24.04.05, 22:52
No właśnie...zaczynam się powolutku pakować...i coś czuje , że moja nowa
wieeeeeeelka walizka będzie w dniu wyjazdu pękać w szwach. Ktoś ma jakieś
doświadczenie w tych sprawach? Niby istnieje jakiś limit bagażu , ale czy
jest to przestrzegane na lotniskach? Komuś się zdarzyło dopłacać ?
Obserwuj wątek
    • Gość: hoff Re: Nadbagaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:23
      normalnie masz 20 kg plus 5 podreczny i raczej sie tego trzymaj. zalezy jakimi
      liniami lecisz. czesto przymykaja oko na 2-3 kg ale radze uwazac. nie
      przeliczaj tez kilogramow na osoby. tzn walizka ma wazyc max 20 kg. niekiedy 2
      osoby pakuja sie w jedna i mysla ze wtedy moze byc ciezsza. to blad. doplaty za
      nadbagaz zaleza od linii lotniczych i raczej sa drogie.najczesciej kilka -
      kilkanascie euro za kilogram. poza tym lepiej jezeli walizka jest w miare
      wymiarowa.
      • kkaminska Re: Nadbagaż 25.04.05, 12:24
        Lece Lot-em (a w zasadzie Centralwings)Ostatnio moja torba tez byla ciezsza,
        niestety nie widzialam dokladnie ile.Teraz kupilam sobie duuuuza usztywniana
        walizke i dopiero jak zaczynam ja powoli pakowac nachodza mnie watpliwosci ;)
        • corrina_f1 Re: Nadbagaż 25.04.05, 15:42
          Na ogół w czarterach limit wynosi 20 kg, ale spotykam się coraz częściej z
          limitem 15 kg. Taki też limit mieliśmy w Tunis Air kiedy w zeszłym roku
          lecieliśmy do Tunezji. Ja przekonana, że limit jest 20, przeładowałam walizkę,
          jak myślałam, o 5 kg (Co ja tam napakowałam???) myśląc sobie, że nie będzie
          chyba żadnego problemu. A tu się okzało,ze w tej sytuacji to mam 10 kg
          nadbagażu ! Była niemiła wymiana zdań, kazali płacić, trochę ponegocjowaliśmy,
          jakoś tym razem się udało. Ale chyba ryzykować nie warto. 2-3 kg na ogół
          przechodzą, powyżej to już loteria.
          W charterach na ogół nie leci żadne cargo, więc wydawałoby się, że to nie
          wielki problem, ale każdy powinien sobie uświadomić że bądź co bądź chodzi o
          nasze bezpieczeństwo. Skoro jakieś normy są wprowadzane, to na ogół w jakimś
          celu.

pzdr
          Kasia
      • dunia77 Re: Nadbagaż 25.04.05, 16:55
        > przeliczaj tez kilogramow na osoby. tzn walizka ma wazyc max 20 kg

Chyba cos Ci sie pomylilo z tzw. "piece system", ktory obowiazuje przede
        wszystkim na lotach transatlantyckich.
        Nigdy nie slyszalam, zeby takie ograniczenie obowiazywalo na lotach czarterowych
        w obrebie basenu M. Srodziemnego.
        Moze jakis link na poparcie Twojej tezy ? Bo moim zdaniem to bylby raczej
        wyjatek, a nie regula.
    • Gość: hoff Re: Nadbagaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 16:54
      zawsze waze na wadze lazienkowej i staram sie kupowac jak najlzejsza walizke.
      szkoda potem zeby jej waga wchodzila w kg, ktore mozna zabrac w podroz :-).
      ciezsze rzeczy mozesz ew wziac do bagazu podrecznego (rzadko waza) ale tak
      naprawde, to moze po prostu nie przesadzaj z iloscia rzeczy:-)))) wiem, ze taka
      rada moze kobiete tylko zdenerwowac (sorki) bo przeciez wszystko jest
      potrzebne, ale kupowanie ogromnej walizy to nienajlepszy pomysl. wiem po sobie,
      bo jedna taka lezy na szafie i nie dosc ze nie moglem jej zawlec do samochodu
      to potem jeszcze musialem odprawiac tam gdzie bagaz niewymiarowy, bo nie
      chciala przejsc po tasmie. ale mysle, ze sobie poradzisz.
      pozdr
      • apia2 Re: Nadbagaż 26.04.05, 08:59
        Ja muszę się zabrać do jednej walizki z dzieckiem. Walizka jest naprawdę duża.
        W tamtym roku lecieliśmy LOTEM. Waga była przekroczona, ale obowiązywała za
        dwie osoby. W tym roku linie są Egipskie, czy będzie jakiś problem?
        Apai
        • Gość: jasio Re: Nadbagaż IP: 62.111.149.* 26.04.05, 11:21
          Ze strony egipskiej nie ma żadnego problemu w przypadku nadbagażu. Oczywiście
          za łapówkę 5-10 USD. Sam rękę wyciąga po nią gostek który odbiera bagaże do
          ważenia na lotnisku
    • leila78 Re: Nadbagaż 26.04.05, 13:36
      Ostatnio trochę polatałam i mam sposób na nadbagaż. Wszystko co ciężkie (np.
      kosmetyki, książki itp.) ładujesz do podręcznego. Mój ("podtęczny")ostatnio
      ważył prawie 20 kg! Oprócz (w moim przypadku) dużego plecaka (ale w rozmiarach
      takich, żeby dał się upchnąć w luku Bagażowym), zabrałam kuferek na kosmetyki i
      mały
      plecaczek-torebkę. Do odprawy podchodzisz tylko z kuferkiem i małym
      plecaczkiem, a z tym dużym ktoś czeka z boku (nie w zasięgu wzroku). Odpraiasz
      się i idziesz np. dać buzi rodzinie, poczym wracasz już załadowana, ale mając
      boarding-pass, więc nikt cię nie sprawdza.
      UWAGA! W kolejce do wejścia na pokład stajesz na początku - musisz sama szybko
      to wszystko upchnąć w luku bagażowym, póki jest tam dużo miejsca!
      Acha - nie możesz uginać się pod bagażem! Rób wrażenie, że to piórko!

Zrobiłam tak ostatnio trzy razy - za każdym się udało!
      • kkaminska Re: Nadbagaż 26.04.05, 15:23
        No widzisz i to jest odpowiedz, ktora pewnie pozwoli mi spac spokojniej ;)))
        Biorac pod uwage , ze lece na miesiac troche tych rzeczy sie uzbiera.Juz nawet
        myslalam, zeby nie brac zadnych kosmetykow i poprostu kupic sobie tam, ale
        jakos nie chetnie bym sie rozstawala z ulubionymi kosmetykami tym bardziej,ze
        nie wiadomo na co trafilabym na miejscu ;)

Ja na poklad bede jeszcze brala kamere wiec moze do niej tez sie cos upchnie ;)
        No w kazdym razie jestem dobrej mysli :)) Dzieki :)
        • Gość: Magda Re: Nadbagaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 16:25
          Czesc :)
          kiedy lecisz do egiptu? (sharm czy hurghada?).
          Co zamiezasz tam robic przez miesiac?
          Ja tez lece do egiptu (hurghada) jak na razie na miesiac a pozniej wracam na
          dluzej ;)
          • Gość: ada Re: Nadbagaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 16:35
            Ludzie co wy ta zabieracie -przecież letnie rzeczy sa lekkie????
            • kkaminska Re: Nadbagaż 26.04.05, 23:02
              Oprocz letnich rzeczy , ktore sa lekkie spakowac trzeba inne (kosmetyki,
              recznik, sprzet foto+video)W sumie wychodzi troche kilo.
          • kkaminska Re: Nadbagaż 26.04.05, 22:58
            Hej :)

14 maja lece do Hurghady. Przez miesiac bedziemy spedzac tam urlop (ja i moj
            habibi ;))Potem rowniez planuje powrot na dluuuuuuuuugo (o ile nie na
            zawsze ...ale nie bede zapeszac ;))

Pozdrawiam
            • Gość: ella19 Re: Nadbagaż IP: *.interpc.pl / 85.198.192.* 26.04.05, 23:20
              Czesc!Ja tak troche nie na temat,ale chcialam Cie zlapac jak jeszcze jestes w
              Polsce:)Mozesz mi zdradzic co to za piosenka leci na Twojej stronie??I czy
              moglabys mi ja przeslac na maila ella19@gazeta.pl ?Pozdrawiam i zycze udnego
              pobytu:)
              • kkaminska Re: Nadbagaż 26.04.05, 23:57
                Piosenka moja ukochana ;) Wyśle jak tylko dotrę do domku :)

Pozdrawiam
                • Gość: ella19 Re: Nadbagaż IP: *.interpc.pl / 85.198.192.* 27.04.05, 17:25
                  Ok:)Bylabym bardzo wdzieczna:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka