Dodaj do ulubionych

wiza sinai only

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:42
Wybieram się wkrótce do SSH będę tam 7 dni.Zamierzam cały ten czas poświęcić
nurkowaniu,zero zwiedzania - nosa nie wytknę poza Sharm. Chciałbym skorzystać
z bezpłatnej wizy SINAI ONLY (4 osobowa rodzina oszczędza 60 $) Swego czasu
Skorpio1956 bardzo jasno opisał kto taką wizę może otrzymać i co ma zrobić na
lotnisku aby mógł bez opłaty przekroczyć bramkę straży granicznej.
Żeby jeszcze się upewnić zadzwiniłem do ambasady Egiptu w Warszawie i pytam o
to samo. Zaczęły się wątpliwości, pani przez telefon wyjaśniła mi, że wizę
taką może otrzymać tylko osoba wjeżdżająca do Egiptu drogą lądową z Taby i tą
samą drogą musi być powrót,a pobyt to tylko w strefie granicznej.
PROSZĘ o informację jak w praktyce mają się oficjalne przepisy do
rzeczywistości. Kto z czytelników forum dostał wizę "Sinai Only" na lotnisku
w SSH i spokojnie tą samą drogą Egipt opuścił. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: jerkub Re: wiza sinai only IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:21
      Ja dostalem taka wize przez pomylke. Na lotnisku w SSH powiedziałem, że jutro
      jadę na objazd do Izraela. Urzędnik odręcznie napisał mi na karciie
      przekroczenia granicy (biały kartonik) "SINAI ONLY" z takim zapisem stawiłem
      sie do odprawy. Oficer zażądał, abym podpisem potwierdził ten fakt, po czym
      przystawil stempel na Synaj, bez znaczka za 15 $. Myslę, że niczym nie
      ryzykujesz, najzyżej wrócą Cie po zakup znaczka w okienku bankowym na lotnisku.
    • miriam_73 Re: wiza sinai only 16.07.05, 21:10
      Korzystałam z takiej wizy trzykrotnie - w ub. roku jak lądowałam w SSH z Akaby
      dostałam bez problemu taką wizę na lotnisku w SSH. Teraz w czerwcu br.,
      ponieważ najpierw miałam objazd Izraela, to też od razu wpisałam "synajkę", zaś
      w drodze powrotnej dostałam taka wizę przy wjeździe do Egiptu w Tabie. W Tabie
      był pewnien kłopot, bo kontrahent Triady bardzo chciał zarobic, więc się
      dogadali z pogranicznikami i nie chcieli puszczac na "synajce". Ja po prostu
      miałam szybszy refleks niż przedstwiciel Eagle Travel i po prostu mi sie udało.
      Jeśli nie zamierzasz się ruszac poza Sharm to warto spróbowac. Po prostu na
      odwrocie kart wjzadowej trzeba wpisac Sinai Only i podejść do kontroli. Jak sie
      nie zgodzą, to wtedy się cofniecie i kupicie wizy. A jak się uda, to wasz zysk.
      • Gość: violka Re: wiza sinai only IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:32
        Wróciłam z Sharmu 12.07, na deklaracji miałam wpisane SINAI ONLY. Podeszłam
        bezpośrednio do okienka, wbili stempel . Przy powrocie żadnych problemów.
    • Gość: hofff Re: wiza sinai only IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:07
      przesylam ci opinie z innych postow. zdanie na ten temat wypracuj sobie sam.
      pozdrawiam

Turyści, którzy przekraczają granicę Egiptu w Tabie i nie będą opuszczali
      Półwyspu Synaj, są zwolnieni z obowiązku posiadania wizy i dostają pozwolenie na
      14-dniowy pobyt na Półwyspie, tzw. Sinai pass (jest to szczególnie przydatne w
      przypadku turystów, którzy podróżują do Egiptu z Izraela i chcą zwiedzić
      Klasztor Św. Katarzyny czy też spędzić trochę czasu w jednym z kurortów nad
      Morzem Czerwonym)

W razie potrzeby, wizę można przedłużyć na miejscu w Biurze ds. Paszportów i
      Imigracji (takie biura znajdują się m. in. w Mugamma w Kairze, w Aleksandrii,
      Luksorze, Asuanie, Suezie, El Tour –80 km od Sharm el Sheikh, Marsa Matruh czy
      Ismailii)

Na przedłużenie wizy mamy 15 dni od daty wygaśnięcia jej ważności (wtedy
      zapłacimy tylko za wniosek, ok. 8 LE – w przeciwnym razie będzie nas to
      kosztowało 100 LE). Potrzebne nam będzie zdjęcie paszportowe. Wizę możemy
      przedłużyć na 1 lub 3 miesiące – zostaniemy zapytani o cel pobytu, miejsce
      zakwaterowania, ewentualną pracę.

Ważne!!! Turyści pozostający w Egipcie dłużej niż 7 tygodni nie mogą jednak
      wracać do Polski lotem czarterowym.

Przepis mówi wyraźnie TYLKO O PRZEKRACZANIU GRANICY W TABIE. Obawiam się, że
      zamieszanie wynika z faktu, iż kilku osobom udało się przekroczyć granicę w
      Sharm El Sheikh z "sinai pass only" i w tej chwili twierdzą, że zezwala na to
      prawo. Nie podważam, że taka procedura ma niekiedy miejsce, natomiast chyba nie
      warto ryzykować zamieszania na lotnisku, jeśli zostaniemy cofnięci po wizę.

Ostrzegam wszystkich, ktorzy chca podrozowac bez wizy, ze moze sie to dla nich
      zakonczyc powaznymi klopotami. Nie pamietam szczegolow, jakie czytalem w
      niemieckim katalogu, ale wytluszczonym drukiem polecaja jak najbardziej
      wykupienie jednak wizy, bo bez niej jest sie bardzo ograniczonym mobilnie. W
      sytuacjach losowych, np. koniecznosci wczesniejszego powrotu itp. moze to byc
      bardzo wazne, czy mozesz sie gdzies poruszyc, czy nie. A jak nie masz wizy, to
      mozesz sobie np. tydzien czekac na miejsce w samolocie i nie wolno ci ruszyc na
      inne lotnisko by stamtad poleciec do domu... Krotko mowiac - nie wiadomo co los
      splata i chytrzenie kulkunastu Euro moze byc bardzo ryzykowne.!
      • miriam_73 Re: wiza sinai only 18.07.05, 09:12
        Po pierwsze, nie bardzo rozumiem, na czym wg ciebie miałoby polegać robienie
        zamieszania na lotnisku. Ot co najwyżej pogranicznik ci powie że masz kupic
        wiże, cofniesz się do okienek bankowych i odstoisz jeszcze raz w kolejce
        paszportowej. Ot i wszystko.
        Po drugie, naczytałeś się niemieckich katalogów, natomiast my piszemy o
        faktach. O tym jak to w praktyce wygląda, co zostało "przerobione" na własnej
        skórze. I bynajmniej nie chodzi o "oszczędność kilkunastu euro"! Po porstu
        biura podróży, mając w tym (przynajmniej niektóre)interes nie informują o
        takiej możliwości. Ponadto, nikt przy zdrowych zmysłach nie decyduje się
        na "synajkę" z zamiarem podróżowania potem bez wizy. Chodzi wyraźnie o
        sytuacje, gdy nie planujemy ruszać sie poza Sharm w trakcie pobytu - a są tacy,
        którzy mają ochotę po prostu pobyczyć się na plaży i faktem jest że do tego nie
        jest im potrzebna pełnopłatna wiza. Sama dowiedziałam się o takiem mozliwości w
        ub. roku wracając samolotem z Jordanii - Egipcjanie sami mi zaproponowali NA
        LATNISKU W SSH taką opcję! Więc taka możliwość jest, nie tylko w Tabie ale i w
        Sharmie a mozliwość skorzystania z niej nie wynika z chęci kombinowania tylko z
        celu dla jakiego przyjeżdża się do Sharm. Na to, żeby popłynąć w rejs czy
        pojechać do Klasztory Św. Katarzyny i Dahab pełna wiza nie jest koniecza. Jest
        natomiast niezbędna np. przy wypadzie do Kolorowego Kanionu i to bezwzględnie.
        • Gość: mariusz Re: wiza sinai only IP: 195.205.73.* 18.07.05, 10:22
          no widzisz a mi pogranicznik powiedzial ze do kanionu wiza nie jest potrzebna
          natomiast potwierdzil wersje kolegi ze ulatwienia te dotycza tylko ludzi
          przekraczajacych granice w tabie (rowniez kiedy transferem udajesz sie z SSH do
          izraela lub jordani) a nie zatrzymujacych sie tylko w SSH np na tydzien lub dwa
          to takie ulatwienie dla zydkow ktorzy czesto przyjezdzaja na pol synaj bo dla
          nich jest tanio
          aczkolwiek jak nikt nie zwroci ci uwagi na lotnisku i rzeczywiscie bedzie sie
          tylko na pol Synaj - tak bylo w moim przypadku - nikt wizy nie wymagal
          • corrina_f1 Re: wiza sinai only 18.07.05, 10:32
            Pogranicznik widać do kanionu sam nie jeździł (oczywiście on wizy nie
            potrzebuje), lub nie jest świadomy tego, że w drodze z Sharm do kanionu
            kontrola paszportów ma miejsce 2 (lub 3 o ile pamiętam) razy. Raz na pewno w
            Dahab, drugi raz na pewno juz w okolicach samego kanionu, kiedy skręca sie w
            góry z Nuweiby.

Czasem zastanawiam się, o co niektórym naprawdę chodzi, czy faktycznie o
            zaoszczęzenie tych 15 USD ? Rozmawiałam z wieloma rezydentami i opowiadali mi
            wiele historii, jak turyści zapierali się nogami i rękami, że będą się całe 2
            tygodnie byczyć na plaży i poza Sharm nie ruszą się na pewno. Oczywiście po
            kilku dniach smażenia i balowania uznawali, że właściwie to może fajnie byłoby
            jednak coś zobaczyć, wyskoczyć chociażby właśnie do Kanionu czy na Górę
            Mojżesza, albo przynajmniej do Ras Mohammed (drogą lądową, bo morską paszportu
            nie trzeba zabierać). O Kairze nie wspominając. No i tu pojawiały się
            oczywiście poważne problemy,rezydenci stawiani byli na równe nogi w środku nocy
            żeby turyście załatwić wizę, bo turysta jednak ma zamiar gdzieś pojechać.
            Czy takie akcje są warte 15 USD, nie jestem pewna.

Sama miałam poważne problemy z wizą, jednak nie związane z moim widzi mi się,
            tylko z nie do końca planowanym lądowaniem w Tabie, o czym poczytać możecie w
            moich wspomnieniach (link w podpisie).

pozdrawiam
            Kasia
            • scorpio1956 Re: wiza sinai only 18.07.05, 11:03
              Corrinko,ale ja na pieczątce mam napisane jak byk:
              "Ważne na Wybrzeże Aqaba i St.Cathrin przez 15dni".
            • Gość: mariusz Re: wiza sinai only IP: 195.205.73.* 18.07.05, 11:14
              i co z tego ze sa kontrole skoro przez pograniczkina masz wbite zezwolenie na
              pol synaj na okreslony czas
              czego mam sie obawiac w takim wypadku? dziwne jest to dla mnie kiedy uwazasz ze
              wiesz cos lepiej niz ktos kto zezwala na wjazd do kraju
              nie sadzisz
              jak ktos wie po co jedzie to problemow z koniecznoscia kupna wizy nie ma
              wtedy pretensje tylko do siebie
              • corrina_f1 Re: wiza sinai only 18.07.05, 11:45
                Ok Mariuszu, życzę powodzenia, na pewno nie będziesz miał żadnych problemów.
                Najlepiej o wszystkim przekonywać się empirycznie :)
          • miriam_73 Re: wiza sinai only 18.07.05, 14:04
            Mógł sobie mówić, problem w tym, że chyba sam dokładnie nie wie jak wyglada
            wiza Sinai Only - "valid for Aquaba Coast and St Catherine Protectorate". Po
            drodze do Kanionu są dwie kontrole i trzeba sie liczyć z tym, że przynajmnie
            raz wejdą i sprawdzą paszporty. Kanion leży juz poza Protektoratem Św Katarzyny
            oraz poza rejonem wybrzeża, wiec biorąc nawet ściśle pod uwagę treśc pieczątki
            w paszporcie łatwo odgadnąć, że wiza jest na to potrzeba. Więc nie warto
            ryzykowac nieprzyjemności.

PS. Bądź łaskaw nie posługiwać się pojeciem "żydki". Miło by Ci było
            słyszeć "polaczku"????
    • korina4 Re: wiza sinai only 18.07.05, 13:12
      Byłm w SSH w okresie od 07-21/06/2005r. Na lotnisku bezpośrednio podeszłam do
      odprawy celnej, przy okienku podałam paszport łącznie z deklaracją i łamaną
      angielszczyzną powiedziałam iż nie mam wizy, ponieważ SINAY ONLY. Celnik
      poinformował mnie, iż w Egipcie moge przebywać 14 dni. Nie mając wizy nie można
      wjechać autobusem do parku RAS M..., można jednak statkiem. (Na statek nie
      zabieramy paszportów). Na wycieczki autokarowe należy zabierać paszporty. Ja
      byłam zadowolona, zaoszczędziłam na wizie. Na lotnisku nie otrzymałam żadnego
      kartonika, nic nie podpisywałam.
      Powodzenia
    • iwwo2 Re: wiza sinai only 18.07.05, 14:09
      Wiza "Sinai only" jest bez problemów do dostania na każdym przejściu granicznym
      na Synaju. Ja granicę przekraczałem w Nuweibie promem z Jordanii i musiałem
      specjalnie zaznaczać, że chcę pełną wizę. Wszystkim pozostałym automatycznie
      wbijali przepustkę tylko na Synaj.
      • pipipipi Re: wiza sinai only 24.07.05, 19:01
        W zalewie histerii Dżastego, proponuję podnieść co bardziej wartościowe wątki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka