Dodaj do ulubionych

Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE

IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 13:36
witam, zamierzam we wrześniu jechac z chłopakiem na tydzień/dwa do Egiptu.
Zadne z nas nie ma doświadczenia w takich wyprawach i prosze o rade a raczej
o wiele rad ;))) jestemy studentami i nie zalezy nam na strasznych wygodach
ale wolelibyśmy spędzic ten czas w przyjemnym
miejscu
1.chcemy jechac po 10 września - mój chłopak upiera sie przy last minute i
żeby szukać 10 września -czy jest to dobry pomysł i czy wtedy będa w ogole
jeszcze jakies oferty na wrzesien czy moze teraz poszukac jakis
promocji??
2.jakie biuro podróży wybrać? które jest w miarę solidne i stosunkowo
niedrogie?? ( planujemy 3000 zł na dwie
osoby)
3.jaką miejscowośc wybrac? Sharm? Hurghade? czy może Safage? myslelismy o
wycieczce do Kairu i wiem ze z Sharm organizowane są jednodniowe a z Hurghady
2 dniowe- wolelibysmy te pierwsza - czy warto tylko z tego powodu wybrac
Sharm? czy pobyt tam jest
droższy?
4.co do samego pobytu to wiem ze napoje do posilkow sa oddzielnie platne?
wiec czy wykupuje je sie w hotelu ? jaka jest ich
cena?
to narazie tyle co mi przychodzi do
głowy ;)
dziękuje za każdą
informacje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 17.08.04, 13:46
      ofert za 1500PLN jest pod dostatkiem, napisz na sirocco.tur@interia.pl- znajdę
      Wam coś odpowiedniego na kieszeń studencką i poradzę! Hurghadę wybierzcie,
      jeżeli chcecie zwiedzić Luxor, a Sharm- jeżeli lubicie nurkować. Kair 1-dniowy
      może być z obu miast.
    • fasola25 Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 17.08.04, 13:56
      na wszystkie te ptania na pewno znajdziesz mase odpowiedyi na forum, no aleŁ
      1. spokojnie mozecie czekac na last minute, na pewno bedzie sporo fajnych ofert
      2.co do biura to nie mozge doradzic, bylam z alfa star i nie narzekam choc na
      forum pojawiaja sie rozne opinie, ostatnio bylam tez z pegasem i wszystko bylo
      ok
      3. safage sobie darujcie, nic tam nie ma i troszke daleko do kairu. a jesli
      chodzi o sharm i hurgade to musicie sie zastanowic, tu i tu sa wycieczki do
      kairu (zarowno jedno- jak i dwudniowe), hurgada moze byc tansza
      4. napoje rzeczywiscie sa platne oddzielnie i placi sie za nie przy kolacji lub
      kelner dopisuje je do rachunku hotelowego i wtedy placi sie przy wyjezdzie
      jesli chodzi o ceny to nie bede sie wypowiadac bo jakos ich nie kojarze, ale
      piwo kosztowalo w przeliczeniu chyba ok. 15-18 zl, woda ok 8 - byl to hotel 5*
      nie wiem jak jest w 4*

pozdrawiam
      i zycze udanych wakacji
      i nie przejmujcie sie za bardzo
      to taki sam wyjazd jak kazdy inny
      • Gość: cs Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE IP: 195.215.5.* 17.08.04, 14:07
        piwo - 15 LE, to jest ok 10 ZL
        napoje ok 7 LE
        ale nikt nie kaze Wam zamawiac, mozecie kupowac sobie w sklepach i popijac
        przed i po posilku.
        • Gość: Janina Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE IP: 81.219.144.* 17.08.04, 15:02
          Tylko nie wnoście własnych popitków do restauracji!!! bo to obciach!!!
          • pc_maniac Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 17.08.04, 15:21
            Wrzesień to jeszcze w Egipcie szczyt wyjazdów z Polski. Choć do 1500zł spoko
            znajdziecie oferty.
            Jeśli interesują Was szczególnie fakultety po zabytkowych miejscach polecam
            jedynie Hurghadę. Sharm za daleko by np. wyskoczyć do Luksoru.
            Jeśli ktoś z Was zna nieco angielski to zachęcam do wybrania się do Luksoru na
            własną rękę na kilka dni. Jest to niesamowicie tania impreza, za hotelik w
            Luksorze zapłacicie max 50 LE za pokój 2 osobowy ze śniadaniem na dobę (polecam
            Horus, zaraz przy świątyni Luksorkiej, a 100 m. od dworca PKS. Wyjazd PKS'em do
            Luksoru z Hurghady odbywa się z Daharu (to stara dzielnica Hurghady i wynosi 22
            LE od osoby.
            dodam, ze 1 LE = około 0,65 zł.
          • Gość: Foxy Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE IP: *.emu.int.pl / *.int.pl 17.08.04, 20:51
            Dzieki za rade bo juz myslalem ze jak wniose na kolacje 2,5L cole to nikt sie
            nie kapnie:)
      • niunia_1981 Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 18.08.04, 17:29
        W poniedzialek wrocilam z hurgady bylam tam 2 tyg i bylo naprawde super nie
        wierzcie w to co pisza ludzie, ja czytajac te wszystkie forum przed wyjazdem
        bylam niezle przestraszona teraz wiem ze nie potrzebnie, egipcjanie sa
        super,piwo koszyuje w przeliczeniu tak jak u nas tzn ok 5 zl dokladnie 7,25
        funtow egipskich, obiady w restauracjach tez sa cenami bardzo zblizone do
        naszych a nawet tansze!! Lecialam z triady tutaj jest cale forum poswiecone
        triadzie gdzie ludze niezle na nia najezdzali a ja jestem bardzo zadowolona!!
        Pozdrawiam
        • pc_maniac Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 18.08.04, 17:48
          niunia_1981 napisała:

> W poniedzialek wrocilam z hurgady bylam tam 2 tyg i bylo naprawde super nie
          > wierzcie w to co pisza ludzie,

mnie rónież? ;o)

Przyglądając się temu forum już dłuższy czas również mam odczucie, że te
          zjadliwe ataki na Triadę są chyba efektem działań 1-2 bardzo mściwych osób,
          które udają wielki tłum turystów.

Tym bardziej mam takie odczucie, bo w zeszłym roku Triada była najrzadziej
          krytykowanym biurem, za to najczęściej chwalonym za imprezy typu 7+7.
          I nie jestem tutaj rzecznikiem tego biura (tym bardziej pracownikiem) z prostej
          przyczyny - nawet na tym forum pisałem, że do Egiptu jeździłem z innym BP.
          • niunia_1981 Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 18.08.04, 18:01
            Nie chodzilo mi o to co napisales ty, poprostu ja juz nie moge czytac tych
            bzdur ktore ludzie wypisuja!! Powiem ci ze ja bylam niezle przestraszona jadac
            tam wlasnie z powodu forum a calkiem niepotrzebnie balam sie arabow a teraz mam
            kilku przyjaciol wsrod nich balam sie upalu tez niepotrzebnie no i w koncu z
            tym biurem tak mnie nastraszyli(Triada)mialam tam 2 tyg pobytu i bylo super
            wiesz zaplacilam 2000 mialam tam jedzienie, super hotel, przelot samolotem
            czasem sie zastanawiam czego jeszcze Ci ludzie oczekuja, nic im sie nie podoba
            i jeszcze niepotrzebnie strasza innych a to byly naprawde najlepsze wakacje w
            moim zyciu!! Dla ludzi ktorym nic nie podobalo sie w egipcie polecam wakacje w
            ustroniu lub wisle :)
          • niunia_1981 Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE 18.08.04, 18:08
            Ha ha teraz przeczytalam twoj list do konca w hotelu rzeczywiscie za napoje sie
            duzo placi nawet bardzo poza tym egipcjanie lubia kombinowac i czasem na
            rachunku moze znalesc sie troszke wiecej rzeczy niz sie zamawialo ja na
            szczescie nie milalam takiego przypadku:)
    • Gość: Maciejc1 Re: Pierwszy RAZ do Egiptu -- POMÓŻCIE IP: 217.8.186.* 18.08.04, 18:12
      Cześć.

Właśnie wróciłem z Egiptu, byłem w Hurghadzie i jestem bardzo zadowolony.
      Jeżeli chodzi o wybór hotelu to zwróccie uwagę na to czy jes przy plaży czy
      naokoło nie ma placu budowy. Jeżeli chodzi o wycieczki to osobiście polecam
      zamiast wycieczki do Kairu wycieczkę do Luxoru. Jest tam więcej zabytków i jest
      dużo ładniej i fajniej. Nie prawdą jest że z Hurghady są tylko 2 dniowe
      wycieczki do Kairu. Ja osobiście byłem na 1 dniowej. Obydwie wycieczki do
      Luksoru oraz do Kairu trwają prawie 24 h (wyjazd z Hurghady). Polecam rejs
      stateczkiem na rafy koralowe, dostaniecie maskę, rurkę i płetwy i będziecie
      mogli snurkować na rafie. Osobiście to najbardziej mi się podobało z całego
      Egiptu. Niesamowita ilość pięknych kolorowych ryb obok których możecie pływać.
      Jeżeli hodzi o rafy to ładniejsze są w Sharmie, aby zobaczyć rafy nie trzeba
      wypływać statkiem ale wystarczy wejść do morza z plaży. Jeżeli będziecie już w
      Hotelu to warto przeznaczyć kilka Funtów Egipskich (LE) na napiwki (1LE =0.59
      zł). 2LE zostawione na łóżku i nie martwicie się o czystość pokoi, wymianę
      ręczników. Jeżeli chodzi o wybór Hotelu to niestety nic wam nie polecę ponieważ
      na tym forum roi się od osób które tylko potrafią negować i zaraz dostalibyście
      tysiąc negatywnych informacji o hotelach i B.P. Ja osobiście byłem w Hotelu
      który jest strasznie nękany przez urzytkowników Forum a mimo to bardzo jestem
      zadowolony Hotel nazywa się Megawish jest jednym z tańszych Hoteli. Realnie
      dałbym mu 3*. Jest to resort który skłda się bungalowych więc jeżeli szukacie
      Hotelu typu blok to zapomnijcie o nim. Hotel ma olbrzymią plażę 2km, darmowe
      leżaki, dwa baseny. Jedzenie jest bardzo dobre i w ilościach nie do
      przejedzenia. Proponuje wybrać opcję HB ponieważ obiadokolacja jest głównym i
      najlepszym posiłkiem. Pokoje standardowo zaopatrzone są w klimatyzacje,
      lodówkę, telewizor z polskimi kanałami, łazienkę z przysznicem. Jeżeli już
      dotrzecie do Egiptu zaopatrzcie się w lekarstwo o nazwie Antinal (od 7LE - do
      15LE), zemsta faraona (biegunka) dopada prawie każdego i jest straszna. To
      lekarstwo działa wyśmienicie. Nie liczcie na to że z rezydentem wszystko
      załatwicie. W egipcie na każdym kroku będa chcieli coś wam sprzedać a za każdą
      najmnniejszą przysługę będą chcieli bakszysz (kasę). Jezeli chcecie zwiedzać
      proponuje zabrać długie zwiewne ubrania oraz nakrycia głowy. Słońce tam jest
      nie do zniesienia jak ja byłem w Dolinie Królów to była temperatura 56 stopni.
      Ceny wycieczek u rezydentów są zazwyczaj nieco droższe od wycieczek oferowanych
      przez miejscowych. Ja osobiście wykupiłem wycieczki u rezydenta ale słyszałem
      że inni którzy kupili wycieczki u miejscowych tez byli zadowoleni.Jeżeli hodzi
      o zakup alkoholu to proponuje zaopatrzyć się na naszej strefie bezcłowej. Na
      miejscu będziecie mogli kupić alkohol tylko w knajpach. W sklepie wolnocłowym
      na terenie Egiptu możecie kupić alkohol ale tylko w ciągu 24 h od przylotu. Na
      lotnisku będziecei musieli kupić wizę za 15USD od osoby (chyba że BP wliczy ją
      w cenę). Aby uchronić się przed zemstą faraona należy zapijać posiłki
      alkoholem :-)). Na śnadanie napoje typu herbata, kawa, soki macie za darmo
      natomiast na kolację wszelkie napoje musicie kupić. Zaopatrzcie się w kremy do
      opalania z dużym filtrem UVA i UVB albo najlepiej kupcie bloker, no chyba że
      chcecie się popażyć od słońca. Jeżeli chcecie więcej informacji proszę o
      kontakt maciejc1@poczta.wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka