Dodaj do ulubionych

Wylot z Itaką do HRG 15.05 z Warszawy

01.05.14, 13:27
Witam wszystkich zainteresowanych wątkiem. Pierwszy raz w życiu ( a zarazem na 100% ostatni) z wielu przyczyn wykupiłam wycieczkę tzw. first minute. Myślałam, że skoro organizatorem jest Itaka to tylko się cieszyć z urlopu (jak zawsze do tej pory) i czekać na wylot. O ja naiwna i widocznie niczego nie nauczona przez życie. Wycieczka jest opłacona od 15.05 do 29.05. W dniu wylotu Itaka wsadzi nas do samolotu o 21.40, na miejscu będziemy po 02 w nocy. Na moje pytanie jakie świadczenia otrzymam w pierwszym dniu podróż ( na dwie godziny przed północą) miła pani z infolinii powiedziała mi, że mogę skorzystać w samolocie odpłatnie ze skye baru. No to się bardzo ucieszyłam że wybrałam najlepsze polskie biuro podróży, bo żeby nie cenne wskazówki pracowników Itaki to bym sobie na pewno nie poradziła. Rozumiem, że pierwszy dzień jest na dojazd. Ale bystra pracownica biura potwierdziła, że 16.05 o 1 w nocy będę nadal w samolocie. Dlaczego potrzebuję dwa dni na dotarcie do celu- odpowiedzi brak. Wylot będzie nie 29.05 a prawdopodobnie 30.05 o 2 lub 4 w nocy. I tu znowu jakże cenna i pomocna rada pracownika, że mogę sobie dokupić dobę hotelowa?! Pytam z jakiej racji mam to uczynić? Ja mam urlop do 29.05 i tak opłaconą wycieczkę. Jakim prawem Itaka przesuwa sobie wylot nie zważając na terminy klienta i jeszcze mam sobie opłacać dodatkowy dzień? Jakbym chciała wycieczkę do 30.05 to bym taką wykupiła. Tu pani wygłasza wyuczoną na szkoleniach mantrę bla bla bla, szkoda słów.
Nigdy więcej Itaka. To jest pewne. Nie chcę się nakręcać negatywnie, nie lubię takiego stanu a jeszcze bardziej firm jak Itaka. Widocznie naprawdę "żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w h**a". I jak nie kochać ten zespół? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • piasek.mi.zgrzyta Jeremiady podrozne 01.05.14, 14:54
      Wszyscy wykupujacy uslugi w biurach podrozy powinni sie liczyc, ze beda pozniej
      narzekali i zalili sie na forach. Taka jest praktyka. Alternatywa jest organizowanie
      sobie wyjazdu we wlasnym zakresie. Mozna tez zarliwie sie modlic za powodzenie
      wycieczki z biura podrozy. I czasem modlitwy zosataja wysluchane.

I jeszcze jedno na marginesie - "ch.j" pisze sie poprawnie tak wlasnie.
      • olianaa Były, były te narzekania i będą ;-) 01.05.14, 15:12
        Nie ma co narzekac na Itakę, bo tak robi większość biur podróży i są uzależnieni od przewoźników. Dokupowanie doby hotelowej tylko raz mi się nie przytrafiło. Trzeba sobie przekalkulowac co się opłaci - dokupić pokój do 18.00 (czasem to jest 19.00) czy do 22.00 (nie zawsze hotel oferuje taką możliwość). Na lotnisko z reguły wyjeżdża się dużo wcześniej, więc jak lot jest w okolicach 2.00, to wyjaxd następuje z hoteli położonych blisko już ok. 23.00. Wtedy pokój do 19.00, spokoj na kolacja i lobby bar załatwiają sprawę. Są tacy, którzy dokupują sobie pokój (przedłużają ten, który mają lub biorą inny, jeśli jest większe obłożenie) w kilka rodzin i wtedy wychodzi sprawa groszowa. Sa inni, którzy lecą spoceni wprost z basenu - rzecz gustu. Jeśli ma się małe dzieci, to dokupowanie pokoju, czasem wręcz do następnego dnia wydaje się konieczne. Robię to zawsze i mówi się trudno. Przynajmniej jestem trochę dłużej na miejscu. Natomiast w każdej umowie jest napisane, że biuro gwarantuje Ci wylot w dniu takim, a takim. I może on nastąpić o 23.59. Gdyby przesunął się na kolejny dzień, najczęściej z winy przewoźnika, to masz prawo do jakiejś rekompensaty, o ile o nią wystąpisz.
        Zagraniczni tez miewają ten problem, naprawdę, w El Malikii bywało bardzo dużo wyjazdów w środku nocy. My jechaliśmy na lotnisku w "konwoju" złożonym z ok. 20 autokarów i busów.

Jedyne co mi przeszkadza, to przylot o 6.30 do Warszawy i konieczność jechania samochodem 200km. Mimo tego, że cały samolot śpi jak zabity to trudno mówić o komforcie spania na baczność, no ale ja już stary piernik się zrobiłam.
        W tym roku nie mogę wyjechać nigdzie i oddałabym dużo nawet za lot na stojąco z dokupieniem doby "przed" i "po" :-).
        • diveisfun Re: Były, były te narzekania i będą ;-) 01.05.14, 22:18
          Witam. Nie wiem czy większość biur tak robi. Jeżeli tak, to po prostu miałam do tej pory bardzo duuużo szczęścia. To będzie mój "pierwszy raz". Pewnie kiedyś musiał nadejść. Ale uprzedzenie do Itaki zostanie mi i już. Pozdrawiam
      • diveisfun Re: Jeremiady podrozne 01.05.14, 22:01
        To prawda że wyjazd na własną rękę jest lepszy. Tu zdaję się tylko na siebie i mam spokój. No cóż, tutaj nie miałam takiej możliwości. Co do przekleństwa, a raczej poprawności słownej to oczywiście masz rację. Za mało widocznie używam tego słowa :-)) Dzięki za uwagę i pozdrawiam.
        • wacha88 Re: Jeremiady podrozne 02.05.14, 11:12
          Itaka ok zawaliła sobie w h.... ale dołożyła dzień więc nie ma co narzekać a uwierz mi naprawdę pokój Ci będzie zbędny
    • doral2 Re: Wylot z Itaką do HRG 15.05 z Warszawy 10.05.14, 20:27
      nie ma się co żołądkować przed czasem, albowiem godziny wylotu są potwierdzane dopiero na DWA dni przed wylotem, czyli jeszcze może się to zmienić.
      warto dokładnie przeczytać warunki umowy, bo z całą pewnością jest tam napisane, że klient płaci za 14 rozpoczętych dób hotelowych, zatem tyle śniadań, obiadów i kolacji ci się należy.
      jeżeli jest mniej, to zawsze można złożyć reklamację. po powrocie, a nie dwa tygodnie przed wylotem.
      ponieważ jeszcze nie wyleciałaś i masz wylot dopiero za 5 dni oznacza to, że twój lot wcale nie musi odbyć się w nocy.
      nie histeryzuj przed czasem.
      co do cateringu w samolocie - od wielu lat w lotach czarterowych nie ma darmowego cateringu. więc albo kupisz coś w sky barze, albo weźmiesz swoje kanapki.
      lecisz raptem 4 godziny, więc to nie jest jakiś dramatycznie długi lot, podczas którego umrzesz z głodu.
      lądujesz ok. 2 w nocy, więc w hotelu będziesz ok. 3-4 rano.
      zanim się ogarniesz, ulokujesz, weźmiesz prysznic będzie świt.
      z reguły od 6,30 lub 7,00 już wydają śniadania.
      dasz radę, nie histeryzuj.
      • diveisfun Re: Wylot z Itaką do HRG 15.05 z Warszawy 11.05.14, 09:16
        Witam. Proszę czytać tekst ze zrozumieniem. Ja nie histeryzuję, to jest Twój odbiór ale nie mój stan. Jak przebiegają loty czarterowe, organizacja na miejscu oraz inne realia pobytu na miejscu danej destynacji są mi znane i w tym zakresie żadnych wskazówek nie potrzebuję. Nie pytałam i nie prosiłam o nie (właśnie - czytanie ze zrozumieniem). Jeżeli zajdzie taka potrzeba to nie omieszkam skorzystać z rady forumowiczów. Więc wyluzuj i miłej niedzieli życzę.
        • kapitan_kloss Re: Wylot z Itaką do HRG 15.05 z Warszawy 11.05.14, 12:06
          A jak sytuacja przedstawia się np. z TUI, albo Neckermannem. Czy tam też skracają pobyty nawet o dwa dni, bo tak ?

Pytam, bo szukam biura, nawet droższego, które traktuje siebie i klienta w miarę powaznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka