łyżka, który służy mu do mieszania jedzenia wyciera o kosz na śmieci to naprawdę odechciewa Ci się jeść. Byliśmy jeszcze na 3 kolacjach tematycznych w innych restauracjach na terenie hotelu m.in. kuchnia azjatycka i tam było już w porządku z jedzeniem. Reszta była naprawdę ok, bo i teren hotelu, baseny i plaża (mimo, że bez raf) była fajne. Nie oceniam tego wyjazdu na minus, nie mniej jednak na pewno nie poleciłabym tego hotelu. Może będziecie mieć pokój w nowej części i może będziecie zadowoleni. Ktoś może powiedzieć, że jak nie odpowiadał mi pokój, czy miałam zastrzeżenia do sprzątania to mogłam ich "dusić", żeby coś z tym zrobili, może i mogłam ale na wakacjach nie chce mi się co rusz biegać do recepcji i składać jakieś skargi, kto wie może i by pomogło. Wszystko jest kwestią tego jakie kto ma wymagania i podejście do sprawy. Druga rzecz to, że za 1400 zł na tydzień (tak było w naszym przypadku) nie można oczekiwać Bóg wie czego. Nadal jestem fanką wypoczynku w Egipcie i już nie mogę doczekać się końca sierpnia, bo wtedy znów zawitam w Egipcie :) Pozdro i nie łam się będzie dobrze.
          • zawalski1972 Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 10:03
            Bardzo dziękuję Ci za te informacje. Faktycznie, będziemy starać się zdobyć pokój w nowej części hotelu. Także jedziemy w 6 (w tym dwoje dzieci). Z niecierpliwością odliczamy już godziny do wylotu i mamy nadzieję na wspaniały wypoczynek, a jak będzie - zobaczymy.
            Pozdrawiam TZ
          • mernar Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 21:04
            cytat --
            • ewelinkam1983 Re: Egipt sierpień 2013 29.07.13, 08:50
              Of course, że nie podniosę! Leżał w szczelinie między pokojem a tarasem. Syf, bród w domu? Rozumiem, że znasz to z autopsji?
              • mernar Re: Egipt sierpień 2013 29.07.13, 17:48
                I własnie tym się róźnimy. Nie podniesiesz (to taka mentalnośc, większośc rdzennych Egipcian też tak ma, tam też nikt śmieci i padłych owadów nie podnosi, po prostu im to nie przeszkadza).
                Ja podniose, bo mi przeszkadza, nawet jak leży w szczelinie.
                I tyle w tym temacie.
                • ewelinkam1983 Re: Egipt sierpień 2013 29.07.13, 18:09
                  next time biorę Cię na wakacje jako pilnującego porządku w pokoju ! :D
    • maksimuska Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 10:37
      Ja lecę od 10 sierpnia do Marsa alam. ( 2+2) czy może ktoś sie tam wybiera? Jutro ostatecznie płace za Maria in abu dabbab z Itaki lub Sol y mar Solaya z tui.
      • darek.b70 Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 11:46
        My 30.08.2013 do Serenity Fan City na dwa tyg znajomi wrócili w piątek i są bardzo zadowoleni a na oczeniaczach i innych portalach opinie nie za dobre więc jak samemu się nie sprawdzi to nie masz porównania. Bo to co dla innych jest minusem dla nas może być plusem Życzę wszystkim miłych i spokojnych wakacji.
      • tomasz7997 Re: Egipt sierpień 2013 28.07.13, 17:57
        ja lece 10 sierpinia z Itaki do Marsa Alam - hotel Blue Reef resort 4* - juz 2x raz, rafa super mały hotel na 150 pokoi, bez tłoku, sami włosi i kilku polaków, jedzenie europejsko włoskie, polecam. Czy ktos tez teci do Bleu Reef resort 10 sierpnia z wrocławia z Itaki????
    • garwena Re: Egipt sierpień 2013 29.07.13, 18:02
      My jedziemy 15.08 do Makadi Saraya.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka