tojatajanka
26.03.06, 14:37
W piatek wrocilam z Hurgady, chetnie odpowiem, pomoge. Postaram sie poktotce opisac moj wyjazd, mam nadzieje ze moje opinie pomoga niektorym. Juz pierwszego przekonalam sie o tym, iz wlascicielom sklepow nie warto przyznawac sie do tego ze jest sie pierwszy raz w Egipcie! Mowcie ze np 3 wtedy nie beda juz tak meczyc, bedziecie sprawiac wrazenie ze wiecie na czy polegaja ich interesy. Druga wazna moim zdaniem rada to porozkladanie pieniedy po kieszeniach. Jesli sprzedawca oferuje zawyzona cene mowicie ze tyle nie macie a potem przy placeniu unikamy nieprzyjemnej sytuacji wyciagania "grubych" pieniedzy. Czesto widzac wtedy ile na prawde mamy zmieniaja oni cene. Trzeba uwazac tez na "czyscicieli butów" juz piewrwszego dnia dalam sie zlapac na ich oszustwie. Podchodza patrza na buty pytaja ile u nas takie kosztuja po czym na sile trzymaja noge czyszcza. Gdy chcialam dac za to ok 5 funtow nawet nie wiem kiedy oszolomiona sprytny egipcjanin wyciagnal mi z reki 50 funtow i w zamian wydal 50 piastrow wmawiajac ze to wiecej:). Jesli chodzi o wycieczki fakultatywne polecam Jeddah tours.