Dodaj do ulubionych

ABU SIMBEL-JAK?

IP: *.crowley.pl 14.01.06, 11:17
Witam serdecznie,
za dwa tygodnie wybieramy sie do Egiptu, to będzie nasza kolejna podróż do
tego niezapomnianego zakątka świata, i mam w związku z tym jedno pytanie,
czy jest możliwość będąc w Hurghadzie zwiedzić Abu Simbel???
Przyznam sie szczerze, ze choruje na zobaczenie tego miejsca, niestety w 2003
roku nie było takiej możliwości.
Z góry dzieki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: ABU SIMBEL-JAK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 12:03
      Oczywiście. Autobus do Qeny, pociąg do Asuanu, i dalej zależy od tego jak
      będziesz się zachowywać, od ubioru, podejścia, języka (chociaż podstawy
      arabskiego ) , swobody w zachowaniu itp masz szansę na bezczela wsiąść do
      autobusu do Abu. (Pomocna jest tu wiza Sudańska- wtedy zero problemów, bo jakoś
      musicie przecież się tam dostać i zawsze -spokojna rozmowa np z policjantem,
      mówicie skąd jedziecie i dokąd, im więcej zjeździliście- tym na więcej Wam
      pozwolą-ale bez bajek bo znają swój kraj i potrafią niewinnie zapytać o
      szczegół, który może znać tylko ktoś kto tam był) Ale jeśli z kobietą czy para
      (lepiej samemu) raczej małe szanse. Pozostaje taxi -myślę ,że 100 le wystarczy
      ale proponuję Nubijczyków- jeszcze sympatyczniejsi od Arabów co wydaje się
      niemożliwe ;) . Ewent Felluka, ewent prom do Wadi Halfa, który robi sobie
      postój w Abu. Prom wypływa w soboty ale bilet musisz kupić do Wadi Halfa, nie
      ma do "połowy" ;)trasy. Cena 77 Le , wypływa koło Wielkiej Tamy- taxi do tamy,
      nie więcej niż 10 -max 15 Le (bo musi wrócić na pusto, tam tylko fakultety,
      więc będzie marudził , bo nie ma kogo zabrać ;)Z powrotem już no problem- bo
      wracacie więc i oni szczęśliwi ,że mają Was z głowy, a jedziecie w dobrą według
      nich ;) stronę bo do "bezpiecznych enklaw turystycznych"
      Pozdrawiam
      Marek
      • Gość: agnienienia Re: ABU SIMBEL-JAK? IP: *.crowley.pl 14.01.06, 14:02
        Dzięki wielkie,
        myślałam jednak o czymś zdecydowanie zorganizowanym.
        Czy są organizowane z Hurghady przeloty do Abu Simbel, przez lokalne biura!!
        • pc_maniac Re: ABU SIMBEL-JAK? 14.01.06, 18:36
          Marku, jest tańszy i chyba jednak czystszy (niż ten pociąg) sposób.
          Autobus do Queny lub Luksoru i stamtąd autobus do Asuanu. Tutaj praktycznie w
          każdym hotelu mają w ofercie Abu Simbel z grupą gości hotelowych.

Ale jesli zorganizowany, to albo z rejsem po Nilu, albo z autokarową objazdówką
          po Egipcie, albo z lokalnego biura, ale załatwiając już na samym początku
          pobytu, bo żadko robią takie wycieczki.
          Jednak jakie biuro lokalne wybrać to już Ci nie odpowiem, bo powiedziałem sobie
          kiedyś, że nigdy nie będę reklamował żadnego, bo każde miewa mniejsze lub
          większe wpadki w trakcie takich imprez.
          • Gość: Marek Re: ABU SIMBEL-JAK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:26
            Pc , pociag lepszy, mozesz palić ,łazić itp, od kilometrów w autobusie boli
            pewna część ciała ;) -pociąg lepszy ;)
            • Gość: deo Re: ABU SIMBEL-JAK? IP: *.devs.futuro.pl 14.01.06, 22:24
              Zapytaj Pc Maniaka na priv ... odgraza sie co prawda , że nie bedzie
              reklamowal żadnego biura ale na priv to pewno podpowie ....

a moze Agnieszka Pikulska na www.hurghada.pl cos ci doradzi co prawda ona
              sama nie ma w ofercie Abu ale moze jakas rada ...

i teraz moja hiperkombinacja ....
              ja byłem na objazdówce Triady ... nie wszystkie miejsca w autokarze były
              zajęte ... a pierwszy etap to Hurghada Assuan i z samego rana o 4 .00
              wyjazd do Assuanu w ramach fakultetu autobus znowu nie był pełny ...

Moze z nimi pogadac w końcu Polacy ... sam fakultet w 2003 roku kosztowal
              35 dolarów ...pozostaje otwarta kwestia noclegu do 4 .00 rano i powrotu ..

To tylko taka sobie mysl nie wiem czy realna i opłacalna ...
              ale .....

pzdr deo
              • pc_maniac Re: ABU SIMBEL-JAK? 14.01.06, 23:36
                Deo - nie, nawet na priv nie doradzam takich spraw (wiele osób, które do mnie
                pisało już się przekonało o tym).
                Poprostu taką przyjąłem zasadę, że nie będę reklamował żadnego lokalnego biura
                i już.
                Tym bardziej, że sam w Abu Simbel byłem na fakultecie wykupionym u przewodnika
                na rejsie, ale to dlatego, że statek przypływał w nocy, a nie udałoby się nam
                załatwić tego w Asuanie w inny sposób (zbyt mało czasu).
                Zaś jeżdżąc po Egipcie na własną rękę nie zawitaliśmy drugi raz w to miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka