Dodaj do ulubionych

TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK

IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.04.05, 19:01
Dziś dowiedzieliśmy się, że Triada postanowiła zrobić swoim klientom (w tym
nam) niespodziankę w postaci dopłaty 100 zł/os. na wszelkie wyjazdy do
Egiptu, argumentując to informacją od firm realizujących czartery o podwyżce
cen paliwa lotniczego na świecie. Oczywiście opłata jest obowiązkowa, a
klient nie ma możliwości wyboru pomiędzy dopłatą a rezygnacją z usług.
W tej chwili jesteśmy na etapie analizowania Ustawy o usługach turystycznych,
na które powołuje się Triada, sądząc, że podwyżka ceny wycieczki nie stanowi
podstawy do rezygnacji ze strony klienta bez ponoszenia kosztów...

Ciekawi nas czy na taki pomysł wpadły również inne biura oferujące swoim
klientom wycieczki do Egiptu i dlaczego dopłata dotyczy tylko Egiptu, skoro
ceny paliwa wzrosły na całym świecie...

Czekamy na Wasze opinie - zwłaszcza tych, którzy mieli nieszczęście znaleźć
się w gronie klientów Triady podróżujących do Egiptu.
Obserwuj wątek
    • puma1 Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK 25.04.05, 19:12
      Z tego co wiem wszystkie biura na wyjazdy po 05-05-2005 doliczaja opłate
      paliwową.Niestety ;((
      • Gość: Gość K Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: 195.8.101.* 26.04.05, 10:12
        Wylatujemy do Egiptu 27.06. z Itaki. Właśnie otrzymaliśmy z Biura Itaka pismo
        informujące o tym, że linie Fischer Air z którymi lecimy nie zwiększają kosztów
        opłaty paliwowej. Wobec tego my również na razie nic nie dopłacamy.
    • corrina_f1 Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK 26.04.05, 09:38
      Aniu, nie wiem, czy oglądasz czasem tv, ale ceny paliwa na świecie naprawdę
      wzrosły. Dlaczego Triada miałaby dopłacać do tego interesu w takim wypadku ?

Również euro i usd poszły znacznie w górę, choć to pewnie na opłaty paliwowe
      akurat nie ma większego wpływu, ale może się mylę.

Czy czytaliście również dokładnie umowę przed jej podpisaniem ?

9.Organizator zastrzega sobie, możliwość podwyższenia ceny imprezy do 20 dni
      przed datą wyjazdu w związku ze wzrostem kosztów transportu, ceł, podatków lub
      opłat należnych za takie usługi, jak lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe
      w portach morskich i lotniczych oraz wzrostem kursów walut.

pzdr
      Kasia
      • Gość: ela Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 10:25
        To nie wyjaśnia dlaczego dopłaty dotyczą tylko wylotów do Egiptu, czyżby
        samoloty na tym kierunku latały na jakimś specjalnym paliwie. Pozdrawiam
        • corrina_f1 Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK 26.04.05, 10:33
          A skąd wiesz, że tylko Egiptu ?
          • Gość: ela Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 10:43
            Ja w tym roku lecę do Turcji(lipiec) i nikt mnie nie informował o jakichkolwiek
            dopłach paliwowych, to samo dotyczy moich znajomych, którzy lecą do Tunezji i
            na Kretę. Zresztą w biurach podróży informują tylko o dopłatach do Egiptu, nie
            dotyczy to innych kierunków. Pozdrawiam
          • Gość: Zofia Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: .1.* / *.allianz.pl 26.04.05, 10:48
            1) przeprowadziłam sonde wśrod znajomych
            2) nie znalazłam na forum info na temat podywżek dotyczacych innych wylotów
      • Gość: Ania Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.04.05, 13:00
        Corrina_f1 - Jasne, że czasem oglądam TV i teoretycznie wszystko się zgadza.
        Ceny paliwa lotniczego na świecie wzrosły, a biuro podróży nie jest instytucją
        charytatywną, żeby dopłacało do wycieczek swoich klientów. I prawdą jest, że w
        Ustawie znajduje się zapis umożliwiający biurom podróży podwyżkę cen wycieczek
        z wymienionych przez Ciebie powodów (Art. 17)

ALE:
        1. Skoro ceny wzrosły na całym świecie, to dlaczego dopłata dotyczy tylko
        Egiptu? (Może dla AMC Airlines i Air Cairo paliwo dostarcza jakiś bin Laden
        niezadowlony z faktu, że Egipt ma dobre stosunki z USA?)
        2. Według informacji biura ceny paliwa wzrosły o 25%. Gdyby zaskoczył nas
        kolejny kryzys naftowy, jak się to już kiedyś dwukrotnie zdarzyło, to uważasz,
        że klient powinien obligatoryjnie dopłacić tyle ile sobie zażyczy biuro
        podróży?
        • Gość: EB Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.devs.futuro.pl 26.04.05, 14:12
          > 2. Według informacji biura ceny paliwa wzrosły o 25%. Gdyby zaskoczył nas
          > kolejny kryzys naftowy, jak się to już kiedyś dwukrotnie zdarzyło, to
          uważasz,
          > że klient powinien obligatoryjnie dopłacić tyle ile sobie zażyczy biuro
          > podróży?

Jeżeli cena wycieczki wzrosnie o więcej niż 10% Klient ma prawo do rezygnacji
          bezkosztowej.
    • Gość: Zofia Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: .1.* / *.allianz.pl 26.04.05, 10:34
      racja, najbardziej interesujace jest to, ze ceny wzrosły tylko do Egiptu.
      • Gość: web Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 10:51
        z tego co wiem biura o podwyżce zostały zawiadomienie od egipskich linii
        lotniczych AMC i Air Cairo
        • Gość: ela Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 11:05
          Wydaje mi się, że biura które latają LOTEM(Centralwings) też biorą dopłaty
          paliwowe.
    • Gość: andkawon Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:47
      Również dostaliśmy miły list od Triady - od lidera rynku turystycznego!!?? czy
      lider w ten sposób podchodzi do Klientów...coż skoro mają taką politykę cenową.
      Szkoda zapewne, że jednorazową, gdyż takie postępowanie może spowodować tylko
      skutki odwrotne, czyli utrata Klienta. Zresztą podobną sytuację mają z
      pobieraniem opłaty za wizę 18$ a w każdym okientu na lotniskach Egiptu widnieje
      kwota 15$, a nawet jak jedziesz drugi trzeci raz dostaniesz upust 13$, ale to
      sprawa z innej beczki.
    • andkawon Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK 27.04.05, 08:12
      BRAWO KOPERNIK !!!!! LIDER POLSKIEGO RYNKU TURYSTYCZNEGO !!!!
      Bo za takiego nie powinno się ogłaszać biuro TRIADA.
    • Gość: jazy Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.gronet.pl 27.04.05, 08:22
      BRAWO KOPERNIK.TRIADO odezwij się. CZEKAMY!!!!!!
    • Gość: oko Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.devs.futuro.pl 27.04.05, 09:28
      List do Triady:
      W związku z Państwa pismem o podwyższeniu o 100 złotych od osoby ceny
      wszystkich imprez do Egiptu zgodnie z art.17.1. ustawy o usługach turystycznych
      z dnia 29 sierpnia 1997 roku z późniejszymi zmianami, informuję, że wzrost cen
      transakcyjnych w stosunkach z kontrahentami nie należy do okoliczności
      wymienionych w przywołanym art. 17 ust. 1 ustawy o usługach turystycznych.
      W świetle przepisu Art.17.1 ustawy o usługach turystycznych przyczyną
      wzrostu ceny może być wyłącznie - udokumentowany przez organizatora:
      - wzrost kosztów transportu,
      - wzrost opłat urzędowych, podatków opłat należnych za takie usługi, jak
      lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych oraz
      - wzrost kursów walut.
      Tak więc zachodzi konieczność przywołania art.19.1. Ustawy o usługach
      turystycznych.
      • Gość: Zofia Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: .1.* / 62.29.164.* 28.04.05, 09:35
        to w takim razie, powinnam wybrac sie do biura i poprosic o pokazanie
        dokumentów, które uprawniają Triade do podniesienia kosztów?
    • Gość: piko Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 08:39
      Czy nikogo już nie interesyje ta dopłata
      • Gość: jazy Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: 212.106.172.* 28.04.05, 10:03
        Interesuje i to bardzo. Ale co możemy więcej zrobić w tej sprawie jak
        ponarzekać i oczekiwać na ewentualną reakcję Triady. W wielu wątkach i postach
        w tej sprawie pojawiały się apele do Triady o zajęcie jakiegoś stanowiska,
        zwłaszcza po informacji, że Kopernik zniósł tą dopłatę. Mieliśmy nadzieję, że
        Triada również podejmuje jakieś działania w interesie swoich klientów. Ale
        niestety - Triada milczy...
        • Gość: Zofia Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: .1.* / 62.29.164.* 28.04.05, 10:58
          racja, wysłałam całkiem soro maili do Triady i cisza....
          • Gość: web Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:10
            w warunkach uczestnictwa jest napisane kiedy moga podnieć ceny i to dotyczy tej
            opłaty. I jest to zgodne z ustawa o turystyce.
            A Kopernik ni zlikwidował tej opłaty tylko wliczył w cenę. Sprzedazy nie miał
            takiej olbrzymiej /głównie sprzedaje lasty/, żeby specjalnie cierpieć na
            wczesniejszych rezerwacjach
            • Gość: jazy Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: 212.106.172.* 28.04.05, 11:48
              Wygląda na to, że to jest ta odpowiedź Triady na którą czkaliśmy.Nic dodać, nic
              ująć. JESTEŚMU USATYSFAKCJONOWANI. D Z I Ę K U J E M Y !!!!!!!
              • Gość: web Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:59
                oj, to muszę cię rozczarować, z triadą nawet się nie lubimy:)
                no i napewno nie na taką wypowiedź czekasz od triady, czyz nie?
                • Gość: JAZY Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: 212.106.172.* 28.04.05, 12:34
                  Wybacz, ale twoja rzeczowa, operująca regulaminami i przepisami wypowiedź w sam
                  raz pasowała mi do Triady. To o czym piszesz oczywiście wszyscy wiemy. Mam
                  tylko poważne wątpliwości czy taką sytuację kiedy ceny podnoszą tylko dwaj
                  przewoźnicy obsługujący Egipt można podciągnąć pod wspomnianą ustawę. Skoro
                  inni przewoźnicy tego nie zrobili to chyba ten wzrost cen paliw nie był aż tak
                  drastyczny aby podejmować takie decyzje. I mam żal do Triady, że nie potrafiła
                  przeciwstawić się takiej decyzji. A może nawet nie próbowała bo przecież
                  najprościej przerzucić koszty na klienta.
                  • Gość: web Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:14
                    z tego co mi wiadomo, wiekszośc imprez triady leci po jakis smieszych
                    kwotach /na temat obslugi, standardu i dopłat lepiej nie dyskutujmy/. Takie
                    oferty sa robione, bez jakis specjalnych luzow kasowych. Więc co sie da
                    podciagnąć pod regulamin, to klienci zawsze dopłacają.
                    ja o dopłacie wiem o eximie, triadzie, itaka /wymieniła za catering/, pewnie
                    wystepuje ona tez w innych biurach.
                    a Kopernik nie zmienił cen po ogloszeniu rewelacyjnej obnizki, więc, chyba nie
                    taki "lider":)))
    • mpk13 Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK 28.04.05, 12:12
      Wczoraj wysłałam maila do Triady z kopia oświadczenia Kopernika i prośbą o
      komentarz, ale niestety "LIDER NA RYNKU USŁUG TURYSTYCZNYCH W POLSCE" milczy.
      To się nazywa szacunek do klienta. Jak zapłaci całość za wycieczkę to niech
      spada. To nic, że 50% kosztów wycieczki pokryłam w pierwszej połowie stycznia,a
      resztę na początku kwietnia,dla Triady to nie jest ważne.
    • Gość: ALF Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 19:02
      Lecę w połowie września do Sharm el Sheikh z BP Rainbow Tours również
      otrzymałem pismo o dopłacie 100 zł. od osoby za paliwo.
    • Gość: Piufa Re: TRIADA: OBLIGATORYJNA DOPŁATA DO WYCIECZEK IP: *.devs.futuro.pl 05.05.05, 20:15
      oczywiście możemy sobie pogadać na forum, albo wziąć sprawy w swoje ręce. Jeżeli
      każdy z Was zapłaci to trzech Panów będzie zadowolonych. A może już czas na
      koniec Triadycznego nieporozumienia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka