domeldoom 27.09.04, 13:55 Chodzi mi o ciekawe, egzotyczne, godne polecenia potrawy tamtejszej kuchni. pozdrawiam domeldoom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: Co warto zjeść w egipcie?? 27.09.04, 14:06 Hej Ponad rok temu zadałam podobne pytanie na pl.rec.kuchnia, może w czymś Ci pomoże :) (pewnie będzie trzeba poskładać linki poniżej) A od siebie dodam - owoce morza w każdej ilości, sok z mango i trzciny cukrowej, rodzaj egipskiej pizzy zwanej foutir, wszelkie możliwe przystawki w każdej ilości, szczególnie pastę z bakłażana i hummus !! :) A nade wszystko KEBAB, nie miej złudzeń, że to przypomina shitowe bułki z mięsem z tureckich budek w Polsce ! To coś najlepszego, co jadłam w życiu !! :) groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&c2coff=1&threadm=bbvf80%24rdc%241%40nemesis.news.tpi.pl&rnum=2&prev=/groups%3Fq%3Dco%2Bje%25C5%259B%25C4%2587% 2Bw%2Begipcie%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26c2coff%3D1%26selm%3Dbbvf80% 2524rdc%25241%2540nemesis.news.tpi.pl%26rnum%3D2 groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&c2coff=1&threadm=bc4u6d%24n8k%241%40news.onet.pl&rnum=1&prev=/groups%3Fq%3Dco%2Bje%25C5%259B%25C4%2587%2Bw% 2Begipcie%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26c2coff%3D1%26selm%3Dbc4u6d%2524n8k% 25241%2540news.onet.pl%26rnum%3D1 Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek_1 Re: Co warto zjeść w egipcie?? 27.09.04, 15:15 Kosheri czyli mieszankę makaronu, ryżu, soczewicy, pomidorów itp. Ich wersję rosołu - dodam, że naszego niecierpię a tamten mi smakował :) I jest jeszcze coś czego do tej pory nie umiem zidentyfikować, co podawali na łodzi na nurkowaniu i snurkowaniu. Taka średniogęsta papka, ni to z ziemniaków i pomidorów... Bardzo smaczna. Próbuj czego tylko się da, bo u nas znalezienie tych smaków jest trudne, a potrawom samodzielnie robionym wiecznie czegoś brakuje. Może nasz klimat im nie służy tak jak mnie ;) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Co warto zjeść w egipcie?? 27.09.04, 15:53 To co juz napisane powyzej stanowczo tak (zwlaszcza wielkie krewetki z grilla) oraz: Ful - pasta z pewnego rodzaju fasoli przupraiwana roznie wg wlasnego uznania (sol, pieprz, chilli, kammun, limonka, drobno posiekana cebulka) - podstawa egipskiego sniadania Ta'mija (zwana tez falafel) - "kotleciki" fasolowe Baklazan pod kazda postacia - smazone plastry bez niczego, te same z sosem pomidorowym, nadziewany na ostro (na zimno), babaganouh (pasta z baklazana na zimno) Szorba l-ads - zupa z soczewicy, najczesciej robiona jako zupa-krem Muluhija - zupa z juty, moze byc na wywarze z kurczaka lub krewetkowym. Rzecz dla amatora ze wzgledu na wyglad i konsystencje. Osobiscie uwielbiam Mahszi - nadziewane ryzem (lub ryzem z miesem) rozne warzywka: papryka, cukinia, bialy baklazan i najciekawsze: w liscie winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Do Egipcjanki 27.09.04, 16:30 Kochana, na Ciebie w sprawie kuchni można zawsze liczyć :) To ja może korzystając z okazji mam wielką prośbę. Czy mogłabyś podać nazwy kilku podstawowych przypraw egipskich, bez których nie istnieje tamtejsza kuchnia ? Mam możliwość "zamowić" sobie coś przez znajomych, którzy właśnie są w Egipcie i mówiąc szczerze, bardzo chciałabym z tego skorzystać, bo właśnie to, na co najbardziej w Polsce narzekam w kwestiach kulinarnych, to brak przypraw... Sęk w tym, że nawet nie znam ich nazw, ale Ty na bank je znasz ;) thnx from the mountain :) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Do Egipcjanki 27.09.04, 16:54 To na poczatek moze taki fajny link ;-), nie tylko o przyprawach, ale przede wszystkim. www.goredsea.com/EN_MagazineArchiveArticle.aspx? article=Shoppingspiceguide A jakbys jeszcze jakas konkretna chciala, to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Do Egipcjanki 27.09.04, 17:14 Że też na to nie wpadłam ;) A tak serio, oczywiście linka kuchennego znam dokładnie i właśnie sobie drukuję na drogę do domu, chyba już wiem, co ugotujemy na kolejny egipski wieczór :) Ale Twoje przepisy w mailu i tak niezastąpione :) pozdro Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
puma1 Re: Do Egipcjanki 27.09.04, 17:38 Spróbuj również ich słodkości ciast,ciasteczek.Ja je uwielbiam choc są wyjatkowo słodkie i baaardzo kaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doxy5 Re: Do Egipcjanki IP: 195.205.16.* 28.09.04, 13:40 A co z jagniecinka ?!!!! Lepszej nie jadlem jak zyje a zyje juz troche :) i troche obcych landow juz widzialem od kuchni tez Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Jagniecina itp 28.09.04, 16:17 U beduinow to mozna nawet koziny pieczonej posmakowac. Ale to raczej na indywidualne zamowienia, bo na zorganizowanych wieczorach na pustyni to najczesciej tylko kurczaka i wolowine serwuja :-(, bo sie boja ze wieksza "egzotyka" przerosnie turystow. Co lepsi czasem jagniecine wlasnie dadza. I swietnie im wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś