chalila 03.03.06, 21:11 Hej! Czy ktoś z Was był może w tym hotelu??? Szukałam na forum, ale niczego nie mogłam znakleźć. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wiadomości. Pozdrawiam Egiptomaniaków :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: puffy Re: La Reine *** - Dahab IP: *.gdynia.mm.pl 03.03.06, 23:00 To niezbyt duży hotel z basenem (bodajże 1 piętro ),zlokalizowany u zbiegu ulic w rejonie Masbat/Asila w centrum Dahabu.Co prawda nie nocowałem w nim ale trochę inf mogę przekazać.Do lini brzegowej jest ok 300 m , plaża w tym rejonie nie zachwyca (wąska , ogólnodostępna , żwirowo-piaszczysta) ,ale jest punktem wypadowym do "nurów" w rejonie El Garden , Lighthouse i innych.W tym rejonie jest mnóstwo baz nurkowych więc pobyt w tym hotelu jest idealny dla tych co nurkują.W pobliskiej Maszrabie , wzdłuż promenady toczy się główne życie Dahabu- kafejki , restauracje , dyskoteki a dalej centrum handlowe.Dahab obecnie niestety zmienia się - ostatnio widziałem sporo rozpoczętych budów ( sklepów , małych i dużych hoteli)więc z urokliwej beduińsko - hipisowskiej wioski ewoluuje w stronę komercyjnych kurortów .Szczególną atmosferę Dahabu czuje się wieczorem , kiedy w plażowych restauracjach można rozkoszować się szumem morza , blaskiem księżyca , smakiem i zapachem sziszy ..........Wracając do La Reine uważam ,że pobyt w nim to wybór dobry ze względu na samą miejscowość , natomiast myślę ,że w Dahabie są lepiej położone hotele np Nesima ( bliżej plaży i dalej od może nieco uciążliwych ciągów komunikacyjnych).Inną sprawą jest mała dostępność hoteli w Dahabie w biurach podróży.Miłego pobytu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiwi Re: La Reine *** - Dahab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 02:42 Ahh puffy nawet nie pisz proszę, że Dahab zmienia się na gorsze. To piękne miejsce, oby nigdy nie zatraciło swojego magicznego klimatu. La Reine jest przejściowo zamknięty (pewnie remont), tak przynajmniej piszą na: www.planetdivers.com/dahab/pl/hotel.html Tu więcej informacji i zdjęć o hoteliku: alfastar.com.pl/egipt_hotele/dahab/la_reine.html Co do Dahab, to fakt, że nie ma zbyt dużego wyboru jeśli chodzi oferty biur podróży. Jedynym biurem, które ma na stałe w ofercie zorganizowane wyjazdy do Dahab, to AlfaStar, ich oferta hotelowa jest mizerna, tylko jeden hotel w centrum "New Sphinx", ale opinie słyszałem różne... zresztą zapoczątkowałem taki temat dość niedawno odnośnie zakwaterowania w Dahab, trochę pomocnych informacji jest: tinyurl.com/p6dt7 Przerobiłem trochę materiału jeśli chodzi o zakwaterowanie w Dahab, przejrzałem sporo stron i z takich lepszych hotelików, to: - Nesima Resort www.nesima-resort.com/ (65euro/dzień w szczycie sezonu) - Coral Coast www.desert-divers.com/page79.html (43-49euro) - swoją drogą nurkowałem w Dahab z tą bazą Desert Divers i mogę szczerze polecić. Jadę w kwietniu do Dahab, kupiłem sam przelot i zaryzykowałem taki cały package z zakwaterowaniem i nurkowaniem w: www.bedouin-lodge-dahab.com/ Hotelik zlokalizowany kilkaset metrów od centrum (mapka na www.sinaidivers.com), pozbawiony basenów i wszelkiej maści zbędnych rzeczy niepotrzebnych nurkom, kosztuje w szczycie sezonu 22euro za nocleg w najlepszej kategorii pokoju, więc atrakcyjnie - po powrocie mogę opisać wrażenia jeśli będzie takie zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chalila Re: La Reine *** - Dahab 06.03.06, 00:45 Dzięki, pewnie sama bym się tego nie doskrobała ;) Jadę na wycieczkę objazdową pod koniec marca i jest taka możliwość, że na parę dni wylądujemy właśnie w Dahab. Może tak przy okazji macie też jakieś dane odnośnie biur regionalnych oferujących wycieczki fakultatywne w tym miejscu? Chętnie bym sobie posnorkowała, ale nic nie wiem na temat tamtejszej oferty. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiwi Re: La Reine *** - Dahab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 00:57 Nie ma z tym na miejscu żadnego problemu, miejscowi sami Ci będą proponowali różne wycieczki fakultatywne. Poza tym na podanej przeze mnie stronie planetdivers.com masz sporo informacji Odpowiedz Link Zgłoś