Dodaj do ulubionych

Bagaż podręczny

19.01.14, 21:22
Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami nt bagażu podręcznego. Wiecie może, kiedy on jest ważony? Odnoszę wrazenie, że mój nigdy nie był ani mierzony ani ważony. Do Egiptu leciałam już kilka razy. Zawsze uważałam, żeby nie przekroczyć limitu, ale tym razem muszę zabrać więcej rzeczy i chciałabym upchnąć i w walizce 1-2 kg więcej i w podręcznym również. Mieliście kiedyś z tego powodu problemy?
Obserwuj wątek
    • zielony_x Re: Bagaż podręczny 20.01.14, 00:27
      Mój bagaż podręczny zawsze waży DUUUŻO ponad limit (mówię o lotach czarterowych na wypady wakacyjne lub zimowe).
      Zawsze mam tam cały sprzęt elektroniczny (w tym spory laptop zabierany ze względów służbowych) i fotograficzny, a więc rzeczy, które swoje ważą.
      Za każdym razem pakuję to do typowej walizki kabinowej i nigdy nie miałem z tym jakichkolwiek problemów (nigdy nie była ważona), a takich lotów odbyłem i już naprawdę sporo.
      Latamy z reguły we czworo (z dzieciakami) i mamy praktycznie zawsze 2 sztuki jako bagaż podręczny.
      Prawie zawsze bagaż jeszcze lekko "przybiera na wadze" już po odprawie, w strefie wolnocłowej... ;-)
    • miriam_73 Re: Bagaż podręczny 20.01.14, 15:14
      Parokrotnie widziałam, że kazano dostawić bagaż podręczny do głównego i sprawdzano łączną wagę. Ostatnio w ub. roku, gdy leciałam z ojcem w końcu kwietnia - linie Small Planet. Na szczęscie dla nas zmieściliśmy się łącznie w limitach, chociaż moje bagaże normy przekraczały - na szczęście Tata miał "rezerwę". Widziałam, że odsyłali i kazali dopłacać za ponadnormatywne. Natomiast nigdy nie przejmowałam się "ograniczeniami" dotyczącymi sprzętu nurkowego, który czarterowcy nagminnie chcą kasować jako sportowy (nawet jeśli szpej mam w ramach limitu w bagażu głównym). Nie widze możliwości sprawdzenia tego, więc wożę klamoty jak zawsze. Sama na czarterze dopłacałam jeden raz, lecąc z nieistniejąym już Fisher Air. Skasowali mnie za ponadnormatywne 3,5 kilo.
      • aurinko5 Re: Bagaż podręczny 20.01.14, 16:00
        Nigdy nie kazano mi ważyć podręcznej walizki. W żadnych liniach lotniczych, czarterowych czy nie czarterowych, z tanimi nie mam doświadczenia . Do egiptu latałam głównie enter air ( w sumie 12 razy) i dwa razy small planet. Nie widziałam też żeby innym kazano zważyć. Co nie znaczy oczywiście, że jest to normą.
    • dorotaaisha Re: Bagaż podręczny 21.01.14, 01:06
      Jeśli planujesz wziąć sporo rzeczy, to do BP zgłaszasz (wcześniej w PL) bagaż dodatkowy, hasłowo podajesz że na sprzęt nurkowy (nikt tego nigdy nie sprawdza; a jeśli sprawdzi to powiesz, że np. bez dodatkowych szpilek i kosmetyków nie nurkujesz ;), to koszt 160 zł i możesz wziąć +32 kg. Wtedy jest normalny limit 20 kg jedna walizka i druga do 32 kg.
      • ktosia321 Re: Bagaż podręczny 22.01.14, 10:49
        Do Egiptu leciałam kilka razy, różnymi liniami lotniczymi i nigdy nikt nie ważył ani nie mierzył naszych bagaży podręcznych a zawsze są mocno przeładowane z racji podróżowania z dzieckiem, masą sprzętu elektronicznego itp. Pamiętam natomiast jedna Panią (to akurat nie był lot do Egiptu), która jako bagaż podręczny zapakował wielka torbę plażową, która nie zmieściłaby się na półce w samolocie i na pierwszy rzut oka było widać że bagaż nie spełnia wymogów ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka