IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 14:41
A co powiecie o Safadze? byl ktos z Was tam?
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Safaga 24.11.05, 20:37
      Miejscowość żałosna, portowa.
      Nie mieszkałem tam w hotelu, lecz przejeżdżaliśmy przez nią, ale wygląd tej
      miejscowości powoduje odruch wymiotny.
      • ma_rysiaa Re: Safaga 25.11.05, 19:04
        Wszystko zależy jaki mas zpunkt odniesienia po co wyjeżdzasz do Egiptu i czego
        oczekujesz. Jeśli masz ochotę się pobawić, to Safaga zdecydowanie odpada.
        Centrum (nowa częśc) miasta ma może 200m wzdłuż drogi, kilka sklepików i
        knajpek. I może rzeczywiście ni ejest przyjemna dla oczu. Jak byłam któegoś
        wieczoru, miałam niezbyt miłe spotkanie ze szczurem :] Natomiast jeśli dla
        wypoczynku lub nurkowania to jest bardzo fajnie. Rafy bardzo ładne, szczególnie
        mi się podobały scianki schodzące na 400m w dół.

Pozdrawiam :)
        • Gość: ben Re: Safaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:59
          jade do fasagi hotel nefertari czy mozesz mi conieco doradzic
        • pc_maniac Re: Safaga 22.12.05, 17:27
          ma_rysiaa napisała:

> Wszystko zależy jaki mas zpunkt odniesienia po co wyjeżdzasz do Egiptu i
          > czego oczekujesz.

Czegokolwiek bym nie oczekiwał to i tak nora. To miasto przemysłowe, a nie po
          to wyjeżdża się do Egiptu, żeby oglądać dymiące fabryki.
          Problem z wycieczkami do zabytkowych miejsc typu Luksor, Kair, Dendera, Abydos,
          Asuan (choć oczywiście można załatwić je drogą telefoniczną, ale wielkiego
          wyboru nie znajdziesz). Raf tam za wiele chyba rónież nie trafisz. Sama
          napisałaś, że rozrywkowe też nie jest.

Ktoś kto jedzie pierwszy raz do Egiptu i trafi na Safagę, wyrabia sobie
          całkowicie błędne wrażenie o Egipcie, bo takich miejscowości jak Safaga na
          palcach jednej ręki można w E. policzyć.
          Sorry, ale nikt mnie nie przekona, ze to nie jest zadupie turystyczne.

Owszem, jadąc tam z dziećmi i licząc z góry, ze się będzie cały pobyt spędzać w
          kompleksie hotelowym, to ma sens. Ale jeśli ktoś oczekuje od Egiptu choć
          troszkę więcej, Safagą się rozczaruje sromotnie. To tak jakby na Śląsk jechać
          po kąpiele słoneczne i wypoczynek - niby można, ale czyż nie ma bardziej
          urokliwych miejsc w Egipcie?
          • baba53 Re: Safaga 23.12.05, 12:58
            byłam w Safadze w hotelu Shams Safaga w 2003 r miesiąc wrzesień i nie jestem
            rozczarowana tym. Duzo spacerowałam i nie widziałam jakiś tam dymów czy innych
            oznak przemysłu/porównanie do śląska chybione/.bardzo tanio za przejazdy nawet
            do Hurgady a w pobliżu piekne rafy i wspaniała EL NAGA z bogactwem roślinności
            morskiej i jej mieszkańcami.Wspaniała plaża -piach i wejscie do wody łagodne.
            możliwości kite&windsufingowania /piękne wiatry -łagodzace wpływy słońca/ łatwy
            dojazd do Luksoru codziennie konwoje z dworca autobusowego o godzinie 7.00 am
            Cicho i spokojnie mozna wypocząc -polecam ten hotel połozony jako pierwszy na
            wybrzeżu od Hurghady ,bardzo urozmaicone ciasta i bardzo smakowite -nie
            spotkałam takich rózności w Egipcie mimo iż przebywałam tam juz 5 razy w
            róznych miejscach i hotelach/być może zbiżyć w tym sie może Palm Beach na
            pólnocy Hurghady lecz z małym ale/.
            pozdrawiam maniaków Egiptu będę tam jak tylko zdrowie pozwoli jeszcze nie raz !
            • derduch Re: Safaga 23.12.05, 14:51
              Masz świetną sygnaturkę ;-)
              Pozdrawiam
            • Gość: Turysta Re: Safaga IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 14:54
              To byłaś w częsci hotelowej Safagi, nie zaś w części przemysłowej, gdzie masz
              porty, przeładownie, stocznię remontową, cukrownię i inne fabryki.
              To faktycznie mało ciekawe miasto, a jak napisałaś, ze wyjazdy do Luksoru są o
              7:00 to powiem Ci, że z Hurghady są dokładnie co godzinę.
              Nie ma co porównywać tych miast.
              • cameltravel Re: Safaga 23.12.05, 16:31
                MOim zdaniem Safaga to ta część kurortowego EGiptu gdzie można wypocząć
                posnoorkować, ponurkować.... ale na pewno nie zabalowac - chyba, że samemu
                umiesz sobie dobrze zorganizowac czas.
                Jeśli chcesz odpocząć jedź do Safagi jeśli się wyszaleć - poleca Hurghadę lub
                Sharm - choć Sharm jest za bardzo europejskie - jak dla mnie
                Polecam gorąco Sharm EL Naga - ktoś tu już o tym wspominał ale ja dodam, że
                poza pięknymi rafami i spokoejem można tam zamieszkac w bungalowie za 30 euro
                za dobę z HB!!!!!
                no dla mnie rewela

PS: w Safadze polecam hotel Holiday INN - odpowiedni standard i odpowiednia
                cena.

Ewa w razie pytań dawaj na gg 5468279
          • dunia77 Re: Safaga 04.01.06, 22:34
            > Raf tam za wiele chyba rónież nie trafisz.

PC, Ty sie czesto wypowiadasz na temat nurkowania, a mam wrazenie, ze pojecie
            masz jednak dosc blade.
            Polecam zdjecia i wrazenia M. Rokowskiego z nurkowan w Safadze:
            www.zanurkuj.republika.pl/strony/galeria%20_saf13_2003/safaga_wsp13.htm
            > Sorry, ale nikt mnie nie przekona, ze to nie jest zadupie turystyczne.

Po wypchanych "ruskimi" pseudo-kurortach egipskich typu SSH brzmi to dla mnie
            jak zaleta ;-)
    • Gość: agata Re: Safaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:28
      Wczoraj wrocilam z Safagi i bylo cudownie, wcale nie bylo zimno i wiecznie, tak
      jak niektorzy na tym forum uwazali. W sloncu bylo ok 27-30 stopni, rzeczywiscie
      temperatura wody byla dosc niska, kapalam sie tylko w piance. Mieszkalam w
      hotelu Shams Safaga- hotel w porzadku, polecam dla rodzin z dziecmi.
      • hania84 Re: Safaga 04.01.06, 11:46
        ja byłam w tym hotelu nefertari jak cos to mozesz pytac
        • aisza5 Re: Safaga 18.01.06, 15:29
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=34457320&a=35140949
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka