Dodaj do ulubionych

Taba - czerwiec 2015

15.11.14, 08:19
Witam!
Planując przyszłoroczny urlop jedną z możliwości stała się Taba (i przy okazji Jordania). Jak wygląda obecnie sytuacja popowodziowa w Tabie? Co z przelotem (czy bezpośredni, czy do Sharm)? Czy odbywają się wycieczki do Petry? A może macie jakieś własne wskazówki i informacje na temat tego kierunku?
Obserwuj wątek
    • sandrula33 Re: Taba - czerwiec 2015 15.11.14, 09:56
      Witam, ja mieszkam w Hurghadzie i chętnie wypowiem się na temat Taby, powódź to była kilka miesięcy temu a tu jak wiesz woda wysycha bardzo szybko. Ale dziwię się dlaczego planujesz już teraz na czerwiec urlop w Tabie, czy wiesz jaka jest sytuacja na północy Synaju? tym bardziej tuż przy granicy z Izraelem. Na Synaju wprowadzono godzinę policyjną od 17.00-7.00 i nie odbywają się wycieczki do Izraela. Do Jordani pewnie tylko promem, co będzie za killka miesięcy to naprawdę nie wiadomo. Wiadomo że z Polski były odwoływane loty to Taby, w tej chwili teren bardzo ,, wrzący,, Inna jest sytuacja tu u Nas w Hurghadzie, tu jest spokój i cisza to prawie 1000 km na południe od północnego Synaju. Pozdrawiam
      • arci69 Re: Taba - czerwiec 2015 15.11.14, 14:33
        Dziękuję za odpowiedź. Może słowo "planuję" powinnam raczej zastąpić "szukam ciekawego miejsca". Na razie szukam, rozglądam się, pytam. Pozdrawiam.
        • rojb.erek Re: Taba - czerwiec 2015 16.11.14, 06:33
          na wycieczkę do Jordanii udaj się promem i tylko promem, nie daj sobie wkręcić przejazdu lądem bo to strata i czasu i pieniędzy. Wycieczka do Jordanii z Taby do tanich moim zdaniem nie należy więc po co tracić jeszcze nerwy (przepuszczą, nie przepuszczą, strasznie długo to trwa i takie tam) na ziemskich granicach jak ten prom masz wliczony w cenę ( na własną rękę koszt promu to około 90 $) i wsiadasz w marinie w TH a wysiadasz w Jordanii i potem i tak masz dłuższy przejazd busem, autobusem czy co Ci tam akurat podstawią.
          ja byłam w Tabie we wrześniu, fakt skutki majowych ekscesów wodnych jeszcze są widoczne i na drogach dojazdowych i jeszcze przy niektórych hotelach ale Egipcjanie bardzo się starają doprowadzić wszystko do porządku. Jak byliśmy lądowaliśmy w Sharm ale powrót już był z Taby. Wiem ,że Alfa Star nie planuje lądowań w Tabie, za to Itaka i inne biura jeśli tylko lotnisko jest otwarte to tam lądują.
          Taba jest piękna.
          nie odczuwaliśmy tam zagrożenia, ale musisz decydować sama czy chcesz czy też nie chcesz tam jechać.
          nie demonizujmy, wszystko może się zdarzyć zawsze i wszędzie.
          sandrula33, ja rozumiem ,że masz ciśnienie na turystów, ale z tego co i jak piszesz wynikać może ,że tylko Hurgada jest w całym Egiptowie bezpieczna a już zwłaszcza pod Twoją opieką ( wyłączając taksówki w Hurgadzie) a wszyscy wiedzą ,że nie musi tak być, bo specyfika Egiptu jest taka a nie inna. Spróbuj zachęcić nas do Hurgady w jakiś konstruktywny sposób a nie stale pisząc ,że tam i tam to może być różnie ale w Hurgadzie , nie no w Hurgadzie jest cisza i spokój.
          pozdrawiam
          • arci69 Re: Taba - czerwiec 2015 16.11.14, 14:22
            Dziękuję za odpowiedź. Czy do Jordanii jechaliście na własną rękę, czy korzystaliście z wycieczki z biura? W jakim hotelu przebywaliście?
            • rojb.erek Re: Taba - czerwiec 2015 16.11.14, 17:30
              nie ma za co :).
              w Jordanii byliśmy z biurem z Sharmu, bo chodziło o Petre , ale myślę ,że do Akaby można się udać na własną rękę (może być ciekawie bo to podobno jedno ze starszych portowych miasteczek świata).
              Akurat wtedy byliśmy w Sol Y Mar Sea Star ( po majowej powodzi i odrestaurowaniu hotel nazywa się Sea Star).
          • sandrula33 Re: Taba - czerwiec 2015 16.11.14, 19:11
            Nie tylko Hurghada ale Marsa el Alam, tak są piękniejsze rafy, jak kto co lubi, tylko w Marsa ( jak wiesz zapewne bo wynika z twojej wypowiedzi że wiesz dużo na temat Egiptu), jest pustynia, hotele i nic więcej no może tylko port Ghaleb. A z tym promem do Jordanii to jeszcze dodam że ostatni tez wstrzymali na jak długo trudno powiedzieć, może do czasu zniesienia godziny policyjnej????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka