Dodaj do ulubionych

Zaczęli od Szwedów

02.01.14, 23:21
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15216842,Szwedzka_para_znaleziona_martwa_w_znanym_egipskim.html#BoxWiadTxt
Ano bracia muzułmańscy zaczęli od Szwedów - już są w Hurghadzie !
Obserwuj wątek
    • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 00:00
      News trochę jak z samochodami rozdawanymi na Placu Czerwonym...
      Po pierwsze nie Szwedzi tylko Serbowie zamieszkali w Szwajcarii, właściciele willi na hurghadzkim osiedlu.
      Po drugie akurat Bractwo nie miało nic do tego, to przestępstwo pospolite, morderstwo dokonane przez tzw. doormana, któremu starszy pan za bardzo zaufał, historia niestety z naszego osiedla, więc smutne szczegóły znam.
      Jedyny prawdziwy fakt to ten, że kryminalne incydenty są teraz coraz częstsze, nie było tego "za Mubaraka", który trzymał to wszystko na krótkiej smyczy. To efekt uboczny zmian porewolucyjnych, jakie dokonały się niestety nie tylko w polityce, ale i w mentalności Egipcjan. Na dodatek w tej chwili panuje spory chaos w strukturach państwowych, nawet w prawie jest bałagan: nie wiadomo jakie przepisy obowiązują, które są aktualne, które już nie a które jeszcze nie. Taką sytuację skwapliwie wykorzystują męty społeczne, i chyba nie jest to specyfika egipska, zresztą nie jestem socjologiem.
      • sobol74 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 07:45
        dorota...
        a jak oceniasz bezpieczeństwo turystów ?
        piszesz że dużo się zmieniło - na gorsze - i to widać. Jak myślisz - do czego to doprowadzi ?
        Pytam - bo domyślam się że mieszkasz w Hrg - więc takie opinie dla mnie są wiarygodne.

pozdrawiam

sobol74
        • antyegipska Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 07:51
          Jedźcie ,jedźcie ,będziecie następni.Przecież dewiza muzułmanina to :"...zabić niewiernych...". Chora religia i nikt tego nie zmieni,póki co...
        • 19sara78 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 08:04
          Na dobra sprawę, jakby tak popatrzeć, to wszędzie sa takie wydarzenia, tylko niektóre sa bardziej nagłaśniane a inne przechodzą obok nas i nawet o tym nie wiemy.
          Prawda jest taka, że jak to człowiek czyta i ma wykupione wczasy, to trochę ciarki przechodzą.
          • sobol74 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 08:24
            sara - masz rację z ciarkami.
            Uważam ze decyzja czy jechać czy nie - to sprawa mega indywidualna - i wpisy antyegipskiej nie mają na to wpływu. Propos - nie mogę zrozumieć sensu działania takich antyegipskich - naprawdę tego nie rozumiem. Po ki czytać forum - będąc jego tępicielem /?

pozdrawiam

sobol74
            • piasek.mi.zgrzyta Gazeciane wiadomosci 03.01.14, 10:53

75% pierwszych doniesien gazecianych jest bledna.
              Pierwsza wiadomosc to potwierdza:)
              • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 12:26
                Ja tu mieszkam od 5 lat i stwierdzam ze smutkiem, że to nie jest ten dawny Egipt - wszyscy wiemy o czym piszę. W ostatnich latach wypełzły wszystkie demony, do tego stopnia, że zrobiło się to miejsce nie do życia. Piszę z pozycji mieszkańca. Turyści wciąż jeszcze dobrze się tu czują, ale przecież ludzie nie są głupi i widzą zmiany, tym bardziej ci, którzy przylatują tu od lat i mają porównanie. Znajdują się w hotelowych gettach w państwie, które właściwie nie istnieje, jest puszczone na żywioł. Mam ogromną sympatię do Egiptu, ale widzę, że wszystko leci w dół na równi pochyłej. Smutne to wszystko.
                • gladi3 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 12:56
                  no i mamy dylematy leciec tam znow,ceny sa mega niskie czy dalej od Egiptowa?
                  • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 13:22
                    Ja nie odpowiem "tak" albo "nie". Chyba wciąż bardziej na "tak", bo turyści są dojnymi krowami i fakt ten jeszcze dociera do tubylców, toteż cała fala tego paskudztwa przewala się (na razie) wewnętrznie. Tyle, że trzeba mieć świadomość, co kryje się pod uroczymi uśmiechami skrojonymi dla Was po "one dollar".
                    • sobol74 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 13:51
                      dorota ... - opowiedz coś ciekawego

jak się teraz żyje na miejscu ?

pozdrawiam
                      sobol74
                    • janan2 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 13:56
                      No i ten uśmiech!!!Celna uwaga!Od zawsze wiedziałem,że to na pokaz.Myśli są całkowocie odmienne.Ale 90% naszych rozumie to na wprost,tak jak u nas.Niestety!Tego uśmiechu trzeba się obawiać.

Póki co jeszcze chyba można jechać.Bez szaleństw jak za Mubaraka.Ale idzie to w bardzo złym kierunku.Religia wszystko tłumaczy.Na dokładkę bieda wynikająca z przyrostu naturalnego.Kiedyś to pęknie.

Zaskoczony jestem Twoimi opiniami.To potwierdza problem.Będziesz miała kłopot przyszłościowo patrząc.Zwykłe kryminalne przestępstwo,to dopiero początek.Będzie żle jak wkroczy w to ideologia i religia.
                      • ami.ra Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 14:31
                        Lubie Egipt bo tanio blisko i cudne morze....jednak od lat widzimy zmiany jakie tam zachodzą.Widze uśmiech na ustach kelnere jednak w oczy mówią co innego :( Oczywiscie są wyjątki .Gdzie lata wstecz bałabym się o portfel i to perfidnie próbując nas okraść :( Czytałam ze p.Dorota wraca do polski ale nie wiem czy to prawda?
                      • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 14:51
                        Egipcjanie to prosty, niewykształcony naród, w ciągu ostatnich 20 lat turystyka przyniosła im nowe wyzwania, które nijak mają się do tutejszej tradycji. Mentalność i religia nie dają odpowiedniego marginesu na elastyczność i tolerancję. W ostatnich 2 latach dostali do ręki tzw. wolność i jest to niestety mieszanka wybuchowa.
                        Szkopuł w tym, że nie istnieje tutaj coś takiego jak edukacja, kultura, wychowanie, choćby takie podstawowe - w rodzinie. Dzieci (głównie chłopcy) wychowywani są bezstresowo, na udzielnego księcia, będącego pępkiem świata. Wolno im zachowywać się po chamsku, dopuszczalna - ba, dobrze widziana - jest agresja, bo to świadczy, że z takiego chłopca rośnie macho. W domu nie ma przekazu: to wypada, to nie wypada, tego nie wolno, trzeba szanować prawa innych ludzi. Liczy się "ja", ewentualne rygory jakie obowiązują to wyłącznie nakazy i zakazy wywodzące się z religii. To jedyna kolczuga dla przeciętnego przedstawiciela tego kraju. Wcześniej państwo funkcjonowało pod Mubarakiem, wiedzącym o tym wszystkim i zdającym sobie sprawę z tego, że jedyny sposób na kontrolę Araba to rygor, zakaz i kara. Teraz niestety tego nie ma. Egipt jest pełen wyrośniętych małych chłopców (mentalnie pozostających wciąż na poziomie 10-latka), denerwujących się łatwo, nie trzymających emocji i popędów na wodzy - bo ich tego nie nauczono. To jest bomba z opóźnionym zapłonem.
                        Do tej pory można było tu sobie stworzyć jakąś oazę, do czego niezbędne były pieniądze. Ludzi z pieniędzmi stać było na luksus nie kontaktowania się z szeroko pojętym otoczeniem (prywatne szkoły, prywatny lekarz, dobra dzielnica). Teraz widzę, że i ta bańka pęka, bo jak widać, zezłoszczeni chłopcy, którzy niczego nie mają, zaczynają być wkurzeni na tych, co mają. I biorą "co im się należy". My już nie czujemy się tu bezpiecznie, mając rodzinę, dzieci.
                        Decyzję o wyjeździe podjęliśmy wiele miesięcy temu - przyczyną było liceum starszej córki (tutaj nie ma dobrych szkół, nawet te wysoko płatne są dość słabe). Ale w tej chwili, rozglądając się, widzę, że decyzja była trafiona w 100%: to nie jest miejsce do życia. Na razie jeszcze można tu przyjechać, spędzić 2 tygodnie korzystając choćby z pięknej rafy (którą tubylcy bezmyślnie i tragicznie niszczą na co dzień), potem wyjechać daleko.
                        Nie chcę być złym prorokiem, ale ten kraj obróci się w perzynę i to nie dalej jak za kilkanaście - 20 lat. Nie ma nadziei dla Egiptu.
                        • kasiolegiptomanka Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 17:02
                          no to nadzieje umarły.Jeśli kobieta ,która od lat mieszka na miejscu tak pisze to koniec.Miałam jeszcze nadzieję,że potrafią się Egipcjanie odnaleźć w wolności,ale nie dla nich ona.Dyktator z twardymi rządami tylko nad nimi by zapanował.Szkoda bardzo szkoda.Równia pochyła mnie przeraża może ktoś znajdzie rozwiązanie?Jeszcze jak czytam,że bezlitośnie niszczą rafy to tylko płakać nad ich głupotą.Boże daj aby nie zapanowali nad Europą bo to już będzie prawdziwy koniec..
                        • kamil849 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 17:03
                          Pani Doroto to bardzo smutne co Pani pisze, myśląc o Egipcie zastanawiam się czy większość Egipcjan wiedząc jak będzie wyglądała sytuacja po obaleniu Mubaraka jeszcze raz zdecydowała by się na taki przewrót. Jak Pani uważa?
                          • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 17:31
                            @kasiol... - w jakim sensie piszesz "żeby nie zapanowali nad Europą"? Chyba chodzi o stereotyp związany z islamem, nikt poważnie myślący nie myśli w tych kategoriach. Ja właśnie podkreślam, że to co się dzieje, nie ma nic wspólnego z ruchami typu Bractwo Muzułmańskie jeśli to miałaś na myśli. To sprawa mentalności i kultury, a nie religii, która właśnie teoretycznie trzyma Arabów w ryzach, tyle że przez ostatnie zmiany polityczne także religia również ma mniejszy wpływ na dyscyplinę w kraju. Tak czy owak, to nie ma nic wspólnego w Europą i jej islamizacją.
                            @kamil849: Dużo Egipcjan otwiera teraz oczy i widzi, że obalenie Mubaraka, przynajmniej w takiej formie jaka była, było błędem. To był spontan, rewolucja była bez planu, bez przywódców itd. A teraz jest za późno.
                        • martinsam1 Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 17:24
                          no to nie dobrze tzz. ze UE bedzie musiała wzmocnic straż przybrzezna na morzu srodziemnym, zeby utrudnic imigrantom dojscie do europy ze poza europą bedzię chaos
                          • 19sara78 Pani Dorotko :) 03.01.14, 18:00
                            Niech Pani nigdzie nie ucieka, bo ja mam zaplanowaną wycieczkę z Panią :)
                            • gladi3 Re: Pani Dorotko :) 03.01.14, 18:10
                              jak juz starzy wyjadacze uciekaja to po co sie teraz tam pchac nowicjuszom?mialem rezerwowac czerwiec ale zwlekam i co dzien szukam cos fajnego Turcja,Tunezja za w miare rozsadna kase.
                            • rajmundas Re: Pani Dorotko :) 03.01.14, 18:17
                              Właśnie Pani Doroto proszę nie uciekać :-) Chcieliśmy się z panią spotkać w czerwcu, a tu taka smutna wiadomość. Pozdrawiamy i powodzenia Dorota i Rajmund z Włocławka.
                            • dariusznow Re: Pani Dorotko :) 06.01.14, 18:39
                              Niech Pani nigdzie nie ucieka, bo ja mam zaplanowaną wycieczkę z Panią :)

Tylko Ty tak mogłaś napisać, ha ha ha sie ubawiłem, ale blondi była jest i pozostanie blondiiii

Jak nie będzie Doroty to Ci tę wycieczkę zorganizuję, za wyjatkiem wycieczki w meczecie... :)
                              • dariusznow Re: Pani Dorotko :) 06.01.14, 18:55
                                jak Cię znam to się przyczepisz zamiast wycieczki w meczecie chodziło mi oczywiście o wizytę w meczecie, no i z rodzina arabska też może być kłopot, ale mniejszy....
                          • martinsam1 Re: Zaczęli od Szwedów 05.01.14, 17:07
                            może egipt powinien wziąć pod opiekę libię?
                            libia ma ropę ,która pomoglaby egiptowi
                        • kasiolegiptomanka Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 19:05
                          jak długo będzie funkcjonowała turystyka?Po rewolucji ilość turystów zmalała,czy teraz wzrasta czy nadal pustki? Kamery w miejscowosciach turystycznych mają pokazywać i pokazuja baraszkujących w wodzie zadowolonych turystów.Jak to odczuwa się na miejscu?.ostatnio byłam w marsa w czerwcu ale to przecież pustynia.chcę pojechać w marcu ,kwietniu mam nadzieję,że do tego czasu nic się nie wydarzy.
                          • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 03.01.14, 21:18
                            Po nagonce mediów na Egipt latem 2013 r. wymiotło wszystkich turystów, teraz trochę się zapełnia, w 80% są to Rosjanie. Ale nadal słabiutko...
                            Co do "uciekania", to chyba daleko od tego Egiptu nie uciekniemy: jednak sentymenty i rodzina związały nas z tym krajem na zawsze. Nie wiem, czy uda nam się projekt spędzania w Egipcie całych wakacji, a jesień-zima-wiosna: w Polsce. Na razie szukam gwałtownie wykonawcy do zrobienia remontu mieszkania w Warszawie ;)
                            W Egipcie (eh, Egipcie...) spokojnie tak jak kiedyś nie będzie pewno już nigdy, tamten dawny Egipt sprzed powiedzmy jeszcze 10-8 lat nie wróci, to już nieodwracalny proces. Zamieszki mniejsze lub większe są wpisane w jego obecną historię, trzeba się z nimi liczyć, natomiast nie sądzę żeby dotykało to miejscowości turystycznych. Wszystko co ważne w sensie demonstracji, przepychanek dzieje się jednak głównie w Kairze i tak naprawdę dotyczy kilku ulic. Latem też tak było, tylko w mediach wyglądało to na wojnę domową. Pamiętam, jak dzwoniliśmy do rodziny i znajomych w Kairze, zaniepokojeni wieściami pochodzącymi z europejskich mediów (TVN :), a oni byli zdziwieni, o co nam chodzi. Pracowali, funkcjonowali normalnie, odpowiedź brzmiała - trzeba tylko wiedzieć, które rejony omijać.
                            Oczywiście nie jest to normalna sytuacja i każdy musi znaleźć w sobie prywatny limit tolerancji, tj. odpowiedzieć sobie na pytanie - na ile spokojnie mogę się wyluzować i korzystać z uroków tego kraju, wiedząc, że gdzieś tam (500 km dalej) są zamieszki. Trzeba albo liczyć się z taką możliwością, albo zapomnieć o Egipcie.
                            • ela_w23 Re: Zaczęli od Szwedów 05.01.14, 00:21
                              Witam,
                              Pani Doroto, zapytam wprost 10.01 mamy wykupione dwutygodniowe wakacje w Hurghadzie, dodam, ze jedziemy z dzieckiem(2lata) czy uwaza Pani, ze jest tam wystarczajaco bezpiecznie zeby jechac, czy lepiej zrezygnowac? Bede bardzo wdzieczna za porade, bo od kilku dni ta decyzja spedza mi sen z powiek :(
                              • dorotaaisha Re: 05.01.14, 01:39
                                Zagrożenia, o których wspomniałam są w tej chwili zagrożeniami dotykającymi mieszkańców. Sama wyżej pisałam, że jako turystka chętnie bym tu przyjechała, skorzystała przez 2 tygodnie z pogody i lokalnych ofert, a potem wróciła do Europy, bo żyć na stałe się tu nie da. Sektor turystyczny jest całkowicie bezpieczny, przylatujcie śmiało. Mam 2 dzieci, więc mówię to z pełną odpowiedzialnością. Jeśli w czymś będę mogła pomóc na miejscu, to bardzo proszę: znamy m.in. doskonałego pediatrę, w razie czego proszę dzwonić lub wysłać sms: +20 128 30 32 699. Pozdrawiam serdecznie.
                                • ela_w23 Re: 05.01.14, 11:49
                                  Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Możemy bez stresu przygotowywać się na długo wyczekiwany urlop! Jeszcze raz bardzo dziękuję!
                                • kamil849 Re: 05.01.14, 19:03
                                  Temat Egiptu nie jest mi obojętny więc spytam. Na jakie zagrożenia są teraz narażeni mieszkańcy o których kiedyś nie było mowy? Oraz co takiego zmieniło się np w codziennym życiu Pani rodziny teraz a przed 3 laty?
                                  • martinsam1 Re: 05.01.14, 19:53
                                    No jakie ?zamachy rozboje rozklad struktur panstwa samosady bojowek
                                  • dorotaaisha Re: 05.01.14, 21:28
                                    @kamil849: Zachęcam do przeczytania poprzednich postów w tym wątku, wyczerpująco napisałam jak wygląda teraz sytuacja w EG z punktu widzenia tzw. rezydenta, i dlaczego.
    • nika3 Re: Zaczęli od Szwedów 05.01.14, 23:35
      Witam. Pani Doroto, czy mogłaby Pani podać adres strony swojego biura - będę w lutym w Hurghadzie i chciałabym wybrać się z Panią na 2-3 wycieczki ( jesteśmy 5osobową rodziną). Poczty gazetowej nie używam. pozdrawiam
      • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 05.01.14, 23:44
        @nika3: Ale obawiam się, że nie jest to dozwolone w związku z kryptoreklamą i zasadami forum. Może proszę o podanie jakiegoś adresu mailowego, to przekażę namiary. Pozdrawiam i do zobaczenia w Hrg.
        • nika3 Re: Zaczęli od Szwedów 05.01.14, 23:58
          ok ,już znalazłam przez facebook, właśnie przeglądam stronkę.
        • dariusznow Re: Zaczęli od Szwedów 06.01.14, 18:52
          szukam gwałtownie wykonawcy do zrobienia remontu mieszkania w Warszawie ;)

Dorota, czemu nic nie mówiłaś????
          Nasz Pan Krzysiu odpali Wam mieszkanko w stylu naszego salonu egipskiego i to za rozsądne pieniądze
          www.fmix.pl/album/45652/1/egipski-pokoj.html
          Czemu się nie odezwałaś się w sprawie Asi, czekaliśmy, choć to temat na prv

Raz jeszcze dzięki za full wypas w Star Fish :)

a co wyjazdów to jedźcie póki jest jak jest, a jest OK właśnie wróciliśmy

trzeba uważać na drobnych złodziejaszków NIESTETY :(
          • gladi3 Re: Zaczęli od Szwedów 06.01.14, 19:05
            jutro place zaliczke na 12 czerwca hurghada jak pani bedzie to skorzystam z milej wycieczki po miescie,pytanie jeszcze kto teraz ma wyspe orange?
          • 19sara78 Re: Zaczęli od Szwedów 06.01.14, 21:12
            No i musiał się pochwalić, nie wytrzymał, jak Ci było tak dobrze to dlaczego nie podziękujesz Pani Dorocie na priv?
            Miło Cię "usłyszeć", ja też się cieszę, że wróciłeś i dziękuję za propozycję pomocy, z chęcią skorzystam, a lecę 03.07 :) ;) :)
            Miłej pracy :)
            Pozdrawiam Cię Dariuszku.
            • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 06.01.14, 21:20
              Ha ha, Darek - wyhodowałam węża na własnej piersi: widzę, że zrobisz mi konkurencję :)
              Napiszę na priv o Asi i w sprawie p. Krzysia, bardzo ciekawe...
              Orange Bay: na ile wiem, to Orange ma w ofercie Sun&Fun i bodaj mają wyłączność.
          • dorotaaisha Re: Zaczęli od Szwedów 06.01.14, 21:27
            No, salon egipski robi faktycznie silne wrażenie :)
            Obawiam się, że się już naegiptowałam :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka